ŞEHRİVAN HABER: HAKAN İZGİ-HAMİT KARAKUŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katıldığı Van Gölü Sempozyumu’nun açılışında gerçekleştirilen programda Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü değerlendirmelerini paylaştı.

Van Gölü’ne dair önemli açıklamalar ve atılacak adımlara dair müjdelerin verildiği programda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez Van Gölü adına gerçekleştirilen program ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi: “Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı” kapsamında düzenlenen sempozyuma ev sahipliği yapmanın heyecan ve mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Ekolojik değere sahip bir dünya markası olan Van Gölü, bütün yönleriyle bu sempozyum da masaya yatırılacaktır. Sempozyum sonunda Van Gölü hakkında bilimsel verilere dayanan önemli bir kaynağın ortaya çıkacağına inanıyorum. Bu yıl NASA tarafından düzenlenen uzaydan çekilmiş fotoğraf yarışmasında Van Gölü fotoğrafı finale kaldı. Sayın Hanımefendi, zatıalilerinizin finalde kampanyaya öncülük etmesiyle, Van Gölü fotoğrafı büyük farkla birinci oldu. Bu yarışma, Van depreminde olduğu gibi milletimizin Van Gölü için kenetlenmesini sağladı. Aynı zamanda Van Gölü’nün tanıtımına da büyük bir katkı sundu. Başta zatıalileriniz olmak üzere, kampanyaya destek veren herkese şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

YENİ ARITMA TESİSLERİ KİRLİLİĞİN ÖNLENMESİNDE BÜYÜK ROL OYNAYACAK

“Gölümüzün kirlenmesine neden olan en önemli etken, çevresindeki yerleşim yerlerinin sebep olduğu evsel ve katı atıklardır” diyen Vali Bilmez, şöyle devam etti: “Van merkezin günlük 105 bin metreküp olan atık suyunun yaklaşık yüzde 20’si arıtılmakta, geri kalanı doğrudan Van gölüne akıtılmaktadır. Bu durum Van sahili başta olmak üzere gölde büyük bir kirlenmeye yol açmaktadır. İller Bankası’nın sağladığı kredi ile Van Büyükşehir Belediyemiz tarafından yaklaşık 3 yıl önce yapımına başlanan Van Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, 180 Milyon Liraya mal oldu. Tesisin faaliyete alınmasıyla, Van Gölü kirliliğinin önüne geçilmesinde en büyük adım atılmış olacaktır. Tesisimizin günlük arıtma kapasitesi 200 bin metreküptür. Arıtma tesisimiz, mevcut atık suyun iki katı kadar, atık suyu arıtabilecektir. Bu da tesisimizin önümüzdeki 50 yıl boyunca Van’ın ihtiyacını rahatlıkla karşılayacağını öngörüyoruz. Ayrıca bu yıl, merkez ilçe belediyelerimizle birlikte üniversite kampüsüyle Havaalanı arasındaki sahil bandında bulunan 300’e yakın ahırın yıkılmasıyla, Van sahilini kirleten önemli bir etken daha ortadan kaldırılmıştır. Arıtma tesisinin faaliyete alınmasından sonra Van halkının bizden en büyük talebi, yıllardır göle akan atık suyun kıyı şeridinde oluşturduğu dip çamurunun temizlenmesidir. Bu konuda da zatıalinizin ve Bakanımızın desteklerini bekliyoruz.”

“VAN GÖLÜ’NÜ DEVRALDIĞIMIZ GİBİ YENİ NESİLLERE DEVREDEBİLMELİYİZ”

“Ekolojik değere sahip bir dünya mirası olan Van Gölü’nü devraldığımız gibi yeni nesillere devredebilmeliyiz. Göl etrafında çarpık yapılaşmanın önüne geçmek ve gölün tekrar kirlenmesini önlemek için Van Gölü Havzasının bütüncül bir açıdan yönetilmesi büyük önem arz etmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın koordinesinde oluşturulacak bir Alan Yönetimi tarafından, havzanın her ölçekteki imar planları yapılarak göl havzasında çarpık yapılaşmanın önüne geçebiliriz. Oluşturulacak Alan Yönetimi, gölün kirlenmesine sebep olan gerçek ve tüzel kişilere cezai işlem uygulayabileceği gibi gölün temiz tutulmasını sağlayacak mahalli idare projelerine destek de verebilir.”

ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR ETTİ

“Ayrıca merkezi bütçeye yük getirmemek için Alan Yönetiminin Bütçesi, havzadaki mahalli idarelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları paylardan belli oranda yapılacak kesintilerle sağlanabilir. Van Gölü’nün korunması için ilgili birimlere talimat veren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile projeyi birebir himaye eden kıymetli eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi’ye; şahsım, Van ve Bitlis halkı adına şükranlarımı arz ediyorum. Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı kapsamında büyük emek veren başta Bakanımız ve ekibi olmak üzere tüm paydaş kurum ve kuruluşların temsilcilerine, Van ve Bitlis milletvekillerimize, projenin koordinesinde görev alan Cumhurbaşkanımızın Başdanışmanına ve havzada görev yapan mülki erkan ile belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum.”

REKTÖR ŞEVLİ: TÜM DÜNYA ARTIK VAN GÖLÜ’NÜ TANIYOR

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise sempozyuma katkı sunacak olan 60 bilim insanıyla birlikte sadece Van ve Bitlis için değil Türkiye ve dünya için önemli bir ekolojik değer olan, etrafında kurulu havzanın toplum ve kent yaşamı için de çok önemli bir yer tutan Van Gölü hakkında bilimsel verilere dayanan bir bilgi havuzu oluşturmayı ve master planına zemin hazırlamayı amaçladıklarını söyledi. Şevli, “Bütün dünyanın artık yakından tanıdığı Van Gölü’nü ve kıyılarını korumak, sahip olduğumuz bu eşsiz mirası gelecek nesillere bırakmak bizim için büyük bir sorumluluktur. Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı ile başlayan sürecin kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin iş birliğine dayanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın üzerinde titizlikle çalıştığı ‘bütünleşik kıyı alanları planlama’ anlayışı ile entegre edilerek yeni bir yönetim modelinin geliştirilmesi, sürecin kurumsal bir kimliğe kavuşturulması açısından oldukça hayati bir önem arz etmektedir” dedi.

Editör: TE Bilisim