Meral YILDIZ - ŞEHRİVAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’deki kontrollü normalleşme sürecinin startını vermesinin ardından Van esnafı iş başı yaparken, Van Valisi de esnafı ziyaret ederek kurallara uymaları konusunda uyarıda bulundu.

Hafta başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’deki kontrollü normalleşme sürecine dair önemli açıklamalarda bulunmuştu. Açıklama dört ayrı risk haritasının oluşturulduğu ve bölgelerin bunlara göre sıralandığı bir tablo ile çok riskli ve az riskli iller sınıflandırıldı. Van ve Doğu Anadolu illerinin birçoğunun düşük riskli olarak açıklanması ve birçok tedbirin kaldırılması sevinç yarattı. Kafe, restoranlar için açılma kararı alındığı, sokağa çıkma yasaklarının kaldırıldığı, birçok kısıtlamanın minimuma indirgendiği kent ve bölge illerinde süreç tüm hızıyla devam ederken, Van esnafı iş başı yaparken, Van Valisi de esnafı ziyaret ederek kurallara uymaları konusunda uyarıda bulundu. Türkiye risk haritasında Van’ın mavi renk ile düşük riskli iller arasında yer almasından dolayı Vali Bilmez, beraberindeki Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı İsa Berge ile esnafı gezerek teşekkür etti. Ziyaretleri sırasında sahip olunan mavi rengin değişmemesi için kurallara bundan sonra da uyulması noktasında esnafa uyarılarda bulunan Vali Bilmez, kendilerine bol kazanç diledi.

VALİ: VAN MAVİ RENGİ MUHAFAZA ETMELİ

Daha sonra ziyaretleri ile ilgili basın mensuplarına açıklamada bulunan Vali Bilmez, esnaf ve santkarlar odası Başkanı İsa Berge ile birlikte Van’da kısıtlamaların gevşetilmesi ile birlikte esnafı ziyaret ettiklerini söyledi. Vali Bilmez, “Onlara hem hayırlı mesailer dedik hem de Van’ın mavi renginin muhafaza edilmesi için mevcut kurallara uyulması için uyarı ve denetimlerde bulunduk. Vatandaşımızda bir memnuniyet olduğunu ve bu sürecin devam etmesi için hassasiyetle davrandığını müşahede ettik. Bu anlamda ben esnafımıza ve Van halkına teşekkür ediyorum. Van’ımızın renginin mavi olması için çaba sarf eden sağlık emekçilerimize hem şahsım hem Van halkı adına teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.

GÜVENLİK GÜÇLERİNE TEŞEKKÜR

Van’ın Mavi haritada yer almasında güvenlik güçlerinin büyük katkısı olduğuna dikkat çeken Vali Bilmez, “İmamlarımızın, öğretmenlerimizin çok büyük katkıları oldu. Meslek odalarımızın duyarlılığı oldu. İnşallah bütün tedbirlere aynı hassasiyette devam edeceğiz ve kentimizin normalleşmesini sürdüreceğiz. Temennimiz inşallah İran’da da hastalık olumlu seyreder, biran önce sınır kapılarının açılması ile de kent esnafımızın gerçek anlamda yüzünün güldüğüne şahitlik ederiz.” Dedi.

MEVCUT VAKALARIN ÇOĞU TAZİYE KAYNAKLI!

Van’daki vaka durumu genel anlamda iyi olduğuna vurgu yapan Bilmez, “Var olan vakalarımızın büyük bir kısmı gizli yapılan taziyelerden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bir köyümüz Tuşba’da bir köyümüz de Özalp’ta bunların hala kaynaklık ettiği vaka sayımız zaman zaman görülmekte, bunun dışında genel anlamda iyiyiz. Vakalarımızın büyük bir kısmı il dışından ilimize gelen kişilerden kaynaklanmakta. İnşallah böyle devam ederse biz mavi rengimizi muhafaza etmeye devam edeceğiz.” Diye konuştu.

180 CİVARINDA FİLYASYON EKİBİ OLUŞTURULDU

Vali Bilmez konuşmasının devamında şunları söyledi: “Sağlık çalışanlarımızın şüpheli hastaları evde muayene etmeleri, tedavilerini evde uygulamaları bunların hastaneye gelmelerinin önünün alınması önemli. Daha önce 2 bin kişi Kovid-19 şüphesi ile hastanelere başvuruyordu. Yapılan bu çalışmalarla 180 civarında filyasyon ekibi oluşturuldu. Çağrı merkezi oluşturuldu. Hastanelere başvuran hasta sayısı 200’ün altına kadar indirildi.”

VAKA SAYISI 50’NİN ALTINDA!

Van’ın bütün hastanelerinde toplam yatan hasta sayısı 50’nin altındadır. Hastane yükümüz oldukça hafifledi. Sağlık çalışanlarının üzerindeki yük te hafifleyince filyasyon çalışmalarına daha fazla zaman ayırma imkanımız oldu. O yüzde biz yine kendinden şüphelenen, şüpheli bir durumu olduğunu hisseden bir kişinin çağrı merkezimizle iletişime geçmeleri, kendilerinin hastaneye gitmemesi ekiplerimiz onu mutlaka evlerinde ziyaret edecekler gerekirse tedaviye başlayacaklar, gerekirse hastaneye gönderecekler. Bizim bu uygulamamamızın böyle devam etmesi lazım.”

TEDBİRLER EN ÜST DÜZEYDE DEVAM EDECEK

Normalleşmenin başlamasıyla birlikte tedbirlerin yine en üst düzeyde devam edeceğini kaydeden Vali Bilmez, “Yani nasıl olsa tedbirler kalktı artık bu salgın bitti şeklinde düşünmememiz lazım. Salgının hala devam ettiğini, mutasyona uğramış daha hızlı yayılabilecek türünün de piyasada olduğunu bilmemiz gerekiyor. Ben vatandaşlarımıza tedbirlere aynı hassasiyetle devam etmelerini gerektiğini belirtmek istiyorum. Van halkının çoğu kurallara riayet etti. Bu konuda Van halkına teşekkür ediyorum. Denetimler devam edecek ve biz de bugün bir nevi denetimdeyiz.” Dedi.

KAPIKÖY NE ZAMAN AÇILACAK?

Öte yandan ziyaretlerinde sık sık kendisine yönlendirilen Kapıköy sorusunu da cevaplayan Vali Bilmez: “Temennimiz inşallah İran’da da hastalık olumlu seyreder inşallah sınır kapısının açılması ile de Van esnafının yüzünün gülmesine şahitlik edelim. Kapıköy hep gündemde. Umarım pandemi sürecinde Kapıköy’ün açılacak hale gelir.” dedi.

Editör: TE Bilisim