ŞEHRİVAN ÖZEL:  YUNUS EMRE AYKAÇ/ÖMER A. AYKAÇ-  Van’a geçtiğimiz yıl Haziran ayındaki kararname ile atanan Vali Murat Zorluoğlu, önceki gün yaşanan flaş bir gelişme ile Ankara’ya davet edildi. Bir buçuk yılda hem Valiliği hem de Büyükşehir Belediye Başkan vekilliği görevlerini yürüten Zorluoğlu, Van’dan aday olacağı ile ilgili beklentiler sürerken kendi memleketinde aday gösterildi. Elazığ Valisi iken Van’a gelen ve çok kısa sürede Van halkının gönlüne taht kuran Zorluoğlu, kentin uzun yıllardır konuştuğu önemli sorunlarına çözümler üretip büyük projelerin de mimarlığını üstlendi. Halkın içinde olmayı seven, kentte gitmedik ilçe bırakmayan Zorluoğlu, çalışmaları ile kısa sürede Ankara’nın da dikkatini çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Van ziyaretlerinde övgüyle bahsettiği Zorluoğlu, bir gün içinde Ankara’ya davet edilip ertesi gün Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı ile gündeme geldi. Zorluoğlu’nun adaylığı Ak Parti’nin dünkü Grup toplantısında AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.

 

 

Mart 2019’da yapılacak olan seçimler Türkiye’nin tek gündemi olmaya devam ederken AK Parti sürprizleri ardı ardına açıklamaya devam ediyor. Haftalardır ülkenin tek gündemi olan belediye başkan adaylıkları peyder pey duyuruluyor. Geçtiğimiz seçimlere göre sıra dışı bir süreç izleyen AK Parti birçok ilde bakanları, eski milletvekillerini, mevcut il başkanlarını aday olarak duyurmaya devam etti. Van’ın da adayını sabırsızlıkla beklediği süreçte Van’ı ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Adı Van Valiliği için de geçen Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, flaş bir şekilde Trabzon’a aday gösterildi. Daha önce Diyarbakır’da kayyum belediye başkanını, Hakkari’de Vali yardımcını aday gösteren AK Parti, Zorluoğlu’nu da Vali iken Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday göstererek yine çarpıcı bir hamle daha yapmış oldu.

 

 

GAKKOŞLAR DİYARINDAN GARDAŞLAR DİYARINA HEYECAN GETİRMİŞTİ

 

Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda iken Elazığ’a Vali olarak atanan Murat Zorluoğlu, Elazığ’da da kısa sürede halkın sevgilisi haline geldi. Elazığ’da Gakkoş Baba lakabıyla anılır olan Zorluoğlu, halk ile yakın ilişkileri, insanların yüreğine dokunan bir Vali profili ile de tüm kesimlerin desteğini alan bir isim olmuştu. 2015-2017 yılları arasında iki yılda Elazığ’da da güzel işlerin mimarı olan Zorluoğlu, Van’da kayyum süreci gibi zor bir süreçte kente atanmış ve Van Valiliği ile birlikte Van Büyükşehir Belediyesi’ni de idare etme ile görevlendirilmişti. Zorluoğlu Van’a gelir gelmez de, Vanlılar’ın ‘gardaş’ sözüyle bağrına bastığı süreç için; “Gakkoş’ta Gardaş demektir esasında. Elazığlılar kendilerini Gakkoş olarak tanımlıyorlar, Vanlılar ise kendini Gardaş olarak tanımlıyorlar. O ilde çalışmış ve bugünde bu ilde olan bir kardeşiniz olarak Gakkoşlar ile Gardaşları bu mana da özdeşleştirdim.” Diyerek sempatik bir başlangıç yapmıştı.

