Türkiye Şeker Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mücahit Alkan telekonferans yönetimiyle 15 İl ve 44 İlçenin Ziraat Odası Başkanlarıyla ‘Hububat Üretim Süreci’ ile ilgili değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe de katıldı.

Türkiye Şeker Fabrikaları ( Türkşeker) pancar üreticisiyle yürüttüğü sözleşmeli tarım uygulamasını genişleterek, münavebe sistemine (nöbetleşe ekim) göre pancardan sonraki iki yıl aynı tarlada farklı ürün ekmek zorunda olan çiftçilere destek olacak. Türkşeker, bu sistemde sözleşmeli üretim yapan çiftçilere piyasa fiyatının üzerinde ürün alım garantisi de verecek. Pancar çiftçisi münavebe sistemine göre pancar ekmediği dönemde çoğunlukla arpa, mısır, buğday ve ayçiçeği ekiyor. İlk etapta bu ürünler proje kapsamına alınacak. Sonraki yıllarda ihtiyaca göre diğer ürünler de bu listeye eklenebilecek. Türkşeker, bu projeyle yalnızca pancar ekimi yapılan arazilerde değil, pancar çiftçisine pancar ekimi yapmadığı kuru tarım arazilerinde de destek olacak. Bu proje kapsamında 4 milyon dekarlık alanda hububat üretimi hedeflenirken çiftçilerin de 3,5 milyar TL kazanç elde etmesi bekleniyor.

Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, bu projenin çiftçinin yararına olacağını belirterek “Türkşeker’in başlatmış olduğu proje çiftçimiz için avantajlıdır. Bu projeyi destekliyoruz. Genel Başkan ile telekonferans yoluyla toplantı yaptık. Bölgenin hassasiyetlerini belirttik. Özellikle çiftçilere bu projede kolaylık sağlanması gerekiyor. Şartlar her çiftçinin yararlanacağı şekilde olmalıdır. ” dedi.

Türkşeker’in çiftçinin ürettiği ürüne alım garantisi de verdiğini hatırlatan Başkan Özgökçe, “ Türkiye Şeker Fabrikaları bu proje ile çiftçiye en iyi fiyatı vereceğini ve ürünü çiftçiden alırken Türkiye Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) belirlediği fiyatın yüzde 2’i fazlasına satın alacağını söylüyor. Şirket ayrıca ürünü çiftçiden aldıktan sonra 5 gün içinde ödeme yapacağını taahhüt ediyor. Çiftçilerimiz bu projeyi takip etsin, başvuru yapsın.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim