15 Temmuz akşamı Türkiye’de yapılmak istenen darbe girişimine karşı Türkiye’de olduğu gibi Vanlılarda tek yürek olup demokrasi nöbeti tuttu.

 

Van'da vatandaşlar Türk bayraklarıyla Ak Parti binası önünde toplandı. İstanbul ve Ankara'da yaşanan gelişmelerin ardından Van'da da vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ile AK Parti İl Başkanlığı'nın olduğu alanda toplandı. Van'da yaklaşık bin kişilik grup, AK Parti İl Başkanlığı'nın da bulunduğu Meydanı'na geldi. Türk bayrakları Cumhurbaşkanı ve hükümete destek veren kalabalık yürüyüşe geçti. Darbe girişimine tepki için Van’da binlerce vatandaş sokağa döküldü.

 

VANLILAR ALANLARA AKIN ETTİ

Darbe girişimine tepkisini gösteren halk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine darbeyi protesto etmek için sokağa çıktı. Erdoğan’ın çağrısından öncede sokaklara dökülen halk çağrının yapılması ile birlikte adeta sayısını ona katlayarak akın etti. Giderek sayıları yüz binleri bulan kalabalık daha sonra Beşyol mevkiinde Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı’na doğru yürüyüşe geçti. Ellerinde Türk bayrakları ve Erdoğan’ın posteri ile birlikte sloganlar atan Vanlılar, ‘Kahrolsun FETÖ’, ‘Asker Kışlaya’, ‘Her şey Vatan İçin’, ‘Dik dur bu millet seninle’ ve tekbirler getirerek Erdoğan’a ve Türk polisine destek verdi. Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı’na yüz metre kala etten duvar ören polis ekipleri, anonslarla vatandaşlara sağduyulu davranmaları için uyarılarda bulundu. Her araçta yapılan uyarıların ardından polise sevgi gösterisinde bulunan halk, TOMA başta olmak üzere polis araçlarının birçoğunun üzerine çıkarak, protestolarına devam etti. Son olarak TOMA üzerinde ezan okuyan grup daha sonra polisin talimatıyla geri dönüş yaptı. Yol boyunca bitmeyen kalabalık kaldırımlarda beklerken, uzun araç konvoyu ise geç saatlere kadar korna çaldı. Yoğun güvenlik önleminin alındığı Van’da olumsuz bir durum yaşanmazken, halk tepkisini sokakta nöbet tutarak devam etti.

 

VANLILAR MEYDANLARDAN AYRILMADI

Van’da dün gece saatlerinden bu yana darbe girişimine yönelik tepkilerini sürdüren Vanlılar meydanlardan ayrılmadı. 15 Temmuz akşamı yüz binlerce kişinin katılımı ile sokaklarda darbe girişimine tepkisini gösteren Vanlılar, tekrar sokaklara inerek desteğini sürdürmeye devam etti. Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi tarafından Beşyol Meydanı’nda organize edilen tepki mitingine Vanlılar akın etti. Siyasi parti temsilcileri başta olmak üzere birçok vatandaşın katıldığı mitingde sloganlar atılırken, tekbirler getirildi.

 

ERÇEK: BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUZ

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi adına basın metnini okuyan Sunullah Ercek, “15 Temmuz gecesi ülkemizde Fettullah Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen darbe girişimini ve şimdiye kadar gerçekleştirilen tüm darbeleri lanetliyoruz. Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi gece boyuna üyeleriyle birlikte meydanlarda; darbe kalkışmasına karşı sivil iradenin, halkının oyuyla seçilmiş meşru yönetimin yanında yer almıştır. Halkın irade ve kararlılığı, darbe teşebbüslerini geçersiz kılan en önemli faktördür. Sivil yönetimin yanında duran, darbeye karşı sakağa dökülen, meydanlarda sivil iradeyi destekleyen, kendi geleceği için mücadele eden halkımızı kutluyoruz. Bu uğurda canlarını feda eden tüm kardeşlerimizin şahadetlerini kutluyoruz, Rabbimizden dileğimiz onlardan razı olmasıdır. Ailelerine ve tüm milletimize başsağlığı diliyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz. Darbeler, askeri cunta yönetimleri ülkemize her zaman baskı, korku, kaos, huzursuzluk ve yapılan her darbe ülkeyi hep geriye götürmüştür ve tarihimize bir kara leke olarak geçmişlerdir. Artık halkımızın hiçbir darbeye tahammülü yoktur. Darbe ve darbe teşebbüsleri yıllardır bu ülkenin belini büktü. Artık darbe istemiyoruz. Halkın bu tepkisinden sonra hiçbir yapı darbe kalkışmasına cesaret edemeyecektir. Küfre ve kafire alet olana, halka silah doğrultana lanet olsun. İhanet şebekeleriyle hesaplaşılmalı ve işbirlikçiler yargı önüne çıkartılmalıdır. Bu örgüte yönelik her türlü mücadele acilen yapılmalı ve ülkenin gündeminden çıkarılmalıdır. Rabbimiz hainlerin ve uluslararası şebekelerin tuzaklarını başlarına geçir” dedi.

 

ERCİŞ, DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKTI

TSK'da bir grubun akşam saatlerinde İstanbul ve Ankara’da hükümete karşı darbe girişiminde bulunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşları meydanlara davet etmesi yönündeki çağrısı üzerine Van’ın Erciş ilçesindeki vatandaşlar da Van Yolu Caddesi’nde ellerinde Türk bayraklarıyla demokrasiye sahip çıktı. Kısa sürede yüzlerce kişiye ulaşan vatandaşlar araç konvoyları oluşturarak demokrasiye sahip çıktı. Vatandaşlar ‘dik dur eğilme bu millet seninle’ sloganları attı.

 

MURADİYE DARBEYE KARŞI AYAKTA

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’ın Muradiye ilçesinde de vatandaşlar darbeye karşı geceyi dışarıda geçirdi. Toplanan kalabalığa karşı konuşan AK Parti İlçe Başkanı İbrahim Vanlı, "Birkaç çapulcunun yanlış davranışından dolayı ülkede bir rahatsızlık uyandırmıştır. Basına bir saldırı vardır. Demokrasiye bir saldırı vardır. Devlet büyüklerimiz işin başındadır. Asker de bizimdir, poliste bizimdir. Bu saldırı bütün halklara yapılmıştır. Sadece AK Partisine değil, halkın iradesine demokrasisine yapılmış bir saldırıdır. İnşallah kan dökülmeden hiçbir kimsenin burnu kanamadan bu işin sükuneti sabaha karşı demokrasi milletin egemenliği milletim meclisi tekrar görev başına geçecektir. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Halkın iradesi bütün silahların üstündedir. Bütün güçlerin üstündedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti halkları bugün bir bütün olup, bu dış güçlerin oyununa karşı dimdik durmaktadır. Yıllardır birlik ve beraberlik içinde nasıl yaşadıysak inşallah bunu da aşacaktır. Yine birlik ve beraberlik içinde yaşamaya devam edeceğiz. Birliğimizi hiçbir güç yenemeyecektir. Rabbim hiçbir zaman bizi Haşhaşilere ve dış güçlere karşı birbirimize düşürmesin. Sabah ezanları ve ışıklarıyla yine güzel bir günle hayata devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız görevleri başındadır biz Türkiye geneli halk olarak devletimizin yanındayız" dedi.Daha sonra Cumhuriyet Caddesinde yürüyüş yaptıktan sonra sabahlamak üzere bir kahvenin önünde oturarak olayları değerlendirdi.

 

ÇATAKLILAR DARBEYE ‘HAYIR’ DEDİ

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’ın Çatak ilçesinde de vatandaşlar darbeye ‘hayır’ demek için sokaklara çıktı. İlçe merkezindeki halk ellerindeki Türk bayraklarla darbeye ‘hayır’ demek için sokağa döküldü. AK Parti Çatak İlçe Başkanlığı önünde başlayan protesto sabah namazına kadar devam etti. Toplanan vatandaşlara hitap eden AK Parti İlçe Başkanı Tahsin Babur, TSK'nın içinde bulunan küçük bir grup, askerin darbe yapma teşebbüsünde bulunduğunu ifade etti. Tahsin Babur, “Darbe yapmaya çalışanlar TSK içindeki paralelci FETÖ grubunun uzantılarıdır. Bu halk bunlara asla fırsat vermeyecektir. Bu darbe girişimi sadece AK Parti’ye değil, Türkiye Cumhuriyeti demokrasisine yapılmış bir darbe girişimdir. Bunu yapanları ve destekleyenleri, taraf olanları şiddetle kınıyoruz. Bu halkın karşısında hiçbir güç asla ayakta duramayacaktır” dedi. İlçe halkı, sabah saatlerinde gelen olumlu haberler üzerine sokaklardan ayrıldı.

 

VAN TSO’DAN DARBE GİRİŞİMİNE KINAMA

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu, darbe girişimini kınadı.

Van TSO’dan yapılan açıklamada, “Doğrudan halkın tercihlerine ve demokrasinin ön koşulu olan kurum ve kuruluşlara yönelik olduğuna inandığımız 15 Temmuz kalkışmasını, çağdaş, modern ve müreffeh bir toplum oluşturma arzusuna, doğrudan demokrasiye yönelik bir eylem olduğu kanaatini taşıyor bu kalkışmayı kınıyoruz. Türkiye’nin çıkarının her şeye rağmen ve ısrarla daha fazla demokrasi olduğu aşikârdır. Seçimle işbaşına gelen iradenin ancak seçimle değişebileceğine olan inancımızı belirtmek isteriz. Bu nedenle hepimizin bu son olaydan çıkaracağımız ders ile temelleri demokrasiye dayanan, herkesin kendisini bulduğu, bir anayasa ülkemizin vazgeçilmez reçetesi olarak ivedilikle hayata geçirilmelidir. Darbeleri önlemenin çaresi daha çok demokrasi, daha çok özgürlük, daha çok iç barış ve daha çok katılımcılıktır. Bu duygu ve düşüncelerle şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin kalkınması için halkımızın ve üyelerimizin hak ve menfaatinin gerektirdiği projelerin hayata geçirilmesi için çalışmalarımızı devam ettirecek ve demokrasiye tüm gücümüz ile sahip çıkacağız” denildi.

 

ABB’DEN DARBE GİRİŞİMİNE SERT TEPKİ

Anadolu Basın Birliği (ABB) Van Şubesi, dün akşam saatlerinde bir grup asker tarafından Türkiye devletine ve hükümetine yönelik yapılan kalkışma darbesine sert tepki gösterdi.

Anadolu Basın Birliği Van Şubesi’nden yapılan açıklamada, “Dün akşam saatlerinde, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine sızmış bazı gruplar tarafından yapılan sözde darbe girişimlerini nefretle kınıyoruz. FETÖ terör örgütü tarafından başlatılan bu darbe girişimi demokrasimize yapılan en büyük ihanettir. Bu ihanet içerisinde bulunanlar tarih önünde elbette hesap vereceklerdir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir Latin ülkesi, bir Afrika ülkesi değildir. Demokrasisi sağlam olan bu ülkede halkın iradesi her zaman üstün gelmiştir ve yine üstün gelecektir. Ülkemiz demokrasisine yapılan bu ihanet darbesini kabul etmemiz asla söz konusu olamaz. Demokrasiyi, özgürlüğü savunan her birey devletine ve geleceğine sahip çıkmalıdır. Bu ülke cuntacıların ülkesi değildir. Anadolu Basın Birliği Van Şubesi olarak darbeye yönelik kalkışmayı kınarken, herkesi demokrasiye, ülkesine ve geleceğine sahip çıkmaya davet ediyoruz. Kalkışma darbesinde devletin bekası için hayatını kaybeden güvenlik güçlerimizi ve kahraman vatandaşlarımızı rahmet ve saygıyla anıyoruz. Yaralanan güvenlik güçlerimize ve vatandaşlarımıza da Allah’tan acil şifalar diliyoruz” denildi.

 

YYÜ’DEN DARBE AÇIKLAMASI

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Senatosu Rektör Prof. Dr. Peyami Battal’ın çağrısıyla toplanarak darbe teşebbüsüyle ilgili yazılı açıklama yaptı. YYÜ Senatosu’ndan yapılan yazılı açıklamada darbe teşebbüsünün alçakça bir girişim olduğuna dikkat çekilerek darbe girişiminin başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devletin bütün organları ile millet tarafından püskürtüldüğüne dikkat çekildi.

 

"HEPİMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN"

YYÜ Senatosu’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "15 Temmuz 2016 günü Silahlı Kuvvetler’den bir grup muvazzaf subay, anayasal düzeni, hak ve hukuku ihlal ederek, millet iradesini yok sayarak ülkemizde bir darbe teşebbüsünde bulunmuştur. Şükürler olsun ki bu alçakça teşebbüs, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere devletimizin organları ve aziz milletimiz tarafından büyük bir nefretle püskürtülmüştür. Ancak bu alçakça kalkışma esnasında maalesef yüze yakın vatandaşımız, emniyet mensubumuz da şehit düşmüş ve binlercesi yaralanmıştır. Hayatlarını kaybedenlere rahmet; yaralılara acil şifalar diliyoruz. Hepimizin başı sağ olsun."

 

"MİLLETİMİZLE GURUR DUYUYORUZ"

"Üniversiteler demokrasinin en önemli savunucularının başında gelmektedir. Bizim de Yüzüncü Yıl Üniversitesi mensupları olarak demokrasiye olan inancımız tamdır. Darbelerin bu ülkeye zarar ve ziyandan başka hiçbir şey getirmediğinin bilincindeyiz. Bu vesile ile bu alçakça kalkışmayı öğrenir öğrenmez, bizzat Rektörümüz Prof. Dr. Peyami Battal tarafından yapılan çağrıyla senato üyelerimiz, bir grup öğretim üyemiz, personelimiz ve ailelerimizle birlikte şehre 14 km uzaklıktaki kampustan konvoy hâlinde hareket ederek Beş Yol mevkiinde toplandık. Milletimizle el ele vererek darbelere geçit vermeyeceğimizi haykırdık. Demokrasi için sabaha kadar nöbet tuttuk. Demokrasi mücadelesinin bir parçası olmak ve bu mücadeleden galip gelmek bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir."

 

"ÜLKEMİZE KARA BİR LEKE OLARAK KAYDEDİLMİŞTİR"

"Bu alçakça teşebbüs, maalesef ülkemiz üzerine kara bir leke olarak kaydedilmiştir. Bu millet, bu günü asla unutmayacaktır. Halkın vergileriyle alınan silahların, Peygamber Ocağına alçakça sinmiş ve şahsi çıkarlarından başka hiçbir gayesi olmayan bir grup kendini bilmez tarafından millete karşı tutulması asla affedilebilecek bir tutum değildir. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne mensup bir gurup şuurunu yitirmiş pilotun, ülkemiz semalarında korsanca uçarak 40’tan fazla polisimizi şehit etmelerinin akılla izanla hiçbir ilgisi olamaz. Bu teröristçe eylemler sonucunda yüze yakın vatandaşımızı ve emniyet mensubumuzu kaybetmek hakikaten anlatılabilecek bir acı değildir. Daha da acısı; bu ülkede demokrasinin mabedi olan ve kapısına kilit vurulduğu dönemlerde çok büyük bedeller ödemek zorunda kaldığımız Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yapılan alçakça saldırıdır. Bu kalleşçe saldırı, Paralel yapıya mensup teröristlerin varmış oldukları noktayı göstermesi bakımından manidardır. Yüce Meclis’imizin saatlerce ateş altında kalması, Milli Mücadele döneminde bile karşılaştığımız bir durum değildir. Teröristlerin bu eylemi, onların devlete ve millete karşı duymuş oldukları nefretin apaçık bir göstergesidir. Kendi milletini, emniyet güçlerini, Meclis’ini, kamu binalarını bombalayan vatan hainlerinin maskesi düşmüştür."

 

"CUMHURBAŞKANIMIZIN KALDIĞI OTEL BOMBALANMIŞTIR"

"Bu teröristler, otelde olduğunu sanarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldığı oteli bombalamışlardır. Bu teröristler, Genel Kurmay Başkanı Sayın Hulusi Akar’ı saatlerce rehin almışlardır. Bu teröristler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, halka ve emniyet mensuplarının üzerine ateşli silahlarla saldırmışlardır. Bu teröristler, TRT ve Doğan Medya grubunun yayınlarını engelleyerek tüm basını susturmaya çalışmışlardır. Bu teröristler, devlet binalarına bomba yağdırmışlardır. Bu teröristler, yüze yakın insanımızı şehit etmiş, binlercesini yaralamıştır. Tüm bunlar şunu göstermektedir ki bunların gayesi kanlı bir şekilde iktidara gelerek demokrasiyi askıya almak ve kendi çıkarları uğruna antidemokratik bir rejim oluşturmaktır."

 

"BUGÜN 'DEMOKRASİ BAYRAMI' OLARAK KAYDEDİLMELİDİR"

"15 Temmuz, Türkiye tarihine kadar bir leke olarak geçtiği gibi aynı zamanda demokrasi zaferinin, birlik ve beraberliğin aydınlandığı bir milat olarak da kaydedilmelidir. Türkiye tarihinde ilk defa bu kadar bilinçli bir kalabalık, demokrasi için sokaklara inerek darbeye karşı durmuştur. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım, hükümetimiz, muhalefet partileri, milletvekillerimiz, silahlı kuvvetlerimiz, emniyet mensuplarımız, yöneticilerimiz ve hasseten aziz milletimiz darbeye karşı ayaklanarak hep bir ağızdan demokrasi duasına ortak olmuşlardır. 15 Temmuz, hangi dine, ırka, mezhebe mensup olursa olsun milletin yekvucut olarak bir araya geldiği yegane bir gün olarak da tarihe geçecektir. Bu uzun gecenin sabahında aydınlanan demokrasi olmuştur. Kanaatimizce bu gün, Demokrasi Bayramı olarak tarihe kaydedilmelidir."

 

"VAN HALKINA TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

Bu vesile ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere demokrasiye sahip çıkan herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Bu alçakça eyleme sebep olan ve yapan kim olursa olsun en ağır şekilde tecziye edilmelerini istiyoruz. Özellikle aziz milletimizin sağduyusu ve irfanı karşısında saygıyla eğiliyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sahip çıkan milletvekillerimize, ilk andan itibaren kritik açıklamalar yaparak darbeye karşı duran kuvvet komutanlarımıza, darbeyi engellemede emeği olan herkese, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin saygıdeğer mensuplarına ve aziz Van halkına teşekkür ediyoruz.”

 

DARBE GİRİŞİMİNE KINAMA

Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, darbe girişimini kınadı.

Açıklamalarda bulunan İsa Berge, “Toplumun değerlerini, halkın seçme ve seçilme haklarını tanımayan bu darbe anlayışını kınıyoruz. Dünya ülkelerinin coğrafyamızı karıştırmak istediğini çok iyi bilmekteyiz. Bu anlamda toplumu sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Halkımız darbeyi önleyerek hem darbecilere hem de dünyaya büyük bir demokrasi dersi verdi” dedi.

 

VGC’DEN DARBE GİRİŞİMİNE KINAMA

Vangölü Gazeteciler Cemiyeti (VGC), darbe girişimini kınadıklarını bildirdi.

Vangölü Gazeteciler Cemiyeti’nden yapılan açıklamada, “Cemiyet olarak halkın iradesinin üzerinde başka bir iradeyi kabul etmediğimizi ifade eder ve darbe girişimini şiddetle kınadığımızı belirtiyoruz. Demokrasimize ve bağımsızlığımıza yapılan bu çirkin girişim sonrası birliğimizi güçlendirmek gerekir. Biz gazeteciler dün olduğu gibi bugün ve gelecekte milletin değerlerinin yaşanılır kılınması adına demokrasiden vazgeçmeyeceğimizi bildiririz. Sorunlarının çözümünün ancak demokratik sistem içinde çözülebileceğini, halk tarafından seçilen iradenin ancak ve ancak halk tarafından seçimle değişebileceğini hatırlatırız. Darbelerin eski Türkiye’de kaldığını, dün akşamdan bu yana yaşananlar açıkça ortaya koymuştur. İlk andan itibaren halk elinin tersiyle darbecilerce en güzel cevabı vermiştir. Gazetecilerde en zor şartlar altında ülke birliği ve beraberliğinin muhafazası için çaba sarf etmiştir. Dün geceden bu yana bağımsız ve özgür yayın yapan medya, tüm gücüyle demokrasiyi savunmuş ve darbecilere karşı durmuştur. Gazeteciler bundan sonrada bu tür girişimlerin her zaman karşısında duracaktır. Cemiyet olarak demokrasi adına verilen bu önemli sınavda milletimize geçmiş olsun derken, darbe girişimini ve darbecileri lanetliyoruz. Başta basın şehidimiz olmak üzere hayatlarını kaybeden demokrasi şehitlerimize Allah’tan rahmet, milletimize başsağlığı diliyoruz” denildi.

 

CHP’DEN DARBE GİRİŞİMİNE KINAMA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, darbe girimini sert bir şekilde kınadı. Açıklamalarda bulunan Kurukcu, “Ülkemizde dün sahneye konan darbe girişimi karşısında Cumhuriyet Halk Partisi olarak ilk andan itibaren karşı duruşumuzu net bir şekilde ortaya koyduk. 93 yıllık cumhuriyet tarihi boyunca darbelere hep karşı olan partimiz, darbe girişimin başladığı andan itibaren karşı duruşunu bir kez daha sergilemiştir. Genel başkanımızın yaptığı açıklama ile birlikte parti yöneticilerimizin genel merkezde gelişmeleri takip ettiği sırada Ankara’da bulunan milletvekillerimiz süratle parlamentoya giderek darbeye karşı kararlı duruşumuzu orada da sergilemişlerdir. Yaşanan bu olay bir kez daha demokratik parlamenter sistemin önemini ortaya koymuştur. Cumhuriyet Halk Partisi olarak darbe karşıtı duruşunun yanı sıra cumhuriyete ve demokrasiye olan inancının başta genel başkanımız olmak üzere örgütlerimiz ve bütün üyelerimizle sürdürmeye kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Bu anlayışla, siyasi partilerimizin kararlılıklarının yanı sıra parti farkı gözetmeksizin tüm vatandaşlarımızın ortaya koyduğu tavırla darbe girişimi başarısızlığa uğratılmıştır. Güvenlik güçlerinin sağduyulu ve darbeyi önleyici girişimlerinin de altını çizmek gerekir. Darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerken, tüm halkımıza geçmiş olsun dileklerimizle saygılar sunarız” dedi.

 

VANTB’DEN DARBE GİRİŞİMİNE KINAMA

Van Ticaret Borsası (VANTB) dün gerçekleştirilmek istenen darbe girişimini kınadı.

VANTB’den yapılan açıklamada, “Dün gece 22.00 sıralarında başlayan ve ülkemizi sabaha kadar etkisi altına alan, sonuçlarını sabır ve endişe ile beklediğimiz, emir-komuta zincirinin tamamen dışında yer alan mihraklar tarafından gerçekleşen bir darbe girişimine şahit olduk. Milletimizin birlik ve beraberliğine kasteden, demokrasiyi tehdit eden bu kalkışmaya karşı halkımızın gösterdiği vakar, inançlı tutum ve sahiplenme duygusu takdire şayandır. Ülkemize büyük acılar veren geçmiş darbeler unutulmazken, yeni felaketlere davetiye çıkaracak olan bu girişim hiçbir şekilde kabul edilemezdir. Yaşananlar hepimizin kaderini ve geleceğini etkileyecek büyüklüktedir ve siyaset üstü bir yaklaşımla ele alınarak değerlendirilmelidir. Seçilmiş iradenin varlığı ancak yine seçmenlerin vereceği kararla son bulacak ya da devam ettirilecektir. Aksini düşünmek milli iradeyi yok saymak ve demokrasiyi baltalamaktır. Van Ticaret Borsası olarak, demokrasinin gücüne ve varlığına inanıyor, bunu bozmaya yönelik gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişimini nefretle kınıyoruz. Bu elim vakada hayatını kaybeden güvenlik güçleri ve sivil vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara da acil şifalar diliyoruz” denildi.

 

GEVAŞ’TA DARBE GİRİŞİMİNE BÜYÜK TEPKİ

Van'ın Gevaş ilçesinde bir araya gelen halk, darbe girişimine tepki gösterdi.

Dün gece Şelale Meydanı’nda toplanan vatandaşlar, slogan atarak caddelerde yürüdü. Daha sonra araçlarına binen vatandaşlar, konvoy halinde mahalleleri dolaşarak korna çalıp darbe girişimine karşı yürüdü. Sabah saatlerinde de sokağa çıkan vatandaşlar, demokrasiden yana durarak iradesine sahip çıktı. Darbe girişimine tepki gösteren Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi, ortak bir basın açıklama yaparak, darbe girişimini kınadı.

AK Parti binasında bir araya gelen Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanı Bedirhan Erdem ile Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Remzi Altıntaş, hazırladıkları ortak açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Milletimizin iradesine ve demokrasimize yönelik bu darbe girişimini şiddetle kınıyoruz. Milletimiz var olduğu sürece ülkemizde her zaman demokrasi ve hukuk mücadelesi üstün gelecektir. İradesine ve demokrasiye sahip çıkmak için meydanlara inen tüm milletimize ve özelde bizleri yalnız bırakmayan Gevaş halkına parti teşkilatlarımız adına teşekkür ediyoruz.”

 

DARBE GİRİŞİMİNE KINAMA

Van Demirciler-Tornacılar-Tamirciler ve Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı İdris Karael, darbe girişimini kınadı. Açıklamalarda bulunan Karael, 15 Temmuz günü ülkenin seçilmiş iradesine yapılan darbe teşebbüsünü kınadığını belirterek, “Darbe teşebbüsünün Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Başbakan Binali Yıldırım olmak üzere devletin bütün organları ile aziz milletimiz tarafından boşa çıkartılmıştır. Biz esnaf ve sanatkârlar olarak demokrasiye daima olan inancımız tamdır. Darbelerin bu ülkeye zarar ve ziyandan, acı, kargaşadan başka hiçbir şey getirmediğinin bilincindeyiz. Milletimiz, bugünü asla unutmayacaktır. Bu teröristçe eylemler sonucunda bu ülkede demokrasinin mabedi olan ve çok büyük bedeller ödemek zorunda kaldık. Kurtuluş Savaşı’nda bile Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne herhangi bir alçakça saldırı yapılmamıştır. Kalkışmacı teröristlerin bu eylemi, onların devlete ve millete karşı duymuş oldukları nefretin apaçık bir göstergesidir. Bunları nefretle kınıyoruz. Asıl unutmamamız gereken Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Başbakanımız, hükümetimiz, muhalefet partileri, milletvekillerimiz, silahlı kuvvetlerimiz, emniyet mensuplarımız, yöneticilerimiz ve sivil toplum örgütlerimiz, meslek kuruluşlarımız, basın camiası ve aziz milletimiz darbeye karşı yekpare dik duruş sergilemiştir. Hangi dine, ırka, mezhebe mensup olursa olsun aziz milletimizin tek vücut olması, demokrasiye bağlı inancından olsa gerek ki karanlık ve puslu gecenin sonunda ülkemize yeniden demokrasi güneşi daha parlak olarak doğmuştur. 15 Temmuz 2016, Türkiye tarihine demokrasi zaferi, ülkemizin birlik bütünlüğü ve beraberliği açısından bir milat olarak da tarihte yerini alacaktır. İlk defa bu kadar bilinçli bir halk yığınları demokrasi için sokaklara inerek darbeye karşı dik durmuştur. Demokrasiye sahip çıkan herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sahip çıkan milletvekillerimize, siyasi partilerimize ilk andan itibaren kritik açıklamalar yaparak darbeye karşı duran kuvvet komutanlarımıza, darbeyi engellemede emeği geçen herkese, ülkemizin ve devletimizin güzide kurum ve kuruluşlarının temsilcilerine, esnaf ve sanatkârlarımıza, saygıdeğer aziz Van halkımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

 

BAŞKAN AYDEMİR’DEN DARBE GİRİŞİMİNİ KINAMA

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muhittin Aydemir, darbe girişimini kınadı. Açıklamalarda bulunan Aydemir, “Ülkemizin birliğine, bütünlüğüne ve demokrasimize karşı yapılan bu alçakça girişimi tüm esnaf ve sanatkarlarımızın adına kınıyoruz” dedi.

 

GÜLER’DEN DARBE GİRİŞİMİ AÇIKLAMASI

TÜMSİAD Van Şube Başkanı Süleyman Güler, gerçekleşen kalkışma girişimi ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamalarda bulunan Güler, “Türkiye olarak tarihi günlere tanıklık ediyoruz. Demokrasi önemli bir sınav daha veriyor. Yeni Türkiye'nin güçlü iradesini ve kalkınmasını sekteye uğratmak isteyenler yine iş başındalar. Unutmayalım ki halkın iradesini yok sayan hiçbir girişim başarıya ulaşamaz. Biz de TÜMSİAD olarak demokrasiyi ve insan onurunu hedef alan bu darbeye karşı herkesi milli iradeye sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bu elim olay karşısında halklarımızın, tüm siyasi partilerin ve STK’ların göstermiş olduğu birliktelik ülkemizin bu olaydan da güçlenerek çıkacağı hususunda bize umut olmuştur. Bilinmelidir ki; anti demokratik hiçbir girişim bugüne kadar hedefine ulaşamadı, bugün de ulaşamayacak. Tüm yurttaşlarımızın sağduyulu olarak milli irade ve demokrasinin bekçisi olacağına inancımız tamdır. Allah yar ve yardımcımız olsun” dedi.

 

VANLI SİYASİLERDEN BİRLİK MESAJI

Van’daki siyasi parti temsilcileri, ortak açıklama yaparak birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi tarafından Beşyol Meydanı’nda organize edilen tepki mitinginde bir araya gelen AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Milliyetçi Hareket Partisi Van İl Başkanı Salih Güngöralp ile Hür Dava Partisi Van İl Başkanı Rasim Saygın, yaptıkları açıklamada birlik ve beraberlik mesajı verdi. İlk olarak konuşan AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, “Ülkemizde maalesef askeri cuntalar yıllardan beridir hep darbelerin hayallerini kurmaktadırlar. 1960’ta darbe yapmış, kinini kusmuş ve maalesef o dönemlerde başkanlarımız, bakanlarımız şehit edilmişlerdi. Darbeler sonucu binlerce insanımız hapishanelerde çürümüş ve 10 binlerce insanımıza haksızlıklar yapılmış ve idam edilmişlerdir. Birçok inançlı insanımız mağdur edilmiştir. Yine 28 Şubat post moderne darbesi de yine inançlı kesimlere karşı yapılmıştır. Milletimiz her defasında bu cuntacılara tokadını indirmiş, halkın ve milletin adamlarını başa getirmiştir. FETÖ terör örgütü askeriye içerisindeki azınlığı maalesef halkın parasıyla alınmış tankları, topları, uçakları ve helikopterleri halka karşı kullanmıştır. Hiçbir dönemde halka karşı bu kadar hunharca silah kullanılmamıştı. O yüzden bugün birlik ve beraberlik günüdür. Bugün dayanışma günüdür” dedi.

 

“BUGÜN ÜLKEMİZ TARİH YAZMAKTADIR”

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan da, “Bugün ülkemiz tarih yazmaktadır. Van’da tarih yazan sizleri Allah’ın selamı ile selamlıyorum. Gün birlik ve beraberlik günüdür. Ülkemiz son 56 yıl içerisinde her 10 yılda bir darbe ile karşı karşıya kalmış ve bugün olması gerektiği noktadan çok uzak bir yerdedir. Bizler milli görüş camiası olarak 1996 yılında 28 Şubat’ı yaşayıp darbenin karşısında ve seçilmiş insanların yanında olduğumuzu bu meydanda deklare ediyoruz” şeklinde konuştu. Milliyetçi Hareket Partisi Van İl Başkanı Salih Güngöralp ise, “Sizler burada demokrasi anıtı oldunuz, sizlere teşekkür ediyoruz. Malum dünden bu yana bir terör saldırısı ile karşı karşıyayız. Bu saldırıyı genel başkanımız ilk dakikalarda Sayın Başbakanımızı arayarak yanında olduğunu söylemiş ve bu darbecilere karşı duruşunu sergilemiştir” ifadelerini kullandı. Hür Dava Partisi Van İl Başkanı Rasim Saygın da, “Bu halk bombalar altında dahi olsa canını ortaya koyup meydanlara indi ve polisten askerden önce o darbecilere müdahale etti. Selam olsun Ankara’da, İstanbul’da, İzmir’de ve Türkiye’nin her bir yerinden bu mücadeleyi yürütenlere. Selam olsun bu uğurda canlarını feda eden aziz şehitlerimize, hepsine selam olsun” ifadelerini kullandı. Siyasi partiler temsilcilerinin yaptığı açıklamaların ardından halkın yanında olduklarını ve asla meydanları terk etmeyeceklerini deklare etti.

 

ŞEHİTLER İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI

Türkiye’de darbe girişimi esnasında yapılan saldırılarda hayatını kaybeden şehitler için Van’da gıyabi cenaze namazı kılındı. Hz. Ömer Camii’nde bir araya gelen Vanlılar, burada hem cami içerisinde hem de cami avlusunda namaza durdular. Van Müftüsü Nimetullah Arvas’ın kıldırdığı cenaze namazında darbe girişimi esnasında hayatını kaybeden şehit polisler ve vatandaşlar için dualar edildi. Kılınan namazın ardından Vanlılar tekrar Beşyol Meydanı’na geçerek beklemeye başladı.

 

VANLILAR DEMOKRASİ NÖBETİNDE

Darbe girişimine büyük tepki gösterilen Van’da tepkilerin ikinci gününde halk şehrin her noktasında demokrasi nöbetine devam etti. Memur-Sen Van İl Temsilciliği öncülüğünde Beşyol Meydanı’nda dün gece düzenlenen demokrasi nöbetine yüzlerce vatandaş katıldı. Sloganlar eşliğinde birlik beraberlik çağrısı yapan halk darbe girişimlerine tepki gösterdi. Memur-Sen Van İl Temsilciliği’nin öncülüğünde düzenlenen meydanda toplanan kalabalık sloganlar atarak ve tekbirler getirerek, hükümete ve polise desteklerini sürdürdüler. AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda darbeye karşı tek yumruk olmuş değerli insanların bu meydanlarda olduğunu belirterek, “Siz kadir bilene canınızı verirsiniz, ama yeter ki ihanet etmesin” dedi. Şehrin dört bir tarafında aynı görüntüler yaşanırken, Vanlılar diğer sokaklarda ise araç konvoyuna katılarak nöbetlerini sürdürdü.

Editör: TE Bilisim