 

 

BEN KARADENİZLİYİM,

 

Van’a başlar başlamaz farkını htiren Zorluoğlu, Temmuz ayı başında göreve başladığında adeta Van’da fırtına gibi eseceğinin haberini vermişti. “Ben Kadenizliyim yavaş hareket etmesini sevmem” diyen, Van’a dersini çalışarak gelen bir Vali olması yönüyle daha ilk günden dikkatleri üzerine çekmişti. “Van’ın faydasına olacak bu tür projelerin hayata geçmesi için hem siyasi anlamda hem bürokratik anlamda atılması gereken adımları kısa sürede atarız. Ben Karadenizli bir idareci olarak bürokrasinin yavaş hareket etmesini seven biri değilim. Her şey inşallah daha çabuk olur ve bu hızla projelere inşallah yansımış olur.” Diyen Zorluoğlu, göreve başlar başlamaz da önemli çalışmaları dosyasına koyarak Van’a “Merhaba” demişti.

 

 

VAN’A BU DOSYALARLA GELDİ

 

Van’a gelir gelmez Zorluoğlu, Van Çevre Yolu, Yeni Şehir Stadyumu, Atıksu Arıtma Tesisi, Kent İçi Ulaşım Mastır Palanı, Mevcut Katı Atık Tesisinin Rehabilitasyonu ve Yeni Katı Atık Tesisi Yapımı, Yeni Hükümet Konakları ve Emniyet Hizmet Binaları Yapımı gibi önemli konuları dosyasına koyarak Van’a geldi. Tüm bu ve bunun gibi önemli projelere çok hızlı bir şekilde başlama sözü veren Zorluoğlu, ilk gün telaffuz ettiği bu çalışmaları 1 yıl gibi bir nihayete erdirerek de takdir gördü.

 

 

SÖZÜNÜ TUTTU!

 

Van’a verdiği sözü tutan Zorluoğlu, kısa sürede Van Çevre Yolu’nun projelendirilmesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndaki planlamasında büyük aşama katetti. Yıllarca bitmeyecek işleri hızlandıran Zorluoğlu, Atıksu Arıtma Tesisi, Katı Atık Tesisi gibi projelerin ihalesini gerçekleştirip çalışamalarını başlattı. Kentin ulaşımı ile ilgili hamleler yapan Zorluoğlu, yeni hükümet konağı ve Emniyet Binası için de start verdi. Valiliğin yerini bir yeşil alan olarak müjdeleyen Zorluoğlu Van’a bir kent meydanı kazandırmak için de çalışmalar başlattı. Aylar süren görüşmeler neticesinde Van Cumhuriyet Caddesi’nde dev bir kent meydanı işini Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylatan Zorluoğlu, Van’a onlarca yıllık hayalinin de gerçekleşmesinin startını vermiş oldu.

 

 

REKORLAR DA KIRDI

 

Bu çalışmaları dışında Akdamar Adası’na tatlı su götürülmesi gibi önemli çalışmaların da startını veren bir isim olan Zorluoğlu, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde iken tarihte görülmemiş bir belediyecilik atağı başlattı. Van’da 1 yılda 1000 kilometre gibi bir asfaltlama hizmeti ile kenti bir uçtan bir uca asfalta buluşturan Zorluoğlu, Van’ın Cumhuriyet tarihindeki yol yapım çalışması rekorunu da kırdı. Sosyal belediyecilik anlayışını tam olarak uygulayan Zorluoğlu, kentte sayısız etkinliğin, organizasyonun mimarlığını üstlenerek Van’da havayı değiştiren bir isim olmayı başardı. Beraberinde İpekyolu ve Edremit Belediyeleri ile Van’da sil baştan bir değişim yaratan Zorluoğlu 1 yıl içerisinde bunun gibi birçok işle vatandaşın da gönlünü kazandı.

 

 

TAM BİR GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ YAPTI

 

Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı’nın telaffuz ettiği ‘gönül belediyeciliği’ kavramına uygun bir çalışmanın adı olan Zorluoğlu, o açıklamadan aylar öncesinde gönül belediyiciliği yapan bir başkan sıfatına kavuşan bir isim olmayı başardı. Van’da sıkmadık el bırakmayan, ilçe ilçe, köy köy gezen Zorluoğlu bir buçuk yıllık süreçte kentin ismini ezberlediği bir isim oldu. Kimi zaman yaşlıların dizinin dibinde oturan, kimi zaman çocuklarla oyunlar oynayan Vali Zorluoğlu her kesimin Valisi olmayı başaran yapısı ile gönül belediyeciliği noktasında adeta çığır açtı. Daha gelir gelmez, “Makamda oturan değil, daha çok alanda, sahada,  vatandaşımızın arasında olmaya özel önem vereceğiz.” Şeklindeki ifadesinin de arkasında durarak bunu başaran bir isim olmayı başardı.

