Son 10 yılda Van’ın ayarındaki bir çok kent başını alıp giderken Van halen olmazsa olmaz denilecek hizmet noktasında bekleyişini sürdürüyor. Büyükşehir olmasına rağmen diğer büyükşehir kentlerin uzağında olan Van’da son bir kaç dönemdir alınamayan hizmetler yeni dönemle birlikte bir kez daha gündeme gelirken Şehrivan halkın yeni yönetimden beklentisini sordu. Vali İbrahim Taşyapan’ın belediye başkan vekili Mehmet Yaşar’ın ise genel sekreter olarak atandığı ve şu sıralar yoğun bir tempoda çalışmaların sürdüğü Büyükşehir Belediyesi’nden beklenilen hizmetleri halk yüksek sesle dillendirdi. Sadece Cumhuriyet caddesi esnafının dinlendiği görüşmelerde cadde esnafı da şu sıralar sıkça dillendirilen ‘trafik’ çilesinden dert yanarken yeni yönetimden Van’ın marka caddesi için değişim istedi. Kaldırımlar, park sorunu, oto park eksikliği, trafik düzensizliği gibi sayısız sıkıntısı sıralayan esnaflar, Büyükşehir yönetiminden beklentilerini tek tek Şehrivan aracılığı ile paylaştı.

 

Şehrivan Gazetesi olarak, vekaleten yönetilen ve şu sıralar ciddi bir değişim-dönüşümden geçen büyükşehir belediyesini ve yeni belediye yönetiminden beklentileri, Cumhuriyet Caddesi’nin en büyük sorununu ve esnafın taleplerini dinlemek için cadde esnafının nabzını tuttuk. Esnafın en büyük sorunu düzensiz otopark ve trafik olurken, esnafın çözümü ise parkomat oldu. Esnafın diğer sorunları ise sırasıyla yüksek fiyatlı kiralar ve caddenin kötü görünüşü... Esnaf büyük sıkıntıları dile getirirken, Büyükşehir Belediyesine seslenerek, sorunların çözümü konusunda beklentilerini dile getirdi. Büyükşehir Belediyesinin bu konuda yapacağı çalışmalar ise merak konusu oldu. İşte sadece Cumhuriyet Caddesi esnafı ile yapılan o görüşmeden elde edilen ‘belediye’ hizmetleri ile ilgili beklentilerden bazıları:

 

 

YALÇIN: CADDE TRAFİĞE KAPATILMALI

Gazetemize konuşan giyimci esnafından Resul Yalçın, cadde sorunu ve ilk çözüm olarak şunları söyledi: “Öncelikli olarak caddenin araç parkına ve trafiğine kapatılması gerekiyor. İnsanların bu caddeyi genel olarak gezmek ve eğlenmek için kullanmaları gerekiyor. Sadece gezmek, alışveriş yapmak ve eğlence için bu cadde kullanılırsa, Cumhuriyet Caddesinin yanı sıra diğer ara sokaklarda çok iyi bir şekilde gelişir. Cadde dışında Van’ın en büyük sorunları çevreyolu ile otogardır. Belediye’den bu iki sorunun da çözümü için çağrıda bulunuyorum.”

 

GÜLAÇAR: KİRALAR ÇOK YÜKSEK

Cadde sorunu ve belediyenin çözüm yoluyla ilgili konuşan Cahit Gülaçar ise, “Kiralar çok yüksek. Bu anlamda mülk sahiplerinin kiracılara yardımcı olmaları gerekiyor. Bunun dışında cadde de yapılan parklar bizleri çok mağdur ediyor. İşyerimize gelmek isteyen vatandaşlar araçlarını bir yere park edip gelemiyorlar. Bu sorun da öncelikli sorunlardan bir tanesidir. Bunun dışında caddenin alt yapı sorunları var. Belediyenin alt yapıya el atması gerekiyor.” İfadelerine yer verdi.

 

 

ATSAS: TEK YÖNLÜ TRAFİK OLMALI

Yaşanan sorunlarla ilgili Gazeteniz Şehrivan’a konuşan parfüm esnafından Vedat Atsas şöyle konuştu: “Bana göre caddenin trafiğe kapatılması doğru olmaz. Cadde trafiğe kapatılması durumunda esnaf sıkıntılar yaşar. Trafiğe kapatılmasının yerine başka çözümler ile daha güzel işler yapılabilir. Örnek olarak cadde tek taraflı gidiş gelişli olmalıdır. Bu durumda park etme olanağı olmaz. İnsanlar da daha geniş kaldırımlarda daha rahat bir şekilde işlerini yürütebilirler. En büyük sorun bana göre budur ve belediye ilk olarak buna el atması gerekiyor.”

 

ÖLMEZ SORUNLARI TEK TEK SIRALADI

Gazetemize konuşan ve yaşadıkları sıkıntıları tek tek dile getiren Kenan Ölmez adlı kuyumcu yetkilisi, “Cadde esnafı olarak en büyük sorunumuz otopark sorunudur. Caddede çok fazla dilenci var. İşyerimize gelen müşterilerimiz bu konuda ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Ban göre Van denildiği zaman ilk olarak akla gelen Cumhuriyet Caddesidir. Ancak cadde de güzel bir aydınlatma yok. Akşam olduktan sonra cadde karanlığa gömülüyor. Bunun dışında kaldırımlar çok özensiz bu iki sorun içinde konuşulması gerekiyor. Cadde üzerinde çok sayıda seyyar satıcı bulunuyor. Bunlara da bir çözüm bulunmalı. Biz kimsenin ekmeğiyle oynamak için bunu demiyoruz. Ancak her şeyin bir nizamı var. Bu kadar güzel bir cadde de böyle seyyarlık olmaz. Caddeye gelen çok sayıda yabancılar büyük sıkıntılar yaşıyor.” Dedi.

 

 

“ESNAFA YARDIMCI OLUNMASI GEREKİLİYOR”

33 yıldır cadde de esnaflık yaptığını ifade eden Ölmez şöyle devam etti: “Ben 33 yıldır bu caddedeyim. 33 yıl önce caddenin durumu neyse bugünde hemen hemen aynı durumda. Sadece bir dönem cadde de bir kaldırım çalışması yapıldı ve cadde kaldırımları genişletildi. Ancak bu kesinlikle yeterli değil. Cadde ile ilgili yeni çalışmalarda yapılması gerekiyor. Biz kirada kalmıyoruz. Mülk sahibiyiz. Ancak kiralar çok yüksek. Normal şartlarda 7-8 bin olması gereken kira bedelleri ne yazık ki 17-18 binden başlayıp 30-35 binlere kadar çıkabiliyor. Bu yüzden de esnaf sorunlar yaşıyor. Zaten sıkıntı zamanlar yaşanıyor. Bu yüzden de kiralar için bir çalışma yapılması gerekiyor.”

 

GÜLENGÜN: TRAFİĞE KAPATILIRSA ESNAF BİTER

Ara sokakta esnaflık yapan Sabahattin Gülengün, “Kaldırımların görünüşü çok kötü. İnsanlar cadde üzerinde yürüdüğünüz zaman üstünüz başınız çamur oluyor. Bu kaldırımlar bir an önce elden geçirilmeli. Cadde üzerinde ciddi bir park sorunu var. Ancak sürekli cadde trafiğe kapatılsın diyenler yanlış yapıyorlar. Caddenin trafiğe kapatılması esnafın çok büyük sorunlar yaşamasına neden olur. Cadde kapatılması yerine alınacak önlemler ile çözülmelidir. Bana göre yapılan parklar için bir önlem alınırsa cadde ile ilgili hiçbir sorun kalmaz.” Şeklinde konuştu.

 

 

ADIYAN: CADDE IŞIKLANDIRILMALIDIR

Gazetemize konuşan ve bir esnafta alışveriş yapan vatandaşlardan Bilal Adıyan şunları dile getirdi: “Kiralık ve satılık araçlar sürekli cadde üzerine bırakılıyor. Buda insanların yürümesine çok büyük engel oluyor. Kaldırımlar yeterince geniş değil. Öncelikli olarak kaldırımlar genişletilmelidir. Bu yapılması durumda caddenin trafiğe kapatılmasına da çok fazla gerek kalmayacaktır. Bunun dışında ışıklandırmalar yapılması gerekiyor. Güneşin batması ile birlikte cadde karanlık oluyor. Sokak lambaları var ancak bu yeterli olmuyor. Güzel süslemeler yapılması gerekiyor. Buda vatandaşı daha fazla cezbedecektir.”

 

ÇAĞLAR: VAN SAHİPSİZ BİR KENT

Cadde sorunları ile ilgili konuşan Ali Çağlar, “Cadde üzerinde ciddi bir park sorunu var. Bu soruna bir an önce el atılması gerekiyor. İnsanlar bize geldikleri zaman cadde üzerinde araçlarını park edecek yerler bulamıyorlar. Bana göre cadde trafiğe kapatılmaması gerekiyor. Cadde trafiğe kapatılması durumda esnaf ciddi sorunlar yaşar. Bu yüzden bana göre cadde de parkomat uygulanmalıdır. Van bana göre çok sahipsiz bir şehir. Bu yüzden cadde de bu sorunlar var. Bu saatten sonra bu sorunların çözülmesi gerekiyor.” Dedi.

 

 

KURT: KİRALAR ZOR DURUMDA BIRAKIYOR

Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Tacettin Kurt adlı kahvehaneci esnafı şu sözleri kullandı: “Esnaf olarak çok fazla sıkıntımız var. Özellikle biz kirada kalan esnaflar olarak kiralardan çok fazla şikayetçiyiz. Esnaf bu anlamda bitmiş durumda. Bunun dışında araçlar trafiği çok kötü etkiliyor. Caddenin bana göre trafiğe kapatılması gerekiyor. Cadde trafiğe kapatılması durumda sorunlar rahat bir şekilde çözülecektir. Cadde de düzende çok iyi değil. Bu sorunlar acilen çözülmelidir.”

 

ÇELİK: ARAÇLAR 5 DAKİKA DURAMIYOR

Sorunlarla ilgili konuşan Nihat Çelik adlı esnaf ise, “Cadde üzerinde büyük sorunlar var. Bu sorunlardan en büyüğü park sorunu ile kiradır. Sorunlar için belediyenin çalışma yapması gerekiyor. Özellikle park sorunu en büyük sıkıntı olarak görünüyor. Bu yüzden de belediyenin ve diğer yetkililerin bu konuda çalışma yapması gerekiyor. Alışveriş ve gezmek için caddeye gelen vatandaşlar hiçbir şey yapamadan geri gidiyorlar. İnsanlar araçlarını 5 dakika park edecek bir yer bulamıyorlar. Sadece bankamatikten para çekmek için insanlar araçlarını bırakıp para çekemiyorlar. Böyle bir park yönetimi olamaz. Bana göre cadde trafiğe kesinlikle kapatılmalı.” İfade etti.

 

 

KUTLU: VAN’DA OTOPARKLAR YAPILMALI

Gazetemize konuşan gözlükçü esnafından Kutlu Optik yetkilisi Salih Kutlu şunları dile getirdi: “Cadde üzerinde park sorunu çok fazla. Otopark gibi büyük bir sıkıntı var. Yetkililer bunu görmüyorlar mı bilmiyorum. Ancak bu sorun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Yapılacak olan düzenleme ile cadde tam anlamıyla parka kapatılabilir. Ya da belediye bu anlamda otoparklar yapması gerekiyor. Sadece cadde de değil. Van genelinde böyle bir sıkıntı var. Bunun dışında cadde de çok fazla seyyar var. Buda en büyük sorunlardan bir tanesi. Biz memleketimiz için çok üzülüyoruz. Bu sıkıntılar bir an önce çözülmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra cadde sorunları çözülmeli. Kentsel dönüşümden faydalanarak sıkıntılar giderilmelidir.”

