ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER AYKAÇ - SERCAN CANSIZ

1968 yılında Van İmam Hatip Okulu adıyla kurulan, Van halkının da Merkez İmam Hatip Lisesi olarak bilinen Van Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje okulu ilklerin okulu olarak öne çıkıyor. Van’ın ve Millî Eğitim Bakanlığı kararıyla 2016-2017 yılında Özel Program ve Proje Uygulayan Okullar Fen ve Sosyal Bilimler programı uygulanan Proje Okulu kategorisine alınarak Van eğitim dünyasında edindiği seçkin yerini daha da pekiştiren Van köklü okulu hem güçlü eğitim kadrosu hem de eğitimde ses getirecek projeleri ile takdir kazanıyor. Eğitimi sadece sınıflarla sınırlı tutmayan okulda yabancı dil eğitimine de büyük önem verilirken İngilizce’den sonra Farsça konusunda da büyük bir adım atılarak Türkiye’de ilk kez Farsça Hazırlık Sınıfı açıldı.

Van Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje okulu göğüsleri kabartmaya devam ediyor. 5 idarecisi ve 57 öğretmeni; 35 derslik, 120 kişilik pansiyonu, 1 spor salonu ve geniş açık alanıyla 500’den fazla ortaokul ve lise öğrencisinin eğitim gördüğü okulda üniversite yolunda başarılı öğrenciler yetiştirilirken, bir taraftan da yabancı dil, fen bilimleri ve sayısal alanda fark yaratacak işlere imza atılıyor. Okul müdürü Bişar Adıyaman ve eğitimci kadrosu eğitimde başarıları, sosyal projeleri ve ilkleri ile okulu çok özellikle bir lise olarak zirveye taşıyor.

ALGILARI KIRAN BAŞARI!

Van Anadolu İmam Hatip Lisesi 2019-2020 YKS yerleştirmelerinde en az 90 öğrencisini Türkiye’nin en güzide üniversitelerinin seçkin bölümlerine yerleştirirken, yıllardır imam hatip okullarına yönelik oluşturulan olumsuz algı ile düşüncelerin boşa çıkardı. Okuldaki öğretmenlerden edinilen bilgiye göre, YKS yerleştirmelerinde 3 öğrenci tıp fakültesine, 5 öğrenci mühendislik fakültesine, 8 öğrencinin sağlık bilimleri fakültelerine, 15 öğrencinin öğretmenlik, 28 öğrencinin ilahiyat fakültesine, 31 öğrencinin de değişik fakültelere yerleşmeye hak hazandı.

TÜRKİYE’DE İLK OLARAK FARSÇA HAZIRLIK SINIFI AÇILDI!

Van eğitim dünyasında önemli bir yer oluşturan okulda tüm alanlarda bir seferberlik ilan edilirken yabancı dil konusunda da önemli bir çaba sarf ediliyor. Bir dünya dili olan İngilizce konusunda deneyimli bir ekibi bulunan okul aynı zamanda kentin ve bölgenin de konumunu göz önüne alarak farklı dillerde de eğitim kadrosu ile öğrencilere ilkleri yaşatıyor. Okulun ve bölgenin konumu ve bu konumun getirdiği mesuliyetin bilincindeki okul idaresi Türkiye’de ilk ve tek Farsça hazırlık sınıfını okul programına dahil ederek bu alanda da örnek okul olarak öne çıktı.

HEM BİLİM HEM DİL AĞIRLIKLI EĞİTİM

2020-2021 eğitim öğretim yılında eğitim verecek olan Farsça hazırlık sınıfıyla hem dilsel açıdan Van’a artı değer katmak ve sunmak hem de aynı coğrafyayı paylaştığı ve ortak kültüre sahip olduğu İran’la sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan katkıda bulunmayı hedefleniyor. 30 öğrencilik kontenjanı Van halkının güven ve teveccühüyle doldu. Bir yıllık hazırlık programı; 20 saat Farsça, 7 saat İngilizce, 3 saat Türkçe, 3 saat matematik, 4 saat Kur’an’ı Kerim, 2 saat beden eğitimi, 1 saat de rehberlik derslerinden oluşuyor. Bir yıllık dil ağırlıklı eğitimin ardından öğrenciler normal eğitimlerine devam edecek.

BAŞARILARI İLE DE ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR

Proje Okulu Olmanın Sorumluluğu ile bir çok alanda çaba sarfeden okul yönetimi ulusal manada da başarılar kazanıyor. Eğitimin sadece sınavlarda yüksek başarı göstermek olmadığının altını çizen okul yönetimi TÜBİTAK yarışmalarında da Van ismini sıralama ve derecelere yazdırdıklarını ifade etti. Edinilen bilgiye göre 2019-2020 öğretmenleri rehberliğinde öğrenciler tarafından hazırlanan 50 projeden 3’ü bölge finallerine katılmaya hak kazınırken, bu projelerden Değerler Eğitimi alanında “Sahte Yüzler” adlı proje 3. oldu.

EĞİTİMİN SINIRLARINI ÇOK UZAKLARA TAŞIYAN OKUL!

Sadece zorunlu derslerin uygulanmadığı aynı zamanda sosyal projelerle de öne çıkan bir okul olan Van Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde rehber öğretmenler öncülüğünde yürütülen atık kağıtların geri dönüştürülmesi projesiyle elde edilen gelirle Çad ve Arakan’daki yetimhanelere Kur’an’ı Kerimler gönderildi. Gönderilen Kur’an’ı Kerimlerle bahsedilen ülkelerde lûh adı verilen tahtalar üzerinde Kur’an Kerim öğrenmeye çalışan öğrencilere büyük kolaylığa vesile olunmuştur. Bu gönderilen Kur’an’ı Kerimlere mukabil olarak Çad’daki öğrenciler de bir tane lûhu ve bilekliği hediye olarak gönderildi. Yine öğretmenlerinin öncülüğünde öğrenciler tarafından yürütülen bir proje çerçevesinde Bangladeş ve Çad’ın Kalendak şehri kırsalında suyu kuyuları açıldı. Öte yandan okulda düzenlenen organizasyon vesilesiyle Ramazan ayında Çad’daki Sunta Yetimhanesine iftar programına da sponsor oldu.

Editör: TE Bilisim