Önder ALTINAL/ŞEHRİVAN

Son zamanların tartışmalı kenti terketme ve para toplama konusunda kentin dinamiklerinin programlarda yaptığı göndermelere bir yenisi daha eklendi. Esnaf ve tüccarın zor günler geçirdiği Van’da, kentin bazı önde gelen isimlerinin ‘Van’ı terketme yok’ şeklindeki açıklamalarına sert tepki gösteren Vali Aydın Nezih Doğan, katıldığı bir açılış töreninde konuyla ilgili önemli değerlendirmeler yaptı. Daha önce bazı törenlerde kısa değerlendirmeler yapan Vali Doğan, son zamanlarda esnafın yaşadığı sıkıntıların bazı kesimler tarafından yalanlanması üzerine sert çıkış yaparak, esnafın ciddi sıkıntılar içinde olduğunu belirtti.

Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Politaş Group tarafından Tuşba ilçesinde açılan Tuşba Ticaret Merkezi’nin açılışında Van’da son zamanlarda konuşulan önemli konulardan olan esnaf ve tüccarın durumuna dair önemli değerlendirmelerde bulundu. İş dünyasından birçok temsilcinin katıldığı açılış programında konuşan Vali Doğan, son zamanların tartışmalı konusu olan esnafın durumu, sermaye göçü ve para toplama konuları ile ilgili değerlendirme yaparak bazı isimlere de göndermede bulundu. Vali Doğan, ayrıca 23 Ekim’de önemli bir toplantı yaparak Türkiye-İran ekonomisini masaya yatıracaklarını vurguladı. Doğan’ın bu sözü üzerine gözler yine Kapıköy’ün üzerine çevrildi.

TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİ MASAYA YATIRILACAK

Vali Aydın Nezih Doğan 23 Ekim’de önemli bir toplantı gerçekleştireceklerini ve bu toplantıda Türkiye-İran ekonomisini masaya yatıracaklarını belirtti. Vali’nin bu açıklamasından sonra gözler hemen Kapıköy’ün üzerine çevrildi. Doğan ayrıca Türkiye’nin 1980 yılından sonra ekonomik modelini değiştirdiğini ve bunun neticesinde devletin bu bölgede fabrika yapmadığı söylemlerinin ortadan kaldığını vurguladı. Doğan, “Ekonomi işini aslında çok derinlemesine konuşmamız gerekiyor. Önümüzdeki günlerde Ekim ayı içerisinde gerçekten çok önemli bir toplantı gerçekleştireceğiz Van’da, 23 Ekim’de başlayıp 3 gün sürecek olan bu toplantılar vesilesi ile Türkiye-İran ekonomisini masaya yatıracağız ve burada Van’ın rolünü tartışacağız. Çok derinlemesine sektör bazında bu konuların nasıl yürütülmesi gerektiği hususunu konuşacağız. Ama şunu ifade etmemiz lazım, Türkiye 24 Ocak 1980 yılında bir karar aldı ve ekonomik modelini değiştirdi. Çok şükür ki değiştirdi. Bugün artık ekonomide kendimize devlet öncelikli bir bakışı değil de, daha çok yatırımcı öncelikli teşebbüslü bir yapıyı benimsemiş olduk. Bugün artık insanlar ekonomiyi konuşurken şunu söylemiyorlar: “Devlet bu bölgede fabrika açmada geride kaldı” diye bir şey demiyorlar. Ekonomik sorunları gerçek temelleriyle konuşma cesaretini gösteriyorlar.” Dedi.

“VAN TAM ANLAMIYLA NASİBİNİ ALMADI”

30 yıllık süre içerisinde ülkenin her noktasının ekonomiden nasibini aldığını söylen Vali Doğan Van’ında bu noktada nasibini aldığını ancak bunu bekledikleri düzeyden almadıklarını belirtti. Bunun sonucunu da temel sorunlara bağlana Doğan, en büyük sorunun ise terör olduğunu söyledi. Vali Doğan şunları kaydetti: “Son otuz yıllık perpefsikte ülkenin her noktası ekonomiden, gelişmeden nasibini aldı. Elbette Van’da bu noktada nasibini aldı. Ancak beklediğimiz düzeyde nasibini aldı demek iddialı bir söz olur. Peki, Van ne için beklediği ölçüde bu konularda nasibini almış değil. Bunu şöyle ifade edeyim. Bunun temel bir takım sebepleri var. Bu sebepleri doğru anlayıp, bu sebeplerle doğru mücadele etmediğimiz taktirde gelecekle ilgili ümitlerimizi korumakta zorlanırız. Ama gerçekçi bir tespit yapıp, bu tespitler üzerinden meseleyi yönetmeye çalışırsak bu hedefe çok kolaylıkla ulaşabilecek potansiyele sahip olduğumuzda çok açıktır. Peki, nedir bu bölgede bizi istediğimiz ölçülerden, gelişmelerden alı koyan temel sebepler. Bunların başında bilmemiz gerekiyor ki terör geliyor. Bunu hem kendi vicdanımızla, hem de bunu bulunduğumuz sosyal ortamlarda bunu çok rahatlıkla ifade etmeliyiz. Terörün etkisi ile bu bölgenin kaderini değiştirmesi oldukça sorun haline geldi. Ama bunu biliyorsunuz ki bu konuda en etkili adımlardan bir tanesi çözüm süreci olarak atıldı. Bu süreç çerçevesinde geçmişte yaşadığımız kötü günleri acı bir hatıra olmamasına gayret gösteriyoruz.”

VALİ DOĞAN: ESNAF İNİM İNİM İNLİYOR

Çözüm süreci ile birlikte yaşanılan olumsuzlukların giderildiğini ancak bunu görmeyenlerin var olduğunu dile getiren Doğan, “Esnaf inim inim inlerken bunu görmeyenler var” dedi. Vali Doğan umutlu bir gelecek içinde herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Vali Doğan, “Bu iyi niyet ve çabaları görmemezlikten gelenler var. Bu konuda bir takım sorumluluklar alması gerekenler, sorumluluklarını fark etmediklerine şahitlik ediyoruz. Esnaf inim inim inlerken böyle bir durumun olmadığın söyleyenlerde var. Siz onların kim olduğunu da biliyorsunuz, sıkıntının da ne olduğunu biliyorsunuz. Bilmemiz gerekiyor ki hiçbir şekilde ama hiçbir şekilde devlet, şu veya bu biçimde vatandaşının üzerine yük olmaya çalışanlara müsaade etmeyecektir ve bunun mutlaka sonuçlarını yakın gelecekte hep birlikte idrak edeceğiz. Bu şekilde davrananlara da bir hatırlatma yapmak istiyorum. Biz eğer birlikte umutlu bir gelecek inşa etmeye çalışıyorsak, her birimiz sorumluluklarımızı ayrı ayrı yerine getireceğiz. Yanlış adımlar atmaktan imtina edeceğiz, doğrular için el ele tutuşacağız ve birlikte iş birliği yapacağız. Ama yanlış olanları da hep beraber yanlış diye ortaya koyacağız. Yanlışları ortaya koyarken de birlikte hareket edeceğiz, doğruları da ortaya koyarken birlikte hareket edeceğiz.” Sözlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim