Van merkez Tuşba Belediyesi ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği’nin (TAP) birlikte üç yıldır düzenli olarak ilçe sınırlarında bulunan okullara yönelik gerçekleştirdiği ‘Atık pil toplama’ kampanyası sonuçlandı. 


Çevre kirliliğinin önlenmesi, çevre bilincinin geliştirilmesi ve geri dönüşüm uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla 2016-2017 eğitim ve öğretim döneminde Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından 15 Ekim 2016 tarihinde başlatılan ‘Atık pil toplama’ kampanyası sonuçlandı. Tuşba Belediyesi’nin kurulduğu yıldan itibaren ‘geri getir’ sloganıyla başlatılan ve 2014 yılından beri geleneksel hale gelen kampanya çerçevesinde ilçe genelinde en fazla atık pil toplayan okullar ödüllendirildi.

 

“Tuşba’daki 28 okulda 380 kilogram atık pil toplandı”

İlçe genelinde 28 ilkokul, ortaokul ve lisenin katıldığı kampanya çerçevesinde 380 kilogram atık pil toplatıldı. Topladığı 137 kilogram atık pil ile birinci olan Akköprü İlkokulu ve Ortaokulu birinci olurken, 70 kilogram pil toplayan Hacı Ömer Sabancı İlkoku ve Ortaokulu ikinci olurken, Ahmed-i Hani Anadolu Lisesi ise topladığı 63 kilogram atık pil ile ğçüncü oldu. Dereceye giren okul idaresi ve öğrencileri çeşitli hediyelerle ödüllendirilirken, toplam 123 kuruma 590 adet atık pil toplama kutusu bıraktıklarını vurgulayan Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, başlatılan bu kampanyanın çevre bilincinin geliştirilmesi ve geri dönüşüm uygulamalarını yaygınlaştırılması bakımından önemli olduğunu söyledi. Başkan Özgökçe, “Tuşba Belediyesi olarak bu kampanyayı başta okullarımız olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve alış-veriş merkezlerinde ve tüm toplu yaşam alanlarında başlattık. Şimdi gördük ki bizim bu kampanyamıza sadece okullar, üniversite ve kamu kurum ve kuruluşları değil, tüm eğitimcilerimiz, ailelerimiz, yani tüm halkımız katılmaktadır, buda bizi çevre bilinci açısında umutlandırırken aynı zamanda memnun etmektedir. Herkesin göstereceği duyarlılık, çocuklarımıza, geleceğimize çevrenin geliştirilmesi ve korunması bilincinin kazandırılmasından ve bilincin artırılmasından etkili olacaktır” dedi.


Atık pillerin doğaya ve çevreye büyük zararlar verdiğine dikkat çeken Başkan Özgökçe, atık pillerin evsel atıklarla karıştırılmaması ve kesinlikle çöpe atılmaması gerektiğini söyledi. Atık pillerin ateşe tutulmaması, su ve toprağa karışacak şekilde bırakılmamasının da altını çizen Başkan Özgökçe, “Aksi takdirde, pillerin dış kabı zamanla delinerek içindeki ağır metaller toprağa ve suya karışır. Onun için kullandığımız ve adeta hayatımıza giren pillerin, bataryaların oyuncak, radyo, el feneri, CD çalar, işitme cihazı, kol ve masa saati, cep telefonu gibi cihazlarda kullanılan piller bittiği zaman, çöpe atmadan ayrı bir yerde biriktirerek, bunları daha sonra okullardaki atık pil toplama kutularına bırakmak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.


Kampanya ile ilgili sonuçlarını 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında belirleyen Özgökçe,”İilçe genelinde 28 ilkokul, ortaokul ve lisenin katıldığı kampanya çerçevesinde 380 kilogram atık pil toplatıldı. Topladığı 137 kilogram atık pil ile birinci olan Akköprü İlkokulu ve Ortaokulu birinci olurken, 70 kilogram pil toplayan Hacı Ömer Sabancı İlkokulu ve Ortaokulu ikinci ve kilogram atık pil toplayan Ahmed-i Hani Anadolu Lisesi ise üçüncü oldu. Kişi başına en fazla atık pil toplanmasının esas alınmasındaki amaç, öğrencileri rekabete teşvik ederek, evlerinde ve çevrelerinde bulunan pilleri toplayıp ailelerini de çevrelerini de bilinçlendirmektir. Her kesimin, bu projeye destek olmasını bekliyoruz. Topladığımız pilleri geri dönüşüme kazandırarak ülke ekonomisine de katkı sunan, projemize destek veren tüm okul idarecileri ve öğrencilerine ve ailelerine çok teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim