MERAL YILDIZ – ŞEHRİVAN ÖZEL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye geneli için açıkladığı kontrollü normalleşme süreci ile birlikte en az riskli olan Van ve bölge illerinde normale dönüş başladı. Mavi haritada yer alan Van’da da kontrollü bir şeklide normale dönülürken normalleşme kararları sonrası gözler Kapıköy’e çevrildi.

KAPIKÖY’ÜN AÇILMASI BEKLENTİSİ SÜRÜYOR

Geçtiğimiz yıl Mart ayından bu yana kapalı olan Kapıköy Sınır Kapısı Van ekonomisini büyük zarara uğrattı. Koronavirüsle mücadele kapsamında kapatılan sınır kapılarının normalleşme ile birlikte yeniden açılacağı gündeme geldi. Özellikle Van ve bölge illerindeki iyi durum sonrası Kapıköy konusunda umutlu bekleyiş artarken Van Valisi Mehmet Emin Bilmez önceki günkü esnaf ziyaretinde konuyu gündemine aldı. Esnafın da sıkça kendisine yönlendirdiği Kapıköy sorusu üzerine pandeminin azalması ve Kapıköy’ün açılması umudunu taşıdığını söyleyen Bilmez’in açıklaması ile birlikte TBMM’de de aynı konu gündem oldu. Araştırma önergesi olarak sunulup tartışılan Kapıköy’ün açılması meselesinde tartışmalar sürerken Şehrivan’a konuşan turizmciler Nevruz önceki gelecek bir kapının açılma müjdesinin kente anında büyük katkı sunacağını söyledi. Otellerin bir bir kapandığı, sıkıntının katlanarak devam ettiği süreçte turizmciler yakın bir tarihte açılması beklentisini bir daha dile getirdi. Normalleşmeye giden şehirlerin başından gelen ve ilk olarak Irak’la sınır kapısı olan Üzümlü Sınır Kapısının açılması sonrası gözlerin İran’a açılan kapılara çevrildiği süreçte konu bir kez daha gündeme geldi.

TUNÇDEMİR: VAN TURİZM POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK

Van’ın mavi haritada yer almasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Van Gölü Havzası Derneği Başkanı ve Vanlı turizmci Abdullah Tunçdemir, Van’ın turizm potansiyelinin yüksek olduğunu söyledi. Tunçdemir, “Birçok ülke ile sınırı olan ülkeyiz. Özellikle doğu illeri daha çok sınıra sahip. Irak’la sınırımız var ve Iraktaki vatandaşlarında yoğun ilgi gösterdiğini biliyoruz. Aynı zamanda İran ve Ermenistan’la da sınırımız var. Doğudaki kapılar açılmaya başladı. İlk olarak Üzümlü sınır kapısı açıldı. Sırada Kapıköy’ün olduğunu düşünüyoruz.” İfadelerini kullandı.

“BU YIL NEVRUZ GELMEDEN AÇALIM”

İran pazarının ciddi anlamda Van’a katkı sunduğunu söyleyen Tunçdemir, “Üzümlü sınır kapısının olduğu nokta çok küçük bir yer. Elbette Üzümlü’nün açılmasına seviniyoruz. Fakat Kapıköy’ün daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Biran önce emsal olacak şekilde bölgenin de içinde olduğu durum göz önüne alınarak Kapıköy’ün acilen açılması gerekiyor. Bunu da en büyük sebebi yaklaşan Nevruz. Geçtiğimiz yıl Nevruzu kaybettik. Nevruz bayramı Van halkına ciddi katkı sunan bir bayram. Geçtiğimiz yıl bütün rezervasyonlarımız pandemiden dolayı iptal edildi. Bizde diyoruz ki geçen sene kapandı bu yıl Nevruz gelmeden açalım.” Dedi.

KAPIKÖY 10 MART’TA AÇILABİLİR

Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar’ın turizmcilere 10 Mart tarihine kadar kapının açılması için girişimlerde bulunacakları yönünde bir açıklama yaptığını söyleyen Tunçdemir, konunun yakından takip edildiğini söyledi. Tunçdemir, “Van ekonomi konseyinde de Kayhan Türkmenoğlu Osman Nuri Gülaçar’ı aradı ve kapı hakkında bilgi aldı. Aldığımız duyumlara göre kapının 10 Mart’a kadar açılması için girişimlerde bulunması yönünde. Kapıköy’ün açılması hepimizin faydasına olacak. Biz turizmciler, esnaf ve Van halkı kapının açılmasını bekliyoruz. Dört gözle açılmasını bekliyoruz. Kısıtlamalarda kalktı. Kapının açılması artık farz oldu. Biz nasıl idare ediyorsak İran’da bizim gibi idare etmeli. Kendine göre tedbirler alsın. Onlarda bizim gibi kurallar çerçevesinde tedbirini almalı. Mazeret kabul edilmemeli artık. Tek temennimiz kapının biran evvel açılması yönünde.” Şeklinde konuştu.

YEŞİLAĞAÇ: 10-15 OTEL BU SÜREÇTE KAPANDI

Van Otelciler Derneği Başkanı Reşat Yeşilağaç ise pandeminin başından bu yana Kapıköy Sınır kapısının kapanmamasından yana olduklarını ifade ederek, “Sağlığın yanında mal sağlığı da söz konusu. Sağlık olsun da mal gitsin mantığı doğru değil. Bu durum göz önüne alınmazsa ortaya çıkacak olan tabloda hoş değil. Esnafın durumu zaten içler acısı. Ciddi sıkıntılar söz konusu. 10-15 otel bu süreçte kapandı. Ayrıca açık olan otellerinde doluluk oranı yüzde onlarda. Şuan sınır kapıların yüzde 80’i açık. En son Üzümlü sınır kapısının açılması bizleri sevindirdi açıkçası. Geriye sadece Gürbulak, Esendere ve Kapıköy kaldı. sadece İran’la olan sınır kapıları şuan kapalı. Onunda tek sebebi İran’dan kaynaklanıyor.” Dedi.

“ERMENİSTAN PAZARINA YÖNELMEMİZ GEREKİYOR”

Üzümlü Sınır kapısının açılmasının turizmcileri umutlandırdığını söyleyen Yeşilağaç, “En büyük umudumuz Kapıköy’ün açılması yönünde. Van’ın başka pazarı yok. Her ilin kendine göre bir Pazar ağı var. Bizim tek pazarımız İran. Aslında sadece İran pazarıyla sınırlı kalmamızın tek sebebi bizden kaynaklanıyor. Biz sadece İran’a yönelik çalışma yaptık. Bu aslında büyük bir hata. Alternatif pazarlar oluşturmamız gerekiyordu. Bu alternatif pazarların başında iç turlar geliyor. Irak pazarına yönelmemiz şart. Bu pazara yönelmemiz için de en önemli noktada Van-Şırnak arasında karayolunun bitmesi. Yolun bitmesi ile Irak pazarına ulaşmamız daha kolay olacak. Devamında Ermenistan pazarına yönelmemiz gerekiyor. Sadece İran pazarına baktığımız için böyle yerimizde sayıyoruz. Bu da büyük sıkıntılar yaşamamıza neden oluyor.” Diye konuştu.

YEŞİLAĞAÇ: AYLIK SÜREÇTE EN AZ 300 BİN İRANLI’NIN GELECEĞİNE İNANIYORUZ

En önemli 3 noktanın Gürbulak, Esendere ve Kapıköy olduğuna dikkat çeken Yeşilağaç, “Bunlar İran pazarıdır. Ayrıca Tebriz ve Urmiye uçuşları da başladı. Direk Antalya’ya uçuşlar yapılıyor. Bizler Fas bölgesine ciddi anlamda zaman ayıramadık. Sadece bize yakın olan bölgelerle sınırlı kaldık. Nevruz bayramı 15günlük bir sürece yayılıyor. Ve İranlılar bir ay öncesinden rezervasyon yapıyor. Kapı Mart’ın 10’unda açılırsa biz istediğimizi alabilir miyiz? Rezervasyonların çoğu gitti. Be rezervasyonların geneli Antalya, İstanbul ve Alanya gibi yerlere yapıldı. Ha yine de şunu belirtelim, kapı Mart’ın 10’unda da açılsa biz bir nebze de olsa rahatlarız. Doluluk oranımız artar. Ve eminiz ki bir aylık süreçte en az 300 bin İranlı’nın geleceğine inanıyoruz. Ayrıca buraya gelen her İran’lı şehirden ayrılana kadar herkese fayda sağlar. Umarız ki kapımız biran önce açılır. Bekliyoruz.” Dedi.

Editör: TE Bilisim