Van’ın Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü okullarda ‘Atık Pil Toplama Kampanyası’ başlattı. 
Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, 2014-2015 ve 2015-2016 eğitim öğretim yıllarında yürüttüğü başarılı ‘Atık Pil Toplama Kampanyası’nın ardından 2016-2017 eğitim öğretim yılının başlamasıyla kampanyasının tekrar startını verdi. Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından yürütülen ‘Atık Pil Toplama Kampanyası’, Tuşba ilçe sınırlarında kullanılan ve atık konumuna geçen tüm pillerin çevreye atılmasının önüne geçmek, zehirli ve zararlı pil atıklarının başta Van Gölü ve Van ekosistemlerine verilecek zararların önüne geçmek amacıyla ve özellikle geri dönüşüm açısında farkındalık oluşturmak için atık pil toplama çalışması yeniden başlatıldı. 15 Ekim 2016 tarihinde başlayarak 30 Mayıs 2017 tarihinde son bulacak kampanya ile atık piller kaynağında toplanarak hem çevre ve insan sağlığı korunacak, hem de geri dönüşüme katkı sağlanacak.


Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, “Geri dönüşebilen maddeler; cam, kağıt, alüminyum, plastik, piller, motor yağı, akümülatörler, beton, organik atıklar ve elektronik atıklardır. Piller; kadmiyum, nikel, cıva, çinko, mangan, demir, lityum, kobalt gibi metalleri ve çeşitli kimyasal bileşimleri içermektedir. Bu pillerin gelişigüzel çöplere atılması, doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi çevre açısından büyük tehlikeler oluşturur. Metaller, toprağa ve oradan da yeraltı sularına karışabilir. Bunun sonucunda toprak kullanılmaz hâle gelir ve metallerin sebep olduğu su kirliliği sudaki ekosistemi altüst eder. Etkilenen sadece su ekosistemi değil aslında tüm ekosistemdir. Zaman içerisinde bu etkiler insanlar üzerinde de görülür. Atık pillerin sebep olduğu hastalıkların başında; nörolojik bozukluklar, merkezî sinir sistemi hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları ve mutasyonlar gelir. Pillerin içindeki maddeler kimi zaman ölümcül tehlikelere yol açabilir. Bunlar besinler ya da sulardan insan vücuduna girer. Ayrıca bir küçük kalem pil 5 metrekare toprağı kirletir ve bu topraktan sağlıklı ürünler elde edilemez. 30 civarında metalin insanlarda toksisite oluşturduğu bilinmektedir. İnsan vücudu için esansiyel olan ve olmayan metaller başta besinler olmak üzere diğer bazı yollarla (su, hava gibi) alınmaktadır. Böylece vücutta metal yükü oluşmakta; bazıları ise (alüminyum, kurşun ve kadmiyum gibi) zamanla birikerek vücuttaki konsantrasyonları artmaktadır. Çevre kirlenmesi sonucu metaller biyoakkümülasyonla besin zincirine geçer. Denizler, göller, akarsular insan aktiviteleri (endüstri atıkları gibi) sonucu metallerle kirlenir. Metaller biyolojik parçalanmaya dayanıklıdır. Ayrıca bazıları çevrede lipofil özellik kazanarak su, bitki ve hayvanlarda birikirler. Böylece besin zinciri ile insanlara ulaşırlar. Temiz ve sağlıklı çevre prensibi ile yürüttüğümüz çalışmalarımıza sorunların temelinden başlayarak çözüyoruz. Bildiğiniz gibi atık piller yoğun miktarda kimyasal ve zehirli, zararlı maddeler içermekte, toprağa veya suya atılınca zehirli maddeler toprağa ve suya karışmakta, toprağa ve suya karışan bu zehirli ve zararlı maddeler çevremizi, sağlığımızı ve tüm biyolojik çeşitliliğin genetik yapılarını bozmaktadır. Biz bu önemli kampanyanın startını geleceğimiz olan çocuklarımızla başlatıyoruz. Yürüttüğümüz kampanyalar kapsamında hem çocuklarımıza çevre bilinci aşılıyor hem de çevremizin temiz ve sağlıklı tutulmasını sağlamış oluyoruz. Bu bağlamda en çok pil toplayan okul ve öğrencilerimizi de ödüllendirerek projeye motive olmalarını sağlıyoruz” dedi.


Kampanya ile ilgili sonuçların 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri sırasında açıklanacağını anlatan Özgökçe, ''Kişi başına en fazla atık pil toplanmasının esas alınmasındaki amaç, öğrencileri rekabete teşvik ederek, evlerinde ve çevrelerinde bulunan pilleri toplayıp ailelerini de çevrelerini de bilinçlendirmektir. Her kesimin, bu projeye destek olmasını bekliyoruz. Topladığımız pilleri geri dönüşüme kazandırarak ülke ekonomisine de katkı sunan projemize destek veren tüm okul idarecileri ve öğrencilerine ve ailelerine çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim