Adalet Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yılın hukuk yargılamalarındaki davaların türlerine bakılan çalışmada veraset, 67 ilde en çok açılan dava türü oldu. Adalet Bakanlığı tarafından Türkiye'nin "Dava Atlası" çıkarıldı. Buna göre Türkiye'de geçtiğimiz yıl en çok açılan veraset konusundaki davalar oldu.

Atlasa göre, 81 ilin 67'sinde en çok veraset konusunda dava açıldı. Adıyaman, Diyarbakır, Batman, Siirt, Hakkari, Van ile Ağrı'da en çok tazminat, İstanbul, Ankara, Adana, Şanlıurfa ve Muş'ta en çok alacak, Yalova'da en çok tüketici davası açıldı. Gaziantep'te ise en çok boşanma davası açıldığı kayda geçti. Gaziantep'te ise en çok boşanma davası açıldığı öğrenildi.

BÖLGE BÖLGE AÇILAN DAVALAR

Bölge bazlı araştırmada tüm bölgelerde en çok açılan davaların ilk sırasında veraset, ikinci sırada ise Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde alacak, Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde boşanma, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise tazminat davaları yer aldı.

VERASET NEDİR?

Veraset,  bir kişinin ölümü üzerine sahip olduğu mirasından kimlerin, ne kadar pay ile hak sahibi olduklarını gösterir. Veraset, Medeni Kanunun 598. maddesinde "mirasçılık belgesi" olarak da geçiyor.

Türkiye Gazetesi

Editör: TE Bilisim