ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM-SERCAN CANSIZ

Yaz aylarında en çok tercih edilen kentler arasında son zamanlarda isminden söz ettirmeye başlayan Van, kış turizmi için aynı başarıyı yakalayamıyor. Kış mevsiminin uzun geçtiği Van’da kış turizmi büyük bir eksiklik olurken, sezon için de yatırımlar bekleniyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan kentte ilgi genel anlamda yaz aylarındaki hareketliliğe çevrilirken kış turizminin önemli yatırım alanları adeta es geçiliyor. Uzun bir aradan sonra yeniden seferlere başlayan Van Gölü Ekspresi’nin kış seferlerinin yoğunlaştırılması, kış sporları ile ilintili yatırımların öne çıkarılması gibi konularda etkisiz bir süreç yürüten kentte, turizmciler de bu eksikliği sık sık vurguluyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan kentteki turizmciler, Van’da profesyonel kayak merkezinin olmamasına dikkat çekerken, kış olanaklarının da değerlendirilmesine vurgu yapıldı.

VAN’IN KIŞ MEVSİMİ UZUN AMA…

Van’da kış mevsimin başladığını vurgulayan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, “Pandemi ile birlikte kötü bir sezon geçiren turizm sektörü yavaş yavaş toparlanmaya çalışıyor. Van’a talep de çok, çünkü 2019 yılında iptal olan bütün turlar bu sene gelmeye başladılar. Eylül ve Ekim aylarında baya bir canlılık vardı. 2022 yılının Nisan ayında sezon açılıyor ama oda Ramazana denk geliyor. Ondan sonra da güzel işlerin olacağını bekliyoruz. Burada da sadece yaz aylarını düşünmemek lazım. Buranın uzun bir dönemi soğuk ve karlı geçiyor. Ondan dolayı da kış turizmine katkı sunmamız gerekir.” Dedi.

TUNÇDEMİR: VAN’IN HER MEVSİMİ TURİZME UYGUNDUR

2018 ve 2019 yıllarının turist açısından çok iyi olduğunun altını çizen Tunçdemir, iç pazarın da hareketli olduğunu vurguladı. Olayların olduğu zamanlarda Van’a kimsenin gelmediğini belirten Tunçdemir, “Güvenlik açısından çok önemli bir konuma gelince turizmi de pik yapmaya çalıştı. Eskiden bölge kapalı olduğu için insanlar gelmiyordu. Şimdi tüm bunları yaza göre değerlendirdik. Van’ın her mevsimi turizme uygundur. Turizme tek taraflı bakmamız lazım. Kış turizminde profesyonel değiliz. Ancak olmamız gerekiyor. Çünkü bizim diğer illerden hiçbir farkımız yok. Birde bu bölge kış bölgesi bu bölge kültür ve inanç turizmi bölgesidir.” İfadelerini kullandı.

PROFESYONEL KAYAK MERKEZLERİMİZ NEDEN YOK?

Van, en güzel kışı geçiren illerden biridir diyen Başkan Tunçdemir, turizm adına yapılan her projenin profesyonel olması gerektiğini söyledi. Tunçdemir, devamında şunları kaydetti: “Bir tane profesyonel kayak tesisimiz yok. Kars’ta Hakkâri ve Erzurum da var. Yani bize çok yakın yerlerde kayaklar var ama Van’da yok. Olanlarda altyapı ve profesyonellik açısından eksik olduğundan dolayı kayak merkezlerinden yararlanamıyoruz. Van’da yağan kar yağışları Mart aylarının ortalarına kadar erimiyor ve bu da kayak turizmi için çok önemlidir. Kış mevsimlerinde de ne kadar güçlü olursak o kadar da çok turist çekeriz. Artos Dağlarının etrafı ve havzanın civarında yapılan bir kayak merkezi kentte ciddi anlamda katkı sunar.”


“VAN’IN TURİZM OLANAKLARI FAZLA”

Van’da bulunan güzelliklerin her yerde olmadığına dikkat çeken Tunçdemir, şöyle devam etti: “Biz daha çok yaz turizmine odaklandığımız için buradaki kış turizminin değerini bilemedik. En büyük değerimiz olan Van Gölü Ekspresi’ni de değerlendiremiyoruz. Kars’taki Doğu Ekspresi, turizm vagonlu olmak birlikte her gün tur düzenliyorlar. Reklamı yapıldı ve trend yakalandı. Bizim kadar tarihi bir kültüre sahip olmayan Kars’ta işler yürüyor. Turizm vagonlu olmayan bir ekspresle kimse iki gün seyahat etmez. Ulaşım kolaylaştığı zaman insanlar tarafından daha çok rağbet ediliyor. Şu anda da kış mevsimini bekliyorlar. Ancak gün sayısı az. İsmi var ve bizim bunun içini doldurmamız lazım. Bunun dışında buranın dört mevsimini değerlendirilmeli, çünkü başta yaz olmak üzere kış ve diğer mevsimlerin de turizm olanakları fazla bir il.”

VANOTED BAŞKANI YÜKSEL: KIŞ TURİZMİ ÇOK BÜYÜK BİR ÖNEM TAŞIYOR

Van Turizm ve Otelciler Birliği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel ise şunları söyledi: “Van, tarihi, kültürü ve içerisinde barındırdığı güzelliklerle turistlik anlamda çok önemli bir kent. Özellikle yaz aylarında İran başta olmak üzere birçok yerden kente turist geliyor. Pandemi tabi turizm sektörünü çok etkiledi ve 2 seneye yakın epey bir durgunluk yaşadı. Bunun yanında en büyük kayıp da Kapıköy’ün kapatılmasından geldi. Van, sınır kenti olduğundan dolayı en büyük turist potansiyelini İranlılar oluşturuyor. Geçtiğimiz aylarda kapılar açılınca İranlılar da gelmeye başladı. Ancak kış mevsimine de hızlı bir giriş yaptık. Bundan dolayı gelen turistler havaların soğumasıyla çoğu yeri gezemeyecekler ve burada da kış turizmi çok büyük bir önem taşıyor.”

“YATIRIMLAR VE TANITIM OLMALI”

Cümlelerini sürdüren Yüksel, İranlılar sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da Van’ı tercih etmek istediklerini aktardı. Başkan Yüksel, “Kış mevsiminde ise Van’da yeteri kadar yatırımlar yapılmıyor. Bu kent zaten karlı bir bölge ve buranın kış olanakları diğer şehirlerden de dahi iyi. Van, yaz aylarında göl ve kaleleriyle gündeme gelse de kış aylarında kayak merkezleriyle veya başka yarımlarla gündeme gelmiyor. Bu anlamda kış potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kent kış turizminde de kendinden söz ettirmeli. Kentteki yönetici, belediye ve turizmcilere büyük bir iş düşüyor. Yatırımlar ve tanıtım olmalı. Bunlar yapıldığı taktirde Van, sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da turistlere ev sahipliği yapacak.”

Editör: TE Bilisim