ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ERDAL ERBAŞ

2020 yılında olduğu gibi pandemi 2021 yılında da tüm dünyanın ve Van’ın en çok konuştuğu konu olurken, koca bir yıl daha önemli sorunların ve sıkıntıların konuştuğu bir süreç olarak geçti. 2020 yılında pandemiyle birlikte büyük felaketler de yaşayan Van 2021 yılını nispeten daha iyi bir şekilde geçirirken, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez geçen yıl yaptığı gibi yılın değerlendirmesini yapmak üzere kameraların karşısına geçti. Van Emniyet Müdürlüğü Konferans Salonunda kentteki yerel ve ulusal basınla bir araya geldi. Toplantıda meydana gelen olaylar ve asayiş ve güvenlik değerlendirme toplantısını gerçekleştirildi. 2020 yılında meydana gelen acı olayları bir kez daha hatırlatan Bilmez, 2021 yılının bir önceki yıldan daha az olaylarla bittiği söyledi. Daha sonra bir yılda Van'da yaşanan olaylar, polis ve jandarma ekiplerince yapılan başarılı operasyonlarla kentin daha huzurlu olması için yapılan çalışmalar ve kamu kurumlarının yatırım ve faaliyetleri konusunda bilgi verildi. Sağlık verileri hakkında da açıklamalarda bulunan Vali Bilmez, hastane, uzman hekim ve kullanılan aşı sayılarının verilerini paylaşarak, eğitim ve daha birçok konuda değerlendirmelerini sürdürdü. Toplantıya Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in yanı sıra İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın ve emniyet ile jandarma personelleri katıldı.

VALİ BİLMEZ, 2021 YILIN FAALİYETELRİNİ KALEM KALEM AÇIKLADI

yılını değerlendiren Van Valisi Bilmez, “Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Bu yılı genel anlamda 2020 yılı ile kıyasladığımız zaman ilimizdeki bazı afetler kapsamında daha iyi bir yıl geçirdik. 2020 yılı bizim için oldukça sıkıntıların, depremlerin yaşandığı, çığ felaketinde 42 vatandaşımızın hayatını kaybettiği ve batan tekne sonucu 61 düzensiz göçmenin hayatını kaybettiği, uçağın düşmesi sonucu 7 kahramanımızın şehir düştüğü bir yıl oldu. 2020 yılı hüzün yılı gibi geçti. 2021 ise daha az olaylarla kapattık. 2021 yılında bölücü terör örgütüne karşı 3 bin 434 operasyon düzenlenmiş ve bir önceki yıla oranla artışımız ise yüzde 34 oldu. Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2020 yılında 26 iken 2021 yılında 12 oldu. Ailelerin yardımıyla ikna çalışması kapsamında bu sene 26 terör örgütüne mensup kişi teslim oldu. Geçen yıl ise bu rakam 40 civarındaydı. Birde FETÖ örgütüne karşı da bu sene 263 operasyon düzenlendi. 263 kişi hakkında da işlem yapıldı ve geçen sene aranan 13 şahıs aranıyorken bu sene bunun sayısı 5 oldu.” Dedi.

“TÜRKİYE’DE YAKALANAN EROİNİN 3’TE 1’İ VAN’DA YAKALANIYOR”

Narkotik suçlarla ilgili verilerle değerlendirmelerine devam eden Bilmez, şunlar söyledi: “Bu yıl narkotik suçlarlar ilgili bin 500 olayımız gerçekleşti. Bir önceki yıla göre yüzde 14 bir artış var. Yakalanan şüpheli sayısı bu sene bin 924 kişi ve geçen yıla oranla da yüzde 10 civarında bir artışımız var. Tutuklanan şahıs ise 369 oldu. Öte yandan ele geçen uyuşturucu ile ilgili de bu sene 7 ton 369 kilo eroin yakalandı. Yanılmıyorsam son yılların en yüksek rakamıdır. Türkiye’de yakalanan eroinin 3’te 1’i Van’da yakalanıyor. Esrar ve metafetaminde düşüşlerimiz var. Bu sen ilk kez 7 kilo scott uyuşturucu yakalandı. Daha önce bu bölgede hiç yakalanmayan bir uyuşturucuydu.”

TEFECİLERE YÖNELİK OPERASYONLAR DEVAM EDECEK

Tefecilere yönelik de açıklamalarda bulunan Bilmez, “İnsanları tehdit eden bu şahıslar son yıllarda bunun üzerinde çok durduk. Bu sene 12 operasyon düzenledik, bir önceki yıl ise 3 operasyonumuz olmuştu. Yakalanan 38 kişiden 19 tanesi tutuklandı ve bunların üstünde de 17 tabanca 381 fişek yakalandı. 39 adet de alınmış senet yakalandı. İnşallah 2022 yılı bu tefecilik yapan, insanları tehdit eden ve dolandırmaya çalışan bu yapılara karşı daha ciddi bir gayret ve çaba içerisinde olacağız. Bu konuda da vatandaşlarımızdan ciddi destek bekliyoruz. Şikayetçi bulmakta sıkıntı çektiğimizi de belirtmek istiyorum.” Şeklinde konuştu.

VALİ BİLMEZ: TRAFİK KAZALARINDA ARTIŞ SÖZ KONUSU

2021 yılında meydana gelen trafik kazalarına yönelik veri açıklayan Vali Bilmez, “Bu yıl 13 trafik kazası meydana geldi. Bir önceki yıla göre artışlarımız var. Yaralamalı trafik kazası bin 323 oldu. Ayrıca ölümlü kazalarımızın çoğu göçmen kaçakçılığı yapan araçların olduğunu söyleyebiliriz. Ölüm sayımız geçen sene 10 iken bu sene 25 oldu. Geçen sene 108 bin kişiye trafik cezası yazıldı bu sene cezadan çok uyarılar yapıldı ve 83 bin kişiye ceza yazıldı. Geçen seneye oranla yüzde 12 civarında bir düşüş söz konusu. Öte yandan hırsızlıklarda ciddi bir düşüş var. Bu sene 52 otomobil hırsızlık olayımız var. Yani geçen seneye oranla yüzde 35 civarında bir düşüş var. Evden hırsızlık ise 577 olayımız var. Geçen seneye oranla da yüzde 19 bir düşümümüz var.” diye ekledi.

VAN’DA KADES UYGULAMASI AKTİF KULLANILIYOR

2021 yılında güzel bir gelişmenin olduğunun altını çizen Bilmez, şöyle devam etti: “Kadına karşı şiddetin önlenmesi için İçişleri Bakanlığımız ciddi bir seferberlik başlattı. Bunun içinde KADES uygulamasını telefonlarına indiren insanlar, suç duyurusunda bulunabiliyor. Bunun da takibi yapılıyor ve konum yeri de düşmektedir. Bu uygulamayı kullananlarda da ciddi bir artış var. Türkiye genelinde yüzde 50 bir artış varken, Van’da ise 3 katı kadar bir artış var. Geçen sene ihbar sayımız 259 iken bu sene bin 517 oldu. Olaylardan bir artış olduğunu tahmin etmiyorum ama bu sistemden yararlanma sayısında bir artışın olduğunu değerlendiriyoruz.”

“2020 YILA GÖRE DÜZENSİZ GÖÇMENLERLE DAHA AZ MUHATAP OLDUK”

ve Türkiye’nin göçmen kaçakçılığındaki gözü Van’dadır diyen Bilmez, “Bir önceki yıl kayıtlara geçen 500 civarında olayımız vardı. Bu sene ise bin 394 olayımız var. Yüzde yüz 50 civarında bir artışımız var. Yakalanan organizatör sayısı 2020 yılında 607 iken 2021 yılında bin 962 tane oldu ve hepsi de yakalandı. Tutuklanan sayısı ise 685 oldu ve bir önceki yıla göre yüzde 100’ün üzerinde bir artış var. Düzensiz göçmenlerin alı konulduğu ve saklandığı şok ev dediğimiz yerlerde 163 tanesini yıktırdık. Düzensiz göçmen için kullanılan 955 araca el konuldu. Van’ın bütün birimleri bu sene göçmen sorunuyla mücadele etti. Afganistan’daki gelişmelerden dolayı Türkiye’ye doğru ciddi bir göç dalgasının gelebileceği ama alınan tedbirler sayesinde sınırda geçişlerin zorlaştığı algısı dünya da oluşunca göç dalgası başka bölgelere yayıldı. 2020 yıla göre düzensiz göçmenlerle daha az muhatap olduğumuzu söyleyebilirim. Bu sene sınırda yaklaşık 120 binin üzerinde göçmeni engelledik.” İfadelerini kullandı.

HASTANELER KONUSUNDA SIKINTIMIZ YOK

Yeni varyanta daha dikkatli olunmasını dile getiren Vali Bilmez, “Bu sene hastanelerde toplam 6 milyon 578 bin kişi muayene ve tedavi oldu. Hastanede yatan hasta sayısı bu sene 146 bin kişi oldu. Hastane yıl ortalaması doluluk oranı yüzde 56 ve yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 70 civarındadır. Hastanelerde herhangi bir sıkıntı olmadı ama hekim sayısında istifalardan dolayı bazı branşlarda zaman zaman sorunlarımız oldu. Bu konuda sağlık bakanlığıyla irtibat halindeyiz inşallah bu sorunu da çözeceğiz. Sağlık müdürlüğümüzde 31 bin kişiye evde sağlık hizmeti verilmiş ve bu yılda ilimizde 89 hasta helikopter ile başka illere veya başka hastanelere sevki gerçekleştirilmiştir. İlimizde bugüne kadar toplam 704 bin test yapıldı 76 bin kişide covid bulgusu tespit edildi. 5 bin kişi hastanede yattı. 2020 ve 2021’in toplamında 2 bin kişide yoğun bakımda yattı, bin 300 kişide entübe oldu. Bugün itibarı ile hastane de pozitif vaka sayımız 15’in altında, yoğun bakımda yatan hasta sayımız 5’in altında. Günlük vaka sayımız 10-15 gündür ilk kez en yüksek dün çıktı o da 8 kişi oldu.” Şeklinde konuştu.

VALİ BİLMEZ: VAN ÖRNEK İL OLARAK GÖSTERİLDİ

Vatandaşların 3’üncü doz aşı yaptırmalarını söyleyen Bilmez, “Avrupa’dan başlayıp bizim batı illerimize yansıyan yeni varyantta ciddi bir artış var. Uzun süre vaka sayılarımızın 20 bin civarındaydı. Son haftada gelen raporda ise 30 bine çıktı. Bu nedenle vatandaşlarımızın 3’üncü doz aşılarının olmaları gerekiyor. 1’inci doz aşıda olukça iyiyiz ama ikinci doz aşılarda hala yüzde 72 civarındayız. Bugüne kadar toplam BionTech aşısı ilimizde 1 milyon doz aşı yapıldı, Sinovac toplamda 186 bin doz aşısı yapıldı. Bu covid süresince sağlık çalışanlarımız ciddi bir emek sarf etti. Bugün vakaların en az olduğu kentlerden biri olarak başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere güvenlik görevlilerimiz, öğretmenlerimiz, imamlarımız, vefa grubunda görev yapan tüm arkadaşlarımız ciddi bir gayret ve emek verdiler. Pandemi süresince sağlık bakanlığında yapılan toplantılarda Van örnek il olarak gösterildi. Bu sevinci bize yaşatan hem çalışanlarımıza hem Van halkına teşekkür ediyorum.” Dedi.

“EĞİTİME ÖNEM VERİYORUZ”

Okul sayısının artığını dile getiren Bilmez, “Okul sayımızın bin 541’den bin 550’ye yükseldi. Öğrenci sayımız ilkokul, ortaokul ve lise toplamı 307 bin iken 333 bin oldu. Öğretmen sayımız kadrolu ve sözleşmeli toplam öğretmen sayımız da 19 bin 588 iken 19 bin 238 oldu. Süresi dolan öğretmenlerimiz tayin hakkı kazanıyor öğretmen sayımızda düşüş oldu. Bunu da ücretli öğretmen ile kapatacağız. Bin 678 ücretli öğretmen görev alıyor. Bu rakamlar geçen seneye göre biraz daha yüksek. Eksilen öğretmen açığını buradan kapatıyoruz. İlimizde 20 bin civarında öğretmen görev yapmaktadır.” İfadelerini kullandı.

