ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ - Van Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı personeli Van Gölü sahilinde çöp topladı. 

Van Büyükşehir Belediyesi Van Gölü sahilinde temizlik seferberliği başlattı. Van’ın Edremit İlçesine bağlı Eminpaşa Mahallesi sahilinde biriken tonlarca çöp her yıl düzenli olarak toplanıp katı atık tesislerinde enerjiye dönüştürülüyor. Van Gölüne dikkat çekmek için Van Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı başlattığı temizlik seferberliği ile Van Gölü sahillerini çöpten arındırıyor. Yapılan onca çağrıya ve uyarıya rağmen özellikle piknik için Van Gölü sahillerini tercih edenlerin bıraktıkları çöpler bir süre sonra gölün dalgalarıyla bazı sahillerde çöp dağlarına neden oluyor. Sahillerde biriken çöpleri toplamak için kolları sıvayan Van Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığında görev yapan yaklaşık 80 personel Eminpaşa sahilini çöpten arındırdı.

“ÇOK CİDDİ BİR ŞEKİLDE KIYIDA TEMİZLİK YAPIYORUZ”

Konuyla ilgili açıklama yapan Van Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkan Mehmet Kaptanoğlu, Van büyükşehir Belediyesi Park bahçeler Daire Başkanlığı olarak yaklaşık 70-80 personelle birlikte Emin Paşa Mahallesi kumsalında katı atık çöp temizliği yaptıklarını ifade etti. Kaptanoğlu, “Göründüğü gibi inanılmaz derecede katı atık var, çöp var. Van Gölüne dikkat çekmek adına, temizlik adına hele ki bu pandemi sürecinde pandemiye bir nebze olsun katkı sağlamak adına bugün çok ciddi bir şekilde kıyıda temizlik yapıyoruz. Bu sahilimiz çok kirli bir sahil olduğu için denizin dalga vasıtasıyla kıyıya attığı çöplerdir 15-20 gün sonra tekrar geldiğimizde yine aynı manzarayla karşılaşma ihtimalimiz maalesef çok yüksek.

ARITMA TESİSİ KASIM’DA AÇILIYOR

Kaptanoğlu, Van Gölü havzasında yaşayan vatandaşlara gölü temiz tutmaları konusunda çağrı yaparak, “Van halkına, tüm Van Gölü havzasında yaşayan Erciş, Adilcevaz, Ahlat, Bitlis, Tatvan’daki insanlarımıza sesleniyoruz Van Gölü önemli bir değer bu değere sahip çıkma adına mesire alanlarında piknik olsun, sahillerde yüzmek için gelen ve günü birlik çadırlar kurup kamp yapanlar olsun çöplerini toplayıp arabalarına bırakıp çöp bidonlarına bırakmaları lazım. Sahilde kuru yerde bıraktıkları çöpler bilindiği gibi akşam saatlerinde dalga boyutu artıyor dalga ilk önce çöpleri gölün içine alıyor, farklı bir sahilde tekrar o çöpü bize iade ediyor zaten doğanın yapısı budur. Doğaya siz nasıl davranırsanız doğada size o şekilde cevap veriyor dolayısıyla Van Gölüne sahip çıkma adına böyle bir etkinlik gerçekleştirdik. Van Büyükşehir Belediyesi olarak Kasım 2020 yılında Van Arıtma Tesisimiz devreye geçiyor bu da Van Gölü kirliliğinin azaltılması noktasında önemli bir adım birde burada toplanan katı atıklar zaten enerjiye dönüşüyor.” Şeklinde konuştu.

“VAN’A SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Kaptanoğlu konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “Yine Van Büyükşehir Belediyesi vasıtasıyla çöpten katı atıktan enerji üretiyoruz bunu zaten bütün Van halkı biliyor, bizde bu yapılan işlere ufak bir katkı olsun diye şuanda bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Şuan daha çalışmamızı tamamlamadık ama geçmişten yola çıkarak bazı rakamlar verebilirim; daha önce 25 ila 30 ton arası katı atık çıkmıştı bu bölgeden neden bu kadar ağır? Malzemenin ıslak ve nemli olması hasebiyle topladığımız malzemenin miktarı da artıyor. Biz bir etkinlik olarak bunu gerçekleştiriyoruz Van Gölüne dikkat çekmek için tabi şuan etkinlikte yer alan personelin bir kısmı marangoz, bir kısmı kaynak atölyesinde çalışıyor, bir kısmı çim biçme ekibi, bir kısmı çapa ekibi, ilaçlama ekibi, mühendis arkadaşlarımız var, teknik ekip arkadaşlarımız var. Park bahçelerin idari binasına sadece güvenlikçi arkadaşlarımızı bırakıp hepimiz buraya geldik. Fırsat buldukça bu etkinliklere devam edeceğiz Van Gölü bizim olduğu için sahip çıkacağız, Van Gölüne sahip çıktıkça İnci Kefaline sahip çıkacağız, Van’a sahip çıkacağız, Süphan’a ve Erek’e sahip çıkacağız.”

Editör: TE Bilisim