Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

 

Kapıköy Gümrük Kapısı projesiyle Çevre Yolu Projesi'nin birbiriyle bağlantılı olduğunu vurgulayan Atalay, şu ifadeleri kullandı: "Ama yıllardır Van Büyükşehir Belediyesi Van'daki Çevre Yolu Projesini engelliyor. Şimdi buna bir çözüm bulduk. Bu projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisine alıyoruz. Yani belediyenin buradaki rolü bakanlığa devrediliyor. İnşallah çevre yolundaki çalışmalar da en kısa sürede başlayacak. Bunun için bir Bakanlar Kurulu kararı çıkacak. İnşallah bir iki hafta içinde bu karar çıkacak ve bir yandan Kapıköy Sınır Kapısı yapılırken diğer tarafından çevre yolu da yapılıyor olacak." Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) bazı belediyelere yapılan görevlendirmelere ilişkin, "Bu belediye başkanları, terör örgütleriyle irtibatlarından dolayı tutuklanmışlar. Buralarda siyasi bir görevlendirme yapılmadı. Dolayısıyla daha objektif, şehrin ihtiyaçlarını daha çok gözeten, devletin tahsis ettiği kaynakları yerinde kullanan bir hizmet anlayışı olacak." dedi.

 

YATIRIM PROGRAMINI BAKAN ELVAN AÇIKLAYACAK!

Atalay, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı ve içerisinde Van'ın da yer aldığı 23 ili kapsayan "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi"nin bölgedeki istihdam sorununu çözeceğini bildirdi. Hükümetin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ekonomiyi daha çok canlandırma ve işsizliği azaltma yönünde bazı hazırlıklar yaptığını anlatan Atalay, programın uygulama aşamasıyla ilgili Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile toplantı yapacaklarını belirtti. Bölgeye yapılacak yatırımların görüşüleceği toplantıya bölgedeki vali ve milletvekillerinin de katılacağını vurgulayan Atalay, "Programın uygulamaya nasıl geçeceği konusunda ve hangi teşviklerin veya yatırımların öngörüldüğünü Kalkınma Bakanı'mız o gün açıklayacak. Biz de bu açıklamayı bekliyoruz. Hükümet, paketin genel esaslarını açıkladı ama bunun uygulamaya dönük daha pratik şeklini kalkınma bakanımız anlatacak." diye konuştu.

 

"YATIRIMLAR TERÖRLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ BİR ENSTRÜMANDIR"

Atalay, ekonomik yatırımların terörle mücadelenin bir parçası olduğuna değinerek, şöyle devam etti: "Genç nüfus, ülke ortalamasına göre bu bölgede çok daha fazla. Dolayısıyla işsizlik oranı da yüksek. Ekonomide canlanma ve yeni yatırımlar istihdamı artıracak. Böylelikle gençlerimiz iş imkanı bulacaklar. Terör örgütü bölgenin kalkınmasını istemiyor bu nedenle yatırımları engelliyor. Bu bölgede bildiğimiz partinin belediyeleri yatırımları bile engelliyor. Örneğin Özalp'ta bir proje için belediye arsa vermiyor. Onun için bu hizmet Gevaş ilçesine alındı. Çünkü Gevaş'ta belediye çalıştı ve arsa buldu. Bütün bu açılardan baktığımızda bu bölgedeki yatırımlar ve ekonominin canlanması terörle mücadelede çok önemli bir enstrümandır."

 

Bölgenin canlanmasının biraz da terörün azalmasına bağlı olduğunu değerlendiren Atalay, bölgeye yatırım ve iş adamlarının gelmesinin bununla ilişkili olduğuna işaret etti.

