ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-MEHMET ALİ EKİNCİ

Oda, borsa ve birçok önemli STK seçimlerinin yaklaştığı süreçte Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) de seçime gidiyor. Ülkenin turizm politikalarının uygulanması ve şekillenmesinde önemli bir kurum olan TÜRSAB'ın bölge seçimlerinde seçim heyecanı başlarken, uzun yıllardır turizm sektöründe faaliyet gösteren Engin Pişkin, 3 Ekim'de gerçekleştirilecek olan seçimde aday olduğunu duyurdu. Adaylık haberini Şehrivan aracılığı ile paylaşan Pişkin, Turuncu Liste ile seçimde aday olduklarını duyururken, "Geleceğimiz Turizmde" sloganı ile Van'daki turizm temsilcilerinin desteğini almak ve TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanlığını almak isteğini dile getirdi.

PROJELERİNİ ŞEHRİVAN’A ANLATTI…

"Urartu Medeniyeti turizm projeleriyle fark yaratacak" diyen Pişkin, bölgenin turizm alanındaki eksikliklerini gidereceklerini, kentin turizm vizyonunun şekillenmesinde iyi bir ekip ile çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Pişkin, turizmde yetkin ve likayakatli bir ekip ile yola çıkacaklarını duyururken, yeni bir turizm vizyonu oluşturmak adına turizmcilerin desteğini istediğini belirtti. "Geleceğimiz Turizmde" sloganı ile yola çıkan Pişkin, önemli projelerini Şehrivan’a anlattı.

PİŞKİN: VAN, TURİZMDE MARKA HALİNE GELEMEMİŞ BİR KENT

Pişkin, Van’ın tarihi önemine değinerek, “Urartulara başkentlik etmiş çok özel bir coğrafyada yaşıyoruz. Potansiyelimiz ve turist çeşitliliğimiz çok yüksek. Hem doğal güzelliklerimiz çok fazla hem de tarihi dokunun çeşitliliği anlamında çok zengin bir bölgedeyiz. Kentin turizmi şu anda ‘Bekleyip görelim’ anlayışında. Çok programlı bir kent turizmi anlayışı yok. Bizim adaylık sürecimiz bunun en önemli tetikçisi oldu. Baktığımızda 2023, 2024 yılı için ne yapılacağının hazırlığı bile yok. Turizmde bir marka haline gelememiş, turizmde ciddi sıkıntıların yaşandığı bir kentiz” dedi.

PİŞKİN: 20 YILLIK TECRÜBELERİMİZLE BU YOLA ÇIKTIK

Neden aday olduklarını dile getiren Pişkin, “1998’den beri turizmin içindeyim. Bölgedeki turizm alt yapısının eksikliklerini ve artılarını yaşayarak öğrenen, bilen birkaç kişiden biriyim. Gelişen süreç içerisinde de hem acentecilik hem rehberlik mesleğini birlikte icra ettik ve gelinen noktada hem Kars’ta hem Gürcistan, Ermenistan, İran, Van ve GAP turlarında çok büyük emeğimiz var. Bu emeklerimizin diğer bölgelerde markalaştığını gördük. Van ve çevresinde bunu çok fazla ileriye götüremediğimiz için bunun vicdani bir sorumluluğunu taşıdım. Sadece başkan olalım diye aday olmadık. Bu 20 yıllık tecrübelerimizi bölgemize nasıl katabileceğimizin algısı oluştu bizde. Daha önce de vardı ama bu dönem hazır hissettiğimizi düşündük ve bu yola çıktık” diye konuştu.

“BÖLGEDEKİ EKSİKLİKLERİ İYİ BİLİYORUZ”

Pişkin, “Biz turizmin içindeyiz. Bölgenin artılarıyla, eksileriyle biz karşılaşıyoruz. Haliyle bölgedeki eksiklikleri çok iyi biliyoruz. Bizim sadece Van odaklı projelerimiz yok. Muş, Bitlis, Hakkari’ye dair de projelerimiz var. Bunlardan biri özellikle Tatvan’daki dünyanın en önemli kalderalarından biri olan Nemrut Krater Gölü Kalderası. 2011 yılında Kalkınma Ajansının bir projesinde rehberlik yapmıştım. 2011 yılında Avrupa’nın En Seçkin Tur Destinasyonu seçilmiştik. Sonrasında bölgeye gelip giden sayısı fazlalaştı. Bitlis, Tatvan’da oteller açılmaya başladı. Orada bir turizm karşılama merkezinin eksikliğini hissettik. İşin muhataplarıyla da konuştuk” diye aktardı.

PİŞKİN: ÖNEMLİ PROJELERİMİZDEN BİRİ, ‘NEMRUT KRATER GÖLÜ KARŞILAMA MERKEZİ’

Nemrut Krater Gölü Karşılama Merkezinin önemli projelerinden olduğunu belirten Pişkin, “Bizim projelerimizden birisi Nemrut Krater Gölü Karşılama Merkezi. Biz oraya gidiyoruz. Bazen 5 tur otobüsü gidiyoruz. Bir benzinlikte ciddi bir yığılma oluyor. Tuvalet sorunu oluyor. İnsanların temel ihtiyaçlarını karşılayamama sıkıntısı oluyor. Ve orada küçük araçlara binip Nemrut Krater Gölüne gidiyoruz. Orada bir eksiklik oluyor. Oradaki büyülü atmosferi tam anlamıyla insanlarımıza aktaramıyoruz. Bitlis ve Ahlat mimarisinin olduğu büyük bir alan olsun. Temel ihtiyaçlarını karşılayacakları kafe, restoran, hediyelik eşya satışı yapan bir yer, kadın kooperatifinin destekleriyle emeklerini sergileyebilecekleri yöresel ürünler de pazarlanabilir. Sinevizyon gösterisinin olacağı bir bölüm de olabilir. O bölümde de misafirler 3 boyutlu gözlüklerle Van Gölünün oluşumu, Nemrut Krater Gölünün oluşumuyla ilgili kısa bir film gösterisi olacak. Bu bir algı oluşturacak insanlarda. Önemli projelerimizden birisi bu” ifadelerini kullandı.