 

 

ERDOĞAN: VAN’DAKİ GAYRETLERİNİ TRABZON’A DA YANSITACAK

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da açıkladığı 40 ilin ardından AK Parti Grup Toplantısı'nda bugün aralarında Trabzon Ankara ve İzmir'in de bulunduğu 20 ilin daha belediye başkan adayını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Van Valisi Murat Zorluoğlu’nun ismini açıkladıktan sonra Erdoğan'dan dikkat çeken ifadeler. Zorluoğlu’nun Çaykaralı olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Murat Bey aynı zamanda Çaykaralıdır... Hayırlı olsun. İnşallah Van’da ki gayretlerini şimdi de Trabzon’a yansıtacağını göreceğiz. Teşekkür ediyoruz. Orhan beye de bugüne kadar olan hizmetleri sebebiyle teşekkür ediyoruz sağ olun var olun.” dedi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, adayların açıklandığı bütün illerde seçim çalışmalarının hemen başlayacağını ifade etti. 

 

VALİ ZORLUOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA!

 

AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı Van Valisi Murat Zorluoğlu bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından AK Parti Grup Toplantısında resmen açıklandı.  Grup toplantısının ardından AK Parti heyeti, Ankara'da yemekte bir araya geldi. Burada konuşan Zorluoğlu, “Allah’ın izniyle birlik ve beraberlik için bir birimizi destekleyerek, Trabzon’u Türkiye’nin gündemine taşıyacağız” dedi. Kısaca öz geçmişinden bahseden Zorluoğlu, “25 yıllık yöneticiyim. Kaymakam olarak başladım. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünde 9 sene ağırlıklı olarak belediye işleriyle görev yaptım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığında görev yürüttüm. Elazığ Valiliği, Van Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görev yaptım” dedi.

 

MURAT ZORLUOĞLU KİMDİR?

 

Murat Zorluoğlu, 1971 senesinde Ankara'nın Haymana ilçesinde doğdu. İlkokulu memleketinde yaniTrabzon- Çaykara-Kumlu Köyü İlkokulunda, ortaokulu Trabzon İmam Hatip Lisesinde, liseyi İstanbul- Hayrullah Kefoğlu Lisesinde, yükseköğrenimini ise 1993 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde tamamladı.

 

MESLEĞE YİNE MEMLEKETİ TRABZON'DA BAŞLADI

 

Mülki idare amirliği mesleğine 1994'te Trabzon kaymakam adayı olarak başladı. Kaymakam adaylığına müteakip 1997–1999 yılları arasında Mersin Gülnar Kaymakamlığı; 1999–2003 yılları arasında Bingöl Genç Kaymakamlığı; 2003-2008 yılları arasında Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Şube Müdürlüğü ve 2008-2012 yılları arasında ise aynı yerde sırasıyla Dış İlişkiler ve Projeler Daire Başkanlığı, İnceleme ve Soruşturma Daire Başkanlığı ve Mevzuat ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu.

 

BİRÇOK GÖREVDE YER ALDI

 

Bu görevlerine ek olarak, 2005-2012 yılları aralığında Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresinde (YBYK) Türkiye Heyetinin Milli Sekreteri ve Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Demokrasi Yönlendirme Komitesinde (CDLR) Türkiye adına üye olarak görevde bulundu.

 

MURAT ZORLUOĞLU, VAN VALİSİYDİ

 

15.09.2012 tarihli ve 28412 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan müşterek kararname ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığına, 2013'ün Nisan ayından itibaren de bu bakanlıkta Müsteşar Yardımcısı Vekilliğine atandı. Mart 2015 - Temmuz 2017 yılları aralığında Elazığ Valiliği yaptı. Bakanlar Kurulunun 13 Haziran 2017 tarihli ve 10458 sayılı Kararı ile Van Valiliği görevine atanmıştı. Murat Zorluoğlu, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmuştur.

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim