ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ/HAKİM İNALÖZ- Dünya’da ve Türkiye’de hızla etkisini arttıran Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) ülkelerin sağlık sistemini olumsuz etkilerken, Türkiye’de hızla yayılan salgına karşılık şehir hastaneleri büyük rol oynuyor. Özellikle 30 Büyükşehir’de yapılması hedeflenen şehir hastanelerinin bir kısmı hayata geçerken bir kısmı yapımı devam ediyor. Özellikle böylesi kritik bir süreçte Van’ın şehir hastaneleri listesinde yer almaması kent kamuoyunda beklentiye neden oldu. Van’ın yakınında olup en büyük yatırımlardan en büyük pastayı alan Erzurum’da da şehir hastanesinin açılması için gün sayılırken bölgenin asıl lokomotifi olan Van’ın da böyle bir hastaneye kavuşması gerektiği fikri şu günlerde daha sık tartışılır oldu.

Şu ana kadar sıkça tartışılmasına rağmen Koronavirüs salgını sonrası önemi ve hayatiliği kanıtlanan hastaneler konusunda Van’ın öncelikli olması gereken illerden birisi olduğu tartışılırken konumu itibariyle de bu hastanenin Van’a şart olduğu öne çıkıyor. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi ile birlikte bir de özel hastane ile birlikte 1 milyon 200 bin civarında bir nüfusu ve Bitlis, Muş, Hakkari ile birlikte İran, Irak gibi diğer ülkelerden gelen hastalara cevap vermeyen Van’da bu hastanenin kurulması elzem olarak görülüyor.

CUMHURBAŞKANI HAYALİM DEDİ ŞU ANA KADAR 13 İLDE AÇILDI!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Hayalim ve sevdam” olarak nitelendirdiği şehir hastaneleri projesi kapsamında, bugüne kadar 13 şehir hastanesi kurulup hizmete başladı. İlk olarak Mersin’de kurulan Şehir Hastanesi sistemi ilk gündeme geldiğinde Mersin Şehir Hastanesi'nin açılışına katılarak açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “14 yıldır bu projenin hayalini kuruyordum. Bu aşık olduğum bir projedir" ifadelerine yer vermişti. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 büyükşehirde de şehir hastanesi yapılacağı müjdesini vermişti. Bu sözlerin ardından sırasıyla İstanbul’da 3, Adana, Mersin, Isparta, Yozgat, Kayseri, Manisa, Elazığ, Ankara, Eskişehir, Bursa’da ise her biri bin ve üzeri yatak kapasiteli hastaneler hayata geçirildi. Bununla birlikte 2020 yılı içerisinde Konya, Erzurum, Tekirdağ, Kütahya, Kocaeli, Ankara Etlik, Gaziantep ve İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi ise açılış yapmaya hazırlanan iller olarak açıklandı.

DOĞU’DAKİ TEK ŞEHİR HASTANESİ DE YİNE ERZURUM’A

Türkiye’nin dört bir yanına yapılan şehir hastanesi yapılırken Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk şehir hastanesi Erzurum’a yapılıyor. Yapımı tamamlanan ancak açılışı henüz yapılmayan, 400 bin metrekare kapalı alana sahip Erzurum Şehir Hastanesi 1500 yatağı, 270 yoğun bakım odası, 310 poliklinik ve 40 ameliyathanesiyle bölgede sağlık sektörüne hitap edecek. 2013 yılında dönemin Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın projelendirmesiyle ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla yapımına başlanan Erzurum Şehir Hastanesi, tamamlanarak açılışı yapılması bekleniyor.

VAN’A NEDEN YAPILMADI?

‘Sağlıkta Dönüşüm Projesi’ ile hayata geçirilen şehir hastaneleri Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) mücadelede de aktif rol alıyor. Sağlık hizmetlerinin en üst noktaya çıkarıldığı, fiziki altyapısı, nitelikli yatak kapasitesi ve sahip olduğu yüksek teknolojiyle en büyük katkıyı şehir hastaneleri sağlıyor. Bu anlamda böylesi bir süreçte bu hastanelerin önemi bir kez daha kanıtlanırken kamuoyunda ise Van’da da böyle bir hastanenin yapılması konusu tartışılıyor. Van gibi bölgenin lokomotifi olan ve Hakkari, Bitlis, Muş başta olmak üzere bir çok diğer il ve buna ek olarak çevre İran, Irak gibi gibi ülkelerden de hasta kabul eden Van’ın bu anlamda şehir hastanesinin mutlak yapılması gereken kentlerden birisi olarak görülüyor.

ÖNCEKİ DÖNEM VAN ŞEHİR HASTANESİ MÜJDESİ VERİLDİ AMA…

Van’ın şehir hastanesi süreci ile ilgili ilginç gelişmelerden birisi 2017 yılında yaşandı. O dönem Van milletvekili olan Prof. Dr. Beşir Atalay öncülüğünde başlatılan Güç Birliği Toplantıları’ndan birinde konu gündeme gelmiş ve o toplantıya katılan dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ o gün Van’a şehir hastanesi müjdesi vermişti. konuk oldu. Günler önce Van’da sağlık alanında önemli çalışmalar yaptıran ve gelir gelmez talepleri dinleyen Bakan Akdağ, Van’a yakından bir alaka gösterip önemli müjdeler paylaştı. Akdağ o gün yaptığı açıklamada: “Van’daki külliyemizin bütün fonksiyonlarıyla ismi Van şehir hastaneleridir. Bunu da burada ilan ediyorum. Artık Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ismini kullanmıyoruz. Van Şehir Hastanesi ismini kullanıyoruz. Diğer illerde bulunan şehir hastanelerinde hangi yenilikleri getirdiysek Van’daki şehir hastanesine de o uygulamaları getireceğiz.”

BAKAN GİTTİ ŞEHİR HASTANESİ UNUTULDU

Öte yandan bu açıklamaları yapmasının ardından kısa süre sonra görev değişikliği yaşanan Sağlık Bakanlığı’nda bu proje ile ilgili olarak hiçbir adım atılmadı. Şehrin adını Şehir Hastanesi olarak ilan eden Akdağ’ın ardından bu konuda adım atılmazken, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bunun aksine Sağlık Bilimleri Üniversitesi kapsamına alınarak SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu.

ERDOĞAN DA VAN’A MÜJDE VERMİŞTİ

Van’a şehir hastanesi konusu için adım beklenildiği süreçte 2018 yılında Van’a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da o hastane ile ilgili olarak müjde paylaşmıştı. Erdoğan Van'a içinde fizik tedavi ve psikiyatri bölümünün de içinde yer alacağı şehir hastanesi için çalışmalara başladıklarını söylemişti. Başkan Erdoğan o dönem, “Kamu-özel ortaklığı ile yapacağımız 450 yataklı fizik tedavi ve psikiyatri bölümlerinin içinde yer aldığı şehir hastanemizin de çalışması devam ediyor.” Diyerek Van’ı heyecanlandıran o projeden detaylar paylaşmıştı. Geçen süreçte bir adım atılmazken, nüfusu ve bölgeden gelen hasta sayısı her geçen gün artan, daha önce 3 olan özel hastane sayısı bire düşen Van’ın bu sıralar tekrardan bu sürece dahil edilmesi gerektiği hususu bir kez daha öne çıktı.

İŞİN SAĞLIK BOYUTU İLE BİRLİKTE TURİZM BOYUTU DA VAR!

Van’da şehir hastanesi kurulması hususunun kentin ihtiyacı ile birlikte civar iller ve çevre ülkelerden gelen hastalar da büyük önem arzediyor. Bilindiği gibi son yıllarda Van sağlıktaki lokomotif illerden birisi olarak hizmet verirken, sağlık turizmi konusunda da birçok tanıtım faaliyeti yürütülüyor. Bu anlamda aşama da katedilirken Şehir Hastaneleri Projesi’nin önemi konusunda kentin turizminin şekillenmesinde büyük pay sahibi olan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir de bu hastanenin önemine vurgu yaptı.

“SAĞLIK TURİZMİNE DE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAKTIR”

Tunçdemir, kentin yıllardır turizm noktasında iyi bir yol kat ettiğini ve sağlık noktasında da bölgeye hitap edecek alt yapıya sahip olması noktasında şehir hastanesinin kentte kazandırılmasının önemli olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde son yıllarda sağlık noktasında atılan adımlarla sağlık turizmi de iyi bir yol kat edildi. Özellikle şehir hastanelerinin yapıldığı kentlerde sağlık turizmi noktasında da büyük katkı sağladı. Bu noktada kent olarak büyükşehir olmamız hasebiyle şehir hastanesi ilimizde yapılması hem sağlık noktasında hem de sağlık turizm noktasında büyük katkı sağlayacaktır” diye ifade etti.

“VAN LİSTEYE EKLENMELİ!”

Doğu Anadolu Bölgesi’nde en önemli kavşak ve Orta Doğu’ya açılan kapı konumunda yer kentin sağlık alt yapısının daha da güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Tunçdemir, şunları kaydetti: “Bölge’de en önemli kentlerin arasında yer alan hatta konumu itibariyle stratejik bir yapıya sahiptir. Türkiye’deki büyükşehirlere yapılan ve yapımı devam eden şehir hastanelerinin ilimizde de gelinen salgın sürecinin hemen ardından yapılması büyük bir ihtiyaçtır. Kent kamuoyunda sık sık dile dile getirilen ve kentte şehir hastanesi yapılması gerektiğini ifade eden çok sayıda vatandaş ve sivil toplum kuruluşları mevcut iken hükümetten beklentimiz şehir hastanesi listesine ilimizin de eklenmesi olacaktır” dedi.

VAN’IN VE BÖLGE’NİN İHTİYACI VAR

Tunçdemir, kentin Doğu Anadolu Bölgesi’nde en uç noktada yer alması ve diğer kentlere hitap etmesi ve ayrıca dış sağlık noktasında sağlık turizmine önemli katkı sağlamasından dolayı kentte şehir hastanesinin yapılmasının önemini anımsatarak şunları ifade etti: “İlimize en yakın illerde; Erzurum, Malatya ve Elazığ’da şehir hastaneleri yer alırken en avantajlı il konumunda yer alan ilimizde neden şehir hastanesi yok, ilimizde de kısa sürede olması gerektiğini düşüyorum. İlimizde neden şehir hastanesi olması gerektiğini sıralarsak; İlimiz en uç noktada yer alması ve en önemlisi sınırda yer alıyor olması sağlık turizmi noktasında hem bölgeye hem de dış sağlık turizmine önemli katkı sağlayacaktır. Özellikle sağlık turizm noktasında Kuzey Irak, İran, Ermenistan ve Gürcistan gibi ülkelerin sağlık turizminden yararlanarak kente yeni turizm kapısı da eklemiş olacağız. Bu vesile ile kent ekonomisine katkı sağlayacağız. Diğer bir önemli nokta ise ilimizdeki ve bizlere yakın illerdeki insanların Ankara, İstanbul, Erzurum ve Diyarbakır’a gitmesinin önüne geçmiş olacağız. Dolasıyla ilimizin ve bölgemizin şehir hastanesine ihtiyacı var.”

Editör: TE Bilisim