ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER A. AYKAÇ-UĞURCAN DEMİR

Nüfusu her geçen gün artan, bölge illerinin göç merkezi haline gelen Van kenti sıkışmaya devam ediyor. 2011 yılında yaşanan depremin yeni imar sürecinde bir fırsat olarak görülmesine rağmen, Van Gölü etrafında beklenen büyümeyi gerçekleştiremeyen Van kent içindeki belli başlı birkaç caddeye yüklenmeyi sürdürüyor. Yıllardan bu yana hep aynı caddelerin kullandığı, sadece yenilemelerin yapıldığı kentte 30 yıl içerisinde yapılan tek cadde olan Şabaniye Caddesi dışında yeni bir cadde yapılmazken Van Büyükşehir Belediyesi, beklenen hamleyi sonunda yaptı. Halihazırdaki Çevre Yolu projesi devam ederken, aylar önce alternatif caddeler için de kolları sıvayan Van Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Emin Bilmez, belediyenin öz kaynakları ve kendi araçları ile Van’ın çeyrek asır sonra kavuşacağı yeni caddelerin startını verdi.

BEKLENEN YOL DEVRİMİ GELDİ!

Van’da 10 yılı aşkın bir süredir çalışmaların yapılmadığı ve tamamlanmayı bekleyen Van Çevre Yolu’nda çalışmalar devam ederken bir iyi haber de Van Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. Çevre Yolu’nda ihale süreci gerçekleşip asfaltlama sürecinin startı verilirken Van Büyükşehir Belediyesi de kendi öz kaynakları ile kente yeni alternatif caddeler yapmak için çalışmaları başlattı. Bundan aylar önce Van Çevre Yolu civarında ve kentin diğer bölgelerinde başlatılan çalışmalar ile Van’ın 30 yıla yakın bir süredir beklediği yeni caddeler açılma hayalini gerçekleştiren Van Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Mehmet Emin Bilmez, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel ile birlikte gazetecileri ağırladığı özel bir ziyarette bu yollarla ilgili ilk detayları verdi.

ÜÇ AYRI BÖLGEDE DEV CADDELER AÇILIYOR!

Van Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Emin Bilmez riyasetinde sessiz sedasız başlayan yeni caddeler için çalışmalar aralıksız sürerken Edremit ilçesi Elmalık’tan Şabaniye’ye kadar uzanan, Şabaniye Caddesi’nin devamı niteliğindeki Hatuniye Mahallesi’ndeki Terzioğlu Caddesi ile kavuşup ve Havalimanından başlayıp İskele’ye kadar uzanan üç dev yeni cadde oluşturuyor. Çalışmaları uzun süredir devam eden yolların tüm altyapı çalışmaları tamamlanırken yolların gelecek yıl asfaltlanarak kullanıma açılması bekleniyor.

1936’DAN BU YANA YAPILMAYI BEKLEYEN YOL AÇILDI!

Edremit, Elmalık civarındaki çalışmaların onlarca yıldır yapılmayı bekleyen çalışmalar olduğunu hatırlatan Başkan vekili Bilmez, bu yol ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi: “Elmalık tarafı yıllar önce imara açılmış olmasına rağmen geçen zaman içerisinde buralarda yollar açılmamış maalesef. Planlaması daha önce yapılan ve 18’inci madde uygulanan bu yolu açtık. Çimento Fabrikası’ndan başlayıp İŞGEM’e kadar uzanıyor. Bu yolu daha sonra Şabaniye’de uygulanacak bir kentsel dönüşüm ile şehir merkezine götürmeyi hedefliyoruz.  Öte yandan Şabaniye Yolu’ndan da yol doğrudan aşağı inip şu an genişleme çalışmaları yapılan kaleye doğru uzanan aynı büyüklükteki 30 metrelik yeni cadde ile buluşacak. Bu yol Çevre Yolu’na paralel olarak uzanacak ve İpekyolu’nu bypass etmek isteyenler bu yolu kullanarak trafik karışıklığından da kurtulmuş olacak. Bu bölgenin ciddi bir nüfusu kaldıracak potansiyeli var. Şehirleşme açısından da önemsediğimiz bir yol. Bu yol şehrin bu tarafa kaymasını da sağlayacak, 1936’dan beri gündemde olan bir yol. Bu yollar asfaltlandıktan, tamamlandıktan sonra şehrin buraya doğru kayacağını da tahmin ediyoruz.

VAN’IN İSKELE CADDESİ’NDEN UZUN İKİ YENİ CADDESİ OLACAK

Başkan vekili Bilmez, yeni caddelerin mevcut birçok caddeden büyük ve uzun olduğuna vurgu yaparak Edremit Elmalık’taki ve Van Gölü sahilindeki Sahil Yolu’nun detaylarını şu şekilde paylaştı: “Bu yol bizim en uzun caddemiz olan İskele Caddesi’nden bile daha uzun olacak. Yeni kısmı 11 buçuk kilometre uzunluğunda olacak. MİT’ten başlayarak Kurubaş’a kadar uzanacak. Yine Sahil Yolu da İskele’den başlayarak Edremit’e kadar uzanan 10 kilometrelik uzunluğu ile yine yeni ve en uzun caddelerden birisi olacak. Sahil yolunun şu an 6 buçuk kilometresi bitti. Geriye kalan 4 kilometrelik bir yol var bunu da Havalimanı yanından geçirip bazı bölgelerde dolgu yaparak Edremit’e kadar uzatmaya çalışıyoruz. Bunu başarabilirsek İskele’den Edremit’e kadar kesintisiz uzanan yeni bir caddeyi de yapmış olacağız.”

EDREMİT’TEN TUŞBA’YA UZANAN DEV BİR HAT KURULUYOR

Yolun güzergahına dair bilgiler veren Bilmez, konuyla ilgili olarak ise şunları söyledi: “Bu yol Edremit’ten başlayarak İskele’den geçecek, Üniversite’ye bağlanacak. Oradan da Zeve’ye, Çitören, Çarpanak, Molakasım ve Yeşilsu’ya kadar gitmek istiyor. Hatta diğer alanların tarım arazisi olmanın dışına çıkarıp Muradiye Sınırı’na kadar gitmek istiyoruz. İmar planı ile birlikte bu çalışmaları tamamlamayı ve Van’a bu yeni yolu kazandıracağız” ifadelerine yer verdi. Bu konuda özel bir hassasiyete vurgu yapan Bilmez, “Biz sahil yolu yaparken doğal yaşam alanlarına, sazlıklara ve diğer konulara dikkat ettik. Bazı noktalarda özellikle kale civarında denizden biraz uzaktan götürdük yolu bunun da sebebi doğal yaşamı koruma çabamız oldu. Ama bazı yerlerde ise denizin kenarından giden bir yol oluştu.” Dedi.

TÜM İŞLERİ BELEDİYE KENDİ KAYNAKLARI İLE YAPILIYOR

Sahil Yolu’da yapılan caddeye dair bilgiler veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Çelikel, yeni yol ile ilgili olarak: “İskele Yaşar Kemal’den başlayıp Havalimanına kadar uzanan bu yol 30 metre genişliğinde sahildeki doğallığı bozmayacak şekilde yapılıyor. Bazı bölgelerde dolgular yaparak bu yolu Edremit’e kazandırmayı hedefliyoruz. Bu yollar bittiğinde sahil yolunda yer yer restoranlar, kafeler olacak. Burada yürüyüş yolları, bisiklet yolları olacak. İnsanımız denizle daha çok buluşma imkânı yakalayacak. Sahilde yapılacak bu yapıları da şimdiden planladık. Şu an itibariyle Fidanlık Parkı’na kadar uzanan bu yol ile birlikte Fidanlık Parkı da Van’ın toplamda 500 bin metre karelik alanı ile Van’ın yeni yaşam merkezi olacak.” Dedi.

TÜM ÇALIŞMALARI BELEDİYE KENDİ KAYNAKLARI İLE YAPILIYOR

Yeni caddeler konusundaki devrim niteliğindeki çalışmaları belediyenin kendi öz kaynakları ile yürüttüğünü hatırlatan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Çelikel ise şu bilgileri paylaştı: “Edremit civarındaki güzergahta 420 bin metreküp kadar toprak taşıdık. 25 bin civarı kamyon seferi yaptık. Bunun tamamını kendi kaynaklarımızla yaptık. Kendi personelimiz, kendi araçlarımız çalıştı. Köprü ve diğer beton yapılar dışında her şeyi kendi öz kaynaklarımız ve araçlarımız ile yapıyoruz. Belediyeye yük getirecek yüksek maliyeti işleri, daha tasarruflu şekilde yapıyoruz.” dedi.

YENİ BİR VAN KURULMASI İÇİN FIRSAT OLABİLİR!

Söz konusu çalışmalar Van’da beklenilen yeni bir Van kurulması konusunda da umut oldu. Mecvut sıkışıklıktan kurtulması için yeni yol ve caddelerin oluşması için onlarca yıldır bekleyen Van’ın, Elmalık civarındaki yeni alanla birlikte Edremit’e kayması için büyük bir fırsat oluştu. Çevre Yolu’na bağlanan bu yolda hem ulaşım hem de yeni bir yerleşim alanı için devasa bir alan yaratılırken, yılların hayali olan Sahil Yolu noktasında da beklenen çalışmaların startı verilmiş oldu. Daha önce defalarca kez yapılmak istenen, Tayyar Dabbağoğlu gibi belediye başkanlarının da hayali olan bu yol ile Van bir baştan bir başa bağlanacak. Bu yollar ile yıllar önce sıkça dillendirilen Van Gölü etrafında hilal şeklinde büyüme için hayati adımlar atılırken, tamamlanması halinde Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı Bilmez’in, kentin kaderini değiştirecek çalışmaları imza atan bir isim olarak tarihe geçmiş olacak.

Editör: TE Bilisim