ŞEHRİVAN HABER: Birçok ilde şehitlikler, anıtlar büyük ilgi ve alaka görüp kentlerin destinasyonun ilk sırası haline gelirken Van’daki Zeve Şehitliği yıllardır hakettiği ilgiyi görmeyi bekliyor. 1915'te Ermeniler tarafından katledilen 2 bin 500 Müslüman anısına oluşturulan Zeve Şehitliği önemine rağmen hala birçok Vanlı’nın bile önemini bilmediği şekliyle dururken kentteki turizmciler yaptıkları açıklama ile bu alan için bakım ve ilgi istedi.

Geçmişten bugüne birçok medeniyete ev sahipliği yapan, defalarca başkentlik ünvanı alan Van’da tarihi yapılar, alanlar, mekanlar sahiplenilmeyi beklemeye devam ediyor. Son yıllarda birçok tarihi ve kültürel alan için koruma kanunları ve tesciller ardı ardına gelmesine rağmen birçok yapı hala ya kurtarılmayı ya da onarılmayı bekliyor. Turizme kazandırılan mekanlar kazandırılmayı bekleyenlere kıyasla oldukça düşük miktarda kalırken bu yapıların kentin geleceğinde önemli bir yer edineceği yorumları ise sık sık dile getiriliyor. Bunlardan birisi de 1915 olaylarını yaşayan Van’daki önemli alanlardan birisi olan Zeve Şehitliği. O tarihte tamamen istila edilen kentte binlerce insanın şehit edilmesinin simgesi olarak günümüze taşınan Zeve, yıllardır o katliamın simgesi olarak durmaya devam ederken, birçok tarihi yapı gibi daha çok öne çıkmayı ve yenilenmeyi bekliyor. Yılda bir kez etkinliklerin ve anmaların merkezi olan, bunun dışında Van’ın ve Vanlı’nın da yeterince önemsemediği şehitliğin önemi tarihçiler tarafından defalarca açıklansa da halen adım atılmıyor. Bu süreç devam ederken Zeve’ye daha fazla ilgi ve alaka gösterilme çağrısı Van’daki turizmciler adına Van Gölü Havzası Turizmciler Derneği’nden geldi. Dernek başkanı, yaptığı açıklamada diğer kentlerde olduğu gibi Van’ın da bu manevi merkezi sahiplenmesi gerektiğini söyledi.

TUNÇDEMİR: BU DURUM BİR AN ÖNCE GİDERİLMELİ

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) adına bir açıklama yapan Başkan Abdullah Tunçdemir, Zeve’nin bir inanç turizmi destinasyonu olabileceği vurgusu yaparak konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi: “İlimizin tarihinde önemli bir yere sahip olan Zeve şehitliğini İnanç Turizmine kazandırmak için ilimize gelen ziyaretçilerin görmek istedikleri yerlerden biridir. İstek halinde gelen kafileleri Zeve Şehitliğine de götürüyoruz. Ancak oraya götürdüğümüz ziyaretçilerde, Zeve alanının ilgisiz kalmışlığı hissi uyanmakta ve bu hislerini biz turizmcilerle paylaşmaktadırlar. Bu durumun bir an önce giderilmesini ilgili kurumlarımızdan beklediğimizi belirtmek istiyoruz.”

ZEVE’NİN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

“Malumunuz olduğu üzere 1915 olaylarında Zeve isimli köye toplanan çevre köylerin halkı Rus destekli Ermeni çetelerince topluca şehit edilmişlerdir. VAHATUDER olarak bu şehitlerimizi anmamızın, o dönem yaşananları genç nesillere ve ilimize gelen ziyaretçilere anlatmamızın ehemmiyetine inanıyoruz. Zeve Köyü ilimizin eski köylerinden biridir. Orada Sultan Hacı Hamza’nın Zaviyesi bulunmaktadır. ‘Zaviye’ ismi zaman içinde halkımızın zihin dünyasında ve dilinde Zeve’ye dönüştürülmüştür.”

DÖNÜŞTÜRÜLÜP YENİDEN TASARLANMALI

“Şehitlik alanında Sultan Hacı Hamza’nın türbesi de bulunmaktadır. Fakat Sultan Hacı Hamza estetikten yoksun bir türbede yatmaktadır. Şehitlik alanı ve orada bulunan mezarlık da bakımsızdır. İlgili kurumlarımızdan ricamız Zeve Şehitlik alanına Hacı Şeyh Hamza için estetik bir türbenin yapılmasıdır. Mezar alanlarının daha bakımlı ve estetik görünmesi için peyzaj çalışmalarının yapılmasıdır. Ziyaretçilerin oturup Kur’an okudukları, dua ettikleri ve 1915 tarihle ilgili kitapların okunduğu alanların yapılması daha estetik bir halde yeniden tasarlanarak inşa edilmesidir.”

TUNÇDEMİR: ZENGİNLEŞTİRİRSEK VAN DA KAZANIR
 

“Zeve Anıtının bakımının ve çevre temizliğinin sürekli kontrol edilmesidir. Turist guruplarından gelen taleplerden ziyade, biz turizmciler Zeve’yi gezi programlarımıza almak istiyoruz. Zeve alanına götürdüğümüz ziyaretçilere karşı mahcup olmak istemediğimizi ilgililere duyurmak istiyoruz.” Diyen Tunçdemir, buranın tur programlarına dahil edilip daha önemli bir destinasyon merkezi haline gelmesi vurgusu yaptı. Öte yandan bu bölge için yönlendirme levhaları, mini bir kütüphane, bilgilendirme broşürleri ve kitapçıklarının bu şehitliğin öneminin anlamasına da katkı sunacağını belirtti. Tunçdemir, Çanakkale ile birlikte anılan bu şehitliğin hakettiği değeri görmesinin yine Van’a kazandıracağını belirterek sözlerini noktaladı.

VALİ BİLMEZ: “ZEVE’YE GİTMEDEN ÇANAKKALE’YE GİTMEK YANLIŞTIR” DEMİŞTİ

Öte yandan Zeve’nin önemine sürekli olarak vurgu yapılırken Van Valisi Mehmet Emin Bilmez de geçtiğimiz haftalarda bu şehitliğin önemine dikkat çekip değerlendirmeler paylaşmıştı. Buranın çok önemli bir şehitlik olduğunu belirtip herkesin ziyaret etmesi gerektiği bir yer vurgusu yapan Bilmez, “Geçtiğimiz yıl bir dernek geldi ve 40 nine ile 40 çocuğu Çanakkale şehitliğine götüreceklerini söylediler. Dedim çok iyi ama sizden hiç Zeve Şehitliğine giden var mı? Gitmediklerini söylediler. Ya Çanakkale’ye gideceğine önce Zeve şehitliğine gidin. 40 tane nine ve çocuğu Çanakkale’ye götürmek büyük masraf ister, bak Zeve Şehitliğine bedava gidersin. Zeve Şehitliği bizim yanı başımızdadır. Bakın Çanakkale’ye gitmek çok önemli, çok anlamlı ama Zeve Şehitliğini görmeyip Çanakkale’ye gitmek yanlıştır. Keşke bir gün bir dernek arasa da Zeve Şehitliğine gitmek istediğini söylese, araç desteğinde bulunuruz. Van’da yaşayan herkesin Zeve şehitliğini ziyaret etmesi gerektiğini düşünüyorum. Ufak dokunuşlarla daha güzel çalışmalar yapılabilir” demişti

Öte yandan daha önce farklı zaman ve buluşmalarda da buranın yenilenmesi çalışması yapılacağı söylenmiş fakat herhangi bir çalışma başlatılmamıştı.

Editör: TE Bilisim