“DOĞUM ORANINDA BİR DÜŞÜŞ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

Kadına yönelik şiddete dikkat çeken Bilmez, “Aile bakanlığımız hem özel bakım merkezlerinde hem de evde engelli bakım hizmeti alan kişilere 199 milyon destek sağlamıştır. Kadın konuk evinde bu yıl 979 kadını misafir etmiştir. Şiddet önleme merkezinden yararlanan kişi sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 43 artarak 3 bin 818 kişi olmuştur. Kurum bakım evlerinde hizmet veren 409 çocuğumuz var. Bir önceki yıla göre yüzde 17 artış var. Aile yanında destek verilen kişi sayımızda 4 bin 736 bir önceki yılla neredeyse aynıdır. Devletin ödediği rakam ise 68 milyon civarındadır. Doğum oranında bir düşüş olduğunu görüyoruz geçen yıl 21 bin 524 doğumumuz gerçekleşirken bu sene 19 bin 805 doğum gerçekleşmiştir. Doğum yardımı için 9 milyon 300 bin lira destek sağlanmış. Kadına yönelik şiddet, cinsel istismara uğrayanlar, madde bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, aile içi iletişim ve aile bakanlığı hizmet modülleri konusunda toplam 4 bin 539 kişiye eğitim verilmiştir.” Cümlelerini kullandı.

VAN’DA CİDDİ DESTEKLER SAĞLANDI

Vali Bilmez, “Bu sene İŞKUR tarafından kışa çalışma ödeneği, nakdi ücret ödeneği ve işsizlik ödeneği olarak toplam 29 bin haneye 151 milyon TL destek verilmiştir. İŞKUR üzerinden bu yıl istihdam imkânı sağlayan kişi sayısı 8 bin 114 kişiye ulaştı. Daha çok ihtiyacımız var. Bütün olumsuzluklara rağmen yüzde 50 oranında bir artış oldu. İlimizde tarım bakanlığı tarafından toplam 76 bin 550 üreticiye 173 milyon TL bir destek sağlandı. Resmi kayıtta hayvan sayımızda azalma var. Arı kovan sayımızda artış vardır. Maliye bakanlığı ve ziraat bankası arasında imzalanan protokolde valiliğimiz kanadı ile köyümde yaşamak için nedeni olanlara 100 bin lira faizsiz destek verildi. Başvurular arasında bin 26’sına destek sağlandı. Burada 150 aile ise hayvan desteği verildi. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) bu yıl ilimizde 20 projesi kabul edildi. Bu projelerin maliyeti 87 milyon, sanayi bakanlığının sunduğu destek ise 74 milyon TL destek sağlandı. Bunların en büyük miktarı tekstil kenti için oldu.” Dedi.

VAN, TESKTİL KENT OLMA YOLUNDA…

Kentimizde istihdam alanda daha iyi yerlere gelmesi için çok çabaladıklarını dile getiren Bilmez sözlerini şöyle tamamladı: “İlimizde 134 bin işçi bulunmaktadır. Bir önceki yılla oranla yüzde 10 artış vardır. Bağ kurlu 20 bin 851 kişi sayısı ise yüzde 12 artış var. Sigortalı 195 bin 430 kişi mevcut. Bir önceki yıla hem esnaf hem de işçi sayısı artı. İlimizde yaşayan emekli sayısı ise işçi emeklisi 31 bin civarında Bağ-kur emeklisi 12 bin civarında, memur emeklisi 83 bin kişidir. İlimizde yeşil kart kişi sayısı514 bin olarak yeşil kartlıdır. 20 kişi ise sigorta primini kendisi yatırıyor. Valilik bünyesinde bulunan tekstil kentte ise 2 bin 715 kişi istihdam ediliyor. Doğu Anadolu bölgesi olarak ilk defa tekstil sahipleri ilimizde kendi fabrikalarını kuracak. Burada 10 firmaya yer tahsis edildi. Önümüzdeki yıl bunların tamamı yapıldığında ilimizde daha çok istihdam alanı yaratılacaktır. Bu firmaların Van sınırları içerisinde yer almaları için çok çaba sarf ettik. Birkaç yıl içesinde Eskişehir gibi tekstilin kenti olacağız.”

Editör: TE Bilisim