ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER AYKAÇ-SERCAN CANSIZ

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, son dönemlerde ülke genelinde vaka sayısının ciddi artışa geçtiği süreçte Van’ın koronavirüs ile mücadelesini anlattı. Koronovirüsün Van’daki durumu, vaka sayıları ve kentin önemli konularının konuşulduğu programda Vali kentteki hastane durumunun iyi olmadığını bu konuda sayının yüksek olduğunu söyledi.

Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Salih Geçken’in moderatörlüğünde 5 radyo ve 3 televizyon kanalının ortak yayın yaparak Mehmet Emin Bilmez’e kentin şu an pandemideki son durumu konuştu. Vali Bilmez, kentteki son durumu açıkladığı konuşmasında kentin genel itibariyle tedbirlere uyduğu ve genel durumun iyi olduğunu söyledi. Buna rağmen ilaçları kullanmama ve hastalığın ileriki süreçte kullanılması nedeniyle hastane ve yoğun bakım hasta sayısının fazla olduğunu söylerken, vatandaşı teşhis konulduktan sonra tedaviye uyma çağrısı yaptı.

VALİ AÇIKLADI: VİRÜS YAYILIMINDA VAN NE DURUMDA?

Pandemi sürecinde Vanlıların kurallara uyduğunu belirten Bilmez, “Pandemi sadece ilimizin değil ülkemiz ve dünyanın en ciddi sorunu, Kurban Bayramı’na kadar Türkiye ortalaması üzerinde bir seyir halindeydik ama Kurban Bayramı ile birlikte kentimiz hem vaka sayısı hem de hasta sayısı itibariyle en kötü kentler arasına girdi. Ama bugün geldiğimiz noktada aldığımız tedbirler sayesinde Vanlıların tedbirlere uyması, sağlık çalışanlarımızın çok fedakârca çalışması, filyasyon ekiplerimizin çalışması alınan tedbirler sayesinde bugün bu bulaş ile mücadelede en az sağlık açısından iyi bir yerde olduğumuzu söyleyebilirim.

BİLMEZ: İYİ DURUMDAYIZ, TEDBİRLERE UYMAYA DEVAM EDELİM

“Pandemi hastaları için ayırdığımız yataklarımızın doluluk oranı yaklaşık yüzde 50 civarındadır. Sağlık kuruluşlarında herhangi bir sıkıntımız yok. Bu süre zarfında diğer hastaların ameliyat ve tedavileri de devam ediyor. Ama Türkiye’de ciddi bir vaka artışı var biz de havaların soğumasıyla yükselişin olacağını düşünüyoruz. Van halkının tedbirlere uyduğunu söyleyebiliriz. Ama yer yer işte nişan, düğün ve taziye gibi yerlerde zaman zaman kuralları ihlal edenler oldu ve bunun bedelini yakınlarını, sevdiklerini kaybederek ağır ödediler. Ama şu an itibariye iyi bir durumdayız alınan tedbirlere uymamız gerektiğine inanıyorum şu ara biraz bulaş kaynağımız evde çok. Onun için evde temasta olanların kendini izole etmesi gerekiyor.” Dedi

İŞTE VAN İLE İLGİLİ MERAK EDİLEN O RAKAMLAR!

Van’da hastalığa yakalananların kendi ön bilgisi ile doktorun verdiği ilaçları kullanmama kararı aldığını söyleyen Bilmez şöyle devam etti, “Van’da şu ana kadar 200 bine yakın test yapıldı, pozitif çıkan 35 bin civarında hastalarımızın da iyileştiğini ve şu anda takipte olan 3 bin civarında da hastamız var. Şu an Van’da hastanelerde bir sıkıntımız var. Yoğun bakım ve entübe hasta sayısı biraz fazla. Bunun sebebi de doktorun verdiği ilacı doktor tavsiyesine göre kullanmama durumu söz konusu ve bu küçük de değil, hastalar ilk koronaya yakalandığı ilk günler hafif geçiriyor sonrasındaki günlerde hastalığı artınca ilacı kullanmaya başlıyor. Bu ilaç ne kadar zamanında kullanılırsa o kadar faydası daha çok oluyor.”
 

İLAÇLARIN KULLANILMAMASI SIKINTI YARATIYOR!

“İlacın yan etkileri ile ilgili bilim adamların yapması gereken tartışmaları vatandaşımız kendi arasında yapıyor. Doktorun verdiği ilacı kendi ön bilgisiyle değerlendirip kullanmama kararı alıyor. Bu tür hastalar ciddi anlamda sıkıntı çekiyor. Kentimizin şu anki en önemli konusu ilaç konusunda tereddütlü davranılması toplumda ilaçların tartışılıyor olması ve hatta şu ara aşı konusu da tartışılıyor. Bu aşılar ön izin alınmış faz 3 seviyesine gelmiş bu aşıları tüm dünyada kullanılıyor. Bunun dışında başka bir bilimsel veri elimizde yok ki halkımıza bir iki yıl daha bekleyin bu aşının daha etkileri görülsün deme şansımız da yok.

Editör: TE Bilisim