 

ŞEN: BELEDİYE PARKOMAT YAPMALI

Gazetemize konuşan Salih Şen adlı esnaf ise şu sorunları dile getirdi: “En büyük sorunumuz trafik ve otopark sorunu. Belediyenin bir an önce bu soruna bir çözüm bulması gerekiyor. Biz esnaf olarak bu sorundan dolayı çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Vatandaşlar bizim yanımıza gelip alışveriş yapmak istiyor. Bunu geçtik dostlarımız arkadaşlarımız işyerimize gelmek istiyorlar ancak araçlarını bırakabilecekleri bir yer yok. Bir an önce belediyenin burada parkomat uygulaması gerekiyor. Para cezası kesilmesinde durumunda bu parkların önüne geçe bilinir.”

 

 

KAÇAR: BELEDİYEDEN BEKLENTİMİZ ÇOK

Mesut Kaçar adlı giyimci esnafı ise, “Kiralar çok yüksek. Bizim esnaf olarak en büyük sorunumuz budur. Elbette ki mülk sahiplerine şunu yapın diyecek halimiz yok. Ancak fiyatlar belli bir seviyeye çekilmelidir. Bunun dışında cadde üzerindeki binaların belli bir düzene alınması gerekiyor. Bunun dışında bizim işimiz en kötü etkileyen sorunlardan bir tanesi de cadde üzerindeki parklar ve trafik sorunudur. Yıllardır bu sorun bir türlü çözülmedi. Belediye el değiştirdi. Bu saatten sonra belediyeden beklentimiz özellikle trafik ve park sorununu çözmeleri gerekiyor. Belediyeden beklentilerimiz var. İnşallah bu sorunlarda bir an önce çözülsün.” Dedi.

 

AKYOL: CADDE OTO GALERİYE DÖNÜŞMÜŞ

Gazetemize konuşan kozmetik işyeri sahibi Coşkun Akyol şunları dile getirdi: “Caddenin en büyük sorunu trafik ve park sorunu. Buna acil çözüm gerekiyor. Özellikle araçların üzerine kiralık satılık kağıtların vurulup caddenin oto galeriye dönüştürülmesi doğru değil. Bu araçlar ile ilgi özellikle önlem alınmalıdır. Bu cadde galeri caddesi değil. Kentin en güzel caddesi olan Cumhuriyet Caddesi bu şekilde bilinmemesi gerekiyor. Bu anlamda yetkililerin kesin olarak bir adım atması gerekiyor.”

 

 

GEZGEN: KİRALAR YÜKSEK, ARAÇ TRAFİĞE KAPATILMALI

Mahmut Gezgen isimli restoran yetkilisi ise esnafın en büyük sorunun yüksek kiralar olduğunu kaydetti. Gezgen, “Kira fiyatları çok yüksek. 5-10 bin lira kira bedeli olması gereken işyerleri 25-30 bine kiraya veriliyor. Bu ne kadar doğru bilmiyorum ancak kira bedelleri çok yüksek. Bu konuda esnaf ciddi sorunlar yaşıyor. Bunun dışında esnafın sıkıntı yaşamasının bir diğer durumu ise otopark ve trafik sorunudur. Bence Cumhuriyet Caddesi kesinlikle trafiğe kapatılmalıdır. Cadde trafiğe kapatılmadan esnafın gelişmesi ve büyümesi zor görünüyor.” Şeklinde konuştu.


ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / MERAL YILDIZ

 
Editör: TE Bilisim