 

VAN'DA TURİZM FUARI ERTELENDİ

Van'da yapılması planlanan turizm fuarının terör olayları nedeniyle ertelendiğine dikkati çeken Atalay, şöyle dedi: "Burada turizm fuarı açmayı planlıyorduk. Van'da bunun hazırlıkları yapılmıştı. Ama bu fuar ertelendi. Çünkü son patlamada, yaralananların içinde İranlı turistler de vardı. Bu nedenle İranlı turistler yapacağımız fuara katılım göstermekte tereddüt ettiler. Ama yine de Van'ın tanıtımıyla ilgili Güç Birliği Platformlarımızı yapmaya devam ediyoruz."

 

Atalay, Van'ın turizm imkanlarının daha iyi tanıtılması için bir heyet kuracaklarını aktararak, Kültür ve Turizm Bakanlığıyla da görüşülerek, kentin daha çok tanıtılması ve geliştirilmesi için çalışma yürüteceklerini vurguladı.

 

Atalay, Kapıköy Gümrük Kapısı'nın modernize edilmesiyle ilgili de şunları dile getirdi: "Van'da Kapıköy Sınır Kapısı'nın yenilenmesi ilk hedeflerimizden biriydi. Yeni projeyle orası hem modern bir hale geliyor hem de tır ve otobüs trafiğine açılacak. Yani burası bir ticari merkez olacak. Dolayısıyla burada tır trafiği arttırıldığında buna bağlı olarak lojistik merkezin kurulmasına da ihtiyaç duyulacak. Bunlar hepsi birbiriyle ilişkili konular."

 

ÇEVRE YOLU PROJESİ BAKANLIĞA DEVREDİLİYOR

Van'da yapılması planlanan Çevre Yolu Projesi'ne de değinen Atalay, projenin kent için önemli olduğunu anlattı. Kapıköy Gümrük Kapısı projesiyle Çevre Yolu Projesi'nin birbiriyle bağlantılı olduğunu vurgulayan Atalay, şu ifadeleri kullandı: "Ama yıllardır Van Büyükşehir Belediyesi Van'daki Çevre Yolu Projesini engelliyor. Şimdi buna bir çözüm bulduk. Bu projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisine alıyoruz. Yani belediyenin buradaki rolü bakanlığa devrediliyor. İnşallah çevre yolundaki çalışmalar da en kısa sürede başlayacak. Bunun için bir Bakanlar Kurulu kararı çıkacak. İnşallah bir iki hafta içinde bu karar çıkacak ve bir yandan Kapıköy Sınır Kapısı yapılırken diğer tarafından çevre yolu da yapılıyor olacak."

 

"BELEDİYELERE SİYASİ GÖREVLENDİRME YAPILMADI"

Atalay, İçişleri Bakanlığı tarafından KHK ile bazı belediyelere yapılan görevlendirmelere ilişkin de belediyelere yeni görevlendirmelerin yapılmasının mecburiyet olduğunu belirtti.

 

Atalay, konuşmasını şöyle tamamladı: "Zaten bu belediye başkanları, terör örgütleriyle irtibatlarından dolayı tutuklanmışlar. Bunların yerine vali yardımcıları ve kaymakamlarımız görevlendirildi. Yine bu bölgede mülki idareyi yürüten arkadaşlarımız hizmet edecek. Buralarda siyasi bir görevlendirme yapılmadı. Dolayısıyla daha objektif, şehrin ihtiyaçlarını daha çok gözeten, devletin tahsis ettiği kaynakları yerinde kullanan bir hizmet anlayışı olacak. Görevlendirmelerin yapıldığı ilk günlerde çöp toplamama gibi bazı sıkıntılar yaşandı. Ama şimdi tam olarak rayına oturdu ve iyi gidiyor. İnşallah bir sorun da olmaz ve bu ilçelerimiz bundan sonraki süreçte daha çok hizmet alacak. Devlet, buna bir mecburiyet olarak başvurdu. İşler yürümüyordu ve başka türlü zorluklar vardı. Daha geçen gün Erciş'te patlayıcı yüklü kamyon yakalandı. Yani belediyelerin bu konulardaki irtibatı ve rolü oldukça devlet mecburen müdahale edecektir." 

Editör: TE Bilisim