EKSİKLİKLERE DEĞİNİP YENİ HEDEFİ ORTAYA KOYDU

Pişkin, “Akdamar Kilisesini çok önemsiyoruz. Buranında geççe turizmine açılmasına yönelik fikirler üretip projeler hazırlıyoruz. Yaz aylarında gece turları düzenleyip ışıl ışıl bir kiliseyi kentte kazandırmayı planlıyoruz. Bunların yanında küçük konserler de yapılabilir. Yazlık sinemaları da gün yüzüne çıkarmayı hedefliyoruz. Vizyontele gibi önemli sinemaları da yerli ve yabancı gruplara seyrettirmeyi düşünüyoruz. Kısa vadede bölge turizminin algısını inanılmaz değiştirecek projelerden söz ediyorum. Yine Van kalesi ve çevresini çok yoğun bir şekilde kullanamıyoruz. Aslında gelen turistleri oraya çekemiyoruz. Dünyanın en büyük Urartu Müzesi burada ama kaleyle birlikte gezi süresi 2 saati geçmiyor. Bizim amacımız ise turistlerin buralarda daha fazla zaman geçirmesini sağlamak.”

BÖLGENİN EN BÜYÜK İHTİYACI: TURİZM TRENİ

“Bitlis’in çok önemli bir tarihi dokusu var ve tarihi doku ortaya çıkarılıyor. Bitlis’teki dar sokaklardan kültür turu düzenlemek zor oluyor. Tabi bunu otobüslerle yapmak zor oluyor. Oralardan küçük araçlarla ilin içinde kültürel bir tur düzenlemeyi planlıyoruz. Bunu da acente ve rehber arkadaşlarla birlikte yapacağız. Bitlis Eren Üniversitesi ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü yardımıyla bilgiler alıp bir kültür rotası düzenlemeyi planlıyoruz. Oralardan da ayrı bir tur destinasyonu oluşturmayı hedefliyoruz. Bunun yanında turizm treni diye bir projemizde var. Van Gölü Ekspresi var ama bizim planladığımız proje Kayseri’den başlayıp Malatya, Elâzığ ve Bingöl’ü de işin içine katarak yılın en az üç ayı ve özelikle kış aylarında nostaljik doğu ekspresi gibi bir hat kazandırmayı düşünüyoruz. Bu sadece Van ile ilgili bir proje değil, bölge illerde ciddi anlamda faydalanacaktır.”

ÇARPANAK ADASI YETERİNCE TANITILMIYOR!

Çarpanak Adası’ndan söz eden Pişkin, şunları söyledi: “Bu adayı çok es geçiyoruz. O adanın ciddi anlamda değerlendirilmesi gerekiyor. Buralarla ilgili çalışmalar yapılırsa bu adanın çok fazla getirisi de olacaktır. Bakanlık veya belediyelerin bu adaya sahip çıkması durumunda ada turist çekmeye başlayacaktır. Tekneyle birlikte adalardan ayanısa kadar bir göl turu düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu programlarda uygulanabilir. Aslında maliyeti çok yüksek olmayan projelerden söz ettim. Van’da konaklama gün sayısını artırmak için Van’da turizm çeşitliliğini artırmak da fayda var. Bizde sofraya çok fazla yemek çeşidi koymayı hedefliyoruz. Bir yeni projemiz olan Hoşap, Çavuş Tepe, St. Bartholomeus Kilisesi ve Kofiraz gibi yerlerde altyapı eksiliğimiz var ama yapılacak işletmelerde oralardaki eksikliklerin giderilmesi sağlanabilir. Oradaki insanlar da bu turizm ağından kazanç elde edebilirler.”

“DOĞAL GÜZELLİKLERİMİZİ İNSANLARIN BELEKLERİNE KAZIYACAĞIZ”

Hakkari ile ilgili projelerini anlatan Pişkin, “Yüksekova, Çukurca, Şemdinli ve Hakkari merkez rotasını bir kültür rotası haline getirdik. 2020 yılının sonunda ise bu rotaları acentalara attık. Yeni bir destinasyondu ve bu destinasyon da tuttu. Bu sene Hakkâri’ye sadece bizim acente 9 tur yapmış. 2021 ve 2022 yılında Hakkari’deki acentalar ve yerel halk oraya giden turistlerin nereden geldiğini merak ediyor. Biz bu rotları oluşturduk ve insanlara sunduk. Farklı bir kültürel doku olgusu tuttu ve insanlar da merak ederek buralara geldiler. Yönetim kurulu olarak seçilirsek, bölgede turizm çeşitliliğini artıracağız. Van Gölü Havzası bir turizm markası haline gelecek. Buraya gelen turistler, Çarpanak Adasını, gece Akdamar Kilisesini, vizyontele gibi yazlık sinemaları görecekler ve bunların yanında önemli tarihi dokumuzu, doğal güzelliklerimizi insanların beleklerine kazıyacağız. Her dokunduğumuz insan bize tanıtım elçisi olarak geri dönecek ve bizde onun farkındayız” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim