ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ORHAN SAĞLAM

Kültür ve Turizm Bakanlığının özel izniyle 2010 yılından bu yana yılda bir defa gerçekleştirilen ayin için hazırlıklar tamamlandı. Hıristiyanlar için önemli dünyadaki en önemli duraklardan birisi olarak görülen ve ‘Hoşgörünün adresi’ diye tanımlanan Akdamar Kilisesi 4 Eylül’de düzenlenecek 10’ncu ayine ev sahipliği yapacak. İnanç turizminin merkezlerinden Akdamar Kilisesi, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Her yıl ayine katılmak isteyen binlerce kişi, kentteki otellerde rezervasyon yaptırırken, kent ekonomisi de ciddi katkı sağlıyor. Akdamar Adası’nda Vaspurakan Kralı 1’inci Gagik tarafından 915-921 yıllarında yaptırılan ve Ermeniler için büyük önem taşıyan kiliseyi, ayin dolayısıyla Türkiye'den ve çeşitli ülkelerden gelen turistlerin ziyaret etmesi beklenirken, Kültür İl Turizm Müdürü Erol Uslu da Şehrivan aracılığıyla yapılması planlanan ayin için önemli duyurularda bulundu.

AYİN İÇİN HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI!

Ada üzerindeki kilise de 2005 yılında restorasyon çalışmaları başlatıldı. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından da 2007 yılında uluslararası bir törenle ‘Anıt Müze’ olarak açıldı. Tarihi Akdamar Kilisesi’nde ilk ayin 95 yıl aradan sonra 19 Eylül 2010’da yapıldı. Her yıl ayine katılmak isteyen binlerce kişi kentteki otellerde rezervasyon yaptırırken, geçen yıl düzenlenen ayine Türkiye Ermenileri Patrikliğine mensup 25 din adamı katılım sağladı. Van Gölü üzerinde bulunan ve Ermeniler için büyük önem taşıyan tarihi Akdamar Adasındaki ayin için hazırlıklar tamamlanırken, tarihi Akdamar Kilisesi’nde Ermeniler tarafından bu yıl 10’uncu ayin yapılacak. Konuyla ilgili Şehrivan’a bilgi veren Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu, hazırlıkların tamamlandığını söyledi.

BU YIL 10. DÜZENLENECEK…

Ayin ile ilgili Şehrivan’a konuşan Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu, Pazar günü düzenlenecek olan ayin ile bilgi vererek sözlerine şöyle başladı: “2010 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayıyla, İstanbul Ermeni Patrikliği’nin yapmış olduğu müracaat ile ilde bir sefere mahsus Ermeni ayini yapılması için onaylar verildi. Bu yıl da Valiliğe yapılan müracaat sonucunda, Valiliğin uygun değerlendirmesiyle birlikte İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bir yazı gönderildi. Görüş sunuldu. Görüşler olumlu yönde değerlendirildi. 4 Eylül 2022 tarihinde 10. Ermeni Ayini gerçekleştirilecektir. Bu Ermeni Ayini ile birlikte Van’ın barışın, huzurun, güvenin bir şehri olduğunu dünyaya yaymak istiyoruz. Bu düşüncelerle, bu bakış açısıyla birlikte tarihi sayfasına baktığımızda geçmiş dönemlerde bu topraklar hep barışın, huzurun sembolü olacak.”

AYİN BU YIL HALKA DA AÇIK OLACAK…

Uslu, ayinin güven ve huzur içerisinde geçmesi için gerekli çalışmaları yaptıklarını dile getirerek, “10’uncusu gerçekleştirilecek olan bu Ermeni Ayininin de huzur içerisinde gelen misafirlerimizi rahat bir şekilde dini bir ritüeli gerçekleştirecekleri bir ortamda ayinlerini gerçekleştirmelerini umuyoruz. Bu yönde sayın Valimizin de talimatıyla Büyükşehir Belediyemiz ile ortaklaşa yapılması gereken tüm çalışmalar yürütüldü. Yarın itibarıyla da Patriklikten gelen birkaç kişi alanın düzenlenmesi için gerekli çalışmaları gerçekleştirecek. Pazar günü de ayin gerçekleştirilecek. Herhangi bir problem ve sıkıntı da yok. İnşallah olmaması için de bütün kurumlarla, bileşenlerle birlikte aynı anda hareket edeceğiz. Bu ayinin huzur içinde geçmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” dedi.

USLU: BU AYİN DAHA CANLI GEÇECEK

Bu ayinin daha geniş katılımlı olacağını belirten Uslu, “Pandemi dünyayı etkiledi. Van’da etkilendi. Ermeni Patrikliği de bu konuda hassasiyet gösterdi. Daha önceki yıllarda 16-17 kişilik bir ekiple gelirken bugün 46 kişilik bir ekiple geliyorlar. Daha geniş katılımlı bir ayin olacak. Biz de bu yönde tedbirlerimizi aldık. Geçen seneki o sıkı tedbirler gerçekleştirilmeyecek. Halka açık bir ayin olacak. İsteyen gelip izleyebilecektir. Fakat bu yıl ki özellikle otellerle yaptığımız görüşmelerde şu an ki rezervasyon noktasında ayinin biraz daha canlı geçeceğini umuyoruz” ifadelerini kullandı.

“VAN’IMIZI ZİYARET ETMESİNİ ARTTIRMAK İÇİN FARKLI DESTİNASYON NOKTALARININ OLUŞMASI İÇİN DE ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ”

Uslu, Akdamar Adası’nın önemine değinerek, “Akdamar Anıt Müzemiz tarihi değere haiz olan, masmavi bir denizin ortasında, Artos’un karşısında kendini gösteriyor. Bu güzel mekanın bu tür etkinlik, aktivitelerle gündemde olmasını istiyoruz. Çünkü Van’a gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin mutlaka uğradığı mekanlardan biri de hiç şüphesiz ki Akdamar Adası. Bugün sayı itibarıyla baktığımızda 2022 yılı istatistikleri yaklaşık 160 bini aşmış durumda. Bu da pandemi öncesi istatistikleri ile değerlendirildiğinde inşallah pandemi öncesindeki başarıyı yakalamak. 2022 yılının kentimiz için turizm anlamında faydalı bir yıl olacağını umut ediyorum. Bundan sonraki yıllarda da daha bir gayretle, çabayla daha çok ziyaretçiyi çekmek, daha çok insanın Van’ımızı ziyaret etmesini arttırmak için farklı destinasyon noktalarının oluşması için de çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

USLU: VAN’A GÜZEL HİZMETLER VERMEK İÇİN ÇABALIYORUZ

Uslu, Van’a güzel hizmetler yapmak için çabaladıklarını ifade ederek, “Van kadim bir şehir. Tarihiyle, kültürüyle, doğasıyla eşsiz bir mekan. Tarihi döneme baktığımız zaman 3 bin yıl önce bölgeye hakim olmuş, bölge üzerinde gücünü kullanabilmiş bir şehir. Böyle bir şehirde İl Kültür Turizm Müdürlüğü yapmak bir şanstır. Bir şereftir. Bunu iyi taşımak, iyi bir noktaya getirmek için çalışmak lazım. Bunun hakkını vermek lazım. Müze Müdürlüğü döneminde de üstümüze ne düştüyse yapmaya çalıştık. İl Kültür Turizm Müdürlüğü daha geniş bir alan. Daha çok hizmet etmek, Van’a güzel hizmetler vermek için çabalıyoruz. İnsanların bizden bir beklentisi var ve biz onu karşılamaya çalışıyoruz. Biz bu bilinçle hareket ederek İl Kültür Turizm Müdürlüğünü dönemim içerisinde çok iyi yapılacak çalışmalara iyi sonuçlar getirmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız. 1’inci yıl olması hasebiyle güzel geçeceğini umuyorum” dedi.

KATILIMIN YOĞUN OLMASI BEKLENİYOR!

Uslu, “Ermeni ayini sadece bir kesim üzerinde değerlendirmeden bizim memleketimizin, Anadolu topraklarının tarihi süreç içerisinde hep güzelliğin, birlikteliğin, kardeşliğin simgesi konumunda. Van’ın jeopolitik konumu sürekli birçok medeniyete ev sahipliği yapmasına fırsat vermiştir. Bu beşiği taşıdığı için de birçok medeniyetin kültürünü bağrında taşıyor. Bağrında taşımış olduğu kültürlere de ister istemez ev sahipliği yapmak zorundadır. Temsili boyutundaki bütün tarihi mekanların da insanların hizmetine bu açıdan sunması gerekiyor. O yüzden umudum, beklentim 10’uncu ayinin de huzur, güven içerisinde gerçekleşmesinden yana” diye belirtti.

“VAN TURİZM ANLAMINDA PARLAYAN BİR YILDIZ”

Van’ın turizm anlamında parlayan bir yıldız olduğunun altını çizen Uslu şunları söyledi: “Ermeni vatandaşların 4 Eylül tarihi itibarıyla yapacakları ayin esnasında memleket olarak üstümüze düşen ne varsa bunu yapmamız gerekiyor. Sadece 4 Eylül’de değil. Van’ı ziyaret eden bugün İran ağırlıklı ziyaretçi potansiyeline baktığımızda onları ürkütmeden, onlara zarar vermeden, kullanacağımız dilin üslubun yapıcılığını kaybetmeden, misafirperverlikle bir duruş sergileyerek bir kereye mahsus değil Van’ı ziyaret eden insanları iyi bir imajlar ağırlamamız lazım. Bu bizim 1. derecede asli görevimiz olmalı. Bu otelciden acente sahibine, taşımacıdan herkese kadar bu bilinçle kentimizi ziyaret eden insanlara bu düşüncelerle yaklaşırsak ileriye dönük Van’ın turizm anlamında parlayan bir yıldız olduğunu her zaman bilelim.”

USLU: HALKIMIZIN GELEN MİSAFİRLERE YARDIMCI OLMASINI İSTİYORUZ

Van’a gelen yerli ve yabancı turistlerin vatandaşlar tarafından iyi ağırlanması gerektiğini dile getiren Uslu, “Bu sadece bir şahısla, bir kurumla olacak iş değil. Bir bütün olarak bu bilinçle hareket etmemiz ve dışardaki vatandaşlarımızın da bu bakış açısıyla hareket etmesi gerekir. Yaklaşımımız, konuşmamız, tavırlarımız bu yönde olmalı. Çünkü siz gelen insanları ne kadar hoşgörüyle iyi karşılarsanız onun bir getirisini olacağınız bilmeniz lazım. Bu bakış açısıyla hareket etmemiz lazım. Halkımızın gelen misafirlere yardımcı olmasını istiyoruz. Hiçbir zaman tek seferlik bakmamamız lazım. Kentin turizm anlamında gelmesi gereken noktayı belirleyerek o hedefe gitmenin yolunun turizmin bütün paydaşlarıyla olacağına inanmamız lazım” dedi.

Editör: TE Bilisim