Bölge müdürlüklerini son zamanlarda bir bir kaybeden Van ile ilgili can sıkıca bir iddia daha dile getirildi. Son birkaç yılda önemli bölge müdürlükleri giden Van’da da son olarak TFF bünyesinde bulunan raporların ve diğer belgelerin Malatya’ya gönderilmesi kararı alındı. TFF Hakem ve Gözlemcileri Derneği bu uygulamayı bölge müdürlüğünü kaybetmek olarak yorumlarken, TFF Van Bölge Müdürlüğü ise tasarruf ve evrakların tek elden yürütülmesi için yapıldığını söyledi. Akıllarda ise ileriki süreçte bu müdürlüğün de tamamen Malatya’ya kaydırılabileceği soru işareti ve korkusu var!

 

Daha önce Van Bölge Adliye İdare Mahkemesi ve Adliye Mahkemesi gibi önemli mahkemelerin bölgesini kaybeden Van, bu kez ise futbol konusunda bu sorunlar karşı karşıya geldi. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Bölge Müdürlüğünün, Malatya’ya kaptırılması gündeme geldi. Gündem gelme nedeni ise gelişlim ligleri evraklarının Malatya’ya gönderilmesiyle kafalarda soru işareti oluşturdu. Gazeteniz Şehrivan olarak daha önce bölgelerin Van’da alınmasını gündeme getirmiş ve alınan bölgelerin Van için büyük kayıp olduğunu siz okuyucularımız ile paylaşmıştık. TFF Bölge Müdürlüğü ile ilgili son gelişmeleri TFF Hakem ve Gözlemciler Derneği Şube Başkanı Taner Coşkun ve TFF Van Bölge Müdürü Cengiz Polater’e sorduk.

 

VAN EVRAKLARI MALATYA’YA GİDECEK

Bölge müdürlüğünün Malatya’ya gitme durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Taner Coşkun ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “Türkiye genelinde 14 TFF Bölge Müdürlüğü var. Bunlardan bir tanesi de Van. Ancak son gelişmelerle birlikte ilimizde ve diğer illerde oynanan gelişin liglerinin evrakları bundan böyle Malatya’ya gönderilecek. Malatya’nın yanı sıra 17 ilinde evrakları bu şekilde Malatya’ya gönderilecek. Ben bu durumu bir ön hazırlık olarak değerlendiriyorum. Van’da bölge müdürlüğü tam anlamıyla alındı desek doğru olmaz. Halen bir bölge müdürlüğümüz ve müdürümüz var. Bunların ne kadar faal olduğu da tartışılır. Ancak ileri de bizleri ne bekler bilmiyorum.”

 

COŞKUN: FETÖ’DEN SONRA BÖYLE OLDU

15 Temmuz Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) darbe girişim, sonrası yapılan değişlikler ile bu kararın alındığını ifade eden Coşkun, “Türkiye’de yaşanan darbe girişimi sonrası TFF’de yeni düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerin ardından Van’dan bu belgelerin Malatya’ya gönderilmesi kararı alındı. Ben bunu bir ön hazırlık olarak değerlendiriyorum. Amatör ve profesyonel anlamda verilen lisanslar Van’da veriliyor. Şu an için bu lisansların Malatya ya da başka bir yere gitmesi söz konusu değil. Ancak olma durumu da var. Ki böyle bir durum olursa hakem, sporcular TFF bünyesinde yer alan tüm birimler sıkıntılar yaşayacaktır.” Şeklinde konuştu.

 

VAN BÖLGEDE ÖNEMLİ HAKEMLER VAR

Coşkun şöyle devam etti: “Bizim hakem bölgemiz Malatya’ya bağlandı. Bizim derneğimizin 200’ün üzerinde üyesi var. Bunların içinde FİFA kokartlı ve uluslararası düzeyde maç yönetmiş hakemlerimiz var. Geçtiğimiz dönemde yapılan bir Spor Toto Süper Lig maçında Cüneyt Çakır’ın yardımcılığını yapan hakemimiz var. Van hakemler konusunda ciddi bir potansiyele sahiptir. Van tabiri caizse bu konuda bir pilot ildir. Bölge illeri tüm profesyonel, amatör lisanslarını burada yapıyorlardı. Bizim en büyük endişemiz bunu kaybetmektedir. En büyük korkumuz bu. Buraya ya kapatacaklar, ya da alt kademe yaparak devam ederler. Burası tabiri caizse bölge müdürlüğü alınması durumda buradaki müdürlük sadece bekçilik görevi yapar.”

 

COŞKUN: BİZE KAYBI ÇOK OLUR

Bölge müdürlüğünün alınması durumda Van’a olacak kayıplarla ilgili de konuşan Coşkun, “Bize kaybı çok olur. Yapılan olan organizasyonların ağır ağır buradan alınmasına, pasif hale getirilmesine neden olacaktır. Yarın Malatya’ya gittiğinde biz hiç kimseye sesimizi duyurmak gibi bir şansımız olamayacak. Burada olduğu zaman biz yine Van Bölge Müdürümüzü tanıyorduk. Kendisi ile bir sohbetimiz vardı. Tartışsak dahi biz birimizi ikna edebiliyorduk. Ama şimdi bizim Malatya’ya ne gitme ne de sesimizi duyurma şansımız var. Böyle bir çalışma var. Ancak biz bunun adını koyamıyoruz. Ne olacağını bekleyip göreceğiz.” Dedi.

 

“BİR ARAYA GELMEMEK İÇİN NEDENİMİZ YOK”

Spor camiası olarak bir araya gelmemek için bir nedenin olmadığını söyleyen Coşkun şunları söyledi: “Cengiz Polater bizim bölge müdürümüz. Bu konuda Vanspor’dan çok kendilerini şöyle bir çalışması olabilirdi. Bizim birinci amatör kümede 14 takımımız, ikinci amatör kümede 2 takım, kadınlar ligi, gençler ligi falan çok sayıda lig ve takım var. Sezon açıldığı dönemde bölge müdürümüz tüm futbol taban ve tavanını bir araya getirerek, bir birliktelik oluşturabilirdi. Önemli olan izim konuşması, tartışmamız ve birliktelik oluşturmamız gerekiyor. Ancak biz bir birimizi kabul edemiyoruz. Bu çok zor değil. Bu yüzden bir araya gelmemiz gerekiyor. Bir araya gelmememiz için hiçbir nedenimiz yok.”

 

VAN BASINI SPORA İLGİ GÖSTERMİYOR

Basının ilgisizliğinden de yakınan Coşkun, “Tüm her şeyin ve herkesin yanı sıra basın camiasının da futbola ilgisizliği ne yazık ki memleketimizde var. Bizim bu konuda ilgisiz olmamıza gerek yok. Futbolda bu sene çok fazla kural değişikliği oldu. Bir gün olsun kimse bize sormadı. Nedir bu değişiklikler, bu değişiklikler ne getirir. Bu kurul artık nasıl işler şeklinde bize soran olmadı. Bunu da geçtik biz bunun için seminerler verdik. Ancak basın mensupları bu toplantılarımıza ne yazık ki katılmadı. Yarın öbür gün maç olduğu zaman bir karar verildiği zaman neden böyle oldu denilecek. Bunun tek nedeni kuralları bilmemizden kaynaklanıyor. Biz eğitim de verdik ama kimse gelmedi. Biz yarın saha da bu kararları verdiğimiz zaman insanlar niye böyle oldu demeye başlayacak.” İfadelerine yer verdi.

 

POLATER: SADECE EVRAKLAR MALATYA’YA GİDECEK

Bölge müdürlüğüyle ilgili görüştüğümüz Türkiye Futbol Federasyon (TFF) Van Bölge Müdürü Cengiz Polater ise şunları söyledi: “Van Bölge Müdürlüğü olarak çalışmalarımız devam ediyor. Bizden bölge müdürlüğünün alınması gibi bir şey söz konusu değildir. Sadece gelişim liglerinin evrakları bundan sonra Malatya’da toplanacak. Sadece bizim değil 17 ilin evrakları Malatya’ya gidecek. Bu çalışma son yapılan değişikliklerden sonra uygulanmaya konuldu. Çalışma tasarruf ve evrakların tek elde toplanması için yapıldı.”

 

“BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜMÜZ HALEN VAN’DIR”

Türkiye’de 14 tane olan bölge müdürlüğünün aktif halde çalışmaya devam ettiğini ifade eden Polater, “Yapılan bu çalışma cezaların çok fazla olmasından kaynaklanıyor. Cezaların, kırmızı kartların ve buna benzer diğer cezaların fazla olmasından dolayı evrakların tek elde toplanmasının daha sağlıklı olacağı kararı verildi. Bu yüzden de böyle bir karar alındı. Van bölgenin gitmesi gibi bir şey söz konusu değildir. Biz bölge müdürlüğü olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bölge illerimizde maçlar için belirlenen saatler ve bunun dışındaki uygulamalar yine bizim bölge müdürlüğümüz tarafından yapılmaktadır.”  Dedi. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim