Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) ilk kurul gündem toplantısını gerçekleştirdi. Önemli kararların alındığı toplantıda havalimanında yaşanan ulaşım sıkıntısının önüne geçmek için belediyeye ait 3 yeni otobüsün yolcu taşımacılığı yapması ve kentte korsan taşımacılığın önüne geçilmesi için kararlar alındı.

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi ilk kurul gündem toplantısını belediye meclis toplantı salonunda gerçekleştirdi. Toplantının başkanlığını başkanlık adına UKOME Başkanı ve Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Erhan Aksoy yaparken, toplantıya Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, Emniyet, Jandarma Trafik, Karayolları, Devlet Demir Yolları, Deniz yolları ve kurul üyeleri katıldı. İlk kurul gündem toplantısının açılış konuşmasını yapan Aksoy, kentte ulaşımın istenilen düzeye çıkması için UKOME olarak kendilerine büyük görevlerin düştüğünü ve bu sorumluluk bilinci ile kentte trafiğin ve ulaşımın çözümü için çalışacaklarını ifade etti.

"Kurulda bir çok konu tartışıldı"

Yapılan konuşmaların ardından gündem maddelerine geçildi. İlk gündem maddesi olarak Erciş’te toplu taşıma hizmeti veren köy minibüslerinin gelişi güzel park etmeleri ve trafiği aksatmalarından dolayı, belediyeye ait Rus pazarının geçici olarak minibüslere durak yapılması talebi görüşüldü. Söz konusu yerin minibüsçüler için park yeri haline getirilmesi kararı kurul üyelerince oy birliği ile kabul edildi. Bir diğer gündem maddesi olan Yumruktepe köyüne 10 adet yeni minibüsün eklenmesi talebi ise nüfus yoğunluğunun az olmasından kaynaklı red edildi. Bir diğer gündem maddesi olan Van-Edremit yolunda, imar yolunun ana yola bağlantı yapılabilmesi talebi görüşüldü. Kurul üyelerince önerilerin gerçekleştirildiği karar da, yolun kaza riski taşıdığı, gerekli saha çalışmasının yapılması ve kararın daha sonra kararlaştırılması için bir alt komisyona sevk edilmesine karar verildi. Yine tehlikeli madde taşımacılığı yapan araçların izleyeceği güzergah ve park yerlerinin belirlenmesi talebi görüşüldü. Ağır taşıtlar için park alanlarının belirlenmesi ve komisyon kurulması talebi oy çokluğu ile kabul edildi.

UKOME artık korsana dur diyecek

UKOME tarafından önemli kararların alındığı toplantı da kentte korsan taşımacılığın önüne geçilmesi ve cezai yaptırımların uygulanması için karar alındı. Buna göre kentte korsan taşımacılık yapan araçlara cezai yaptırımlar uygulanacak, korsan taşımacılık yapan araçların aynı suça devam etmesi halinde trafikten men edilmesine dair karar kurul üyelerince oy birliği ile kabul edildi. Yine Kalecik, Kevenli ve Memur-Sen TOKİ’lerde yapılan korsan taşımacılığın önüne geçilmesi için kararlar alınırken, TOKİ’lere özel halk otobüslerinin giriş yapmaları için öneriler yapıldı. Ayrıca UKOME tarafından korsanın önüne geçmek için ruhsatlı taşımacılık belgesi olmayan hiçbir araç artık TOKİ’lere giremeyecek. TOKİ’lerde korsan taşımacılık yapan araçlara İl Emniyet Müdürlüğü’nce farklı tarihlerde cezai yaptırımların uygulandığını belirten İl Emniyet Müdür temsilcisi ve UKOME kurul üyesi M. Uğur Parlak, aynı suçu işleyenler hakkında trafikten men kararı alındığını söyledi.

Havalimanına 3 yeni otobüs

Havalimanında yaşanan ulaşım sıkıntının önüne geçmek için öneriler yapılırken, belediyeye ait 3 otobüsün bundan sonra havalimanı ve kent içerisinde yolcu taşımacılığı yapması için karar alındı. Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Veysel Can, havalimanında ulaşım konusunda birçok öneri ve şikayet aldıklarını, bu sorunun ortadan kaldırılması için 3 yeni modern otobüsün tahsisi için çalışma yaptıklarını, otobüslerin kısa bir süre içerisinde havalimanında hizmet vermeye başlayacaklarını dile getirdi.

Editör: TE Bilisim