Kente geldiği günden bu yana hem Valilik hem belediye başkan vekilliği görevi ile fırtına gibi esen Van Valisi Murat Zorluoğlu, kentin eğitimi konusunda işi sıkı tutmaya devam ediyor. Daha önce de kent eğitimi ile ilgili ciddi görüşmeler gerçekleştiren Zorluoğlu son toplantıda kentin eğitimdeki sıralaması ile ilgili tepki gösterdi. Eğitim sıralamasının bu noktada olmasının kabul edilemez olduğunun altını çizen Zorluoğlu, kentteki okul yatırımlarında da geç kalındığını söyledi. Kurumlardaki yatırımlara değinirken Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB)’nın işlevine de değinirken kurumlarda işini yapamayan isimlere de tepki göstererek müdürlere de şu sözlerle çağrıda bulundu: “YİKOB’da teknik eleman eksiği varsa biz bunu Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden tamamlayalım. Milli Eğitim Müdürlüğü’nde idareciler işlerini iyi yapmıyorsa, sorun varsa onları değiştirelim. Siz değiştirmezseniz, ben değiştireceğim. İlgili birimler yatırımları düzgün bir şekilde ele alsın. Okul konusunda şakam yok” diye konuştu.

 

Van’ın eğitimdeki genel durumu ve 2017-2018 eğitim öğretim yılına yönelik hazırlıkların ele alındığı toplantı, Vali Murat Zorluoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda, eğitimdeki mevcut durum, tam gün eğitim hedefine yönelik çalışmalar, Van’ın Türkiye’deki akademik başarısını artırma amaçlı çalışmalar, yatırım konuları, yeni eğitim-öğretim döneminde atılacak adımlar ve eğitim alanındaki projeler detaylarıyla ele alındı. Toplantıda yaptığı konuşmada, hükümetin Türkiye genelinde tam gün eğitime geçiş kararı aldığını hatırlatan Vali Zorluoğlu, Van’da da tam gün eğitime geçiş için yoğun bir çalışma yapılması talimatını verdiğini söyledi. 

 

 

“VAN OKUL YATIRIMLARINDA ÇOK GEÇ KALMIŞ”

Konuyla ilgili olarak başta kaymakamlar olmak üzere, milli eğitim müdürleri ve ilgili kurumlara büyük görev düştüğünü belirten Vali Zorluoğlu, “Tam gün eğitime geçiş için eksikliklerin belirlenerek bir çalışma planı hazırlanmasını ilgililerden istedim. Kaç derslik ihtiyacı var? Arsa durumu nedir? Bu çalışmaları bir sonraki toplantıda ilçe ölçeğinde sizlerden dinlemek istiyorum. 2018-2019-2020 sonu itibariyle bu meseleyi büyük oranda çözmüş olmamız gerekiyor. Onun için çok süratle arsa teminini gerçekleştirerek, sonucunda da bu arsalara yapılacak yatırımlarla okulları tamamlayıp hizmete açmamız gerekiyor. İl ve ilçelerdeki uygun arsaları milli eğitime okul için tahsis edebiliriz. 90 yatırımımız var. 49’u devam ediyor, diğerleri ihale edildi. Kaymakamlar bu yatırımları yerinde görüp sorunları bize iletsinler. Van okul yatırımları konusunda çok geç kalmış bir il. Bunda önceki belediyelerin çıkardığı sorunlar en önemli sebep. Ancak hiçbir mazeret başarının yerini tutamaz. Mazeret har zaman bulunabilir. Hiçbir mazeret işimizi düzgün yapmamıza engel olamaz” şeklinde konuştu.

 

 

“TÜM KURUMLAR İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLMALI”

Eğitim yatırımları konusunda işleri geciktirmeyi kabul etmeyeceğini dile getiren Vali Zorluoğlu, “Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB), Milli Eğitim Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, belediyeler ve kaymakamlar olarak işbirliği içerisinde çalışarak ancak bu işin altından kalkabiliriz. Ben takip ediyorum. Bu yatırımların süratle tamamlanması hususunda eksikliği ve ihmali olan arkadaşlarla yolumuza devam etmeyeceğiz” dedi.

 

“İDARECİLER İŞLERİNİ İYİ YAPMIYORSA DEĞİŞTİRELİM”

Ekip olarak çalışmanın önemine de dikkat çeken Vali Zorluoğlu, kurumların birbirinin eksiğini tamamlaması gerektiğini kaydederek, “YİKOB’da teknik eleman eksiği varsa biz bunu Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden tamamlayalım. Milli Eğitim Müdürlüğü’nde idareciler işlerini iyi yapmıyorsa, sorun varsa onları değiştirelim. Siz değiştirmezseniz, ben değiştireceğim. İlgili birimler yatırımları düzgün bir şekilde ele alsın. Okul konusunda şakam yok” diye konuştu.

 

 

“VAN’IN ALT SIRALARDA YER ALMASI KABUL EDİLEMEZ”

Eğitim konusunda Van’ın Türkiye başarı sıralamasında en alt sıralarda yer almasının kabul edilemez olduğunu anlatan Vali Zorluoğlu, “Eğitim konusundaki başarısızlıkta vali, kaymakam, müdür... İlgili kim varsa sorumlu olduğunu hsin. Bu hepimizin en öncelikle meselesidir. Bu şehirde eğitim kalitesini artırmadığımız sürece, yaptığımız diğer hiçbir hizmetin kıymeti yoktur. Bir bütün olarak eğitimdeki kaliteyi artırmamız gerekir. Burada herkes taşın altına elini sokacak. Neden bizim başarımız düşük? Neden 75. sıradayız? Van’ın nüfusunun yarısı merkezlerde yaşıyor. Yüzde 70’i il ve ilçe merkezinde yaşayan bir kentin sıralaması neden 75.’lik? Bu kabul edilir bir durum mu? Neden bu kadar gerideyiz?” ifadelerini kullandı.

 

“İLAVE İMKÂNLARIMIZI EĞİTİM İÇİN KULLANALIM”

Kaymakamların aynı zamanda belediye başkanı olduğunu anımsatan Vali Zorluoğlu, “İlave imkânlarınız var. Bunları eğitim lehine kullanmamız gerekiyor. İlçede kaymakam eğitim konusunu bizzat ele alırsa, başarı hızlı bir şekilde gelir. Okullarla, öğretmenlerle, çocuklarla ilgilenilmesini istiyorum. İlave imkânlarla, ders çalışma alanları oluşturmalısınız. Öğretmenleri motive etmeli, sosyal aktiviteler planlamalısınız. Biz hep birlikte Van’daki eğitim kalitesini yükselteceğiz. Devlet geçmişe göre milli eğitime çok ciddi kaynak ayırıyor” şeklinde konuştu. 

 

 

“TÜRKİYE ORTALAMASINI YAKALAMALIYIZ”

Kent genelindeki okullaşma oranlarına da değinen Vali Zorluoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Okullaşma oranları düşük. İlçe kaymakamları bunları kendine dert edinecek. Bizler, buraları kendimize dert edineceğiz. Kaymakam arkadaşlar bu sorunun üzerinde duracak. Bu okullaşma oranı artacak. Bizim 2023 hedefimiz anaokulları ve mesleki liselerde okullaşmayı arttırmak. Van olarak bu konularda Türkiye ortalamasının altındayız. İmam hatip liselerine ilgi Türkiye ortalamasının üzerinde. Ama ortaokulda durum böyle değil. Türkiye ortalamasının yarısından az. Bu oranın yükseltilmesi için neler yapılabilir? Bunun çalışmasını yaparak, en azından Türkiye ortalamasını yakalamamız lazım. Bunun terörle mücadele konusunda orta ve uzun vadede çok faydalı olacağına inanıyorum.”

 

“EĞİTİM KURUMLARI İŞ VERME KURUMU DEĞİL”

Taşımalı eğitim konusunda da açıklamalarda bulunan Vali Zorluoğlu, taşımalı eğitimde gerekli denetimlerin yapılacağını ve asla taviz verilmeyeceğini kaydetti. Konuşmasının devamında ücretli öğretmen konusunun önemini anlatan Vali Zorluoğlu, “Ücretli öğretmen alımında esas şartımız 4 yıllık fakülte mezunu olunmasıdır. Görev verilen insanlara çocuklarımızı emanet ediyoruz. Dolayısıyla burada hatır gönül olmaz. Burası iş verme, işçi bulma kurumu değil. Bu konuda gönül işlerinin devrede olmaması gerekir. Konu bizzat tarafımdan takip edilecek. Görevlendireceğimiz öğretmenlerin mezuniyet durumlarını bizzat göreceğim ve ona göre atamalarını yapacağız” dedi. Okul önlerindeki güvenlik önlemlerinin sıkı tutulmasını da isteyen Vali Zorluoğlu, okul önü ve çevrelerinde olayların yaşanmaması, uyuşturucu gibi çocukları zehirleyen bir takım maddelerin satılmaması için okul ile polis ilişkisinin sağlanması gerektiğini bildirdi.

 

“EĞİTİM CAMİASINA AÇIK ÇEK VERİYORUZ”

Eğitim alanındaki hizmetleri, ‘gönül işi’ ve ‘sorumluluk hme işi’ şeklinde tanımlayan Vali Zorluoğlu, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Van gibi yoğun genç nüfusa sahip bir şehirde mutlaka daha fazla çalışılması, daha fazla proje üretilmesi gerekiyor. İlçe milli eğitim müdürlüklerimiz, ilçelerindeki eğitim kalitesini artırmaya dönük projeler üretmeye gayret etsin. Bu yıl ilçelerimizdeki 300'e yakın okulumuzun tadilatlarını ve eksiklerini giderme noktasında büyükşehir belediyesi olarak inisiyatif aldık. Önümüzdeki yıl bunu daha da artıracağız. Gerek valilik, gerekse belediye olanaklarının büyük bölümünü eğitim için, iyi projeler için, fiziki imkânlarımızı geliştirmek ve güçlendirmek için kullanacağız. Burada eğitim camiasına açık çek veriyoruz. Eğitime daha fazla kaynak vereceğiz, daha çok zaman ayıracağız, daha çok ihtimam göstereceğiz ve sizlerle beraber, bu çıtayı yükseltmek için gayret göstereceğiz. Bu çerçevede sizler de biraz daha fazla mesai harcamalısınız. Allah yar ve yardımcımız olsun.”

 

Konuşmasının ardından sözü, kaymakamlara ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticilerine devreden Vali Zorluoğlu, aktarılan sorun, talep ve önerileri önümüzdeki dönemde yürütülecek çalışmalara esas olmak üzere tek tek not aldı. Vali Murat Zorluoğlu’nun başkanlık ettiği toplantıya, Vali Yardımcısı Mehmet Parlak ve İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin’ın yanı sıra, ilçe milli eğitim müdürleri ve milli eğitim müdür yardımcıları ile şube müdürleri de katıldı. 

Editör: TE Bilisim