Van’da son zamanlarda sıkça konuşulan vergi ve haraç toplama konusunda farkı kurum ve kuruluşlardan tepki ve açıklamalar gelmeye devam ederken DBP’den konu ile ilgili bazı isimlere kınama geldi. Van Valisi’nin konu ile ilgili son zamanlarda verdiği demeçlerden sonra Emniyet ve bazı STK’ların da fikir beyan ettiği konu ile ilgili tartışmalar sürerken DBP flaş bir açıklama ile hem Vali Aydın Nezih Doğan’ı hem de Van TSO Başkanı Necdet Takva’yı kınadı.

DBP Van İl Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, son günlerde tartışılan haraç toplama mevzusunda Van Rojava Yardım Koordinasyonu Kurulu adına kınama mesajı yayınlandı. Kurul adına yapılan açıklamada konuşan sözcü Uğur Özlü, Rojava için topladıkları yardımları Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ın haraç olarak değerlendirildiği ve Van TSO Başkanı Necdet Takva’nın kendisine destek verdiğini belirterek iki ismi de kınadıklarını açıkladı. Van Rojava Yardım Koordinasyon Kurulu tarafından DBP Van İl binasında yapılan basın toplantısına Van Rojava Yardım Koordinasyon Kurulu Başkanı Nurhayat Çelik, Koordinasyon Sözcüsü Uğur Özlü, Koordinasyon Üyesi Avukat Fehim Oflas ve Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Mehmet Selim Bozyiğit katıldı.

“AK PARTİ BİR DAMLA SU VERMEDİ!”

İlk olarak söz alan Koordinasyon Üyesi Avukat Fehim Oflas, İslamiyetle alakası olmayan bazı çetelerin sistematik bir biçimde Kürt halkını katlettiğini belirterek, “ Bu çeteler bu saldırılarını uluslar arası bazı güçlerden aldıkları destekle yapmaktadır. Bu saldırılarla birlikte Rojava’da halkımız en temel insani haklarından mahrum bırakılmıştır. Her gün kardeşlikten söz eden AKP hükümeti şu ana kadar halkımıza herhangi bir yardım eli uzatmamış ve onları sadece sığınmacı olarak görmüştür. AKP bu insanlarımıza bir çadır yardımında bile bulunmamıştır. Bütün dünya bilmelidir ki, Kobanê bizim canımızdır. Orası bizim onurumuzdur. Bu yüzden orada yaşayan halkımızı sonuna kadar sahiplenmeye devam edeceğiz. Orada aylardır süren bir savaş var, bir dram var. Bizde daha önce başlattığımız kampanya ile topladığımız yardımları peyderpey insanlarımıza ulaştırdık. AKP hükümeti ise onlara yardım etmek bir damla su vermek yerine onlara yardım ulaştırmaya çalışan halkımıza tazyikli su ve biber gazı ile saldırmıştır. Ancak neye mal olursa olsun kampanyamız sürecek.” Dedi.

“KURBAN YARDIMLARINIZI BEKLİYORUZ”

Konuşmasında sözü Kurban Bayramı ve toplanılacak yardımlara getiren Oflas, “ Bayramlar paylaşınca bir anlam ifade eder. Ancak kardeşlerimiz katledilirken hakiki manada bir bayram kutlamamız mümkün değil. Vakıfbank ve Ziraat Bankasında hesap numaraları açtık ve bunları kamuoyu ile paylaştık. İsteyen vatandaşımız bu hesap numaralarından 450 TL kurban bedeli ödeyebilir. İsteyen ise Cumhuriyet Caddesi’nde ki standlarımız da bulunan din görevlisi arkadaşlarımıza başvurarak kurbanını kestirebilir. Komşusu açken tok yatan bizden değildir diyor peygamberimiz. Şu anda kardeşlerimiz açlık tehlikesi ile karşı karşıya.” Diye konuştu.

“VAN VALİSİNİ KINIYORUZ”

Oflas’ın ardından söz alan DBP Van İl Yöneticisi ve Koordinasyon Sözcüsü Uğur Özlü ise, Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ın Rojava için toplanan yardımları haraç olarak değerlendirdiğini ve Van TSO Başkanı Necdet Takva’nın da Valinin bu tutumunu desteklediğini iddia etti. Son zamanlarda farklı kesimlerden yapılan yorumlara rağmen iki isme sert tepki gösterilirken açıklamada ayrıca, “ Van Valisi ve Van TSO Başkanını bu tutumlarından dolayı kınıyoruz. Mesele Filistin olduğunda ‘Ey insanlık neredesin?’ diye çağrıda bulunanlar bugün söz konusu Kürtler olunca insanlık suçu işliyor. Vali ve Van TSO Başkanını Van halkının vicdanına havale ediyoruz. Van Valisinin bir meşruiyeti kalmamıştır.” Sözlerine yer verildi.

“KURBAN DERİLERİNİ BİZE GETİRİN”

Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Selim Bozyiğit’te Van halkına çağrıda bulunarak, “ Kurban derilerinizi eski belediye binası ve fegîyê Teyran parkının arkasında bulunan merkezimize getirin. Kurban derilerini burada toplayacağız.” derken Koordinasyon Başkanı Nurhayat Çelik ise, Kobanî’de çok büyük bir direnişin yaşandığını belirterek bütün insanlığı yaşanan insanlık dramına karşı sessiz kalmamaya çağırdı.

Editör: TE Bilisim