ŞEHRİVAN HABER - Van'da binası 2016 yılında tamamlanıp hizmet vermeye hazır hale gelmesine rağmen kurulmayan Bölge Adliye Mahkemesi ile ilgili beklenen haber geldi. Adalet Bakanı ve Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanı Abdulhamit Gül dün yaptığı açıklamayla 4 yeni Bölge Adliye Mahkemesi daha kurulacağı müjdesini verdi.. HSK, Diyarbakır, Kayseri, Trabzon ve Van illerinde açılacak Bölge Adliye Mahkemeleri (BAM) için ilana çıktı. Kurul, yeni mahkemelere tayin taleplerini toplayacak. 4 yeni mahkemenin daha açılmasıyla birlikte Bölge Adliye Mahkemelerinin sayısı 15’e çıkmış olacak.

Bilindiği gibi Bölge adliye mahkemeleri 2016 yılının Temmuz ayında yedi merkezde (Ankara, Antalya, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun) faaliyete geçmişti. Van'da da bina yapılmış olmasına rağmen o mahkeme Van yerine Erzurum'a kaydırılmış ve Van'daki bu mahkemenin Erzurum'a taşınması uzun süre tartışma konusu olmuştu.

VAN BAROSUNDAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Van Barosu Başkanı Av. Zülküf Uçar tarafından yapılan açıklama da mahkemenin kurulma haberi payalışlırken, o mahkemenin kurulması ile ilgili olarak, "HSK 1. Dairesinin 22.02.2019 tarihli kararıyla, Van, Diyarbakır, Trabzon ve Kayseri’de Bölge Adliye Mahkemelerinin 02.09.2019 tarihi itibariyle faaliyete geçirilmesine dair karar verilmiş olup, ilgili takvim ve ihtiyaç listesi Hakim ve Savcılar Kurulu internet sitesinde yayınlanmıştır." denildi.

Açıklamada o mahkemenin Van'a sağlayacağı katkılara da yer verilirken şu sözlere yer verildi:: "Van Bölge Adliye Mahkemesinin (BAM), 3 Hukuk ve 4 Ceza Dairesinden oluşmasına, Biri BAM Başkanı olmak üzere 8 Başkan, 22 üye ve biri Cumhuriyet Baş Savcısı olmak üzere 8 Cumhuriyet Savcısı, toplamda 35 yargı mensubundan oluşmasına dair açıklama ve ihtiyaç listesi, HSK'ca yapılan duyuruda açıklanmıştır.  Bölge Adliye Mahkemesi, diğer bir deyişle istinaf mahkemesi; ilk derece hukuk ve ceza mahkemelerinin kural olarak son kararlarına karşı yapılan istinaf başvurularını incelemekle görevli üst derece mahkemesidir. Bölge Adliye Mahkemeleri ile adalete erişimin hızlı ve etkin olmasının amaçlandığı göz önüne alındığında Van’da kurulacak olması son derece büyük bir önem arz ermektedir. Yine Van’da faaliyete başlayacak olan Bölge Adliye Mahkemesi çevre illerden meslektaşlarımızın mahkemeye erişimini de çok daha kolaylaştıracaktır. Sosyal, kültürel ve tarihi zenginlikleri bünyesinde barındıran Van ilinde Bölge Adliye Mahkemesinin açılacak  olması her yönüyle Van halkının ve tüm bölgenin faydasına olacaktır. Bölge Adliye Mahkemesi Van ilimize, bölge halkına ve tüm meslektaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun.

Editör: TE Bilisim