ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM-NECMETTİN DURSUN

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, kentteki yerel ve ulusal basınla bir araya gelerek Van ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Van’daki görüntü kirliliğinin en büyük nedeninin tabela kirliliği olduğunu kaydeden Bilmez, sorunla ilgili cephe çalışması yapabileceklerini söyledi. Merkezdeki 3 mahallede kentsel yenileme alanı olarak bir imar çalışması yaptıklarını aktaran Vali Bilmez, kentsel yenilik için çalışmaların devam edilmesi gerektiğini vurguladı. Kentsel yenilik olmadan Van’ın yenilenemeyeceğini belirten Vali Bilmez, kentle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Vali Bilmez açıklamasında Valilik binası ve Park AVM konularına da değinen Bilmez, Valilik binasının yerinde yeni bir kent meydanı projesi olduğunu hatırlatarak, Park AVM’nin ise yenin açılacağını duyurdu. Kentin kronikleşen işsizlik problemi hakkında bilgi veren Bilmez, yaz aylarıyla birlikte istidam alanında yeni fabrikaların açılacağına işaret etti. Son olarak Van’daki koronavirüs vaka oranları hakkında konuşan Bilmez, 2. doz ve hatırlatma aşıları konusunda da çağrıda bulundu.

VALİ BİLMEZ: VAN’DA CİDDİ ANLAMDA TABELA KİRLİLİĞİ VAR

Van’da ciddi anlamda tabela kirliliği olduğunu söyleyen Bilmez, şunları kaydetti: “Tabelalarda bir standart yok bazıları çok büyük bazılar küçük bazıları ise cepheden cepheye yazmış. Acaba bir cephe sağlıklaştırılmasını yapabilir miyiz diye düşünüyoruz. Tabi daha işin çok başındayız. Yaptığımız bir uygulama yok. Aslında zor bir konu farklı illerde örneklerini görüyoruz. İşin içine giren çıkamıyor. Çünkü mülk sahibinden destek almanız lazım. Daha çok görüntü kirliliğinin önüne geçmek. Buna katkı sunabilecek bir kent estetik kurulu oluşturduk. Karar alındığı zaman da bu kararı hayata geçirmekte çok kolay olmuyor.”

“KENT GENİŞ ALANLARA AÇILMAZSA TRAFİK SORUNU ÇÖZÜLMEZ”

Kentsel yenilik konusunu değerlendiren Vali Bilmez, kentin yapı stokunun yüzde 80’inin imara uygun olmadığını belirterek, şöyle devam etti: “Merkezdeki 3 mahallede kentsel yenileme alanı olarak ilan edip burada yeni bir imar çalışması yaptık. Birinci etap 1 yıl sürdü ama bitirdik. Tepki aldık ve bunu askıya aldık. Bununla birlikte caddeleri genişletmek, sitelerde otopark yapmak ve yeşil alan oluşturmak gibi projelerimiz var. Kentsel yenileme yapmadan bu şehri yenileyemeyiz. Yapılan projelerdeki amacımız şehir merkezini Edremit tarafında doğru genişletmek. Cumhuriyet ve Maraş Caddelerine hapsolmuş kenti biraz da Sıhke tarafına biraz da diğer taraflara doğru taşımak istiyoruz. Buradaki yükleri azaltmaksak trafik sorununu hayatta çözemeyiz.”

“İMAR ÇALIŞMASI İHALE YOLUYLA YAPILMAYACAK”

Kentin imarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bilmez, şunları anlattı: “Belediye denilince ilk akla gelen imar oluyor. Daha önce belediye olarak imar konuları ihale yöntemiyle yapılmış. Oradaki mülk sahiplerinin şikayetleri serzenişleri belki de çok etik olmayan tartışmalara şahit olduk. Artık hiçbir imar çalışması ihale yoluyla yapılmayacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından güçlü bir imar birimi ve kadrosu oluşturuldu. İlçe belediyelerimizle de ortak imar çalışmalarını yapacağız. İlk kez belediyelerimizin imar izni için gelen vatandaşın ailesine, aşiretine, partisine bakılmadan herkese eşit davranılsın diye imar yönetmeliği yapıldı. İmar yönetmeliği de kentin bütün bileşenleriyle katkı sunabilecek bütün STK’ların şahısların kapısını çaldık. Desteklerini de aldık. Yaklaşık 2 yılımızı aldı ve buda devreye girince çarpık yapılaşmada belediyenin günahı artık daha az olacak. Ben katkıda bulunan STK temsilcilerine ve herkese teşekkür ederim.”

VALİLİK BİNASI KENT MEYDANI OLUYOR

Valilik binası ve Park AVM hakkında değerlendirmelerde bulunan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilemez, “Valilik binası İpekyolu üzerinde Eski Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğünün eski yerine yapılacak. TOKİ tarafından bu arsa ihale aşamasındadır. İhale biter bitmez şu anki Valiliğin olduğu alanı kent meydanı olarak planlamayı düşünüyoruz. Bunun içinde hükümet konağının ihale edilmesi gerekiyor. Tuşba ve İpekyolu’nun hükümet konakları yapılmadı. Bunula ilgili çalışmalar devam ediyor. Tuşba Belediyesi’nin olduğu alana ve İpekyolu ise eski endüstri meslek lisesi oraya yapılacaktır. Öte yandan Park AVM konusunda da iskan sorunu vardı. İmar ve ruhsatla ilgili eksiklikler vardı. Bunların hepsi de kısım kısım giderildi. 79 dükkân özel mülkiyet 75 dükkan ise belediyenindir. Bir AVM yönetimi oluşturuldu. Yakında onu tekrar bir AVM olarak açacağız.” Dedi.

BAHÇESARAY’A TÜNEL GELİYOR

tüneller hakkında konuşan Bilmez, “Bu yol bizim en dramatik sorunlarımızdan biridir. Bazen yolu kapatmak zorunda kalıyoruz. İki yıl önce orada 42 canımızı kaybettik. Geçen sene Karayolu Genel Müdürlüğü düzeyinde buna ilişkin ciddi girişimlerimiz oldu. Bir ihale projesi yapıldı. Bunun ilgili de 3 çalışma yapıldı. Mevcut yolun üzerinde kar tünellerin yapılması, diğer bir çalışma Yukarı Narlıcadan girecek bir tünelin Bahçesaray’dan çıkılması sonuncusunda da Gevaş üzerinden Bahçesaray’a gidecek bir proje çalışmaları yapıldı. Bu projelerin ise bir süresi var ve bu süreler bitmedi. Yani bu projelerden birine karar verilecek.

KENTTEKİ İSDİHDAM ALANLARINA DA DEĞİNDİ

Kent nüfusunun yüzde 64’ü 30 yaş altında olduğunu açıklayan Vali Bilmez, en büyük sorun ise işsizlik olduğunu kaydederek, şunları anlattı: “Kentimize bir yatırımcı çekmek için elimizden ne geliyorsa çaba gösteriyoruz. İran’dan kaçan büyük firmaların ambargo sonrası müşterisini kaybetmek üzere olan firmalar arayış içerisine girdi. Bu firmaları Van’a çekmek için özel bir çabamız var. Van OSB’de 4 İranlı iş adamı fabrika inşaatını devam ettiriyor. 300 milyon bir yatırım fabrikası Mayıs ayında bitecek. Bu da ilk etapta 600-700 kişiyi istihdam edecek ama yılsonuna kadar bin 500 kişi istihdam edebilecek. İran’dan yine büyük bir firma bizden yer istedi ama OSB’de yer kalmadı. 5’nci etabın altyapısını kendisi tarafından yapmak kaydıyla 60 dönümlük yer istiyor. Protokol imzalarsak ilk etapta bin kişiyi istihdam etmeyi hedefliyor. Çağrı merkezleri hariç, hiçbir fabrikamız bu düzeyde eleman istihdam etmiyor.”

VAN GÖLÜ’NÜ KİRLETEN FİRMALARA YER YOK…

İzmir’den 10 firmanın Van’dan yer satın aldığına vurgu yapan Bilmez, “Bir kısım temelini attı ve bir kısımda proje aşamasında. 2022 yılında fabrikalarını bitirecekler bunlarda 8 bin kişiyi ilave olarak çalıştıracaklar. Valilik olarak DAKA ile birlikte Sanayi Bakanlığından aldığımız 41 milyon destekle 6 tane fabrikanın temelini biz attık. Mayıs ayında da bu fabrikalarımız bitiyor. Her fabrikada ise 500 kişi çalışacak. Biz bunu da şartlı firmalara veriyoruz. Amacımız tekstilde kümelemiyi sağlamak. Kot yıkıma ile ilgile de ciddi bir talep var. Ancak kimyasal üretim yapan ve doğayı kirleten hiçbir firmayı Van’a sokmayız. Çünkü Van Gölü kapalı bir havzadır, eğer göl kirlenirse Van’ın hiçbir cazibesi kalmayacak.”

“VASKİ ABONE SAYISINI ARTTIRMAYA ÇALIŞIYOR”

VASKİ’nin maddi durumu ve borcuyla ilgilide konuşan Vali Bilmez, VASKİ’nin borç stokunda ciddi bir yükselme olduğunu belirtti. Bilmez, “Bizim dönemimizde VASKİ’nin borcu arıtma tesislerinden kaynaklanıyor. Onun dışında herhangi bir borçlanmaya gitmedik. VASKİ’nin ciddi borcu da yaklaşık 200 milyon, Büyükşehir Belediyesine olan borcudur. VASKİ ekonomik anlamda zor bir dönemde. Biz Büyükşehir Belediyesi takviyesiyle destek oluyoruz. Abone sayısını arttırmaya çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi’nde öz gelir sadece VASKİ’de var. Birikmiş borçlarınızı yapılandırdık onlar şu an düzenli ödeniyor.” Dedi.

BİLMEZ: PAHALI SU VERMİYORUZ

Abone sayısı ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Bilmez şöyle devam etti: “413 bin elektrik abonesi ilimizde var. Ancak 2 yıl önce su aboneliklerine başladığımızda 150 bin civarında abone vardı. 63 bin civarında yeni abone yaptık ama daha en az 400 bin rakamını yakalamamız gerekiyor. Fatura ödenmemesi ayrı bir olay. Van merkeze 2 bin ve 1.500’lük iki tane boru ile su geliyor. Ama yetmiyor. Normal şartlarda bu borulardan birisinin Van’ı beslemesi gerekiyor. Şu an Şamran Kanalı’nda su kalmadı. Balıkçılar ciddi su sıkıntısı yaşıyor. Eğer şehir merkezinde su sayaçları takamazsak emin olun önümüzdeki yıl Şamran Kanalı’nda hiç su kalmayacak. Bizim su kullanımındaki hassasiyetimiz sadece gelir değildir. Su kaynağımız kısıtlı. İçme suyuna verince balıkçılar bağırıyor, çiftçiler bağırıyor. Su kullanımımızı kontrol altına almamız gerekiyor. Çiçekli Beldemiz şehre gelen ana sudan besleniyor ama neredeyse bir tane abonesi yoktu. 250 üzerindeki haneye adli işlem yaptık.”

"İLİMİZDEKİ SUYUN YÜZDE 80’İ ELEKTRİKLE AKIYOR”

Pahalı su veren bir kent olmadıklarını kaydeden Bilmez, “Abone sayısını arttırmak ve kontrol etmek için sosyo-ekonomisi en iyi mahallelerden başladık. Bunu da diğer mahallelere peyder pey götüreceğiz. Çünkü sınırlı bir su kaynağımız var. Su tahsilatımızı arttırırsak fiyatlarını düşürme imkanımız olur. Bizim çarkı çevirmemiz ve suyumuzu kontrol altına almamız lazım. Şuan 30 büyükşehir içinde de Malatya Hatay hariç, geri kalan bütün belediyelerden daha ucuz da su veriyoruz. Diyarbakır ise kademeli bir tarife uyguluyor. Bizde şuan tarifeli kademe için çalışmalar yapıyoruz. Malatya’da içme suyunun yüzde 80’i cazibeyle akıyor ama bizim ilimizdeki suyun yüzde 80’i elektrikle ve yüzde 20’si cazibeyle akıyor. Bundan dolayı su tüketimimize dikkat etmemiz lazım. Bunu da gelir için yapmıyoruz. Su kaynağımız kısıtlı. Bu yılda başta içme suyu olmak üzere tarımsal ve hayvan sularına öncelik vermek istiyoruz. Her ilçe için bir kırsal ekip oluşturduk.” Görüşlerine yer verdi.

VAN’IN VAKA DURUMU İYİ

Vaka sayıları hakkında bilgiler veren Vali Bilmez, “Ümit ediyoruz ki 2022 yılı hem ilimiz hem ülkemiz için hem dünya için başta bu pandemi hastalığı olmak üzere kazadan beladan hastalıktan uzak bir yıl olur. Pandemi sürecine baktığımızda son açıklanan verilere göre ilimizde yüz binde 4 civarında vaka var. Ancak sayı artış gösteriyor. Türkiye’deki vaka artışı malum ama bölgemiz biraz daha iyi. İlimiz pandemide en iyi durumda olan illerin başında geliyor. Ama sanki hastalık bitmiş gibi Van’da da bir rehavet söz konusu. Yeni bir dalga geliyor. Bu çok hızlı yayılan bir varyant. Yaşlı olan insanlarda da ciddi sıkıntılara yol açabilir. 65 yaş üstü büyüklerimizin mutlaka hatırlatma dozlarını olmaları gerekiyor. 2. Doz aşısını olmayanlarında mutlaka aşı olmaları gerekiyor. Şu an elimizde Alman aşısı ve Rus aşısı bulunmakta. TURKOVAC daha ilimize gelmedi. Şu anda sadece şehir hastanelerinin olduğu illerde TURKOVAC bulunmakta.” Dedi.

Editör: TE Bilisim