ŞEHRİVAN HABER:SERCAN CANSIZ - Türkiye’nin en büyük gölüne sahip Van Gölü’nün endemik türü olan İnci Kefali için çıkarılan 15 Nisan- 15 Temmuz tarihleri arasındaki yasağı sona erdi. Van Denizi’nin tuzlu-sodalı sularında yaşayabilen tek canlı türü iken dünyada da sadece bu kapalı havzada yaşamını sürdürüyor. Balığın tatlı sulara doğru yaşanan zorlu göç yolculuğu biterken, kentteki balıkçıların da yüzü güldü.

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin üremek için tercih ettiği nehirlere zorlu göç yolculuğunda engelleri zıplayarak aşmasıyla ortaya çıkan görsel şöleni sona erdi. Suyun akışının tersine doğru yüzdüğü ve önüne çıkan engeli uçarak aştığı için ’uçan balık’ olarak da adlandırılan inci kefali, üremek için başlattığı yolculuğunu Van Gölü’ne akan tüm tatlı sularda tamamlarken, üç ay gibi uzun bir aradan sonra da kentteki balıkçılar göle ağlarını attı. Yumurta bırakmak için tatlı suya çıkan inci kefali balığının avlanması 15 Nisan 15 Temmuz tarihleri arasındaki yasak dönemleri biterken, üç aylık yasak sürecinde 156 kaçak avcıya 380 bin lira para cezası kesildi. Van Valiliği öncülüğünde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İl Jandarma Komutanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlükleri, İl Emniyet Müdürlüğü ve Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı tarafından göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında birçok tedbir alınmasına rağmen kaçak avcıların önüne geçilmedi. 15 Temmuz itibariyle av yasağının sona ermesiyle balıkçı tekneler ‘vira bismillah’ diyerek ağları 90 günlük av yasağının ardından Van Gölü’ne attı.

BÖLGENİN GEÇİM KAYANĞI OLAN ‘İNCİ KEFALİ’ YASAĞI BİTTİ

Van Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Abdulkerim Yücel, inci kefalinin dünyada sadece Van Gölü’nde yaşadığını hatırlatarak, “Bilindiği gibi Van Gölü’nün suyu sodalı ve tuzludur. Bu sodalı ve tuzlu suda sadece inci kefali yaşamaktadır. Bu nedenle dünya kültür mirası içerisinde yer almakta ve Birleşmiş Milletler tarafından nesli korunması gereken endemik bir tür olarak kabul edilmektedir. İnci kefalinin Van Gölü etrafındaki yaklaşık 20 bin ailenin geçim kaynağı oluyor. İnci kefali, endemik bir türdür. BM tarafından dünya kültür mirası içerisinde yer almaktadır. İlimiz için doğal, kültürel ve ekonomik bir değerdir. İlimiz ile özdeşleşmiş bir semboldür.” İfadelerini kullandı.  

YÜCEL, “İNCİ KEFALİNDEN YILDA 10 MİLYON DOLAR CİRO ELDE EDİLİYOR” DEDİ

Cümlelerini sürdüren Yücel, şöyle devam etti: “Van Gölü Havzası’nın ekosistemi, yani doğal dengesine katkı sağlamaktadır. Van Gölü etrafındaki yaklaşık 20 bin ailenin geçim kaynağını teşkil etmektedir. İnci kefalinden yılda 10 milyon dolar ciro elde ediliyor. Bu değerin korunması amacıyla her yıl Van Valiliğinin başkanlığında ilgili kurum ve kuruluşlarla toplantılar düzenlenmekte ve inci kefalinin üreme dönemi olan 15 Nisan - 15 Temmuz tarihleri arasında av yasağı uygulanarak sıkı kontrol ve tedbirler alınmaktadır. Ben başta jandarma, emniyet birimlerimiz, zabıta ve üniversitemiz olmak üzere bu mücadelenin başarılı bir şekilde yürütülmesinde görev alan, bizden desteklerini esirgemeyen tüm paydaşlara Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü adına şükranlarımı arz ediyorum.”

“156 KAÇAK AVCIYA 380 BİN LİRA PARA CEZASI KESTİK”

90 günlük av yasağı sürecinde kaçak avcılara göz açtırmadıklarını ifade eden Yücel, “Bu yıl kaçakçılıkla ve kaçak avlanma ile mücadelede en başarılı yılımız oldu. 90 günlük yasak sürecinde 156 kaçak avcıya 380 bin lira para cezası kestik. 144 adet av malzemesine el koyduk. 80 ton kaçak balık yakaladık ve bunun 43 tonunu canlı olarak tekrar göle saldık. En fazla denetimi bu yıl yaptık. En fazla av malzemesine bu yıl el koyduk. Kaçak avlanan balıklardan canlı olarak en fazla canlı balığı göle bu yıl iade ettik. Müdürlük olarak bu mücadelede kullanmak amacıyla bakanlığımızdan gelen bütçe ile 15 adet araç tahsis ettik ve ekiplerin ihtiyaç duyduğu alet, ekipmanları da alarak bu işe tahsis ettik.” Şeklinde konuştu.

AKTİVİST BAŞKANI ÖZEL, “ARTIK BALIK TÜKETEBİLİRİZ”

Van balığını rahatlıkla yiyebiliriz diyen Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, “Van Gölü’ndeki endemik tür olan Van Balık yasağı sona erdi. Bu yıl geçen senelere göre kaçak avcılık daha az oldu. Bunda da yıllardır yapılan çalışmalar da ilgili kurumların ve vatandaşların duyarlılığı sayesinde bu seneyi iyi geçirdik diyebiliriz. Özellikle 2021 yılı için baya olumlu oldu. Onun dışında burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İlk yasakların başladığı tarihten bu yana manşetlerinden afişi düşürmeyen gazetelere de teşekkür ediyorum. Artık balık tüketebiliriz. Ama yasaklı dönemlerde de koruyalım. Van Gölü’ne ve içinde barındırdığı güzelliklere sahip çıkalım.” Cümlelerini kullandı.

BALIKÇI AKDENİZ, “HAYIRLISIYLA AĞLARIMIZI ATIYORUZ”

Av sezonunun sona ermesiyle ‘vira bismillah’ diyen Necmettin Akdeniz de 25 yıldır balıkçılıkla geçim sağladığını söyledi. Akdeniz, “90 gündüz hasretle beklediğimiz sezon açıldı. Bir yasak sürecimiz vardı, onu hayırlısıyla bitirdik. Bugün itibarıyla başladık, hayırlısıyla ağlarımızı atıyoruz. Allah bol kazanç versin. Beklentimiz bu sene çok yüksek. Her geçen yıl balıklarımız biraz daha büyüyor ve çoğalıyor. Eskiden denetimlerle ilgili sıkıntılar vardı, düzen yoktu, kaçak avcılar avlanma yapıyordu. Üreme döneminde büyük sıkıntılar yaşanıyordu ama 10 yıldır av yasağı denetimleri daha sıkı yapılıyor. Yapılan sıkı denetimlerle birlikte balıkların çoğaldığını ve boyutlarının arttığını görebiliyoruz.” Diye ekledi.

Editör: TE Bilisim