ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-HAKAN İZGİ

Tuşba Belediyesi hizmet binası açılışında konuşan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Van’da devam eden ve tamamlanan projelere değindi. Bilmez, çevre yolundan arıtma tesisi, dip çamuru temizliği, sahil yolu, millet bahçeleri gibi birçok konuya dikkat çekti. Çevre yoluyla ilgili konuşan Bilmez, “Van Çevre Yolu ve Civarı Revizyon İmar Planı ve uygulaması (18. Madde) çalışmaları ve akabinde yürütülen tescil çalışmaları tamamlandı. Sayın Bakanım bu konuda verdiğiniz destek için size ve Bakanlığınız çalışanlarına teşekkürü borç biliriz. Ayrıca tescil işlemlerinin bitmesi üzerine Ulaştırma Bakanlığımızca ikmal ihalesi yapılarak çevre yolunun yapımına başlanmıştır. Bundan dolayı da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanımıza Van Halkı adına şükranlarımızı arz ediyoruz. Van Gölünün kirlenmesine neden olan Van atık suyunun Van Gölünü kirletmemesi için 3 yıl önce temeli atılan İleri Biyolojik Atık Su Arıtma tesisimiz geçen yıl 5 Haziran Dünya Çevre Gününde tam kapasiteyle faaliyete alınmıştır.”

EDREMİT’İN KANALİZASYON SORUNU DA ÇÖZÜLÜYOR

“Ayrıca sahilde bulunan 300 civarında ahır yıktırılarak ahırlardan kaynaklanan kirlenmenin önüne geçildi. Ayrıca Edremit kanalizasyon işi de ihale edilerek işin fiziki gerçekleşme oranı yüzde 70 civarında olup önümüzdeki birkaç ay içinde inşallah tamamlanacaktır. Çatak Arıtma Tesisi de geçen yıl bitirilerek faaliyete alındı. Bu Arıtma Tesisi 45 kilometrelik rafting parkurunun faal olarak kullanılması için önem arz etmektedir. Çatak Belediyemiz tarafından Çatak deresi üzerinde yapılmakta olan rafting tesisleri de bu sene hizmete girecektir” dedi.

“323 BİN METREKARE ALANDA 133 BİN METREKÜP DİP ÇAMURU TEMİZLENDİ”

Bilmez, dip çamuru temizliğine de değinerek, “Van merkezde Arıtma Tesisinin devreye alınması ile birlikte gölün kirlenmesinin önüne geçilmiştir. Fakat yıllarca akan atık suyun sahil bandında oluşturduğu dip çamuru büyük bir kirlilik sebebiydi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılan çalışmalarla şu ana kadar 323 bin metrekare alanda 133 bin metreküp dip çamuru temizlendi. 2 milyon metreküp dip çamuru temizlemeyi hedefliyoruz. İlimizin yılardır vahşice depolanarak çevre kirliliğine sebep olan çöpler, Sayın Bakanım destekleriniz ile yapılan Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi ile enerjiye dönüşmektedir. Bu çevreci projeyle Tesiste günde ortalama bin ton çöp ayrıştırılmakta, biyogaz ve elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Şu anda 14 bin hanenin elektriği karşılanıyor. Tesis tam kapasite ile çalıştığında 35 bin hanenin elektrik ihtiyacı buradan karşılanacak.”

VAN’IN HAYALİNDEKİ SAHİL YOLU YAPILIYOR

“Yıllardır Vanlıların özlem duyduğu Van Merkez sahil yolu desteklerinizle yapılıyor. Ayrıca Çitören ve Molla Kasım arasındaki sahil yolumuzda yapılmaktadır. Her iki sahil yolumuzda 30 metre genişliğinde olup hem bisiklet yolu hem yürüyüş yolu olarak ta kullanılacaktır. Van Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonumuzun yaptığı çalışmalar sonucunda Van ve çevresindeki 42 alanın tescili gerçekleştirilmiştir. Bunun için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz ile Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonumuza bu gayretli çalışmalarından dolayı huzurunuzda kendilerine teşekkür ediyorum. Tabiat Varlıklarının korunmasına yönelik çok sayıda alanın tescil edilmesi, Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ile ilgili çalışmalar Sayın Bakanım desteklerinizle inşallah kısa sürede sonuçlanacaktır” şeklinde konuştu.

“MİLLET BAHÇELERİ HAYATA GEÇECEK”

Millet bahçelerinden de söz eden Bilmez, “Sayın Bakanım; Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptığımız Fidanlık Millet Bahçemiz 230 dönümlük 1. Etabı bitirilerek faaliyete alınmıştır. Bu Millet Bahçemizin bünyesinde Kültür Merkezi, Kütüphane, Kadın Merkezi, Gençlik Merkezi, spor sahaları, düğün salonu ve mesire alanları bulunmaktadır. Fidanlık Millet Bahçesinin 130 dönüm olan 2. etabı ile 160 dönüm olan 3. etabın yapımları devam etmektedir. İlimizde Tuşba İlçesi Akköprü Mahallesinde 104 bin 777 metrekare alanda sosyal donatılarıyla yapımı devam eden Millet Bahçesi yüzde 86 oranında tamamlandı. İpekyolu İlçesi Tepebaşı Mahallesindeki 20 bin 649 metre kare alanda inşaatı devam eden Millet Bahçesi yüzde 80 oranında tamamlandı. Diğer taraftan Edremit İlçesi Erdemkent Mahallesinde 33 bin metre kare alanda yapımına başlanan Millet Bahçesi ise yüzde 25 oranında tamamlandı. İpekyolu ve Tuşba Belediyelerimiz tarafından Van sahilinde planlanan Millet Bahçelerine dair projeleri de inşallah desteklerinizle hayata geçecektir. Sahilde yapılan yol ve Millet Bahçeleri ile Van halkı Van Denizi ile bütünleşecektir” diye aktardı.

“SON İKİ YIL İÇİNDE 176 KİLOMETRE BETON SULAMA KANALI İNŞA ETTİK”

Bilmez, çeşitli binalara ve tarım ile hayvancılık alanında yapılan çalışmalara da dikkat çekerek, “Tarımsal ve Kırsal hizmetler belediyemizin zorunlu hizmetlerinden olmamakla birlikte vatandaşlarımızın ihtiyaçlarından dolayı Büyükşehir Belediyesi olarak son iki yıl içinde 176 kilometre beton sulama kanalı inşa ettik (Yaklaşık 100 bin dekar tarım arazisi sulanmaktadır.) 2 bin 340 km arazi yolu açtık. 67 bin metre koruge ve 255 bin metre kangal boru dağıttık. 52 adet hayvan içme suyu amaçlı sondaj ve 207 adet bent yaptık. 14 adet terfi merkezi güneş enerji sistemi inşa ettik. 6 bin 180 adet sıvat dağıtımı yaptık. Bin 62 kilometre kanal temizliği ve 314 adet gölet temizliği yaptık. İlimiz modern bir Tapu kadastro binasına kavuştu. Bin 400 metre kare üzerine kurulu bodrum dahil 10 kattan oluşmaktadır. Toplam kapalı alanı 14 bin metre karedir.”

BİLMEZ’DEN CUMHURBAŞKANINA TEŞEKKÜR

“Binamızda; Tapu Kadastro 15. Bölge Müdürlüğü, Van Kadastro Müdürlüğü, İpekyolu ve Tuşba ilçe Tapu Müdürlükleri hizmet vermektedir. Ayrıca binamızda civar illerden gelen personelin kalabileceği mütevazı bir misafirhane bulunmaktadır. Edremit ilçe Tapu Müdürlüğünü de bu binaya taşımayı planlamaktayız. Bina 9 bin 235 metre kare üzerine kurulu 5 katlı olup 12 bin 500 metrekare kapalı alana sahiptir. Binanın bünyesinde konferans salonu ve eğitim salonları gibi sosyal donatı alanları ayrıca bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimat ve himayeleri ile ilimiz de gerçekleştirilen ve planlanan yatırımlardan dolayı Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere zatıaliniz ve tüm bakanlarımıza, kentimizin sorunlarını hem mahallinde hem Ankara da yakından takip eden sayın milletvekillerimize şahsım ve Van halkı adına şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim