ŞEHRİVAN HABER: YUNUS EMRE AYKAÇ - VEYSEL İZGİ - Van’da göreve başladığı 3 Temmuz sabahında daha ilk konuşmasında Çevre Yolu’ndan, Tramvay Projesi’nden, Van Gölü kirliliğinden bahseden Vali Murat Zorluoğlu, görev yaptığı süreci geniş kapsamlı bir toplantı ile değerlendirdi. Van Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkan vekilliği görevine hızlı başlayan, önemli kronik sorunlara temas eden ve kentin havasını değiştirmeyi başaran Zorluoğlu, bir çok önemli teşebbüsten sonra gazetecilerle bir araya gelip bu süreçte yapılanları konuştu. Eğitim’den ekonomiye, turizmden hayvancılığa kadar madde madde bahseden ve yapılanlar ile yapılacakları konuşan Vali Zorluoğlu gelecek adına umut verdi. Çevre Yolu, Arıtma Tesisi, Fidanlık Projesi, Sahil Yolu, İmar, Trafik ve Ulaşım gibi bir çok konuda heyecanlandıran projelerden söz eden Zorluoğlu, 2,5 aylık karnesini gazeteciler aracılığı ile Van kamuoyu ile paylaştı.

 

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, iki buçuk ay gibi bir süredir görev yaptığı Van’da yapılanları kapsamlı bir toplantı ile değerlendirdi. Van’a atanır atanmaz gazetecilerle sık sık görüşeceğini söyleyen Zorluoğlu, hızlı bir dönemin ardından gazetelerin temsilcileri ile buluştu. Beraberinde Vali yardımcıları Mehmet Parlak ve Sinan Aslan, VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, İpekyolu kaymakamı Cemil Öztürk’ün ile birlikte gazetecilerle buluşan Vali Zorluoğlu, iki buçuk aylık süreçte yapılanları değerlendirdi. “Bizden önce başlatılan projelerin takibine özen gösterdik. Yeni projelerin başlaması yine bu iki buçuk aylık dönem içerisinde çalışma konularımız oldu. Çeşitli toplum kesimlerinin temsilcileri ile de diyalog kurmaya çalışıyorum. Vatandaşlarla da sık sık temas etmeye gayret gösteriyorum.” Diyen Zorluoğlu, başlık başlık çalışmaları anlattı.

 

 

ZORLUOĞLU: BİZ VAN’I ÇOK SEVDİK

Sözlerine Van’daki görevi ve Van ile ilgili değerlendirmeleri ile başlayan Zorluoğlu, Van’ı çok sevdiklerini belirterek: “Biz Van’a ailece geldik. Eşim ve çocuklarımla Van’a hem Vali hem büyükşehir belediye başkanı olarak atandık. Diğer taraftan da Van’ın bir sakini olarak yaşıyoruz. Bunu başta söyleyeyim, samimi olarak Van’ı biz çok sevdik. Göreve başlamadan önce Van hiç gelmemiştim. İlk olarak 2 Temmuz Pazar günü Van’a geldim. Göreve başladığım gün Van’a gelmiş oldum. Bu yaz da Van’ın güzelliklerini doya doya yaşadım, tattım.” Dedi. Ardından da “Yaptığımız çalışmalar başlıklar altında paylaşmak isterim.” Diyen Zorluoğlu, eğitim alanında yapılanlardan başlayarak özetle çalışmaları paylaştı.

 

 

