ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ-  Geçtiğimiz haftalarda ilk kez özel sektör eliyle bir ilk sayılabilecek bir toplantı düzenlendi. Şimdiye kadar daha çok kamu kurumlarının yapmaya çalıştığı kentin turizmini masaya yatırma görevini kentteki turizmciler üstlendi. Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATÜDER) ve kentteki turizmciler Türkiye’nin turizmine yön veren birbirinden önemli isimleri Van’da ağırladı. Van’da 3 günlük bir gezi programı, kentteki önemli isimlerle yapılan bilgilendirme toplantısı gibi programlar düzenleyen turizmciler kentin turizmi adına önemli bir adım attı. Birçoğu ilk kez Van’a gelen turizmciler ile Van Gölü Havzası’nın tur programına alınmasının konuşulduğu toplantılarda, Van ile ilgili enine boyuna bilgilendirmeler yapıldı. Oldukça verimli geçen o toplantılar tamamlanırken o isimler Van ziyareti sonrası hafızalarında kalan Van’ı, Şehrivan’a anlattı. Gitmeden önce Van’ı turlara alma sözü ile ayrılan turizmcilerin şimdiden Van programı için çalıştıkları görülürken, Van’a dair önemli tespitleri de gazeteniz aracılığı ile paylaştı. Van’ın artılarını, eksilerini değerlendiren turizmciler kentin turizmde geleceği olduğuna vurgu yaparken, tüm potansiyellere rağmen hala hakettiği yerde olmadığına da dikkat çekti.

 

 

Kısa bir zaman önce Van Gölü Havzası Turizm Derneği, (VAHATÜDER) tarafından İstanbul ve Antalya'dan Van'a gelen acente yetkilileri kentin tarihi ve turistik yerlerini gezdi, turizm bağlantıları yaptı. Tarihi ve doğal güzellikleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Van, İstanbul ve Antalya'dan gelen 14 tur acentesi yetkilisini ağırladı. Van’da tarihi ve ören yerleri gezen acente yetkilileri Van’da bir Otel’de toplantı gerçekleştirdi. Van’ın tarihi ve örenleri yerleri üzerine yapılan toplantıda önemli açıklamalara yer verildi. Van’daki ziyaretlerinde Vanlılara da görev veren turizmciler “Mutlaka fikri takip yapın” diyerek Van’ın toplantıda konuşulanların devamını getirmesi çağrısı yaptı. Van’a gelen, toplantılara katılan ve Van’ın tüm tarihi, turistik mekânlarını gezen o ekibe Şehrivan ulaştı. Van’a gelen Türkiye’nin turizmde söz sahibi acente yetkilileri ve operatörleri gezi ve toplantı sonrası Van ile ilgili temasları ve görüşlerini birinci ağızdan Şehrivan Gazetesi olarak sorduk.

 

 

“SUNUMUN MARKALAŞMIŞ BİR NOKTAYA GETİRİLMESİ ŞART”

 

Çeri Turizm yetkilisi Erdal Çeri, Van’ın misafirperverliği konusunda herhangi bir tereddüt olmadığını, Van’ın doğal güzellikleri, tarihi değerleri ve gastronomisi açısından çok büyük avantajları olduğunu dile getirdi. Çeri, “Van’a gelindiği zaman biz burada 3 gün boyunca ne yapacağız? Denilmeyecek bir destinasyona sahip bizim için orası, turizm konusunda da geçmişten gelen bir alt yapı var. Ama bu alt yapının biraz düzenlenmesi ve gelen kişiye sunumun daha doğru ve standart bir şekilde yapılması gerekiyor. Sunumun markalaşmış bir noktaya getirilmesi şart, örneğin Van Kahvaltısında bir standart ve markalaşma yakalanmışken onun bozulmamasında ve mümkün olduğu kadar da herkesin buna uymasında yarar var.” dedi.

 

 

“VAN’A GELİNDİĞİNDE HİÇ KİMSENİN TEREDDÜT EDECEĞİ BİR NOKTA YOK”

 

Van’ın tarihi ören yerleri konusuna değinen Çeri, Van’ın tarihi ve örenlerin çok güzel olduğunu ve bu yerlerin biraz elden geçilmesi gerektiğini belirtti. Çeri, “Van’a gelindiği zaman anlatıldığında hiç kimsenin tereddüt edeceği bir nokta yok. Van’ın tarihi ve ören yerlerin az da olsa elden geçirilmesi gerekiyor. Gelen kişilerin daha rahat algılayabilmesi için, tabi bu elden geçirmek tamamen modernizasyon değil, Van Kalesi’nin dışına beton ve yol asfaltlar dökmek değil. Kapıya kocaman demir kapı dikelim anlamında değil. Daha göze hitap edecek, gelen kişiyi de cezp edecek birkaç daha unsur konabilir. Ziyaretimiz esnasında birkaç yerle birlikte Muradiye Şelalesi’nde eksiklik olarak bir tuvalet yapılabilir ve çözülebilir.” İfadelerini kullandı.

 

 

ÇERİ: VAN’A 7 TUR DÜZENLEYECEĞİZ

 

Van’a ziyaretlerinde esnasında iller ki tarihlerde Van’a tur düzenlemek için anlaşma yaptıklarını belirten Çeri, “Orda bulunan bir otel ile anlaşma sağladık. Nisan ve Mayıs ayları içerisinde 4 tur, Eylül ve Ekim aylarında ise, 3 tane olmak üzere 7 tane tur düzenleyeceğiz. Kısmetse bu turlar Van’a gelecek. Havayoluyla bağlantılı çalıştığımız için oldukça da tur düzenlemeyi düşünüyoruz. Bir de tren ile tur yapma niyetimiz var.” ifadelerine yer verdi.

 

 

“YETİŞMİŞ ELEMAN ALT YAPISINDA BİR TAKIM SORU İŞARETLERİ VAR”

 

Bölgenin turizm konusunda istekli olması büyük bir avantaj olduğunu ifade eden Pronto Tur yetkilisi Mustafa Kemal Vardar, “Van’ın turizm anlamında istekli olması turizm için büyük bir avantaj, paydaşların bu istek çerçevesinde amatör ruhla sahiplenerek olaya yaklaşması olumlu bir durum. Van, tarih ve ören yerler açısında yeteri kadar zengin bir coğrafyaya sahip, özellikle Van Denizi başlı başına büyük bir değer, Akdamar Adası, Akdamar Kilisesi, Van adına başlı başına büyük bir değer. Daha önce bu noktada daha çok turizme konsantre olmuş ve yoğunlaşmış durumda, ama Akdamar Adası ve kilise dışında diğer envanterlere de ağırlık verilebilir.”

 

 

MÜZE ÖNEMLİ!

 

“Van Kalesi’ndeki çalışma bittiği zaman bir cazibe noktası olarak insanları toplayıp motive edebilir. Müzeyi görme şansımız olmadı ama anlatıldığı kadarıyla Urartu anlamında çok zengin bir envantere sahip olacak. Hoşap Kalesi, kaleye kadar gittik ama içerisine giremedik çalışmalardan dolayı, ama çalışmalar bir an evvel bitirilip yerli ve yabancı turistler geldiği zaman içerisine girebilecek vaziyette olması gerekiyor. Müze ve ören yerlerin açık olması turistlerin beklememesi açısında önemli, birinci adım olarak bu olabilir. Tabi uzun yıllardır uzak kalmış olmanın verdiği bir takım sıkıntılar olacaktır. Otellerde ve restoranlarda hizmet anlamında yetişmiş eleman anlamında, Güney ve Ege sahillerinden daha amatör bir servis veriliyor ama bu içtenlikle bu örtülebilir. Profesyonel gözle baktığımız zaman, genele kıyasladığımızda yetişmiş eleman alt yapısında bir takım soru işaretleri var diyebiliriz.” İfadelerini kullandı.

 

 

“BÖLGEYE 6-7 TANE TURUMUZU GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

 

2018 yılı içerisinde Van Gölü Bölgesi Havzasına 4 ya da 5 tur düzenlediklerini hatırlatan Vardar, “Turlarımızı uçaklı yaptığımızdan dolayı, uçak anlamında taleplerimizi yaptık. 2019 yılı içerisinde bölgeye 6-7 tane turumuzu gerçekleştireceğiz.” Dedi.

 

 

“HER ŞEY HAZIR DİYEBİLİRİZ”

 

Van, bilinen bir destinasyon olduğunu ve son bir kaç yıldır organizasyon sıklığının daha az olduğu bir destinasyon olduğunu ifade eden Oliva MICE yetkilisi Hüseyin Kurt, “Bizim bu son geçekleştirmiş olduğumuz ziyaretle birlikte destinasyonun tüm alt yapısıyla birlikte gerek otellerinden, gerek restoranlarına oradaki sosyal hayata, tarihine, kültürüne her şeyi ile bize ev sahibi olarak bizi beklediğini gördük. Van müthiş bir tarih var. Urartu gibi 2 bin 600 yıllık 3 bin yıllık bir medeniyetin üzerinde yer alıyor. Dolasıyla bu bağlamda gerek Urartu, gerek Van’ın tarihi yerleri müthiş bu konuda söylenecek çok şeyde yok. Orda bir organizasyonu veya turistik geziyi içerik olarak bekleyen her şey hazır diyebiliriz. Bizim orda bir organizasyon kapsamında veya kültürel gezi kapsamında karşılaşabileceğimiz veya bekleyebileceğimiz umduğumuz her şey var diyebilirim.” Dedi.

 

 

“BİZLERİ SABIRSIZLIKLA BEKLİYOR”

 

Bizim gerçekleştirdiğimiz tanıtım gezisinde yani info gezisinde Van Gölü Havzası Turizm Derneği, (VAHATÜDER) öncülüğünde gerçekleştirdik. Bölgeye kültür turları yapılması hiç bir engel yok. Şuan bizi orda bekleyen daha öncede var olan kültür, tarih ve doğa oradaki alt yapı, gerek bizim organizasyonlar için ev sahipliği adına bizleri sabırsızlıkla bekliyor.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“VAN, HAK ETTİĞİ TURİSTİ ORAYA ÇEKEMİYOR”

 

Arnika Turizm yetkilisi İbrahim Tanrıverdi, Van’ın Türkiye içinde yaptığım destinasyonlar içerisinde önde gelen bir yer olduğunu ifade etti. Tanrıverdi, “Uzun süredir Van’a tur düzenlerim. Bir hâsıla Urartu medeniyetiyle özel yakından ilgilenirim. Van gerçekten Türkiye’de yaptığım destinasyonlar içerisinde en iyi yerlerden bir tanesi. Özellikle Urartu ve ören yerleri bizler açısında muhteşem bir destinasyondur. 30 yıl öncesine baktığımız zaman Van’da çok şey değişmiş alt yapısı değişmiş, insanları ve bir hâsıla turizm sektöründe hizmet verenler, restoranları hepsi çok sıcak, çok içten, Doğu Anadolu’nun misafirperverliğini hissedebiliyorsunuz. Sadece bir eksikliğimiz var. Van, hak ettiği turisti oraya çekemiyor. Bu da ülkenin genel yapısıyla ilgili hem de bölgenin son dönemlerde yaşanan tatsız olaylarında kaynaklanıyor. Van’ın geleceği ve orada yaşayan insanlar için turizm olmazsa olmaz bir yer.” Dedi.

 

 

TANRIVERDİ: 2019 YILI 2018’DEN İYİ OLACAK

 

Van için özel destinasyonları olduğunu belirten Tanrıverdi, “Van’a klasik destinasyonların dışında yeni destinasyonları yaratma çalışıyoruz. Van havzası ile birlikte Hakkari bölgesini birleştirmek, Van ile birlikte Tebriz’i birleştirmek istiyoruz. Bunun gibi oraya gelecek olan insanlara farklı destinasyonlar sunup, gelen insanları bir daha getirmeyi hedefliyoruz. 2019 yılının 2018 yılından daha iyi olacağını düşünüyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

 

“VAN’IN BU KADAR GÜZEL OLDUĞUNU BİLMİYORDUM”

 

Van’ın misafirperverliğinden çok memnun olduğunu dile getiren Domino Turizm yetkilisi Ömür Özdemir, “Van’ın bu kadar güzel olduğunu bilmiyordum. Van’da oteller, yemekler ve tarihi kültür her şey güzeldi. Yeni açılacak olan Urartu müzesini çok merak ediyoruz. Açılacak olan müze Van’a çok fayda sağlayacağına inanıyorum. Van’da örenleri gezdik iyi şekilde ağırlandık. Van Kalesi yakının olan camii restorasyonu yapılmış çok güzel çok beğendim. Cami’nin içerindeki oyma işleri Maraş’tan getirtirilmişti, çok beğendim çok güzeldi. Kale’nin oraları biraz engebeli bir yerdi yürümek biraz zordu, belki oralar biraz düzeltilebilir. Müzeyi dıştan çok beğendik ama Urartu müzesi deyince biraz daha tarihi yapı beklerdim. Çok güzel bir bina modern bir bina gözüküyor. Ama Urartu medeniyeti ile ilgili veya belki eski Van Evleri anımsatan tarihsel bir yapı beklerdim.” Dedi.

 

ÖZDEMİR: MAYIS VE EYLÜL AYINDA 2 TUR DÜZENLEYCEĞİZ

 

Van’a 2 ayrı tur düzenleyeceklerini belirten Özdemir, “Van’a Mayıs ayı içerisinde Balık göçü ve Eylül ayı içerisinde ise, Flamingo göçü zamanına denk gelecek şeklinde 2 tur düzenleyeceğiz.” İfadelerini kullandı.

 

“VAN DOĞU’NUN 3’ÜNCÜ YILDIZI OLACAK”

 

Van gezisinin olağanüstü güzel olduğunu ve çok olumlu geçtiğini ifade eden Lite Turizm yetkilisi ve TÜRSAB yönetim kurulu üyesi Tansu Demir, “Van’ın doğa güzelliği, Van denizi, kedileri, Akdamar Adası ve bölge çok etkileyiciydi. Van bence Doğu’nun 3’üncü yıldızı olacak. Göbekli Tepe’den sonra Urartu, Dünya’da başka örneği yok. Turizm açısında çok önemli görüyorum. Van halkı turizme çok hazır gördüm. Oradaki toplantıda dile getirdim. Van’ın tek pazar yerine çok pazara Van’ımızı açmamız lazım ki, İran’da bireyler olduğu zaman turist azalmasını yaşamayalım. Turizm sistemi çökmesin. Orda da dinamikler sürsün. İnşallah bunlarda olacaktır. Ben şahsen bölge adına çok olumlu ayrıldım. Bölgenin potansiyeli çok yüksek, şehir güzel, insanlar misafirperver, benim gördüğüm halk turizme çok açık.” Dedi.

 

 

DEMİR: VAN’I YURT DIŞI PROGRAMLARIMIZA DÂHİL EDİYORUZ

 

Gerçekleşen ziyaret sonrası Van’a tur düzenleme konusuna değinen Demir, “Türkiye’de batı pazarı bir manipülasyona uğruyor. Biz şimdi bu turlarımızı dâhil edeceğiz. Bu algı yavaş yavaş kırılıyor. Bildiğiniz üzere Türkiye’de, Bölge de ve Van’da da uzun süredir bir hadise yok. İnşallah bu sıkıntılı süreci birlikte aşacağız. Gerçekte olan bir olay yok. Onun üzerine sıkıntı varmış gibi gösteriliyordu. Bu algı kırılıyor ve yavaş yavaş gelmeye başlıyorlar. Gerçekleştirdiğimiz toplantıda iç turizmci arkadaşlarımız da vardı onlar şimdi paketlerini yapıyorlar. Van’a bir dönüşü olacaktır. Yılbaşında, bayramlarda programlarına koyuyorlar bölgeyi içeren bizde bütün yurt dışına sunduğumuz imkânlarla programlarımıza Van’ı dâhil ediyoruz. İnşallah yakın zaman da Van artık Fransızları, Almanları ve İtalyanları görecekler. Avrupalı ve yabancı turistleri görecekler.” İfadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim