ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ- Van bu yıl sanat anlamında güzel işlere imza atmaya hazırlanıyor. Sanat anlamında Van Devlet Tiyatrosuna rakip olarak açılan Van Bölge Tiyatrosu, güzel ve iddialı oyunlarla perdelerini açtı. Van halkı tarafından büyük beğeni toplayan Van Bölge Tiyatrosu daha büyük projelerle Devlet Tiyatrosuna rakip olmaya hazır.

Son dönemlerde kültür ve sanat anlamında da yatırımların artmaya başladığı ve kentin kültürel etkinliklerle de anılmaya başladığı Van’da sanata bir önemli yatırım daha yapıldı. Yıllardır sadece Van Devlet Tiyatrosu’nda tiyatro oyunlarının oynandığı, bunun dışındaki aktivitelerin çok karşılık bulmadığı kentte son bir kaç yılda özel sektörde de kültüre ve sanata yatırımlar yapıldı. Kentteki butik tiyatrolarla başlayan süreç oyunlara ilgi artınca artarken Van’daki sanatçılar ve sanata ilgi duyanlar Van Devlet Tiyatrosu’na alternatif olabilecek bir sahne kurdu. Van Bölge Tiyatrosu adıyla İkinisan Caddesi’nde kurulan tiyatro modern bir sanat merkezi olarak dikkat çekerken, Van’da bir önemli eksiği de kapattı.

TİYATRO İÇİN ARTIK BİRDEN FAZLA ALTERNATİFİMİZ VAR

Van turizmde ilk sıraları kimseye kaptırmadığı gibi şimdi de sanat anlamında büyük işler yapmaya hazırlanıyor. Van’da huzur ortamının tesis edilmesi ile birlikte, önemli projelere de imza atılmaya devam ediliyor. Özellikle 2011 yılında yaşanan 2 yıkıcı depremin ardından sanat anlamında geri kalan Van, son yıllarda çıkarılan oyunlarla da gündemde olmaya devam ediyor. Van Devlet Tiyatrosu tarafından hazırlanan başarılı oyunlar vatandaşın beğenisini almaya devam ederken, devlet tiyatrosuna bir rakip çıktı. Tamamı gönüllülerden oluşan Van Bölge Tiyatrosu çıkaracakları büyük ve başarılı oyunlarla Vanlıları mest etmeye başlayacak. Kısa bir süre önce açılışı yapılan Van Bölge Tiyatrosu, başarılı oyunlarıyla, sahne sanatları ve oyunculuklarıyla kendilerinden bahsettirmeye başladı. Van Bölge Tiyatrosunun kurucularından olan Mesut Irk, tiyatro serüvenini ve Van Bölge Tiyatrosunu nasıl kurmaya karar verdiklerini Şehrivan’a anlattı. Perdeyi açar açmaz büyük bir ilgi ile karşılaşan Bölge Tiyatrosu’nun kurucularından Mesut Irak, ikinci oyunun sahnelendiği gün Bölge Tiyatrosu’nu ve yeni sanat yatırımını konuştu.

TİYATRO SERÜVENİ BUTİK BİR SAHNE İLE BAŞLADI...

Mesut Irk verdiği demecinde, sanat hayatına 90’lı yıllarda başladığını ifade ederek, “90’lı yıllarda öğretmenlerimin teşviki ile tiyatro hayatına girdim. 22 yıldır tiyatro yapıyorum. Sayısız oyunda oynadım. Yüzlerce farklı karakterle on binlerce seyirciye ulaştım. Asıl mesleğim jeoloji mühendisliği. Fakat toplumun şartlarından dolayı oyuncu olmak istediğimizi söyleyemedik. Oyunculuk yapmak ve okumak içimde hep bir ukdeydi. Fakat ailemin tercihinden dolayı mühendislik okudum. Ancak bunun yanında oyunculuğu hiç bırakmadım. Sonrasında katıldığım tiyatro ekiplerinde olsun hep devam ettim oyunculuğa. Fakat kendimi çok özgür hissedemedim. Bizde ilk göz ağrımız olan Mephisto Tiyatro kafeyi açtık. Belki inanılması zordu ama bizde gözümüzü karartıp bu işe giriştik.” Şeklinde konuştu.

“BURADA RAHATLIKLA TİYATRO YAPILACAĞINA İNANDIK”

Tiyatro sanatçıları olarak çıktıkları bu yolda insanlara tiyatronun büyük İtalyan sahneleri dışında küçük odalarda yapılabileceğini anlattıklarını kaydeden Irk, “3 yıla yakın çok sayıda oyun sahneledik. Birçok oyunumuz ödüle layık görüldü. Kafka’nın Maymunu adlı oyunumuzda en iyi performans ödülü aldı. Daha sonra Mephisto Tiyatro kafenin bize yetmediğini gördük. Bize böyle bir yer olduğu söylendi. Bizde burada rahatlıkla tiyatronun yapılabileceğini düşündük.” Dedi.

IRK: EKİP OLARAK BAŞARDIK

Açtıkları yeni binada 210 kişinin rahatlıkla tiyatro izleyebileceği bir salon olduğunu ifade eden Irk, “Ekip olarak başardık. Ayrıca sinema ve dans salonları kurduk. Çocuklara yönelik tiyatro, bale, jimnastik ve drama dersleri veriyoruz. Büyükler için salon dansları var. Eğitmenlerimiz var. Ayrıca büyükler için oyunculuk derslerimizde var. Kendimize ait 45 kişilik bir oyuncu gurubumuz var. Bunlara eğitim vermeye başladık. Her kesimden gönüllü oyuncularımız var. Bir yerde de burada istihdam sağlıyoruz. Özellikle genç kesime hitap ediyoruz. 16 tane genç öğrenci arkadaşımız var. Biz bunları buraya topladık ve topluma kazandırmaya karar verdik. Sokakta harcanmalarına izin vermeyip sanatla tanıştırdık. 2 ay boyunca eğitim alacak bu gençlerimiz.” Diye konuştu.

“40 KİŞİLİK BÜYÜK BİR OYUN HAZIRLAMAYI PLANLIYORUZ”

Irk son olarak şu ifadeleri kullandı: “Eğitimlerden sonra 40 kişilik büyük bir oyun hazırlamayı planlıyoruz. Müzikli danslı bir oyun olacak. Bölge tiyatrosu büyük bir alt yapı ile oluştu ve uzun yıllarda devam edeceğini düşünüyoruz. Halkın ciddi anlamda bir ilgisi var. Biraz aceleyle buranın açılışını gerçekleştirdik. O yüzden şimdilik eski oyunları sahneliyoruz. Yeni oyunlarımız çıktıkça seyirci ile buluşacak. Bir çocuk oyunumuzun prömiyeri 20 Ekim gibi yapılacak. Bakalım gelecekte neler olacak. Ümitliyiz. Ayakta kalmak içim medyaya ve Van halkının ilgisine ihtiyacımız var.”

Editör: TE Bilisim