ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ - Kısa bir süre önce Van Valiliğine atanan Murat Zorluoğlu, yapımı devam eden Urartu Müzesinde incelemelerde bulundu. İncelemelerde bulunan Vali Zorluoğlu, müzenin sorunlarını dinleyip acilen açılması için yetkililerle görüştü. Yetkililerle yaptığı görüşmede kamu müdürlerine fırça atan Vali Zorluoğlu, müzenin bitirilmemesi ve net tarih verilmemesi nedeniyle de ilgili isimlere tepki gösterdi. Zorluoğlu, müzenin en yakın zamanda açılması sözünü de aldı.

 

Van’da 2011 yılında yaşanan depremlerin ardından hasar gören müzenin yerine Van Kalesinin yanında yeni bir müzenin yapımına başlanmıştı. 2013 yılında yapımı tamamlanıp teslim edilmesi gereken müze, bu tarihe kadar yaşanan bazı olumsuzluklardan dolayı tamamlanıp teslim edilemedi. Teşhir ve Tanzim işlerinin devam ettiği müzeyi ziyaret eden Van Valisi Murat Zorluoğlu, müze hakkında bilgi aldı.

 

“TEŞHİR TANZİM BİRAN ÖNCE BİTMELİ”

İncelemenin ardından müze yetkilileriyle bir toplantı yapan Vali Zorluoğlu, “Van Urartu Müzesi çok önemli bir projedir.  Bu çalışmanın bugün tamamlanma aşamasına gelmesi ilimiz adına büyük bir kazanç. Van gerçekten çok kadim ve eski bir şehir. Van’ın geçmiş izlerini bugüne yansıtacak olan bu çalışmanın ziyaretçilere açık hale getirilmesi için böyle bir mekanın bu noktaya getirilmiş olması beni sevindirdi. Az önce müze müdürümüzün içeride verdiği bilgi ve teknolojik imkanların da sunulacağını söylemesi buranın Van için bir cazibe merkezi haline geleceğinin bir işaretidir. Bina fiziki olarak büyük oranda tamamlanmış ve teşhir kısmı devam ediyor. Kısa süre içerisinde bu teşhir kısmının bitip hizmete açılması en önemli önceliklerimizden bir tanesi olacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Ama uzun zamandır Van’ın gündeminde olan bir konu burası. Artık vatandaşlar da açılmayacak mı diye seslenişte bulunuyor. Biran önce buranın arzu edildiği şekilde hizmete açılması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 

ÜÇ AŞAMALI ÇALIŞMA YAPILIYOR

Röleve ve Anıtlar Bölge Müdürü Emre Aksuek da çalışmalar hakkında bilgi verdi. Aksuek, “Buradaki çalışma üç aşamalı olarak yapılıyor. İlk başta yapım aşaması, ondan sonra çevre düzenleme ve şimdide teşhir tanzim işi devam ediyor. Yapım aşamasından sonra bir yıl ihalesi yapılmadı. Üç yıl araya girdi ihale hazırlığından sonra. Ondan kaynaklanan bazı sorunlar yaşandı. Şimdi o eksiklikleri tamamlamaya başladık. Bazı camlar kırılmıştı yenilerini taktık. Çatıda sorun vardı onu da yüklenici firma ile görüştük en kısa zamanda tamamlanacağını söylediler.” Diye konuştu.

 

ZORLUOĞLU: EN KISA ZAMAN DİYE BİR ZAMAN OLMAZ MÜDÜR BEY

Buna karşılık vali Zorluoğlu, eksikliklerin en kısa zamanda tamamlanması için yüklenici firmanın süratli bir şekilde tamamlaması gerektiğine dikkat çekti. Zorluoğlu, konunun yakından takip edilmesi gerektiğini de vurguladı. Aksuek, tüm eksikliklerin Haziran ayı içerisinde tutanaklar halinde firmaya sunduklarını ifade etti. Aksuek, eksikliklerin en kısa zamanda tamamlanacağını dile getirdiğinde vali Zorluoğlu, “En kısa zaman diye bir zaman olmaz müdür bey. Bir süre verin bu firmaya çalışmalar bu zaman zarfında tamamlansın. En kısa zamanda diye bir zaman dilimi benim çalışma biçimimde yok. Her şey süreli bir şekilde tamamlansın. Çevre şehircilik müdürümüz bu firmayı tanıyor musunuz? Bu firmayla kim eletişim kuruyor. Emin müteahhitlik mi? Şimdi hemen bunlarla irtibata geçin. Yapılacak işler belli. Bunlara bir süre tayin edin. Bu süre sonunda bu işi bitirsinler. Bu işlerin devam ediyor olması sizlerin teşhir işine engel değil. Sizde devam ediyorsunuz zaten işlerinize. Bir sorun olmasın. En kısa zamanda bitsin bu işler.” Dedi.

