ŞEHRİVAN HABER - Türkiye'de hızlı yayılan, son olarak da geçtiğimiz günlede Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Van'da vaka var, bu rakam 10'dan fazla değil" demesi ile haberdar olunan koronavirüs vakaları gündemde kalmaya devam ediyor. Van'da vaka açıklanmasının ardından tedbirler de artarken kentteki kurum ve kuruluşlar tedbileri üst düzeye çıkarırken Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediyesi eliyle de mücadele sürüyor. Bu anlamda Cumhurbaşkanlığı ve ilgili bakanlıklar eliyle alınan kararlar da bir bir uygulanmaya devam ederken Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, sabah düzenlenen İl İdare Kurulu toplantısından sonra önemli açıklamalarda bulundu.

Alınan tedbirler gereği toplu görüşmelerde dikkat edilirken, Bilmez Skype üzerinden yaptığı toplantı ile kentteki basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bilmez, kentteki koronavirüs vakalarının durumu karantinalar, alınan önlemler, seyahat kısıtlamaları, göçmenlerin durumu başta olmak üzere bir çok konuyu değerlendirdi. Özellikle göçmenler üzerinden virüsün yayılması husususun çokça konuşulurken Bilmez, kentteki vakaların göçmenler kaynaklı değil daha çok İstanbul'dan gelen ziyaretçiler üzerinden olduğunu söyledi. Ocak ayından bu yana sınır bölgesinde 7 bin 500'ün üzerinde düzensiz göçmenin İran sınırından geçişini engellediklerini, ülkeye girmelerine izin vermediklerini söyledi. Geçişler noktasında çok titiz bir çalışma yürütüldüğünü, sınır hattında askerlerin gece devriye gezdiğini söyleyen Bilmez geçiş güzergahı olan yerlerde jandarma ve polis özel harekat ile güvenlik korucularının görev yaptığını anlattı.

SADECE GÖÇMENLER DEĞİL, BU İŞİN ORGANİZATÖRLERİ İLE DE MÜCADELE EDİLİYOR!

Alınan tüm tedbirlere rağmen insan kaçakçılığının devam ettiğini söyleyen Bilmez, bu noktada özellikle bu işi yapan kesimin şu sıralar çok hayati bir sorun yarattıklarını söyledi. "İnsan kaçakçılığı yapanların dünyanın en kötü işini yaptığını vurgulamamız lazım." diyen Bilmez, toplumun tüm kesimlerinden bu işi yapanlara karşı bir duyarlılık oluşması gerektiğinin altını çizdi. Bilmez konuyla ilgili olarak ayrıca: "Van'da göçmen girişleri sürerken bizim çalışmalarımız da sürüyor. Yakalanan her bir göçmen ön kabul merkezine alınıyor. Sağlık taramasından geçiriliyor. Bir belirtisi varsa hastaneye gönderiliyor. Belirtisi yoksa 14 gün izlemeye alınıyor. 14 günü dolan ve sağlık sorunu olmayanları batıdaki geri gönderme merkezlerine gönderiyoruz. Ocak ayından bu yana 95 organizatör yakaladık. Bunlardan 36'sı tutuklu. Cezaları caydırıcı değil. Geçen yıldan bu yana 400'e yakın organizatöre işlem yapıldı."

SEYAHATLERLE İLGİLİ TEDBİRLERİ ANLATTI

Van'da "Evde kal" çağrısına genel anlamda uyulduğunu, tedirgin olanların yanı sıra konuyu önemsemeyenlerin de bulunduğuna dikkati çeken Bilmez, "Ya çok tedirgin ya da çok rahat bir kesim var" şeklinde bir değerlendirmesi oldu. Şimdiye kadar salgınla mücadele bir çok adım atıldığını hatırlatan Bilmez, bugünden sonra daha katı denetimlerin olacağını, belirlenen kurallara uymayanlara idari para cezasının uygulanacağını belirtti. Bilmez, konuyla ilgili olarak: "İnsanlarımızdan zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalarını istiyoruz. Otogarlardan toplu taşıma aracıyla diğer illere gidenlere kısıtlama getirildi. Doktor tarafından sevk edilen hasta, birinci derecede yakınını kaybeden ve geldiği kentte kalacak yeri olmayan insanların memleketine dönmesi için seyahat belgesi veriliyor. Bunun dışında kimseye toplu taşımayla seyahat izni verilmeyecek. Van'daki firmalarla görüştüğümüzde hepsi seferlerini iptal ettiklerini söylediler. Özel araçlarla ilgili bir kısıtlama şu an için yok." dedi. Pegasus ve SunEkspress, nisan sonuna kadar bütün seferlerini iptal etti. Türk Hava Yolları da Ankara'ya günde iki, İstanbul'a günde bir sefer düzenleyecek. Her yolcudan seyahat belgesi alınacak. Her gelen insan sağlık taramasından geçirilecek."

VAN'IN SAĞLIK ALT YAPISI YETERLİ

Van genelinde 500 yoğun bakım yatağının bulunduğunu, 5 hastanenin pandemi hastanesi olarak belirlendiğini kaydeden Bilmez, "Solunum cihazı konusunda da bir sıkıntımız yok. İlk vakamız bir umreciydi. Taburcu edilebilecek noktaya geldi. Durumu kötü olan bir vakamız yok. Bütün vakalarımızdan olumlu sonuçlar alıyoruz. Yatak konusunda da bir sıkıntımız yok." diye konuştu. Şu an Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde testlerin yapıldığını söyleyen Bilmez, şu ana kadar klasik yöntemlerle yapılan testlerin önümüzdeki günlerde artık hızlı kitlerle beraber yapılacağını ve daha hızlı bir şekilde uygulanacağını da söyledi. 

Editör: TE Bilisim