ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ORHAN SAĞLAM

Van’da 2 yıl aradan sonra tekrar düzenlenen Van Shopping Fest, yoğun ilgi gördü. Van Büyükşehir Belediyesi himayesinde 15-29 Mart tarihlerinde arasında düzenlenen festival, soğuk havaya rağmen renkli görüntülere sahne oldu. 15 gün süren festival toplam meydanında toplam 4 adet sergi, 14 konser, Futbol Turnuvası, Tiyatro, Şiir dinletisi, Dengbej programı, kedi güzellik yarışması ve Oturma Gecesi ile çeşitli sokak gösterilerine ev sahipliği yaptı. Kentin ekonomisine büyük katkı sağlayan festivalin değerlendirme toplantısında konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, festivalin şehre fayda sağladığının altını çizerek, 50 binin üzerinde turistin kente geldiğini söyledi. Bilmez gelecek yıl düzenlenecek olan festivalin daha çok tanıtılacağını dile getirdi. Bu açıklamaların ardından festival hakkında Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan turizmciler gelecek yıl gerçekleşecek olan festival için tavsiyelerde bulundu. Turizmciler festivalin sadece bir caddeye sıkışmaması gerektiğini söylerken zaman konusunda da yıl başlarında gerçekleşebileceğini söyledi.

DÜZENLEYEN KURUMLAR FESTİVALDEN MEMNUN KALDI

Van Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde bu yıl 6’ncısı düzenlenen ‘Van Shopping Fest’ (alışveriş festivali) başladığı gibi renkli görüntülerle sona ererken, kentin ekonomisine bir nebze de olsa canlılık kattı. Geçtiğimiz gün Shopping Fest (alışveriş günleri) değerlendirme toplantısında konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, gerçekleştirilen festival ile kente yaklaşık 50 bin İranlı turistin geldiğini belirtmiş ve “Bütün vatandaşımız ve esnafımız bu festivale sahip çıktı. Ancak kat etmemiz gereken yol olduğunun da farkındayız. Festival süresince esnafımızın kısmen de olsa umutlarının yeşerdiğine de şahit olduk. Gelen misafirlerimizin festival boyunca devam eden etkinliklerden keyif aldıklarını ve Vanlıların da festivale etkin bir şekilde katıldıklarına da şahit olduk” diyerek festivalin esnafa can suyu olduğuna dikkat çekmişti.

VALİ BİLMEZ İŞİ BİR SONRAKİ AŞAMAYA TAŞIMAK GEREKTİĞİNE İŞARET ETTİ

Bilmez, ayrıca “En güzel tarafı da bu etkinlik ilimizi kaynaştırdı. Kentteki tüm bileşenlerin el ele verdiği bir etkinlik oldu. İnşallah bunu daha da geliştireceğiz. Daha ileri aşamalara da taşıyacağız. Bizlerin İranlı turistlerin yanında Azerbaycan, Irak ve Ermenistan da eklememiz lazım. Komşu illerimizden de insanların buralara gelecek şekilde tanıtımlar hazırlamamız gerekir” ifadelerini kullanarak, festivali daha da büyüteceklerinin sinyalini verdi. Öte yandan Şehrivan’a görüş bildiren turizmciler, bu yıl 6’ncısı düzenlenen festivalin eksileri ile artılarını değerlendirip, gelecek yıllarda düzenlenecek olan festival için tavsiyelerde bulundu.

TURİZMCİLER YENİ BİR SÜRECİ İŞARET ETTİ: NEVRUZ VE FESTİVAL AYNI ANDA OLMAMALI

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, Nevruz Bayramı ile Shopping Fest’in aynı zamanda düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Yüksel, İranlıların Nevruz Bayramı için kente geldiklerinde festivalin sönük kaldığını dile getirerek, “Nevruz Bayramı ile Shopping Fest’in başlangıcı hemen hemen aynı günlere denk geldi. Aslında ayrı ayrı ve aralarında da günler olsaydı kent içinde daha iyi olacaktı. Her yıl aynı anda iki büyük etkinliğinin olması kent için eksiklik olacağını düşünüyorum. Çünkü İranlılar Nevruz için geldiğinde festival etkinliğini kaybediyor. Biz festivallerle İranlı turistleri kentimize çekmeye çalışıyoruz. Bu anlamda da turizmci ve esnaflarında da kazanmasını sağlıyoruz. Tabii, bu konuda esnaflarımızın daha duyarlı olmasında çok fayda var” diye ekledi.

YÜKSEL: PROGRAMLAR İRANLILAR’A GÖRE DÜZENLENMELİ

Festival sayesinde birçok etkinliğinin olduğunu belirten Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Pandemi etkisinin bitmesinin azaldığını ve psikolojik olarak da iyi bir yerde olduğumuzu gömüş olduk. İnsanlara da pandeminin bittiğini göstermiş olduk. İranlı turistler içinde eğlenceli bir iki hafta oldu. Ancak havaların soğuk olması biraz eğlencelerin önüne geçmiş oldu. Uzun yıllar sonra tekrar başladık, bunun daha gelecek seneler için daha da iyi olacağı temennisindeyim. Bunun içinde İranlı turistlerin neler istediklerini ya da neler yapacaklarını çok iyi sezmek lazım ki programları ona göre düzenlememiz lazım. Birde İranlılar ciddi anlamda kent ekonomisine katkı sunuyor. Bunun içinde onlara sahip çıkmamız gerekiyor.”

“ESNAFLAR DAHA DA HASSASİYET GÖSTERMELİ”

Yüksel, gelecek yıllarda yapılacak olan festival için esnafların hassasiyet göstermesi gerektiğini ifade ederek, “Biz isteriz ki İranlılar hem Nevruz’da hem de Shopping Fest ile birlikte akın akın Van’a gelsinler. Festivalin amacı indirimdi, bu anlamda da Vanlı esnafların bu konuda hassasiyet göstermeleri gerekiyordu. Bu yıl geçse de önümüzdeki yıllarda bu konuya daha dikkat etmemiz gerekiyor. Esnafların zor zamanlarında bu turistler ekonomide can suyu oldu. Yine Ocak ayının son haftası ya da Şubat ayının ilk haftasında festival planlanırsa çok daha verimli olacaktır” dedi.

TURİZMCİ MURAT BEYAZ: FESTİVAL ŞEHRE CANLILIK KATTI

Turizmci Murat Beyaz, gelecek yıllarda yapılacak olan festivallerin daha çok yayılabileceği değerlendirmesinde bulundu. Beyaz, ayrıca festival kapsamında kente gelen 50 bin kişinin Kapıköy Sınır Kapısı’nın 7/24 çalışmasıyla artacağını da belirterek sözlerine şöyle başladı: “Shopping Fest’in çıkış noktalarından başlıca etken İran pazarıydı. Pandemi dolayısıyla İran ile 1 buçuk yıl hiç bağlantımız olmadı. Nihayet bu yıl hayat normale dönmeye başladı ve festivaller yapılmaya başlandı. Shopping Fest’te bu kapsamda Van Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde ve diğer kamu kurumları ile STK’ların desteğiyle düzenlendi. 2 yıl arada sonra yapılan festival şehre canlılık kattı. Özellikle ticaretle uğraşan ve ticaretini İranlı turist üzerine kurmuş olan birçok sektöre can suyu oldu. Festival süresince 50 bin insanın Van’da olması güzel bir rakam. Sadece 7-8 saat çalışan Kapıköy Sınır Kapısı’ndan bu kadar turistin gelmesi çok ciddi bir rakam. Bu 50 bin sayısı muhakkak artacaktır. Kapıköy’ün 7-24 çalışmasıyla mutlaka bu sayı 70-80 bin turiste çıkacaktır. O yüzden Kapıköy Sınır Kapısı’nın ilk etapta 12 saat, daha sonraki süreçte de 24 saat çalışacak şekilde dizayn edilmesi gerekiyor.”

“FESTİVAL CUMHURİYET CADDESİ’NDE VE BÜYÜK MAĞAZALARDA SIKIŞIP KALDI”

Festivalin sadece Cumhuriyet Caddesi’nde ve mağazalarda sıkışıp kaldığını dile getiren Beyaz, “Tabii her festival beraberinde eksikleri getirir. Mükemmeli yakalamak için bu eksikliklerin iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Objektif gözlerle bakıp nerede eksik kalındığını iyi değerlendirmek gerekiyor. Benim gözlemlerime göre bir kere festival bütün şehre yayılmadı. Ara sokaklara dağılmadı. Sadece Cumhuriyet Caddesi’ne ve büyük mağazalara sıkışıp kaldı. Oysaki bir festival yapılırken şehrin tamamını etkileyecek bir yöntem izlenmesi gerekiyor. Eğer bu festival, Van Festivali ise bütün kente dokunmalıdır. Festivalin ilçelere dağılması gerekiyor. Her ilçenin kendi çapında kendi vatandaşına hitap edebilecek şekilde bir oluşum düzenlemesi gerekiyor. Bundan sonraki yıllarda umarım bu gerçekleşir” diye belirtti.

BEYAZ: ŞİMDİDEN PLANLANMALI

Beyaz, gelecek yıl yapılacak olan festivalin şimdiden planlanması gerektiğinin altını çizerek, “Önümüzdeki yıl yapılacak olan festival çok daha önceden planlanmalı. Mesela festivalin çalışmalarına başlanmalı. Etkinliği az olan bir festival çok ilgi görmüyor. Bu yüzden gelecek yıl yapılacak olan festivalin etkinlikleri bol ve bu etkinlikler halk ile turiste dokunacak şekilde etkinlikler olmalı. Ülke çapında ses getirmiş ses sanatçıları getirilebilir. Çeşitli gösteriler, şovlar, akrobasiler düzenlenebilir. Bunları katarak festivali çok daha renkli hale getirebiliriz. Festivalleri de festival havasında geçirmek gerekiyor. Büyük bir tanıtım ve organizasyon ile festivali daha fazla kişiye ulaştırabiliriz. İran’dan da çıkıp çevre illere ve ülkeleri de dahil edebiliriz. Yani bu kenti bir cazibe merkezi haline getirmemiz lazım. Hayallerimizi büyük tutarsak başarırız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“BAVUL TİCARETİNE GEÇİLMELİ”

Van’ın alışveriş kültürünü geliştirmesi ve bavul ticaretine geçilmesi gerektiğini vurgulayan Beyaz sözlerini şöyle tamamladı: “Van’da giyim, ayakkabı, yeme-içme, eğlence üzerine İranlı turisti baz alarak yatırım yapan bir sürü işletme var. Bu işletmeler dört gözle Nevruz tatilini bekliyorlardı. Turistler gittikleri şehirlerde pek alışveriş yapmıyorlar. Hem kendilerine yük yapmamak hem de uçakta bagaj parası vermemek için alışverişlerini gelip Van’da gerçekleştirip gidiyorlar. Van şehrinin alışveriş kültürünü geliştirmesi gerekiyor. Bavul ticaretinin hayatımıza girmiş olması gerekiyor. Gerçi İranlılar bu bavul ticaretini kısmen de olsa yapıyorlar ama karşılıklı bir şekilde yapmak gerekiyor. Çünkü ekonomik daralmayı küçük dokunuşlarla insanların rahat nefes alabileceği şekilde yapabiliriz. Şu an ülkede çok ciddi bir ekonomik daralma var ve şehrimizde de bunu maalesef iliklerimize kadar hissediyoruz. Dolayısıyla artık büyük ticaretler yapılmalı, ithalat ve ihracat da yapılmalı ama bavul ticareti bir seçenek olarak önümüzde durmalı. Bunun önünde engeller varsa da kaldırılmalı.”

Editör: TE Bilisim