ŞEHRİVAN HABER - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı il bazlı veri açıklamalarından sonra gözler vakanın az olduğu illere çevrildi. Bölge bazlı tedbirlerin alınması beklenirken bu illerden birisinin de Van olması bekleniyor.

İl bazlı Kovid-19 vakası verileri, bölgesel tedbir kararlarında belirleyici olacak
Kovid-19 salgınında il bazında açıklanan 7 günlük veriler ışığında, hastalık seyrine göre il hıfzısıhha kurullarınca bölgesel kararlar alınabileceği ve belli faaliyetlerin aşama aşama başlamasının söz konusu olabileceği bildirildi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin 7 günlük il bazlı verilerin, Sağlık Bakanlığının Kovid-19 bilgilendirme sayfasından kamuoyuyla ilk kez paylaşıldığını anımsattı.

İl bazında 7 günlük Kovid-19 vaka sayıları açıklandı

Salgınla mücadele sürecinde "Yerinden Karar" dönemine geçildiğini ve yeni dönem için bu verilerin büyük önem taşıdığını vurgulayan Kayıpmaz, bu dönemin ilk çalışmasının il bazında haftalık verilerin belirlenmesi olduğunu söyledi. Kayıpmaz, uygulama ile bölgesel kararlar alınabilmesi için yapılması gerekenlerin ortaya konacağını söyledi. İlk kez dün paylaşılan bir haftalık il bazlı verilere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kayıpmaz, yeni vaka sayılarının eğiliminin, yoğun bakımların doluluk kapasitesi, hastaneye yatışların ve testlerde saptanan pozitif vakaların eğilimleriyle beraber salgının seyrini gösteren en önemli ölçülerden olduğunun altını çizdi.

NORMALLEŞMEYE GEÇİLEBİLİR!

Kayıpmaz, şunları kaydetti: “Bu ölçülerde artış, azalma veya düzleşme eğilimleri, kontrollü sosyal hayata dönüşümüz için yol gösterici olacaktır. İller bazında azalma olması durumunda belirli faaliyetlerin aşama aşama yeniden başlaması söz konusu olabilecektir. Bu veriler ışığında, Kovid-19 salgınının seyrine göre il hıfzısıhha kurulları bölgesel kararlar alabilecektir. Örneğin ABD'de Washington eyaletinin batı bölgesinde saydığım ölçülerdeki azalma eğiliminden dolayı belirli faaliyetlere, sınırlı kapasiteyle izin verilmiştir. Sıkı kurallar ve denetlemeler çerçevesinde, yemek yenilen iç mekanlara kapasitenin yüzde 25'i kadar oturarak müşteri alınması, açık hava spor faaliyetlerinin turnuva olarak değilse de sportif maksatla açılması bunlar arasında sayılabilir.”

VAN’DA NORMALLEŞMEYE GEÇİLEBİLİR!

Bilindiği gibi Türkiye’nin vaka sayısının paylaşıldığı haritada vaka sayısının en düşük olduğu 3 ilden birisi Van olmuştu. Hakkari ve Şırnak’tan sonra en az vakanın olduğu kent olan Van’daki durum vatandaşda da memnuniyet yaratmıştı. Halen tedbirlerin tam uygulandığı Van’da özellikle esnaflar atılacak adımları beklerken gözler yetkili isimleri verileceği karara çevrildi.

Editör: TE Bilisim