Orhan AŞAN - Şehrivan


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Çelik, “Çocukların haklarını hem uluslar sözleşmeler düzeyinde mevzuatına almış hem de uluslar mevzuatın buna uygulamış bir ülke olarak elbette biz buna hayır diyen ülkeyiz” dedi. Fakat Müsteşar Çelik’ten çok Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ın Van ile ilgili tespitleri dünkü yoğun programa damga vurdu. Geldiği günden bu yana Van’ın ekonomisinin güçlenmesi gerektiğini her platformda vurgulayan Doğan, “Van yerel kaynakları kullanamıyor. 2023 hedefine de uzağız. Ama güneş enerjisi Van’ın en önemli potansiyeli olabilir.” Dedi.

Kent çeşitli gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Van'a gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Çelik, Van Valisi Aydın Nezih Doğan'ı makamında ziyaret etti. Vali Doğan ve eşi tarafından karşılanan Çelik Valilik defterini imzaladıktan sonra Vali Doğan ile makamında bir süre görüştü. Daha sonra valilik bahçesindeki Aile ve Sosyal İl Müdürlüğü'ne bağlı kuruluşlar tarafından hazırlanan yılsonu sergisine katılarak yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Çelik, büyük emek ve göz nuru harcanarak yapılan eserleri çok beğendiğini dile getirdi.

“ÇOCUK HAKLARINI KORUMA BİZİM GÖREVİMİZ”

Valiliğinde destekleriyle öğrencilerin çok önemli çalışmalar yürüttüğüne dikkati çeken Çelik, “Bugün, 'Dünya Çocuk İşçiliğine Hayır' günü. Elbette çocuk sözleşmesini imzalamış ve çocuk hakları strateji belgesi hazır bir ülke olarak çocukların haklarını hem uluslar sözleşmeler düzeyinde mevzuatına almış hem de uluslar mevzuatın buna uygulamış bir ülke olarak elbette biz buna hayır diyen ülkeyiz. Hayır diyen bir toplumuz ve hayır diyen bir bürokrasiye dahilim. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın görev alanında özellikle dezavantajlı çocuklar ama bütün çocukların çocuk hakları takipliği de bizde. Dolayısıyla biz bu hassasiyetle takipteyiz ve görevimiz gereği bunu yapıyoruz” diye konuştu.
Konuşmasının ardından halk oyunları gösterisini izleyen Çelik, “Umut Tohumları Projesi” kapanış törenine katılmak üzere Van TSO’ya geçti.

VALİ DOĞAN: DEPREM SONRASI KENT YENİDEN AYAĞA KALKTI

Van depreminde yakınlarını kaybeden 15'i engelli 100 gencin istihdam edilebilirliğinin arttırılması amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının himayesinde Van Valiliği işbirliğiyle yürütülen “Umut Tohumları” projesi tamamlandı. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen 298 bin 915 avro bütçeli proje için Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) toplantı salonunda düzenlenen kapanış töreninde konuşan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, kentte yaşanın depremlerin ardından kentin yeniden ayağa kaldırılması için çok önemli çalışmaların yürütüldüğünü, bunu çeşitli ortamlarda dile getirdiklerini bildirdi.

VALİ DOĞAN: 2023’E HAZIR DEĞİLİZ

Kentte evi yıkılan vatandaşlar için binlerce konutun üretildiğini, bu konudaki çalışmaların halen devam ettiğini dile getiren Doğan, kentlerin gelişmesinde en önemli unsurlardan birinin rekabetçiliği olduğunu vurguladı. Beşeri sermayenin kentin rekabetçiliğinin gelişmesindeki en etkili unsurlardan biri olduğuna dikkati çeken Doğan, “Beşeri sermayeyle diğer eksiklikleri giderme şansına sahipsiniz. Ama bu yoksa rekabetçilikte bir kaç adım geridesiniz demektir. Van'ın rekabetçiliğini arttırmak için strateji geliştiriyoruz. Daha önce elimizde bir strateji yoktu. Türkiye'de eğitimin ulusal stratejisi ve sosyal sermayenin arttırılmasına ilişkin planlar var. Yerel anlamda kendi ayakları üzerinde duran yapılar kurmakta çaresiz görünüyoruz. 2023 milli hedefimiz kapsamında bütün merkezi birimler hazırlıklarını tamamladı. Ama kaç ilin hazırlığı var diye bakıldığında etkili sözler söylemek mümkün değil. Van illerin bu hazırlıkları tam anlamıyla yapıldığını söyleyemeyiz” dedi.

VALİ DOĞAN: GÜNEŞ ENERJİSİ BEŞERİ SERMAYEYİ HAREKETE GEÇİRECEK

2023 yılı vizyonu kapsamında Van'ın nerede olacağını, neler üreteceğini ve bunu kiminle yapacağı sorularının cevabını aradıklarını kaydeden Doğan, kentin çok önemli güneş enerjisi potansiyelinin olduğunu, bunu harekete geçirecek beşeri sermaye konusunda eksikliklerinin olduğunu bildirdi.

ÇELİK: DEPREM MAĞDURLARINA DESTEK OLMAYA ÇALIŞIYORUZ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan “Umut Tohumları” projesinin 2012 yılında “Avrupa Birliği Hayat boyu Öğrenme Programı: Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri” faaliyet alanı kapsamında değerlendirilmeye uygun görüldüğünü anımsatan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Çelik ise, kentte meydana gelen depremde mağdur olan ailelere destek olmaya çalıştıklarını aktardı.

GÜNEŞ ENERJİSİNDE EN VERİLMİ İL VAN

Çelik, Van'ın en önemli sorunlarından birinin eğitim imkânlarının istihdam ile desteklenememesi olduğunu, geçlerin aldıkları eğitimi doğru kariyer planlaması üzerine inşa edemediklerini belirterek “Projenin başında hedeflendiği gibi, 100 meslek lisesi öğrencisine İtalya'da güneş enerjisi sistemleri üzerine mesleki eğitim verilerek İtalya'dan sertifika verilmesi sağlanmıştır. Katılımcılar, aldıkları eğitim sonrasında hayatlarında yeni bir umut ışığı doğduğunu proje yöneticilerine iletmişlerdir. Van ili Türkiye'de en yüksek güneş enerjisi potansiyeline sahip yerlerin başında gelmektedir. Van ili hem güneş enerjisi global radyasyon değeri hem de güneşlenme süresi bakımından miktar olarak Türkiye ortalamasının çok üstündedir. Güneş enerjisindeki üretim verimliliği ve teknik uygunluk açısından en uygun bölgenin Türkiye'de Van bölgesi olduğu Elektrik Etüt İdaresinin Enerji Haritasında belirtiliyor. Bu nedenle, projenin sürdürebilirliği bakımından, Van'da güneş enerjisi yatırımı yapan şirket yetkilileri ile temas kurup öğrencilerin mezuniyet sonrasında bu sektörde staj yapmalarını sağlayabilmek önemli bir başarı olarak düşünülmektedir.” Dedi.

PROJE KATILMCILARI GÜNEŞ ENERJİSİ SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM EDİLECEK

Proje sonucunda 15'i engelli olmak üzere 100 gencin güneşe dayalı elektrik üretim tesislerinin bakımı, onarımı ve işletmeciliği konusunda sertifika ile sonuçlanan mesleki eğitim almalarının sağlandığını dile getiren Çelik, Van valiliği tarafından proje katılımcılarının güneş enerjisi sektöründe istihdam edilebilirliğinin sağlanabilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü aktardı. Konuşmaların ardından toplu fotoğraf çekilmesiyle kapanış programı sona erdi.

Editör: TE Bilisim