Önceki gün Van Olimpik Yüzme Havuzunda spor yapan çocukların aileleri Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne tepki göstererek, çocuklar arasında haremlik selamlık uygulamasının başlatıldığını ileri sürdü. Aileler Spor İl Müdürlüğünün bundan sonra kız ve erkek yüzücü çocukların bir birinden ayrı çalıştırılacağı kararı aldığını iddia ederek duruma tepki gösterirken, Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç ise, durumu yeniden değerlendirdiklerini ve eski sisteme devam edeceklerini anlattı.

 

 

AİLELER TEPKİ GÖSTERDİ!

Önceki gün veliler çocuklarını Van Olimpik Yüzme Havuzundan almaya giderken büyük şok yaşadı. İddiaya göre havuzda görevli personel ailelere, ‘çocuklarınız bundan sonra kız ve erkek olarak spor yapacak’ sözlerini sarf etti. Aileler bunun üzerine büyük tepki göstererek, bu şekilde spor yapan küçük çocuklar arasında ayrıştırıcı, ötekileştirici bir düşüncenin yerleştirilmeye çalışıldığını söyledi. Aileler bu uygulamaya derhal son verilmesini isterken, durumu da Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç’a iletti.

 

SPORCU YOĞUNLUĞU GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Önceki gece İnanç’ı makamında ziyaret eden aileler sorunu kendisine de iletti. Durumdan rahatsız olduklarını dile getiren aileler, sorunun çözülmesini istedi. Bunun üzerine çalışma başlatacaklarını söyleyen İnanç, sporcu yoğunluğu nedeniyle böyle bir uygulamayı harekete geçireceklerini, bu uygulama üzerinde çalışma yürüteceklerini ifade etti. Aileler ise bu uygulamayı kesinlikle red ettiklerini dile getirerek, bir an önce bu uygulamanın kaldırılmasını isteyerek İnanç’ın makamından ayrıldı.      

 

 

 

“UYGULAMADAN VAZGEÇİLSİN”

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç ile görüşen ve sorunlarına çözüm bulamayan veliler çareyi basın kuruluşlarına gitmekte buldu. Gazetecilere açıklama yapan aileler, özellikle spor alanlarında bu tür uygulamaların ayrıştırıcı, ötekileştirirci olacağını söyledi. Yüzme sporu ile uğraşan kız-erkek çocukların başarısı için tüm ailelerin fedakârlıklarda bulunduğunu söyleyen aileler, kız-erkek uygulaması ile antrenmanlar ayrıldığı vakitte kız çocuklarına anneler erkek çocuklarına baba refakat etmek zorunda olacağını belirtti. Sporcuların iyi bir yere gelmeleri adına bu yanlış uygulamadan vazgeçilmesini isteyen aileler, bu uygulamanın sporun ruhuna aykırı olduğunu belirtti. Tüm bunlar yaşanırken, aileler sosyal medya üzerinden de tepkilerini dile getirerek, uygulamanın son bulmasını istedi.

 

UYGULAMA FLAŞ KARARLA KALDIRILDI!

Aileler dün yeniden gazetecilerin karşısına çıkarak duruma tepkilerini yeniledi. Uygulamanın yanlış olduğunu söyleyen aileler, daha sonra Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İnanç ile yapılan görüşmelerde bu uygulamanın sabah saatleri itibariyle kaldırıldığını söyleyen aileler, kararın zaten olumlu bir karar olmadığını ve bu yanlıştan da vazgeçildiğini duyurdu. Yapılan görüşmeler neticesinde kararın tepkiler üzerine durdurulduğunu söyleyen aileler, bu tür uygulamaların bir daha gündeme gelmemesi gerektiğini belirtti.

 

 

ÇABUKER: UYGULAMA TEPKİ ÜZERİNE GERİ ÇEKİLDİ

Uygulamanın geri çekilmesinden memnuniyet duyduğunu dile getiren velilerden avukat Ertuğrul Çabuker, “Yaptığımız açıklamalardan sonra Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından geri çekilen uygulamadan memnuniyet duyduk. Böylesi bir uygulamanın doğru olmadığını kabul etmeyeceğimizi dünde söylediğimiz gibi bugün yine tekrarlıyoruz. Uygulamayı asla kabul etmeyeceğimizi tekrarlıyoruz. Böylesi bir uygulamanın bizlere sözlü tebliğinin ardından veliler olarak tepkimizi basın yoluyla kamuoyuna duyurduk. Bizim bu tepkimiz demokratik bir tepkiydi, toplumsal anlamda bir tepkiydi. Tüm velilerin bizimle aynı düşünde olmaları sağlıklı adım atmamıza vesile oldu. Mağduriyetimizin basına yansımasının ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü uygulamayı geri çekti. Bu anlamda basın kuruluşumuza da veliler olarak teşekkür ediyoruz.” Dedi.

 

AK: UYGULAMADAN VAZGEÇİLMESİ SEVİNDİRDİ

Bir diğer veli Pınar Ak ise, “Hafta sonundan bu yana bu üzücü uygulamaya veliler olarak karşı olduğumuzu dile getirdik. Dün yaptığımız açıklamanın ardından sesimizi duyurmayı başardık ve uygulamanın geri çekildiğini öğrendik. Veliler olarak sesimizi duyurduğunuz için sizlere teşekkür ediyoruz. Bu uygulamanın geri çekilmesi bizleri gerçekten çok sevindirmiştir. Keşke ülkemizin genelinde yaşanan bu kadar üzücü olay varken böylesi durumları hiç konuşmamış olsaydık. Burada amacımız çocuklarımızı daha iyi şartlarda spor yapabilmelerini sağlamaktır. Yine de uygulamanın geri çekilmesi bizleri sevindirmiştir.” Dedi.

 

İNANÇ: ESKİ SİSTEME DÖNDÜK

Konuyla ilgili konuşan Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç ise, haremlik selamlık diye bir uygulamanın olmadığını söyleyerek, “Havuzda sporcu sayısı artınca bu kadar antrenörle bu kadar sporcu eğitilemeyeceğini düşünerek 2 ayrı gruba bölme kararı aldık. Gruplara ayırırken de kız ve erkek sayıları eşit olduğu için kız erkek ayırma kararı aldık. Bu kararımızı da ailelerle paylaştık. Uygulama henüz hayata geçmedi zaten. Sadece ailelerle böyle bir şey yapılması yönünde istişare yaptık. Dün velilerden oluşan bir grup temsilci makamıma gelerek görüş alışverişinde bulundu. Veliler ‘Performans sporcularımız var. Bu karar bu sporcularımızı zora sokabilir’ deyince bizde kendilerine arkadaşlarla yeni bir program yapıp sizlerle paylaşacağız dedik. Bizim haremlik selamlık diye bir programımız yok ve olamazda. Velilerin sıkıntı olacağını bize söylemesinin ardından arkadaşlarımızla konuştuk ve eski sisteme devam edeceğiz. Zaten kız erkek ayırma gibi bir karar da almadık. Sadece sporcuların yetiştirilmesi için böyle bir uygulama başlatacağımızı söyledik. Ardından veliler sorunu bize aktarınca bizde eski sisteme tekrar devam ettik.” Dedi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim