ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-HAKAN İZGİ

Dünya Rusya-Ukrayna savaşından dolayı doğalgaz krizi yaşarken, Türkiye hem iki ülke ile sürdürdüğü diyalogları hem de doğalgaz arama çalışmaları nedeniyle bu krizi teyet geçirebilecek ülkeler arasında yer alıyor. Doğalgaz akışında herhangi bir aksama beklemeyen Türkiye’de buna rağmen doğalgaz edinme ve doğalgaz ile ilgili işlemlerde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu sıkıntıları yaşayan illerin başında ise Van geliyor. 2007 yılında Van’a doğalgaz verilmesi ile birlikte kentteki doğalgaz dağıtım ve satış işini yüklenen AKSA eliyle doğalgaz ağı genişletilmesine rağmen hizmetler konusunda beklenilen iyileştirilmenin yapılmadığı net bir şekilde görülüyor. Halen birçok ilçe, bölge ve mahallenin doğalgaz ile tanışma sürecinin devam ettiği kentte AKSA Van Doğalgaz Anonim Şirketi’nin ofisi önünde her gün akşama kadar süren kuyruklar oluşuyor. Son dönemlerde vatandaşın iyice isyan ettiği bir sürece dönüşen bekleme çilesi her gün katlanarak devam vatandaş bu bekleme ve ağır çalışma sürecinin artık son bulmasını bekliyor. Sıkıntılı süreç devam ederken Şehrivan’a konuşan vatandaşlar istedikleri hizmeti alamadıklarını, ilgili şirkette ciddi bir personel azlığı olduğunu, işlemlerin ve bekleme sürelerinin çok uzadığını belirtirken nüfusu bir milyonu aşan kentin doğalgaz işini üstlenen firmada ciddi aksaklıklar yaşandığını belirtti.

VATANDAŞLAR İŞLEMLERİN AĞIR İLERLEMESİNDEN ŞİKÂYETÇİ!

Van merkez başta olmak üzere Edremit, Erciş, Çaldıran ve Muradiye ilçelerine hizmet veren AKSA Van Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’nin kent merkezinde sadece bir şubesinin olması, gişe sayısı ve personel azlığı vatandaşların uzun kuyruklar oluşturmasına neden oluyor. İşlemlerini yapmak için sabahın erken saatlerinde AKSA’ya gelen vatandaşlar, numara alıp bir süre bekledikten sonra, işlemlerin ağır yürütülmesine ‘Sistem yok’ cevabı aldığını ifade ediyor. Bu cevabı alanların çoğu ya çareyi diğer günlerde buluyor ya da işletmede saatlerce beklemeye devam ediyor. Vatandaşlar, istedikleri hizmeti göremeyince şikayetlerini internet ortamındaki platformlarda da dile getiriyor. Bu platformlardan biri olan Google Haritalardan Van’daki AKSA’ya yorum yağarken, yorumların çoğunda ise personel sayısının azlığından ve kuyruklardan dert yakınıldığı gözlerden kaçmıyor. Yaşanan mağduriyetle ilgili Şehrivan’a görüş veren vatandaşlar, 1 buçuk milyona yaklaşan nüfusuyla kentte sadece bir şubenin olmasından ve personel sayısının azlığından dert yanarken, işletmede WC’nin olmaması da adeta tepki çeken konuların başında geliyor.

KOCAMAN ŞEHİRDE BİR İŞLETME VAR

Zeylan Kara adlı vatandaş, uzun kuyrukların sebebi olarak kendilerine ‘Sistem yok’ denildiğini belirterek, “Sabah saat 06:00’da buraya geldim. Biz geldiğimizde bir sürü insan gelmişti. Bu durum herkesi etkiliyor. Millet burada mağdur oluyor. Sabahın erken saatinde geliyorlar. İçeride zaten doğru düzgün bir muamele yok. ‘Sistem yok, sistemi bekliyoruz’ diyorlar. ‘Bu sene abonelikleri kapattık. Artık abonelik yok seneye gelin’ diyorlar. Muamele çok kötü. Güzel bir hizmet bekliyoruz. Bizi memnun edecek bir hizmet bekliyoruz. Sonuçta her ay ödemesi geldiğinde ödememizi yapıyoruz. Güzel bir hizmeti biz de bekliyoruz. Millet hep başka yerlere lavaboya gidiyor. Hizmet çok kötü. Bu hizmeti hak etmiyoruz. Umarım düzelir” dedi.

SİSTEM YOKMUŞ(!)

Dündar Kaya adlı vatandaş, yaşanan durumdan dert yanarak, “Sabah saat 05:00’de buraya geldim. Sıramı aldım ama şimdi ‘Sistem yok’ diyorlar. Van, büyük bir şehir. Bir tane işletme yetmiyor. İnsanlar saat 03:00-04:00’de buraya geliyor. Kimisinin işi gücü var. Sahip çıkan yok. İnsanlar çok mağdur. Bir abonelik yapacak insan 2 ay bekliyor. Böyle olmaması lazım. Birisi sahip çıksın. Van milletvekilleri nerededir? Milletin bu hali ne olacak? Bu durum böyle gitmez, biri çözüm bulsun” diye aktardı.

VATANDAŞ PERSONEL AZLIĞINDAN DERT YANIYOR

B.Ç. adlı vatandaş, 2 gündür geldiğini ve kendilerine bir açıklama yapılmadığını ifade ederek, “Dün geldim, sistem yoktu diye saat 18:00’e kadar bekledim. Bu sabah da saat 06:00’da buradaydım, numara aldık. Hala da hiçbir açıklama, yanıt yok. Sistem yok diyorlar. Sistem niye yok diye sorduğumuzda bir açıklama yok. Niye sistem yok? Neden aydınlatmıyorlar bizi? Bir yetkili çıksın desin ki sistem bu nedenden dolayı yok. İnsanlar da en azından sistemin olmayışının sebebini öğrensinler. Hiçbir yanıt yok maalesef. 200-300 kişi bu kadar sıkıntı çekiyor. Bir yetkili çıksın yanıt versin. Gelip gidiyorum bir sayaç abone bedelini ödeyeceğim, maalesef ödeyemiyorum. Geliyorum, sıra alıyorum. Bir saatten sonra ‘Sistem yok’ diyorlar. 200-300 insan her gün burada bekliyor. Yazık, günah. Bu halka günah. İnsaf. En azından bir yetkili çıksın bizi aydınlatsın” şeklinde konuştu.

VATANDAŞ GÜNLERCE HİZMET GÖREMİYOR!

Ali Kolca adlı vatandaş, bir haftadır AKSA’ya gelip gittiğini, işleminin henüz yapılmadığını vurgulayarak, “Bir haftadır böyle gidip geliyorum. Ben geliyorum sıra yok, bir geliyorum sistem yok diyorlar. Saat 06:00’da geldim. ‘Sistem yok’ diyorlar. Dün geldim yine aynısını dediler. Birkaç şube daha açsalar böyle sıkıntılar yaşanmaz. İçerisi iyi çalışmıyor. Şu an 200 kişi var içeride. Kimisi hasta, kadınlar çocuklarıyla gelmişler. Bir haftadır böyle sıkıntılar yaşıyorum. Bilseydim sobalı bir ev tutardım. Kadınlar saat 06:00’dan beri burada bekliyorlar. Yetkililerin gelip bu duruma bir bakması lazım” ifadelerini kullandı.

WC’Sİ BİLE YOK…

Necmettin Canlı, 5 gündür gelip gittiklerini ve henüz işlemlerinin yapılmadığını belirterek, işletmede WC olmamasına da dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu 3. gündür gelip gidiyorum. 2 gün de benim oğlum geldi. Sabah 06:30’da buraya geldim. Yetkililer bizi mağdur ediyor. Hangi yüzle yarın öbür gün kapımıza gelip faturaları kesecekler? Saat 09:00’a geliyor, 8 kişinin işlemini yapmışlar. 6 masa var içerde. Bu saate kadar her biri bir işlem yapmış. İçeride tuvalet yok. Buradaki kadınlar, çoluk çocuk herkes civardaki işletmelere gidiyorlar.”

Editör: TE Bilisim