ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ- 9. Van Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat Fuarı dün itibariyle start verildi. Aylardır hazırlıkları yapılan ve “Dünyayı Van’da buluşturuyoruz” sloganıyla hazırlanan fuar aynı zamanda Türkiye’nin en büyük 3. Turizm ve Seyahat Fuarı olarak kapılarını açtı. Hem katılımcıların hem de Van’ın dikkatleri üzerine çekeceği bir fuar olarak ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan fuarın ilk gününde yoğun bir katılım gözlenirken aynı fuarda 2. Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırmaları Kongresi’nin de startı verildi. Orta Doğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılışı yapılan fuara 254 firma ve 263 katılımcı katıldığı açıklanırken 6 ülkeden 39 firmanın katıldığı fuara yurt içinden 90 ve Van'dan ise 25 fuarda yer aldığı öğrenildi. Fuara ayrıca yurt dışı, il dışı ve Van'dan belediyeler, kültür turizm il müdürlükleri turizm firmaları ve çok sayı özel firma katılım sağladı.

 

Her geçen yıl kapsamını genişleterek ve katılımcı sayısını artırarak yoluna devam eden 9. Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat Fuarı kapılarını açtı. Dün düzenlenen törenle açılışı gerçekleştirilen fuar son dönemlerde adından sıkça söz ettiren Van’a bölgeden ve bir çok ülkeden yoğun katılım sağlanmasını sağlayan bir etkinliğe dönüştü.

 

 

ZORLUOĞLU “HEYECANLIYIZ” DEDİ

 

Van Valiliği’nin ve bir çok kurumun da paydaşları arasında yer aldığı fuarın açılışında konuşan Van Valisi Murat Zorluoğlu, ilk olarak Van’da belediye eliyle yapılan çalışmalara değinirken tüm bu çalışmalardan sonra kent adına esas sıçramanın zamanı geldiğini vurguladı. Gerek kamu gerekse de özel sektör eliyle turizm yatırımlarını yapmak gerektiğine de değinen Zorluoğlu, binlerce yıllık tarihe sahip, sayısız kültüre, medeniyete ev sahipliği başkentlik yapmış bu güzel şehirde Doğu Anadolu Turizm Fuarının dokuzuncusunu gerçekleştirmenin heyecanını yaşadıklarını söyledi.

 

 

ZORLUOĞLU: TURİZMDE ÇOK BÜYÜK MESAFE KAT ETTİK

 

“Her köşesi sevda kokan, aşk kokan, hasret kokan, tarih ve medeniyet kokan bu kadim şehre hoş geldiniz sefalar getirdiniz” diyen Zorluoğlu şöyle konuştu: “Urartulardan kalan, ancak Selçuklu ve Osmanlının izlerini taşıyan 3 bin yıllık Van kalesi ve eski Van şehri ile Van gölünün en büyük adası Akdamar’da bulunan ve bir çok bakımdan eşsiz olan bin 100 yıllık Akdamar kilisesi ile ilde yapılan farklı çalışmalarla 3 yıl aradan sonra Akdamar’da yeniden yapılan ayin ile ilçelerimizde yapılan festivaller sıralanabilir. Bütün bu çalışmalar ve şehrin Allah vergisi güzellikleri ile turizmde çok büyük mesafe kat ettik.”

 

 

İKİNCİ BÜYÜK SIÇRAMANIN VAKTİ GELDİ!

 

“İkinci büyük sıçramayı yapmak için kolları sıvama zamanı geldi” diyerek turizm yatırımlarının artırılması ve turizmde atağa geçmek gerektiğinin altını çizen Zorluoğlu, “Bunun için de gerek kamu, gerekse özel sektör eliyle daha fazla ve çeşitli turizm yatırımları yapmamız gerekiyor. Van Gölü havzasının bir bütün olarak kültür ve turizm koruma gelişim bölgesi olarak ilan edilmesi gereklidir. Bu yıl fuarımıza katılım yine yüksek sadece ülkemizden değil İran, Irak, Ermenistan ve Gürcistan’dan da iştirak eden misafirlerimiz var. Her bölgeden il kültür turizm müdürlüklerinin yanı sıra belediyeler, odalar, kalkınma ajansları, oteller, acentalar, turizm dernekleri misafirimiz, burada geçireceğiniz birkaç günün sonunda temenni ederim. Hem iyi bir tanıtım yapar, karlı ticari bağlantılar kurarsınız, hem de Van’ın az önce özetlemeye çalıştığım güzelliklerini doyasıya yaşarsınız. bu duygularla fuarımızın katılanlara, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

 

AYDIN TÜRKİYE’NİN REKOR YILININ ALTINI ÇİZDİ

 

Türk turizminin son 15 yıl içinde değişimin ve dönüşümün içine girdiğini söyleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Aydın, yapılan çalışmalarla dünyada Türkiye markasının oluşturulduğunu söyledi. Aydın, şunları söyledi: “Son 2 yılda ciddi sıkıntılar yaşadık. Gerek Türk turizmi gerekse de ülkemiz için zor yıllar oldu. Terör olayları, uluslararası ilişkilerdeki sorunlar ve 15 Temmuz hain darbe girişiminden dolayı turizmi de ciddi bir türbülans yaşandı. Tüm bunlara rağmen Türkiye'ye 25 milyon turist geldi. Bu da Türk turizminin ne kadar kaliteli ve vazgeçilmez olduğunu ve altyapısının ne kadar destek olduğunun göstergesidir.”

 

FUARLAR ÖNEMLİ!

 

2017 yılının toparlanma yılı olduğunu ifade eden Aydın, 2017 yılında 32 milyon turistin Türkiye'ye geldiğini ve 24 milyar dolarlık bir turizmi geliri elde edildiğini aktardı. Aydın, “2018 yılına baktığımız zaman gerçek anlamda dünya pazarı Türkiye'ye döndü diyebiliriz. İlk 7 ayda Türkiye'ye gelen turist sayısı 21,5 milyona ulaştı. Bu da önceki yıla göre yüzde 25'lik bir artış anlamına geliyor. Bu anlamda tüm zamanların rekorunu kırdığımızı söyleyebiliriz.” dedi. Turizm Fuarlarının ülke tanıtımı açısından önemli olduğu vurgusunu yapan Aydın, fuarların gelişmesi için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

 

KOMŞU DA FUAR DA YERİNİ ALDI

 

Fuara İran'dan katılan Erdebil Turizm ve Kültür Müdürü Nader Fallahi, yaptığı açıklamada kardeş ülke Türkiye'ye geldiği için mutlu olduğunu söyleyerek, Türkiye'deki ve Van'daki yetkilileri İran'ı görmeye davet etti. Yapılan açılış konuşmalarının ardından fuarın açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından kesildi. Kurdele kesiminin ardından Vali Zorluoğlu ve beraberindekiler fuara katılan firmaları gezdi.

 

 

Açılışa Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim kurulu üyesi Mehmet Nezih Hacıalioğlu, Urumiye Turizm ve Kültür Müdürü Mehdı Samadluıı, İlçe Kaymakamları ve Belediye Başkan vekilleri, Belediye Başkanları, AK Parti  İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, kurum amirleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: TE Bilisim