VAN’DA TAM GÜN EĞİTİME GEÇİLİYOR

“Öncelikle eğitim konusu en öncelikli konulardan birisi. Ben de Vali olarak eğitim konusuna ayrı bir zaman ayırdım. Ayrı bir önem atfettim. Eğitim camiasındaki isimlerle, kaymakamlarla da 4 kez bir araya geldik. Eğitim konusunu sık sık da ayrıntılarıyla masaya yatırdık. Sorunları tespit ettik, hedefler koyduk.” Diyen Zorluoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda okullarımızın yüzde 40’ı hala ikili öğretim görüyor. Bu Türkiye’de yüzde 20 civarında. Hedefimiz 2020’ye kadar Van genelinde tüm ilçelerde tam gün eğitime geçilmesidir. Liselerin tamamında tam gün eğitim var, diğer kademelerde de bu 3 yılda tamamlayacağız. Yine Merkezde İpekyolu başta olmak üzere arsa problemimiz vardı. Bununla ilgili çalışma yaptık. Kamu kurumlarının kullanmadıkları arsaları, belediyelerimizin kendi özel mülklerini de dahil ettik. İl merkezinde kamulaştırma yapmadan yeni okul yapabileceğimiz alanlar tespit ettik. Bunlarla beraber il genelinde bin yeni dersliğin oluşturulabileceği arsaları milli eğitim Bakanlığımıza ilettik. İhtiyacımız olan 3 bin 500 dersliği de bu sayede inşallah el birliği ile tamamlayacağız. Bu konuda kaynak sıkıntımız yok ama bu noktada işadamlarına ve hayırseverlerden de destek bekliyoruz. Bu noktada yardım eden isimlere de okullarımızın isimlerini vermeye hazırız.”

 

 

KURUM AMİRLERİNİN BAŞARI DURUMUNDA EĞİTİM ŞART!

Zorluğlu bu adımla birlikte eğitim ve diğer konulardaki çalışmalarla ilgili olarak ise sırasıyla şunları paylaştı: “Eğitimdeki ikinci hedefimiz başarının yükseltilmesi. Van Türkiye’de akademik başarı bakımından iyi bir noktada değil. İstemesem de bu bir gerçek. Bu tespit edildikten sonra sıralamayı değiştirebiliriz. Bunun altında yatan nedenlere girmiyorum ama tamamı teşhis edildi. Bu başarıyı artırmak lazım. Gerek TEOG, gerek YGS-LYS sınavlarındaki başarı sırası artmalı. Bununla alakalı bizzat benim koordinasyonumda il ve ilçelerde tüm dinamiklerle yoğun bir çalışma dönemine girdik. Milli Eğitim’den ve kaymakam arkadaşlarla konuştuk. Ben yöneticileri değerlendirirken de eğitimdeki başarıları dikkate alacığımı söyledim. Eğitimdeki başarıyı artırmak için özel bir önem verecekler. Belediye dahil tüm imkanlar kullanılacak. Çocuklarımıza daha uygun eğitim görme ve ders saatleri dışında ders çalışma imkanı sağlayacağız.

 

 

SINAVA HAZIRLANAN GENÇLERE ÜCRETSİZ KURS DESTEĞİ

İl merkezinde iki büyük mekan tespit ettik. Birisi hazır, diğeri de kısa sürede hazır olacak. Buralarda mezun olmuş gençlerimiz ve TEOG çalışan gençlerimiz sınavlara hazırlık kursları görecekler ücretsiz olarak. Bu çocuklarımıza oralarda güzel destekler vereceğiz. İlçelerde de aynı çalışmalar yürütülecek. Onlar için de uygun mekanlar oluşturacağız. En önemli çalışmalardan birisi bu olacak. Diğer bir hedef okullaşma oranının artırılması olacak. Van’ın okullaşması da Türkiye ortalamasının altında. Bu konuda da yine talimat verdik bu oranın artması için de çalışmalar yürütülecek. Gerekirse tek tek aileler ile görüşülecek ve çocuklarımız okula kazandırılacak.

 

 

OKUL CİVARLARINDA POLİS OLACAK!

Güvenli eğitim Türkiye’nin de gündemindeki bir konu. Biz toplantılarda bunu sıkça konuştuk. Van’da riskli okullardan başlayarak kameralar ile donatacağız. Bu ilerde MOBESE ile de entegre olacak. Böylece okulların çevresini takip edeceğiz. Sıkıntı anında da anında müdahale edeceğiz. Yine güvenli eğitim koordinasyon görevlisi kavramı oluşacak. Okullarımızın hepsi emniyet ve jandarma görevlisi ile irtibatlandırıldı. Ortaya çıkan sorunlar bu isimlerle çözülecek. Okul çevresindeki alakasız kişiler ile ilgili de tedbirler alınacak. Valilik emri okul çevresindeki alakasız kişileri emniyet görevlilerinin uzaklaştırması emrini çıkardık. Bu isimlerle ilgili işlem yapılacak.