 

“GEREKİRSE MÜTEAHHİTTİ ÇAĞIRACAĞIM BAŞKA TÜRLÜ SÖYLEYECEĞİM”

‘Ben bu toplantıyı gerçek durumu öğrenmek için yapıyorum’ diyen Zorluoğlu, “Her şey güllük gülistanlık sayın valim diye bir şey istemiyorum. Sorun ne ise bana ileteceksiniz bende ilgileneyim. Gerekirse müteahhitti çağıracağım başka türlü söyleyeceğim. Bununla ilgili başka bir sorun varsa bana şimdi söyleyin.” Diye sitem etti. Aksuek, konuşmasında şimdiye kadar devam eden sürecin yavaş ilerlediğini ifade ederek, “Geçenlerde sayın valimize de ilettik ondan sonra hızlandı çalışma.” Dedi.

 

ZORLUOĞLU: SONBAHAR GELMEDEN BİTSİN BU İŞ

Bir diğer yetkili ise görüşmelerin sürekli ikili ve sözlü olarak yaptıklarını söyledi. Zorluoğlu buna karşılık, “Olmaz. Bu işler yazlı olur. Eksiklikleri resmi yolla yapın. Eksiklikleri iletin biran önce. Buraya tekrar geldiklerinde benimle görüşsünler. Bende eksikliklerin bitirmelerini söyleyeceğim. Anladığım kadarıyla bu çalışma bir iki ay kadar sürecek. Son bahar gelmeden bitecek burası. Çatıdaki sorun bir an önce giderilsin. Çok yakından takip edin.” İfadelerine yer verdi. 

 

“2017’NİN SONUNDA İŞLERİ BİTİRMEYİ PLANLIYORUZ”

Teşhir tanzim çalışmaları hakkında bilgi alan Zorluoğlu, çalışmaların ne zaman başladığını ve ne kadar süreceğini sordu. Teşhir tanzim işi ile ilgilenen yetkili kişi çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Çalışmalar 24 Mart’ta başladığı görünüyor ama başlayamadık zamanında. Bir ay önce başladık. Bize verilen sürede bir yıl yazıyor. 18 Mart 2018 olarak görünüyor. En son genel müdürümüz geldiğinde bu çalışmanın 2017’nin sonuna çekmeyi planladıklarını söylediler. Bizde yetiştirebiliriz. Sadece biraz bilgi panolarıyla ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Şuanda müze müdürlüğümüz çok iyi bir koordinasyon halinde. Müzemiz çok iyi bir çalışma yapmış. Şuanda imalatlarımız başladı çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki ay eski müzedeki eserlerin taşınması planlanıyor. Taşıma işlemi biter bitmez müzeyi buraya taşıyacağız inşallah. 2017 sonuna kadar işleri tamamlamayı planlıyoruz.” Diye konuştu. Vali Zorluoğlu buna karşılık, “Zaman zaman gelip çalışmaları takip edeceğim. Siz işinizi iyi niyetle yapın bizde her türlü desteği size sunarız.” Dedi.

 

ZORLUOĞLU: OLMAZ BÖYLE İŞ

Müzenin diğer çalışması olan çevre düzenleme işinin de nasıl devam ettiği konusunda brifing alan Vali Zorluoğlu, çevre düzenleme işinin geçici kabulünün yapılıp yapılmadığını sordu. Buna karşılık, Röleve ve Anıtlar Bölge Müdürü Emre Aksuek, “Çevre düzenleme işinin geçici kabulü yapıldı. Eksiklikler vardı onlarda yapılacak. Belli bir takvimimiz yok.” Dedi. Vali Zorluoğlu ise “Olmaz böyle iş. Bu işin belli bir zamanı olmalı. Yazılı olarak bu işi bildirin. Devletin dili yazılıdır.” Diye konuştu.

 

ÇEVRE DÜZENLEMESİ İÇİN VERİLEN SÜRE BİTTİ

Müzenin çevre düzenlemesi işi ile ilgilenen yetkililer sıkıntıları şu ifadelerle dile getirdi: “Biz aylar önce iki defa yazılı olarak sıkıntıları dile getirdik ancak yazılı olarak dönüş yapılmadı. En son sözlü olarak yapmayacaklarını belirttiler. Bizde onun üzerinde kesin hesapları düşerek ona göre hazırladık. Verdiğimiz süre bitti.” Dedi. Vali Zorluoğlu ise “Yapacak yapmayacak ile uğraşmayalım. Zaten verilen süre bitmiş. Onların yapmadı işlerden kesilen hesapla biz kendimiz eksiklikleri tamamlayalım. Zaten bir bölüm bitmiş. Bir bölüm kalmış şuanda.”

 

YÜKLENİCİ FİRMANIN YAPAMADIĞINI BELEDİYE YAPACAK

Çevre düzenlemesinden sorumlu yetkili, “Şuanda cam korulukla ilgili bir sorunumuz var. Cam korkuluğu yapmaya yanaşmadı müteahhit. Çevre duvarlarımızda bazalt kaplama işi vardı o yapıldı. Çimlendirme işi var. Sulama işi zamanında yapılmadığı için çimlerde sağlıklı bir şekilde yetişmedi. Otomatik sulama olmadığı için çimlerimiz sağlıklı bir şekilde olmadı.” Dedi. Bu sorun üzerine Vali Zorluoğlu, belediyenin bu sorunla ilgilenmesi için park ve bahçeler müdürlüğünün gelip bir inceleme yapmasını istedi. Zorluoğlu, “Gelip baksınlar ne yapılacağı konusunda. Belki biz belediye olarak yaparız. Biz tabi ki yardımcı olacağız.” Dedi.

 

KURUM MÜDÜRLERİNE FIRÇA

Vali Zorluoğlu bu konuşmanın üstüne telefonuna sarılıp yetkili kişileri aradı. Aranan müdür telefona cevap vermeyince Vali Zorluoğlu sinirlenip, “Bu kamu kurum müdürleri telefonu çamları gerektiğini öğrenecekler ama biraz fırça yiyecekler. Ben kamu görevlisini aradığımda bu telefonu taşıyorsa çıkacak. Böyle saçma bir şey olmaz. Sabahtandır 4 kişiyi aradım burada. Bizim zaman problemimiz var bu şehirde. İş var ve zamana çok ihtiyacımız var. Kimseyle zaman tüketemeyiz. Biz yarın öbür gün birilerini göndereceğiz. Bakalım ne yapılabilir bu konuda. Biz bu konuyla ilgileneceğiz. Güvenlik konusunda da nasıl bir sistem kurulacaksa bize bildirin.” Şeklinde konuştu.

 

ŞEHRİVAN’IN GÜNDEME GETİRDİĞİ KONU TARTIŞILDI

Şehrivan Gazetesi olarak gündeme getirdiğimiz şehir içindeki ahır sorununa da değinen vali Zorluoğlu, Çevre Şehircilik müdürlüğünün çevre konusundaki çalışmalarının eksikliğine vurgu yapıp bu konuda da uyarılarda bulundu. Çevre ve Şehircilik Müdürü Mahsun Semerci ise kentteki ahır gibi konulardaki sıkıntılar için: “Bizim tespitlerimiz var biz büyükşehir ve diğer belediyelerle sürekli istişare halindeyiz. Siz daha iyi bilirsiniz biz bir tespit yapıyoruz, tespitimizden sonra vatandaşa herhangi bir idari yaptırımla ilgili karar alıyoruz. Bizim işimiz o kadar yani sürecimiz o ondan sonra biz bunun ıslahı için büyükşehir belediyesi ve ilgili belediyelere yazılar yazıyoruz süreç hep bu şekilde devir daim yapıyor.” Dedi.

 

MAĞDUR ETMEDEN ÇÖZÜM ÜRETİLECEK

Semerci, “Şimdi bu Van’ın temel sorunlarından biri biz sürekli bunu dile getiriyoruz ben 2.5 yıldır buradayım. Sayın valim vatandaşlarla oturacağız bu ahırlarla ilgili artık belediyeler izin vermeyecekler. Çünkü bunların izinleri yok bunları oradan kaldıracağız. Bunlarla ilgili biz belli mekanlar olabilir şehir dışında yani o tarz bir uygulama yapabiliriz. Bunun dışında sürekli biz gideriz tespit yaparız tespitimizi belediyeye göndeririz kısır döngü bu şekilde devam ediyor. Bir iki kişiye cezai işlem uygulandı.” Şeklinde konuştu. Vali Zorluoğlu, “Tabi burada hayvancılıkla uğraşan vatandaşımızı da çok mağdur etmeden bir ortak çözüm bulunabilir. Van gölünün kirliliği Van için en büyük tehdittir. Yani Van’ı en kıymetli kılan birinci öğe Van gölüdür bunda tereddüt yok. Bunun için Van gölünün kirliliğinin önüne mutlaka geçmemiz lazım.” Dedi.

 

VAN’A YENİ ARITMA TESİSİ İÇİN İHALE YAPILACAK

Van Gölündeki temel kirliliğin sebebinin Van da atık su arıtma tesisinin yetersiz olduğuna dikkat çeken Zorluoğlu, “Bununla alakalı olarak önümüzdeki günlerde ihalemizi yapacağız ve yeni ve Van’a uzun yıllar hizmet verecek ve 1 milyon nüfusun kanalizasyonunu arıtacak bir yeni tesisi başlatıyoruz. Bu sene inşallah bunun ihalesini yapacağız. Projesi hazır küçük revizyonlarla başlatıyoruz. Bunu çevre ve şehircilik bakanımızla görüştük. Ben geldikten sonra iller bankasıyla da görüştüm onlar da para konusunda bize destek oluyorlar. İnşallah bizim hesabımıza göre iki yıl içerisinde tesisimizi faaliyete geçirdiğimizde Van’ın esas kirlenmesine neden olan arıtımsız bir şekilde görev yapan kanalizasyon sorunu çözüldüğünde Van Gölünün eski zamanlarda bahsettiğimiz gibi her tarafında suya girilebilir bir hale geleceğini görebileceğiz. Bu bizim valilik ve belediye olarak en öncelikli konularımızdan bir tanesidir. Onun dışında Van gölünü kirleten bu tali şeyleri de zaman içerisinde tabi ki ele alıp rehabilite edebileceğiz.” Diye konuştu.

 

“KALEDE GÜVENLİK SIKINTISI VAR”

Müze müdürü Erol Uslu, Van kalesi ve çevresinin birinci derece arkeolojik bölge olduğunu dile getirerek, “Özellikle eski Van şehri tarafında kabak ağaçları var çok aşırı polenler oluşturuyor. Otlarla bütünleştikten sonra vatandaş hafif bir kibritle çok rahat bir şekilde Van kalesini yakabiliyor. Biz bununla ilgili sağ olsun DAP bize destek verdi. Şuanda 1 km 100 metreye yakınını etrafını çevreleyebiliyoruz. Yine sayın valimizden talep etmiştik o zamanda kendisi uygun görmüştü. Genel sekreterlikle görüşülsün diye belediyenin parkı ile kale arasındaki 850 m’lik bir mesafe var kurul kararı da alınmış. Çevredeki tellerle alakalı yeterince güvenlik sağlayamıyoruz. Telleri koparıyorlar maalesef güvenlik açısından çok sıkıntılı.” Diye belirtti.

 

AKDAMAR’DAKİ AYAKBASTI PARASI KONUŞULDU

Vali Zorluoğlu Van’ın gündeminde olan Akdamar Adasındaki ayakbastı parası konusuna dair var olan sıkıntının ne olduğu konusunda bilgi aldı. Konu hakkında bilgi veren Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, “Onu geçen müzeler genel müdürü geldiğinde de müracaatımızı yaptık. Van kalesine geldiğinizde 5 lira ama adaya gittiğinizde 7,5 lira otobüsle adaya kadar gidebiliyorsunuz. 15 lira da deniz yoluna veriyorsunuz ediyor 30 lira. 10 lira da ayakbastı parası veriyorsunuz etti 40 lira bu bir kişi için gerçekten ağır bir para. Sayın valim ve insanlar ağızlarına bir bardak bile su koymadan bu parayı ödemek zorunda kalıyorlar. Dışardan gelen misafirlerimiz örneğin İranlı misafirlerimiz adaya gitmek için otogara gitmek zorunda kalıyorlar efendim çünkü adaya kalkan otobüsler minibüsler otogardan kalkıyor ben ulaştırma daire başkanlığına gittim rica ettim şimdi elite World otelinin karşısında bir otobüs adaya günde iki kez gidip gelebiliyor. Ayakbastı parasına gelince sayın valim müzeler genel müdürlüğü DÖSİM merkezli yılda ihaleye çıkıyor bu ören yerlerini ihaleye çıkarıyor geçen yıl TÜRSAB almıştı TÜRSAB 5 lira ücret alıyordu bu yıl turkuaz adlı bir şirket 10 liraya aldı bunu turizm bakanlığından 10 liraya aldı.” Dedi.

 

MÜZE İÇİN TARİH VERİLDİ

Vali Zorluoğlu son olarak, “İnşallah burası önümüzdeki yılbaşında bütün unsurlarıyla hizmete girecek. Herkes çalışsın emek sarf etsin. Müze müdürümüz Röleve ve Anıtlar müdürümüz, kültür müdürüz YÜKOP, belediyemiz birlikte çalışarak çevre düzeniyle içiyle dışıyla burayı hedefimiz önümüzdeki yılın ilk aylarında hizmete açmak. Buna göre herkes Bu konuyla yakından ilgilensin. Ben süratli çalışmayı seven bir idareciyim çok zamanım yok buraya şimdi geldik baktık bir daha geldiğimizde bu sorunların çoğu giderilmiş olacak. Burada konuştuklarımız konuşuldu bitti öyle bir şey yok. Ben takip ediyorum, her söylediğimi takip ederim onun için burada herkes ne söylediyse onun gereğini yerine getirsin. Aşamayacağınız bir sorun olursa biz buradayız.” Dedi. 

Editör: TE Bilisim