ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Kentteki tüm kurum temsilcilerinin katılımıyla her ay periyodik olarak yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Vali Murat Zorluoğlu’nun ilk kez katılımıyla gerçekleşti. Daha önce brifing verme, hizmetlerden söz etme yoluyla yapılan toplantıların Zorluoğlu başkanlığında yapılan bu ayki oturumunda kente dair bir çok konuda yine Vali’nin çıkışı dikkat çekti. Vali Zorluoğlu, aksaklıkların yaşandığı kurumları önce dinledi, sonra uyardı, çözüm istedi.

 

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında ağırlığını gösterdi. İl Koordinasyon Kurulu Temmuz ayı toplantısı yapıldı. Vali Murat Zorluoğlu’nun kente atandıktan sonra ilk kez katıldığı toplantıda önemli detaylar dikkat çekti. Geçtiğimiz dönemlerde bazı kurumların katılım konusunda ciddiyet göstermediği, sorunların tam anlamıyla ele alınmadığı o görüşmelerin Zorluoğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantısında yine kurum amirleri uyarı yedi. Bazı kurumların eksikliğine dikkat çeken Zorluoğlu, “Ben başkanlık ediyorsam bir toplantıya, o toplantıya kurumların il müdürleri katılacak. İzinli olanlarda haber verecek.” Dedi. Kurumlardaki sıkıntılara dikkat çeken, Vali Zorluoğlu, kurum amirlerini zorlayan bir toplantıya başkanlık ederken Van’a dair önemli detaylardan biri de ele alındı. Zorluoğlu gazetemizin gündeme getirdiği Vangölü kıyılarının kurumlar tarafından işgal edilmesiyle ilgili de konuştu. Kıyı işgali konusunda sert çıkan Zorluoğlu, İl Koordinasyon’da ayrıca Çevre Yolu, Borçlar, belediye çalışmaları, ağır işleyen çalışmalar gibi bir çok konu konuşuldu. O toplantının tüm detaylarını Şehrivan Gazetesi derledi. Daha önce 40 dakikayı geçmeyen toplantıların sonuncusu ise tam 3 saat sürdü.

 

 

“ÖNEMLİ OLAN KURUMLAR ARASINDAKİ SORUNLARI GİDERMEKTİR”

Gerçekleştirilen toplantıda bir açılış konuşması yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu ilk olarak şunları söyledi: “Bu tür toplantılarda kurumlar arasındaki yatırımlar bakımından koordinasyonun sağlanmasını gerçekleştiriyoruz. Bu bakımdan kurum amirleri sunumlarını hazırlarken, diğer kurumlarla yaşadıkları sorunları öne çıkarsınlar. Burada sadece şu kadar projemiz var, şu kadar para harcadık. Şu kadar yatırım gerçekleştirdik gibi alışılmış kalıpların dışına çıkarak, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleriyle yatırım konusunda sıkıntı yaşayan kurumlar öne çıkarsınlar. Kurumlarla sorun yaşanıyorsa, var olan yatırımların gerçekleşmesini imkansız kılıyorsa, bu yüzden koordinasyon toplantısı yapıyoruz. Yoksa zaten ben kurumların çalışmalarını kağıt üzerinde görüyorum. Sunumlar kısa olacak, sorunlar özellikle vurgulanacak.”

 

 

ZORLUOĞLU: YATIRIMLARIN ZAMANINDA YAPILMASI ÖNEMLİ

Ekim ayında yapılacak olan toplantının önemli olduğuna işaret eden Zorluoğlu, “Kamu yatırımları bildiğiniz üzere kuruluşların devletin esasında vatandaşa dokunduğu önemli alanlardır. Kurumlarımızın varoluş sebebi hizmet etmektir. Bu bakımdan bütün bölge müdürlerimizin, yatırımcı kuruluşlarımızın programlarında bulunan yatırımları mutlaka yakında takip etmeleri büyük önem arz ediyor. Yatırımların zamanında ihalelerini yapması, yatırımlar ihale edildikten sonra yapım süreçlerin kurum amirleri tarafından yakından takip edilmesi ve süresi içerisinde tamamlaması için çaba gösterilmesi hepimizin görevidir.” Diye konuştu.

 

 

“İŞLER HIZLI BİR ŞEKİLDE İLERLEMELİ”

Zorluoğlu konuşmasının devamın şöyle konuştu: “Dolayısıyla ben kuruluşlarımızın yatırım programında var olan projelerin süresi içerisinde gerçekleşme oranının ilerlemelerin kurum amirleri için bir karne olarak görüyorum. Yılsonunda kurumlarımızın projelerine baktığımızda gerçekleşme oranlarının aynı zamanda kurumlarımızın benim için bir başarısıdır. Bütün kurum amirleri yatırım programında var olan projeleri yıl içerisinde hem ihale edip, hem de tamamlamalarını sağlamaları, ihalelerde de yıl içerisinde yapılması gereken miktarı mutlaka yapılması gerektiğini düşünüyorum. Tabi şuan Temmuz ayı toplantısını gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla bu sene var olan işlerde biraz oranlar düşük olabilir. Bunu anlayışla karşılarım ama Ekim ayında yapacağımız toplantıda artık yıl içerisindeki işlerin büyük oranda tamamlamaya gidiyor olması gerekir.”

 

 

ZORLUOĞLU: TOPLAM PROJE BİN 316

İldeki toplam proje ve maliyetleri ile ilgili bilgiler veren Zorluoğlu, “Van’da toplam proje bedeli 5.4 milyar lira olan bin 316 tane projemiz var. Bu projelerden 952 tanesi devam ediyor. 145 tanesi ihale aşamasında, 127 tanesi henüz başlanmamış, 92 tanesi de tamamlanmış proje var. Bu projelerden sektörel dağılımlarına baktığımızda tarım sektöründe 105, inşaat sektöründe 570, enerji’de 10, turizmde 8, ulaştırmada 52, eğitimde 100, sağlıkta 42 ve diğer kamu hizmetleri sektörlerinde de 459 projenin var olduğunu görüyoruz. İlimizde yatırım yapan kurum sayımız 20’dir. Yatırım yapan bu kurumlardan başka belediyelerimizin sayısı 13’tür. Yatırım programında var olan toplam bin 316 projenin 834 tanesi merkezi idare kuruluşların, 482 tanesi de mahalli idarelerimiz tarafından yürütülüyor.” Dedi.

 

 

BÜYÜKŞEHRİN PROJELERİ AÇIKLANDI

Vali Zorluoğlu’nun açılış konuşmasının ardından toplantı Van Büyükşehir Belediyesi’nin proje bilgilendirmesi ile devam etti. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Salih Allahverdi 2015-2022 yılları arasında Büyükşehir Belediyesi’nin 356 projesi olduğunu söyledi. Bu projeler için toplam maliyetin ise 391 milyon lira olduğunu söyledi. Projelerin parasal gerçekleşmesinin yüzde 45, fiziki gerçekleşmesinin ise yüzde 53 olduğunu söyledi. Allahverdi ayrıca kurumların belediye olan borçlarını ödemediğini söyledi. Allahverdi ayrıca belediyenin yol çalışmasına büyük bir önem verdiğini belirterek bu yıl için 223 milyonluk bir bütçe ile yolların yapımına büyük değer verdiklerini söyledi.

 

BELEDİYEYE OLAN BORÇLAR ÖDENECEK

Kurumların borçlarını ödememesi ile ilgili konuşan Vali Murat Zorluoğlu şunları söyledi: “VASKİ’yi devir aldık ancak çok ciddi bir borç yükü var. Bir taraftan yatırım yapmamız gerekiyor ve sorunları çözmemiz gerekiyor. Ancak ciddi bir kaynak sorunumuz var. Kamu kurumlarının belediye ciddi bir su sorunu var. Kurumlarımıza yazı gönderiyoruz. Ödeneklerin süratle ödenmesi gerekiyor. Bu şehir belediye hizmeti bekliyor. Ama bu 15-16 milyon TL’lik su borçlarının ödenmesi gerekiyor. Ödenekler varsa hemen ödensin yoksa talep edilsin ve ödemeler yapılsın. Bu kabul edilir bir şey değil.”

 

 

KIREKİN: SU OLMAYAN YERE FATURA KESİLMİŞ

Su borcu ile ilgili konuşan Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, “Bizim bazı mahallelerimizde yer alan okullarımızda su olmadığı halde borçlar çıkarılmış. Bunun görüşmeleri daha önce yaptık. Bizim kurumumuzun da 8 milyonluk bir borcu bulunmaktadır. Ancak dediğim gibi su olmayan yerlerde fatura çıkarılmış. Belediyemizin bu konuda bizler yardımcı olmaları ve bu konuda gerekliği desteği vermelerini bekliyoruz.” Dedi.

 

ZORLUOĞLU: OKULLAR AÇILMADAN İŞLER BİTECEK

Müdür Kırekin’in bu açıklamasına, gerekli çalışmanın yapılacağını söyleyen Zorluoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu sorunu hallederiz. Ancak daha önemlisi okulların açılmasına 40 gün gibi kısa bir süre kaldı. Ancak buna rağmen halen okullarda inşaat çalışmaları devam ediyor ya da halen ihale yapılıyor. Ben bunu kabul etmiyorum. Okul sorunların okullar açılmadan sorunların giderilmesi gerekiyor. Okulların kapanma ve açılma tarihleri belli. Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Her yıl bu sorun olamaz. Bu bir ciddiyetsizlik örneğidir. Bu yıl yeni geldik. Ancak ben önümüzdeki yıl bunu kabul etmiyorum. Okullar zamanında onarılacak. 30 Temmuz’da halen ihale yapılmaz. Ben bunu kabul etmiyorum. Eğitim alanında elimizden gelen desteği belediye olarak vereceğim. Ancak bir okulun açılmadan önce işlerinin bitmemesini kabul etmiyorum.”

 

“İLÇE BELEDİYELERİ İLE GENİŞ GÖRÜŞME YAPACAĞIZ”

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe’nin Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediler arasındaki iletişimi ile ilgili de konulan Zorluoğlu, “Van Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasındaki sorunlar buraya taşınmamalı. Büyükşehir ile ilçe belediyeleri arasındaki sorunlar bizim aramızda olan sorunlardır. Bunu bire bir görüşüp sorunları daha ayrıntılı bir şekilde konuşabiliriz.” İfadelerine yer verdi.

 

 

ÇİÇEKLİ ÇALIŞMALARI KURULA ANLATTI

Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli ise projeler hakkında bilgiler verdi. Çiçekli şunları söyledi: “Şubat ayında başladığımız sahil bandı projemizin çalışması devam ediyor. Buradaki barınakları kaldırdık ve çalışmalarımız sürüyor. Bunun dışında hafta sonu sizlerin katılımı ile Halk Plajımızı açtık. Bunun da genişletilmesi için çalışacağız. Olimpik havuzumuzun 5 Ağustos’ta açılışını yapacağız. Bunun dışında belediye olarak sosyal market ve aşevini hayata geçirdik. Van’ın değerini öne çıkaran bir Van Evi Sokağımız olacak. Bunun da yerini belirledik ve hayata geçireceğiz. Edremit’te gecekondu görünürüm de olan yerler vardı. Bunları yıktıktan sonra buraya önemli firmaları getireceğiz.”

 

VALİ ZORLUOĞLU UYARDI: MÜDAHALE EDECEĞİZ!

Çiçekli’nin ardından konuşan Zorluoğlu gazetemizin gündeme getirdiği kıyı kenarlarındaki kamu kurum kuruluş işgalleriyle ilgili konuştu. Zorluoğlu, “Kıyı kenar mevzuatın uygun bir şekilde davranılacak. Vali olarak buna müdahale edileceğim. Kamu kurumları zaten bugüne kadar kıyı kenarlarını işgal etmiş. Kurumlar vatandaşa yer bırakmayacak şekilde işgal etmiştir. Biz bununla kesinlikle ilgileneceğiz. Kamu kurumları kıyı da çalışma yaptığı zaman kanuna uygun bir şekilde çalışacak. Uygun çalışmayan kim olursa müdahale edecek ve burada yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Bunu buradan belirtmek isterim.” Şeklinde konuştu.

 

“GÜVENLİK SORUŞTURMASI ERKEN YAPILACAK”

Birçok kurumun dile getirdiği ihale aşamasında güvenlik soruşturmalarının uzun süremesiyle ilgili konuşan Zorluoğlu, bunun için görüşmeler yapacağını kaydetti. Zorluoğlu şunları söyledi: “Güvenlik konusu ile ilgileneceğim. Özellikle ihale aşamasındaki projelerin için yapılan güvenlik soruşturmalarının erken yapılması için gerekli yerlerle konuşacağım. Yapılacak olan yatırımların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu yüzden de bu konuda irtibatlı olacak ve işleri hızlandıracağız. Valilik olarak bu konuyla ilgi hızlandırma yapacağız.”

 

“VALİLİKTEN BURAYA 20 DAKİKADA GELDİM”

Karayollarının sunumu ve çevreyolu ile ilgili bilgilendirmesinin ardından konuşan Vali Zorluoğlu çevreyoluyla ilgili, “Çevre yolu yapılmayacağı konusunda zaman zaman kamuoyunda konuşmalar oluyor. Bu konuda çalışmalar yapılıyor. Bununla ilgili çalışmalarımız devam edecek. Bu yolun kısa zamanda hayata geçirilmesi gerekiyor. Valilikten bura 2 kilometrelik yolu 20 dakikada gelemedim. Şehir merkezine giren kamyonlar, otobüsler ve büyük araçların şehre girmesinden dolayı geç gelebildik. Karayolları bu konuda iyi bir şekilde çalışsın bende bu konunun üzerinde duracağım.” Dedi.

 

 

ZORLUOĞLU: HERKES İŞİNİ DOĞRU YAPACAK!

Belediyelerin ruhsatlarında yaşanan sorunlarla ilgili de konuşan Zorluoğlu şöyle devam etti: “Ruhsat sorunu ile ilgili bir alışkanlık varsa bu çok kötü bir alışkanlıktır. Bundan bütün kamu kuruluşlarının vazgeçmesi gerekiyor. Hiçbir kamu kuruluşu ruhsat almadan inşaata başlaması söz konusu olamaz. Şu an için en azından. Kamu kuruluşları ihaleleri yaparken ruhsat işlemleri de o arada yürüyor. Hangi kurum olursa olsun bu anlamada ruhsat eksikliği varsa biz o inşaatı durdururuz. Kamu yatırımı dahi olsa hukuka aykırı davranma gibi bir şey söz konusu olmaz. Herkes işini doğru düzgün yapacak. Böyle bir şey varsa durdurma kararı dahi alırız. Belediyelerde bu konuda geciktirme varsa, o zamanda belediyelerle ilgileniriz.”

 

MÜDÜRLER GELMEDİ, VALİ YİNE SİNİRLENDİ

Toplantıya il müdürlerinin katılmamasına da kızan Vali Zorluoğlu şunları söyledi: “Ben Vali olarak bu toplantıya başkanlık ediyorsam, kurumların il müdürlerinin buraya katılması gerekiyor. Mazereti olanlar ise mazeret bildirecek. Ya da izne ayrılmışsa bu izinler bize bildirecek.” Hiç katılım sağlamayan müdürlüklerle ilgili de konuşan Zorluoğlu, şöyle devam etti: “Herkesi davet edeceksiniz. O davetiyeleri göreceğim. Davet edilenlerin gelmeme sebebini de bana vereceksiniz. Bunları göreceğim.”

 

ARITMA TESİSİNİN BÜTÇESİ HAZIR!

İller Bankasının sunumunun ardından atık su arıtma tesisinin bütçesinin çıktığı söylemesinin ardından konuşan Zorluoğlu, “Atık su arıtma tesisi hayata geçecek. Vangölü’nün kirlenmemesi için hayata geçirilecek olan atık su arıtma tesisinin Eylül ayından inşallah ihalesi yapılacak ve kısa zamanda hayata geçirilecek. İller Bankası’nda da gerekli ödenek çıkarıldı. Bu anlamda emeği geçen ve destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Vangölü’nün korunması ve temiz kalması için bu tesisin önemi büyüktür. İnşallah bunu Van’a kısa zamanda hayata geçireceğiz. Yeri ile ilgili görüşler var. Ancak be çok iyi arıtma tesisleri biliyorum. Teknolojinin faydalarından yararlanarak inşallah hiç koku yaratmayan bir tesis hayata geçirilecek.” Şeklinde konuştu.

 

VİZONTELE ÖRNEĞİNİ VERDİ! ‘DESTEK OLUNMALI’ DEDİ

Eğitim yatırımları ile ilgili de konuşan Zorluoğlu şu ifadeleri kullandı: “Eğitim meselesi tüm meselelerinin önündedir. Kurum hizmet verdiği binayı 10 sonra yapabilir. Ancak öğrencilerin dersliklerini bir sonraki yıla bırakamayız. Eğitim yatırımlarımızın hemen hayata geçmesi gerekiyor. 2013’ten kalan yatırımları tamamlamamız gerekiyor. Hem belediye hem de valilik fonksiyonumuz varken bizim eğitim anlamında tüm çalışmaları yapmamız gerekiyor. Yeni derslikler ile ilimiz 2019 yılı sonunda tüm derslik ve diğer ihtiyaçları gidermemiz gerekiyor. Bu önemli bir konudur. Sizde yakında takip edin. Bu konuda sorunlarda bana gelin ve bu konuda gerekli çalışmaları yapalım. Vizontele’de kütüphane bu herkes yardım eder deniliyor da buda okul herkesin destek vermesi gerekiyor.”

 

ZORLUOĞLU: KAPIMIZ SONUNA KADAR AÇIK

Toplantı sonunda bir değerlendirme yapan Vali Zorluoğlu, “Kamuya hizmet eden bütün kuruluşlar burada. Bizde valilik olarak burada koordineyi sağlayanlar olarak buradayız. Biz buradaki sorunları çözmek ve bu memlekete hizmet etmekle yükümlüyüz. Hiçbir müdür bizimle eksik iletişim kurmasın. Bize gelebilirsiniz, kapımız sonuna kadar sizlere açık. Sıkıntıları sizlerle birlikte aşabiliriz. Yeter ki iyi niyetle elimizden gelen gayreti bu memleket için gösterelim. Yaptığınız hizmet için teşekkür ederim. Birlikte daha iyi hizmetler yapacağız.” Sözlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim