Son günlerin en çok tartışılan konusuna birinci ağızdan açıklama geldi... Panik yok, işleyiş devam edecek diyen bölge idare Mahkemesi Başkanı Çağatay Karaman, sadece itirazların Erzurum’a gideceğini Vanlının burada yine işlemlerini sürdürebileceğini belirtti. Şehrivan’a özel açıklamalarda bulunan Karaman, bundan sonra Van’ı nelerin beklediğini de uzman yorumu ile değerlendirdi.

 

Bölge İdare Mahkemesinin Erzurum’a taşınmasına son noktayı Mahkeme Başkanı Çağatay Karaman koydu. İdare mahkemelerinin yine aynı işlemini burada sürdüreceğini ifade eden Karaman, “Sadece itiraz dilekçeleri Erzurum’a yani Bölge idare mahkemesine gönderilecek. Yani eksi ve artı olarak baktığımızda vatandaşların kaybedecek hiçbir şeyi yok. Vatandaşların doğrudan bize gelip aldığı bir dava türü yok. Dolayısıyla vatandaşların Bölge İdare mahkemeleriyle işi de yok.” Dedi.

 

ASLINDA BİR YERE GİTMİYOR...

Gazeteniz Şehrivan olarak dile getirdiğimiz ve tüm kentin gündemi olan Bölge İdare Mahkemesinin Erzurum’a taşınmasına son noktayı Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Çağatay Karaman koydu. Karaman’a göre Mahkemenin Erzurum’a taşınmasında vatandaşların zarar görmeyeceği söz konusu. İdare ve Vergi mahkemelerinin zaten Van’da var olduğunu söyleyen Karaman, vatandaşların doğrudan bağlantılı olduğu mahkemelerin idare mahkemesi ve vergi mahkemesi olduğunu, o mahkemelerin de Van’da mevcut olduğu ve bir yere gitmediğini belirtti.

 

KARAMAN: BİZ İTİRAZ MERCİYİZ

Bölge İdare mahkemelerinin, İdare mahkemeleri ve Vergi mahkemelerinin itiraz mercii olduğunu ifade eden Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Çağatay Karaman, “Bu karar 2014 Mayıs ayından adalet komisyonunda görüşüldü ve kabul edildi. Esas olan İdare mahkemeleri ve Vergi mahkemeleridir. Biz bu mahkemelerin itiraz merciiyiz. Yürütmeyi durdurma kararları ve tek hakimliklerin verdiği kararlar üzerindeki itirazların merciiyiz. Bu noktada bizim çok da vatandaşla işimiz, vatandaşın da bizimle işi olmuyor. Mahkemenin Erzurum’a taşınması doğrudur. Bu resmi gazetede yayımlandı ve 20 Temmuz’da mahkeme Erzurum’da hizmet vermeye başlayacak. Biz yeni Bölge İdare mahkemeleri kuruluncaya kadar Van’da görevimizi devam ettireceğiz.” Dedi.

 

KARAMAN: İDARE MAHKEMELERİ AYNI İŞLEMİ SÜRDÜRECEK

İdare ve Vergi mahkemelerinin Van’da kalacağını, sadece Bölge İdare mahkemesinin Erzurum’a taşınacağını söyleyen Karaman, “İdare mahkemesi ve vergi mahkemesi yine Van’da duruyor. Sadece Bölge idare mahkemesi Erzurum’da olacak. Yani Bitlis, Muş, Hakkari veya Van’da dava açan bir kişi Van’daki İdare mahkemesi ve Vergi mahkemesinde dava açıyor. Yani eskiden işleyiş nasılsa tekrar o şekilde devam edecek. Eskiden yürütmeyi durdurma ve tek hakimli verilen kararlara yapılan itirazlar bize geliyordu. Bu taşınmayla birlikte artık itirazlar Erzurum’a yapılacak. Artık mahkemeler itiraz olması durumunda dosyayı bize değil Erzurum’a gönderecek. Yani kısacasını şöyle anlatayım. Eskiden Muş, Bitlis, Hakkari veya Van’da bir dava açtığınızda herhangi bir asliye hukuk mahkemesine başvuruyordunuz. O mahkeme Van İdare Mahkemesine dosyayı gönderiyordu. Burada dosya incelendikten sonra karar vatandaşa gönderiliyordu. Vatandaş itiraz ettiği taktirde dosya tekrar idare mahkemesine ardından da bize yani Bölge idare mahkemesine geliyordu. Şimdi bize gelen itiraz dilekçesi idare mahkemesinden direk Erzurum Bölge idare mahkemesine gönderilecek. Yani biz aradan çıkmış olduk. Yani idare mahkemeleri yine aynı işlemini burada sürdürecek. Sadece itiraz dilekçeleri Erzurum’a yani Bölge idare mahkemesine gönderilecek. Eksi ve artı olarak baktığımızda sadece dosyaların gidiş gelişinde 1 haftalık bir gecikme yaşanacak.” İfadelerini kullandı.  

 

İTİRAZLAR BUNDAN SONRA ERZURUM’A YAPILACAK

Vatandaşların Bölge İdare mahkemesiyle çok işinin olmadığını da söyleyen Karaman, şöyle konuştu: “Aslında dosya idare mahkemelerinde gelişir ve düzenlenir. Bölge idare mahkemelerindeki aşamada zaten vatandaşların yapabileceği ve vatandaşları ilgilendirecek çok bir iş yoktur. Bize dosya tüm hazırlıkları yapılmış şekilde gelir. Biz inceledikten sonra kararımızı veririz. Tebligatını bile biz yapmayız. Biz mahkemeye göndeririz, mahkeme vatandaşa tebligatını yapar. Vatandaşın işi idare mahkemelerindedir. Bizim bölge idare mahkemesiyle bir işi yoktur. Vatandaşların doğrudan bağlantılı olduğu mahkemeler idare mahkemesi ve vergi mahkemesidir. O Mahkemeler de Van’da vardır bir yere gitmiyor. Yani itiraz olması durumunda bize gelen dosyalar bundan sonra Erzurum’a gönderilecek.”


ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN AŞAN / YUNUS EMRE AYKAÇ

Editör: TE Bilisim