 

 

ERCİŞ DEVLET HASTANESİ’NDE MUTLU SON

Sağlık alanında ilimizin çok şükür ciddi sorunları yok. Ciddi yatırımlar yapılmış. Hastaneler memnuniyet bakımında iyi noktada. Yapılmış önemli yatırımlar var. Ama şu an devam eden bir Erciş Devlet Hastanesi var. Bu tam bir yılan hikayesine dönmüştü. Ben bu işi sıkı tutuyorum. En fazla 1 ay içinde hazır olacak ve biz geçici kabulünü yapacağız. Çok şükür bu hastane tamamlandı. 15 Ekim itibariyle geçici kabulü yapılacak. Bunun dışında Gürpınar, Çatak hastaneleri devam ediyor. 2018’de Çaldıran’da 75 yataklı, Bahçesaray’da 25 yataklı, Gevaş’ta da 50 yataklı devlet hastanesi programda. Bu ilçelerde de hastaneler yapılacak.

 

 

ŞEHİR HASTANESİ TAMAM VAN’A 3 YENİ HASTANE GELİYOR!

İlimizde eksikliği olan önemli bir konu vardı. Şehir Hastaneleri kapsamındaki Fizil Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, Psikiyatri Hastanesi, Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi eksikti. Bunların ihalesi yapıldı. Yer teslimi yapıldı. 450 yataklı bu 3 ana branştaki hastaneler süratle tamamlanacak.

 

 

URARTU MÜZESİ NİHAYET TAMAM

Kültür turizm alanında yapılan çokça çalışma var. Urartu Müzesi epey bir uzaya işlerden biriydi. Ben gelir gelmez burayı ziyaret ettim ve yakından da takip ediyorum. İnşallah bu yılsonunda Urartu müzesi artık açılmaya hazır hale gelecek. Orayı da tamamlıyoruz.

 

KÜTÜPHANE MÜJDESİ GELDİ!

Buranın kültür merkezi ve kütüphane sıkıntısı da var. Bu konuyu da takip ediyoruz. Bu konuda harekete geçtik. İpekyolu belediyesi ile de imar konusunu çözdük. Çok kısa zaman içerisinde proje ödeneğimiz gelecek. Biz bunların projesini çıkarıp 2018 yılı içerisinde inşaatına başlayacağımız kütüphane ve kültür merkezini de ilimize kazandıracağız.

 

 

ESKİ VAN ŞEHRİ YENİDEN İNŞA EDİLECEK

Eski Van şehri turizm için çok önemli. Bura ile yapılmış önemli çalışmalar var. Ama halen yürütmemiz gereken çalışmalar var. Ulu Cami, Kılızminareli Cami ve Abbas Ağa camileri için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile görüştük. Geçtiğimiz hafta Genel Müdürlüğü’nden isimler buradalardı. Bunların da projeleri yapılmış. Küçük bir sıkıntı var bunu da çözüp eski Van şehrindeki bu 3 eserin restorasyon çalışmasını yapacağız. Yine eski Van Şehri ile ilgili kalkınma bakanlığına gönderdiğimiz büyük projemiz var. Bu çok kıymetli bir projedir. Destek alırsak orada eski Van şehri tekrardan canlandırılacak. İpekyolu belediyemizin kültür sokakları başta olmak üzere diğer belediyelerimizin güzel plaj alanları çalışmaları var. Bunlar insanlarımızın hoşuna gidiyor. Bunlar devam edecek ve bu çalışmalar sürecek.

 

AKDAMAR ADASINA PRESTİJ PROJESİ!

Akdamar Adası’nı geçtiğimiz yıl 70 bin kişi ziyaret etmiş. Bu rakam bu yıl 104 bin civarında. Akdamar Adası da hak ettiği değeri vermeye gayret gösteriyoruz. Temizliği ile ilgili ciddi tedbirler aldık. Oranın bir su problemi var. Bunu VASKİ Genel Müdürlüğü ile deniz altından tatlı su götürmesi çalışması yapıyor. Önümüzdeki günlerde bunun çalışması sonuçlanınca, büyük bir maliyet çıkmazsa denizin altında su götüreceğiz. Böylelikle daha yeşil kalmasını, sadece baharda değil diğer aylarda da yeşil olmasını sağlayacağız. Bu aynı zamanda bir prestij proje olacak. Ben buna inanıyorum.

 

 

YAYLALAR YENİDEN AÇILACAK

Biz turizm, tarım ve hayvancılık ve güneş enerjisi konusunda önemli potansiyele sahip bir iliz. Hayvancılıkta güçlü bir iliz. Türkiye’deki küçükbaş hayvan sayısında lider iliz. Geçmiş yıllarda bu daha fazlaymış. Hedefimiz hayvancılıkta yine bu rakamları yakalamak. Önümüzdeki yıldan itibaren kullanılmayan mera ve yaylaların kullanılması ile hayvan sayısının artacağını göreceğiz. 

 

CAZİBE MERKEZİ İÇİN GERİ SAYIM

Şu an OSB’mizde 109 firma var ve orda 2500 kişi çalışıyor. Bu Van için kabul edilebilir bir rakam değil. Kimse kabul etmemeli. 1 milyonluk bir bölge merkezi olan Van’da OSB’nin bu kadar küçük kalması kabul edilemez. Cazibe merkezi projemize yüzün üzerinde başvuru oldu. Önümüzdeki günlerde program açılacak. O programla birlikte inşallah yeni yatırımları göreceğiz. Biz de OSB yönetimi ile birlikte bu konuda yakından çalışıyoruz. Sanayi ve imalat bakımından önemli gelişmeler de olacak.

 

 

TEKSTİLKENT’E EL DEĞDİ! SORUNLARI ÇÖZÜLÜYOR...

Önemli bir üretim merkezi de Tekstilkent’tir. Burada şu anda yaklaşık 1300 kişi çalışıyor. Bunların çoğu da kadın. Bu daha kıymetli, bunu önemsiyoruz. Tekstilkent’in de çözümü için önemli aşamalar kat ettik. Oranın yol ve alt yapı sorunu vardı. Ora kışın çamur deryasına dönüşüyor. Biz buranın yol, altyapı, aydınlatma yapım işini ihale ettik. Geçtiğimiz hafta ihale yapıldı. Orada iş başlıyor. Bunun parasını da kalkınma bakanlığından temin ettik. İnşallah kış gelmeden ora yeni aslfatla kaplanacak, çevresi düzenlenecek. Çok daha cazip hale gelecek. Oranın ruhsatlandırma sorunu da vardı. Gerekli talimatlar yapıldı ruhsatlandırma sıkıntısı da çözülmek üzere. Şu an orda yüzde 60 bir kullanım var. Yeni yatırımlarla birlikte orası inşallah yüzde 100 olacak. Devamında da uygun alanlar var. Taleplerle birlikte oralar da büyüyecek. Böyle bir hedefimiz var.

 

KAPIKÖY SÜRÜYOR

Kapıköy’de hummalı bir çalışma var. İnşallah 2018 ilkbaharda orası tamamlanacak. Hizmete açılacak. 70 milyar dolarlık İran pazarı için ve turizm için kıymetli bir yatırımdır. Biz bayramda tedbirleri artırdık, bankoları açtık ama buna rağmen alan problemli olduğu için sıkıntılar olmaya devam etti. Ama burası tamamlanınca İran’la ilişkilerimiz daha yoğun olarak gelişecek.

 

Çevre Yolu bana göre bu kentin bir numaralı yatırımıdır. Gerçekten bu İpekyolu Caddesi’ni bypass edecek bir Çevre Yolu Van’a ciddi katkı sağlayacak. Çevre Yolu aynı zamanda yeni yaşam alanları da oluşturacak. Van’daki sıkışmışlığı da aşmanın önemli adımıdır. Biz buralarda yeni yerleşim alanlarının önünü de açmamız gerekiyor. Öbür türlü kentteki bu yoğunluğun önüne geçemeyiz. Çevre yolunu çok yakından da takip ediyorum. Ben Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda 3 yıl çalıştım. Üst düzey yöneticiler arkadaşımız. Ben yakından takip ediyorum. Her hafta görüşüyorum. Şu anda imar planı çalışması sürüyor. Önümüzdeki hafta bakanlıktan bir heyet gelecek. Yerinde inceleyeceğiz. Planlamayı yapan firma da gelecek. Orası etap etap planlanıyor. Etap bittikçe karayolları yolu yapacak. İnşallah yer teslimi ile birlikte çalışma başlayacak. Bunun her aşamasını takip ettiğimi bilmenizi isterim.

 

 

STADYUM İÇİN GİRİŞİM BAŞLADI!

Et ve Süt Kurumu önemli bir yatırım. Van Güç Birliği Platformu toplantısından sonra şehri kazandırılan bir proje bu. Alaköy’de yapılıyor. Su basmağı seviyesinde inşaatı sürüyor. 2018 yılında tamamlanacak. Hayvancılığa da ciddi katkı sunacak. Yine şehrin gündemindeki önemli bir mesele stadyum konusu. Stadyum takip ettiğim bir konu. Bununla ilgili olarak önümüzdeki haftalarda Spor Bakanlığı’na gidip nokta koymak istiyoruz. Sayın vekillerimizle gidip yerinde mi yapılacağı yoksa başka yerde mi yapılacağını netleştirecek ve bir an önce ihalesinin yapılması için uğraşacağız.

 

HEYECANLANDIRAN TRAMVAY AÇIKLAMASI

Van’ın en çok konuştuğu konulardan biri de hafif raylı sistem. Halkımızın talepleri bizim için çok kıymetli. Bunları da konuşuyoruz. Bununla ilgili büyükşehir olarak ön fizibilite yaptık. Aralık 2017 itibariyle bu çalışma tamamlanacak. Bu titiz bir çalışma gerektiriyor. Tüm duraklardaki yolcular sayılıyor, hatların hesapları yapılıyor. Dolayısıyla bu çalışmanın neticesini de kamuoyuna açıklayacağız. Ve ondan sonra da tabi bunun yapılabilir olduğunu gördükten sonra bunun projelendirme ve kaynak arayışını yapacağız. İnşallah bu konuda hükümetten de gerekli desteği alacağız. Milletvekillerimizin de desteği var. Ulaştırma Bakanlığımızın programına koyarsak yapabilir diye düşünüyorum.

 

BÜYÜKŞEHİR YOL DEVİRİMİ YAPTI!

İlçelerimizin de çalışmaları oluyor. Yol çalışmalarından başlamak gerekirse. Büyükşehir bu yıl adeta asfaltsız yol kalmayacak düsturu ile sürdürüyor. İlçelerde yapılan toplantılar neticesinde asfalt sorunu ortaya çıkmıştı. Bu tespitlerin ardından çalışmalar başladı. Halkımızın talepleri giderme yoluna gidildi. Bu sene tüm ilçelerde toplam 257 milyonluk bir bütçe ile 607 km’si sıcak karışımlı asfalt olmak üzere büyük bir yol çalışması yapıldı. Ama büyük bir hamle yapıldı. Bu çalışmalar halen devam ediyor.

 

EN ÖNEMLİ İKİNCİ PROJE: ARITMA TESİSİ

Su ve Kanalizasyon çalışmaları kapsamında ciddi yatırımlar var. Bunları artırmaya da devam edeceğiz. VASKİ’ye atık su arıtma tesisi talimatı verildi. Bu proje Çevre Yolu kadar önemlidir. Şimdi bu proje hazırlanıyor. Üstelik bir de yeni arıtma tesisine güneş enerjisi ilave ediliyor. Dolayısıyla çalışmaya başladığında daha ez enerji maliyetli büyük bir projedir. Bununla ilgili 75 milyonluk kaynak temin ettik. İnşaatına önümüzdeki yıl başlamak istiyoruz. Süratli bir çalışma ile Van Gölü’nün kirlenmesinin önüne geçecek proje hayata geçmiş olacak.

