Türkiye’nin 2023 için uzun zamandır büyük adımlarla hareket ederken Van’da ise 2023 vizyonu için adımlar henüz sıklaştırıldı. Hazırlıkları bir yılı aşkındır bir süredir yapılan ve Van Valiliği öncülüğünde sunulan Van’ın 2023 vizyonu için kentin tüm bileşenleri ‘Van Vizyon 2023 Ortak Akıl Stratejik Eylem Planı’nda bir araya gelip, Van’ın 2023’teki yerini konuştu. Geçtiğimiz hafta Ekonomi ve ihracatın konuşulduğu toplantıda olduğu gibi bu toplantıda da Van Büyükşehir Belediyesi eksik kalan önemli paydaş olarak dikkat çekti.

Van Valiliği öncülüğünde Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Vezir Consulting işbirliğiyle yürütülen "Van İli Vizyon 2023 Ortak Akıl Stratejik Eylem Planı" tamamlandı. Toplantı ilk olarak açılışı ve teşekkür konuşmaları ile başladı. İlk olarak teşekkür konuşması yapan DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci 1 yılsonunda yapılan çalışmaların ardından raporların açıklanmasının zamanı geldiğini söyledi. Daha sonrasında bir konuşma yapan VAN TSO yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise, tarihi ve önemli bir çalışma olduğuna vurgu yaptı. Daha sonrasında teşekkür konuşması yapan YYÜ Rektörü Peyami Battal, 2023 vizyonu için herkese önemli görevlerin düştüğünü ifade etti. Toplantıya katılan ve bir açılış konuşması yapan AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, toplantının Van olarak nelere sahip olduklarını gösterdiğini söyledi. Son olarak bir konuşma yapan Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, “Henüz iç barışımızı gerçekleştiremedik, bu uğurda gayret gösteriyoruz.” Dedi. Doğan, daha öncelerde ekonomi hakkında konuşamadıklarını ancak bundan sonra daha iyi bir şekilde konuşabileceklerine vurgu yaptı.

DEMİRCİ: RAPORLARI PAYLAŞMANIN ZAMANI

Toplantıda ilk olarak konuşan DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci şu ifadelere yer verdi: “Bundan yaklaşık 1 yıl önce Van’ın 2023 vizyonu ile ilgili olarak bir program üzerine konuştuk ve tartıştık. Bir araştırma ekibi ile birlikte 2013 Aralık toplantısını gerçekleştirdik. Daha sonra saha çalışmaları ile ilgili gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra 2014 Mart ayından sonra arkadaşlarımız sahada çalışarak topladıkları verileri defalarca bizlerle ve paydaşlarla tartışarak bir sonuç raporuna ulaştılar. Bugün o sonuç raporlarını sizlerle paylaşma zamanı. Araştırma ekibimizi son derece güçlü bir ekip. Konuyla ilgili olarak güçlü referansları olan bir çalışma grubu ve yakın zamanda bizim vizyon programımızın dışında 3 yılı aşan ve tamamlanan İstanbul finans merkezi projesi de bu araştırma ekibi tarafından yapılmış. Ben programla ilgili bilgi vermek istemiyorum. Arkadaşlarımız bu konuda gerekenleri söyleyeceklerdir. Van’ımıza hayırlı olsun.”

TAKVA: ÇOK TARİHİ BİR ÇALIŞMA

Daha sonrasında bir konuşma yapan VAN TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise, “Çok önemli bulduğum bir toplantıda bende sizlerle birlik sonucu çok merakla bekliyorum. Açıkçası bugüne kadar Van ile ilgili somut ete kemiğe bürünmüş bir çalışmanın bizim elimizde olmamasının büyük eksikliğini görüyorduk. Umuyorum ki Van Valiliğinin, DAKA’nın ve Van’daki tüm paydaşların katkısıyla bugün burada Van’ın gelecek 10 yılını bir fotoğraf içerisinde görme şansımız olacak. Bu anlamda çok değerli ve tarihi bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Bende araştırma ekibini çok yakından tanıyorum. Bu çalışma öncesinde ekiple tanışma fırsatımız olmuştu. İnanıyorum ki değerli hocalarımız ve uzmanlarımız bize çok sağlıklı ve önümüzü açan bir vizyon koyacaklardır önümüze. Bu vizyonun ilimize hayırlı olmasını diliyor ve önümüzdeki 10 yıl için bize bir rehber olacağına inanıyorum.” Dedi.

BATTAL: HEPİMİZE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR

Herkese önemli görevler düştüğünü ifade eden YYÜ Rektörü Peyami Battal şunları kaydetti: “Bugün Van için çok önemli olan bir neticesi görmek için toplanmış bulunuyoruz. Çünkü Van gibi kalkınmaya yönelmiş olan kentlerin elinde bir plan, program ve yürüyüş rehberine ihtiyaç vardı. Bugün ki toplantıda umuyorum ki doğru bir şekilde ortaya konulmuş oldu ve bunu hep birlikte görmüş olacağız. Tabi bu rehberin ve bize ışık tutacak bu çalışmanın uygulaması aşamasında hepimize çok önemli görevler düşüyor. Hepimizin üzerine düşen bu görevler neticesinde inşallah 2023’te belirlenmiş olan noktaya hep birlikte varacağız. Artık başka bir şansımız yok. Önümüze konuluş hedefleri el ele, kol kola vererek kat etmemiz gerekiyor. Zira bu hedeflerinizi de kaçırdığınız zaman 2023 vizyonuna odaklanmış olduğumuz bu dönemde Van’da üzerine düşeni yapamazsa önümüzde böyle bir şansı kaybetmiş olacağız. Ben bu anlamda bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

KAYATÜRK: TOPLANTI NELERE SAHİP OLDUĞUMUZU ANLATIYOR

Rektör Battal’ın ardından konuşan AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, “Değerli arkadaşlar gerçekten çok önemli bir ihtiyacın giderildiği bir anı yaşıyoruz. Ankara’da yoğun programımız olmasına rağmen bu güzel anı yaşamak için programımızı erteledik. Bugün bu güzel anı yaşıyoruz. Van daha önce de tekrarladığımız gibi kendi insanımızda bile keşfedilmeyi bekleyen bir yer. Bu yüzden bu çalışma sadece 2023 kadar ne yapmamızı söylemiyor. Aynı zamanda bizim nelere sahip olduğumuzu bizlere hatırlatıyor ve anlatıyor. Bu yüzden bu çalışmaya çok değer veriyoruz. Geçtiğimiz günlerde yine burada yaptığımız toplantıda 2023 hedeflerimizden olan ihracat ile ilgili konuştuk. Biz inşallah 2023’te çok daha iyi bir yerde olacağız. Bizim bunda en ufak bir şüphemiz ve endişemiz yok. Biz bugün itibariyle 4-5 milyar dolarlık bir üretimden bahsediyoruz. 2023 biz bu çalışmayla 30 milyar dolar olacağına inanıyoruz. Bu yüzden gelecekte çok daha refah günler göreceğimize inanıyoruz. Ben bu anlamda emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” sözlerine yer verdi.

DOĞAN: VAN DOĞRU YERDE KENDİNİ KONUŞLANDIRMALIDIR

Son olarak konuşan Vali Aydın Nezih Doğan ise, er yeni yılın yeni bir başlangıç olduğunu ve 2015 yılında Van'da yeni bir atmosfer oluşturmak için gayret gösterdiklerini vurgulayan Doğan, şöyle konuştu: "Türkiye yeni bir döneme giriyor. Bu dönemde Van doğru yerde kendini konuşlandırmalıdır. Bu yeni dönemin parametreleri var. Bunlar daha yüksek standartta demokrasi, evrensel düzeyde hukuk ve iyi işleyen ekonomik altyapı. Biz bu üç önemli değeri hızlı şekilde inşa edebilirsek 2023 hedefi dediğimiz 500 milyar dolar ihracat hedefi, sözünü ettiğimiz değerlerle birlikte yaşanan bir ülke yaratmış olacağız. Sadece üretilen maddi değerlerin aslında bir ülkeyi gelişmiş ülkeler kategorisine sokmakta yeterli olmadığını biliyoruz, aynı zamanda demokrasiyi yükseltmemiz, hukuku da üstün kılacak mekanizmaları üretmemiz lazım."

“İYİMSER OLMAK İÇİN CİDDİ NEDENLERİMİZ VAR”

Doğan, eylem planıyla varılacak sonucun sadece ekonomik değerler olmadığını, sosyal hedeflerin de tarif edileceğini bildirerek, bunun aksi bir durumun kabul edilemeyeceğini, bu nedenle toplantıdaki tüm konuşmacıların çözüm sürecine vurgu yaptığını dile getirdi. Ekonominin konuşulabilmesi için ortak bir dilin üretilmesi gerektiğini ancak kentte bu özelliğe sahip olamadıklarını anlatan Doğan, kentin ekonomisiyle ilgili konularda siyasi aktörlerin, ekonomistlerin ve bürokrasinin farklı değerler ortaya koyduğunu ifade etti. Uzun süren çalışmanın ardından bu farklı değerleri konsolide edecek bir çalışmaya ulaştıklarını kaydeden Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizim iyimser olmak için ciddi nedenlerimiz var. Türkiye kendini yeniden keşfediyor ve bununla birlikte Van da kendini keşfediyor. Önümüzde dış ticaret açısından iki önemli bölgenin anahtarı konumunda olan bir il var. İran ve Irak'ı etkileyecek bir iliz. Önümüzde bizi düşünceli kılan bir gerçeklik var. Henüz iç barışımızı gerçekleştiremedik, bu uğurda gayret gösteriyoruz. Burada arkadaşlarımızın gelecek 10 yılı nasıl yaşamak istediklerini hayal etmesini istiyorum. Kavgalarla mı, yoksa iç barışını gerçekleştirmiş bir Van mı oluşturacağız. Bu çalışmamızda ciddi sonuçlar ortaya çıktı. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum."

SORU-CEVAP VE ÖNERİLER:

Konuşmaların ardından Proje Koordinatörü Prof. Dr. Yaşar Bülbül'ün "Van İli Vizyon 2023 Ortak Akıl Stratejik Eylem Planı" hakkında sunum yaptı. Soru cevap bölümüyle devam eden toplantıda; Söz alan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Vizyon 2023 projesinde su ürünleri ve inci kefali neden yer almadığı su ürünlerin üzerinde mutlaka bir çalışma olması hususunda görüş beyan etti. Ardından Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ise özellikle Van’da ilerde süs bitkileri olarak gül ileride çok iyi bir ticaret kaynağı olacağı ayrıca ceviz yerine badem yetiştiriciliği daha bir önem arz edebileceğini ve kiraz da önemli bir ticaret kaynağı olarak yer alması gerektiğini söyledi. Özgökçe Turizm açısında da Van Gölü’nden yeteri kadar faydalanmadığı bunun için bir çalışma yapılması gerektiğini ifade etti. Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler de bu çalışmaların içerisinde özellikle turizm açısında mutlaka olmazsa olmazı Fuar ve kongre çalışmaları yer alması gerektiğini ifade etti.

Rescate Hotel’de gerçekleştirilen toplantıya; Van Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Tuba İlçe Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Peyami Battal, Esnaf Sanatkarlar Birliği Odası Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Alpaslan, Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Necmettin Çok, Van İl Emniyet Mahmut Karaaslan, Vali Yardımcıları, Kurum Kuruluş amirleri ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı.


Önder ALTINAL - Şehrivan

Editör: TE Bilisim