Kış aylarının gelmesiyle birlikte artık turşu sezonun da açılıyor. İnertentte en çok araştırlan konulardan biri turşuya sirke mi limon mu hangisinin konulması oldu. 

Yeşilçam'ın unutulmaz ikilisi Münir Özkul ve Adile Naşit'in oyanadığı neşeli Günler filminde hafızalara kazaınan sahnelerde Türk halkının sofralarından eksik etmediği turşunun limonla mı yoksa sirkeyle mi daha iyi lezzetli olur tartışmasıyla insanları ikiye bölmüştü.  Turşuyla ilgili yıllardır tartışılan ve bir türlü kesin cevap alınamayan "turşu limonlu mu yoksa sirkeli mi" yapılır sorusunu muhabirimiz Müge Çakmak, Turşucu Egemen Demir'e sordu. 

TURŞU SİRKEYLE Mİ LİMONLA MI YAPILIR?

Film bitti kavga bitmedi. 72 yıldır bu işi yapan Demir ailesinden Egemen Demir'in yaptığı açıklamada öncelikle turşu hem limon hem de sirkeyle yapılmaktadır. Ama özellikle kelek, patlıcan ve pancar çeşitlerinin sirkeyle yapılması gerekiyor. Çünkü sirkeyle yapıldığında daha lezzeli oluyor dedi. Ev hanımlarının en çok zorlandığı limon ve sirke oranlarını ayarlamak olduğunu belirten Demir turşu tarifinin olmazsa olamzlarını sıraladı:

TURŞU TARİFİ:

5 litrelik bir turşu için

4 yemek kaşığı tuz

1 yemek kaşığı limon tuzu

1 baş sarımsağı hafif ezerek

1 avuç nohut

1 avuç tane karabiberle üstüne kapatarak güneş görmeyen bir yerde sıcak ortamda saklanması gerekiyor.

1 buçuk ay içerisinde istediğiniz her turşu hazır hale gelir. 

Püf noktaları

Tuz ve sirke oranlarını fazla kaçırmamaya dikkat edin. 

Kurduğunuz turşunun ağzını mutlaka sıkıca kapatın. Eğer ufacık bir hava alırsa o tuşu direk bozulur.

Hatta eskilerinde yaptığı gibi turşuyu kurduktan sonra üzerine bir parça tahta ve taş koyup kapatarak kurduğunuz turşuların suyun üzerine çıkmasına engel olabilirsiniz. 

Turşunun susuz kalmaması gerekiyor. 

İbn-i Sina'nın mucize tavsiyeleri! İşte vücudu dipçik gibi yapacak besinler ve faydaları

Editör: TE Bilisim