 

ÇÖP DEPOLAMA MÜJDESİ!

Yine Büyükşehir’in önemli bir yatırımı çöp alanın rehabilitasyonu çalışması olacak. Yani bir belediyenin var olmasının bir kaç sebebi var. Bunlardan biri su ve atık sudur. Diğeri katı atıktır. Maalesef Van’da devraldığımız manzara Van’da maalesef gerçekleşmemiş olduğudur. Önceki dönem atık su yapılmış ama yetersiz. Katı atık ile ilgili de bizden önce çok hizmet yaptığını söyleyen arkadaşlar dönüp kendilerini sorgulamalı. Tesis yapılmamış ve şu an tesis demeye dilimin varmadığı alana vahşi depolama alanı oluşturulmuş. Çöpler oraya dökülüyor. Süratli bir çalışma var. Orayı rehabilite eden ve elektrik üreten bir projeyi inşallah hayata geçireceğiz. Yine hayvan bakım merkezi de bir ay içerisinde hizmete açılıyor. Sokaklardaki başıboş sokak hayvanları da burada kontrol altına alınacak.

 

İKİNİSAN PRESTİJ CADDESİ OLUYOR

İkinisan Caddesi bizim prestij caddemiz. Orada çalışmalarımız başladı ve önümüzdeki yıl Van’ın kurtuluşunun yüzüncü yılı olduğu düşünüldüğünde önemli bir proje. Burası önümüzdeki yıla kadar bitecek. Kentteki diğer caddelerimizde de önümüzdeki yıldan itibaren bu projeler başlayacak.

 

AKILLI BİLET UYGULAMASI BAŞLIYOR

Elektronik bilet konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda emniyetle çalışıyoruz ve trafik zabıtası kuruyoruz. Şoförler Odası ve benzeri yapılarla da adımlar atıyoruz. Bu manada elektronik ücret toplama sistemi ile önemli katkı yapacak. Bizim de artık Akbil’lerimiz olacak. Bir hafta içinde bu sistem uygulamaya geçiyor. Artık toplu taşıma araçlarına akıllı bilet ile binecek. Bu trafikte de rahatlamalara imkan sağlayacak ve bizim de yolcu yığılmalarına dair bilgi toplayabileceğimiz bir çalışma olacak. Bu da bizim daha çok araç sayısı artırmamızı sağlayacak.

 

City Van AVM ihale edildi. 1 Ocak itibari ile açılıyor. Akköprü Mahallesi 3’üncü etap park çalışması başlıyor. Artık kendi çiçeklerimizi üreteceğiz. Şehir merkezinde yine ücretli otopark uygulaması başladı. Bu da iyi gidiyor. İtfaiye anlamında devrem yapıyoruz. 28 yeni itfaiye ile yüksek katlı binalar dahil bir çok duruma müdahale eden araç alıyoruz. 9 Ekim’de ihalesini yapıyoruz. Yine Toprak Kale’de belediyenin bir asfalt plenti var. Burayı boşaltıyoruz. Bu 60 binin üzerindeki alan yeşil alan olacak. Orası şehir merkezine de yakın. Oraya giden cadde de elden geçirilecek ve yukarı kaleye kadar ışıklandırma ve çalışmalar ile güzelleştirilecek. Yine Muradiye Şelalesi’ni kaymakamlığın da eliyle güzelleştireceğiz oraya çevre düzenlemesi yapacağız. Yine Beşyol’un sıkışıklığını telafi edecek alternatif yollar yapmak istiyoruz. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. İnşallah bu şekilde şehrin trafiğine rahatlama sağlayacağız.

 

VALİYİ HEYECANLANDIRAN O PROJE!

İskele-Havalimanı arasındaki yaklaşık 7 kilometrelik sahil alanında bir rekreasyon çalışması yapmak istiyoruz. Bu bizim hayalimiz. Bunun projesini yaptık. Yaklaşık 2 milyon metrekarelik bir alan burası. Güzel sahilleri ve sazlıkları olan bu alan spor alanları, kafeleri, yürüyüş alanları, bisiklet yolları, sazlıklar arasındaki ahşap yolları ile turizme, ekonomiye değer katacak bir bölge. Beni de çok heyecanlandıran bir projedir. Bunun bu kış hazırlıkları yapılacak. Yoğun çaba harcıyoruz. Gelecek sezon başında da bu çalışmayı etap etap yapmak istiyoruz.

 

VAN SONUNDA KENT MEYDANINA KAVUŞUYOR

Yeni bir hükümet konağı müjdesini vermek isterim. Projesi yapılıyor. Çalışmalar sürüyor. Van’a yakışan güzel bir proje hazırlanıyor. Şu an YİKOB’un kullandığı eski Özel İdare ve Köy Hizmetleri’nin 27 dönümlük yerinde güzel, görkemli bir hükümet konağı yapılıyor. Bura tamamlandıktan sonra mevcut yer de kent meydanı ve park olarak kullanılacak halkımız tarafından.

 

İMAR PLANI VE KAT REVİZESİ AÇIKLAMASI

Van’da imarla ilgili kitlendiği yönünde bir şey yok. Ortada esirgenen bir şey yok. Ortada bir imar planı var. Buralarda şehrin belli bölgelerinde farklı katlarda planlamalar var. Bunu ben yapmadım. Şu anda geçerli planlar bunlar. Bunlar da Van’ın nüfusu ve gelecekteki durumu hesaba katıldı. İmar işi matematik işidir. Buna göre en uygun yükseklik ve diğer ayarlamalar yapılıyor. Şimdi burada talep edilen şey genel imar revizyonu değil. Herkes kat artırma talebi ile geliyor. Eğer bu şehirde bir imar planı sıkıntısı varsa bunu revizyon ile yapmak gerekir. Yani şimdi imar planında 5 katlı bir parselde siz 8 kat verirseniz otoparktan başlayarak, yeşil alan ve sosyal donatı alanları gibi ciddi sıkıntılar yaşarsınız. Bunun bir hesabı var. Ama biz yine Bakanlıktan gelen isimlerle oturup taleplere bakacağız. Olamayacağı söylendi ama buna yine bakılacak. Kamuoyu bu konuda doğru bilgilendirilmeli. Biz burayı değiliz. Burada görev süremiz biter gideriz. Ama bu şehir sizin şehriniz. Siz buna sahip çıkın. Dolayısıyla biz büyükşehir olarak bu türlü ilave kat taleplerini reddediyoruz. Ama eğer bir ihtiyaç varsa, yeni yerleşim alanları oluşturmak bizim görevimiz. Bu şehrin merkezini açmamız lazım. Ama tek tek parsel bazında diyerek bu şehre kötülük yapmış oluruz. Kimse bizden beklemesin. 

 

EN ÖNEMLİSİ GÜVEN ORTAMI!

Bu şehrin huzur ve güvenini sağlamaya da çalışıyoruz. Aslında yukarda saydığımız her şey güvenlik ve terör sorununun bitmesi ile alakalı. Bunların hepsi huzur ve güven ortamı ile mümkündür. Dolayısıyla bizim öncelikli konumuz güvenliktir. Ciddi operasyonlar yapıyoruz, bu şehrin ilçe ve mahallelerine terörün gölgesi düşmeyinceye kadar da devam edeceğiz. Hükümetimizin bu konudaki kararlılığını biliyoruz. Biz de tüm imkanlarımızla terörle mücadeleyi bu şehrin gündeminden çıkaracağız. Yine uyuşturucu ile mücadele benim özel talimat verdiğim bir konudur. Şu an yakalanan esrar ve eroinler şu an Türkiye’de ilk sırada. Bu operasyonlar da devam edecek ve bunlara da kimseye fırsat vermeyeceğiz.”

Editör: TE Bilisim