ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-MEHMET ALİ EKİNCİ

Van’da 2009-2013 yıllarından Valilik, belediyeler ve diğer kurum/kuruluş eliyle yapılan festivaller son yıllarda unutuldu. Bir dönem Off-Shore yarışlarının, uluslararası su festivallerinin, her ilçeye özgü festivalin gerçekleştiği süreç terör olayları, yönetimsel değişiklikler ve ilgisizlikler nedeniyle unutulup gitti. Son olarak 2018 yılında yapılan ve büyük ses getiren Gezgin Fest’ten sonra kent büyük ölçekteki festivallere hasret kaldı. Yerel ölçekteki festivaller gerçekleşmesine rağmen ulusal boyutu eksik olan festivallerin eksikliği belli ederken son olarak Hakkari’de yapılan Kar Festivali’ne olan ilgi ve alaka festivallerin kentlere olan katkısını bir kez daha ortaya koymuş oldu.

TURİZMCİLER “FESTİVALİN ETKİSİ BÜYÜK” DİYOR

Van’da 2018 yılında yapılan ve Doğu’nun ilk müzik festivali olan Gezginfest, 87 bin kişinin katılımıyla gerçekleşirken, o dönemin en çok konuşulan ve dört ulusal ödül alan festivali olmuştu. 2019 yılında yasaklanan Gezgin Fest bir kesimin rahatsızlığı nedeniyle iptal edilmiş bu iptal kararı büyük tepkilere neden olmuştu. O tarihten sonra benzir bir festival gerçekleşmezken uluslararası ve ulusal boyuttaki festivaller de gerçekleşmez oldu. Son yıllarda ise küçük çaplı etkinlikler ve yerel festivaller dışında festivaller gerçekleşmezken şehirlerin tanınmasına büyük katkı sunan festival konusu Hakkari ve Van’da gerçekleşen iki kar festivali sonrası bir kez daha tartışma konusu oldu.

TURİZMCİLER ŞEHRİVAN’A KONUŞTU

Son birkaç gündür çokça tartışılan festivaller konusunda farklı kesimlerden öneriler gelirken konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan turizmciler de bu konudaki ihtiyacı dile getirerek festivallerin kentin tanıtımı ve turizmine ciddi katkı sunacağını vurguladı. Konuyla ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Başkanı Yunus Yüksel, kent ekonomisine katkı sunduğunu belirterek, tek bir çeşit festival değil, birçok alanda festivallerin yapılmasını istedi. Turizmci Murat Beyaz ise festivallerin tekrardan yapılmasını ve geleneksel hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

VAN’IN TANITIMINDA FESTİVALLER ÖNCÜ ROL OYNUYOR

Doğu’nun ilk müzik festivali olarak bilinen Gezginfest hakkında değerlendirmelerde bulunan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Başkanı Yunus Yüksel, “İlk Gezgin Fest yapıldığı zaman batı illerinden Van’a genç akını oluştu. Yani haritada kentin yerini bilmeyen insanlar buraya geldi. Festival kapsamında kenti tanımış oldular. Aynı zamanda sosyal medya hesaplarından da tanıtmaya başladılar. 87 bin kişinin katılımıyla gerçekleşti ama milyonlarca insana ulaştı. Festival Van’ın tanımı için çok büyük fayda sağladı. Ancak 2019 yılında iptal edildi. Kent nüfusu 1 milyonun üzerinde ve diğer şehirlerden ise hiçbir farkı yok. Hatta çoğu kentlerden daha güzel ve güzelliklere sahip. Bundan sonra da festivallerin yapılmasını destekliyorum. Gegin FesT de olmazsa olmazlardan biriydi.” Dedi.

“FESTİVALLER TURİZME KATKI SAĞLIYOR”

Festivaller hali hazırda gelen ve gelecek turistleri çok etkilediğine vurgu yapan Yüksel, şöyle devam etti: “Kentte böyle bir etkinlik olduğu zaman turistlerde buralara yöneliyor. Misal sadece oteller bazında baktığımız zaman otelde bir tane konser yapıldığı zaman daha fazla talep geliyor. Tabi ki bunu büyük festivaller açısından düşündüğünü de festivallerin ciddi anlamda kentte katkısı olduğunu göreceksiniz. Tek bir çeşit festival değil, birçok alanda festival yapılabilir. Yapılacak bütün festivallerin de turizme katkı sağlayacağına inanıyorum. 2 yılı aşkındır koronavirüs etkisini sürdürüyor. Bundan dolayı da festivaller yapılmıyor. Ancak geçmiş yıllara baktığınız zaman Van’da ciddi anlamda etkinliklerin yapıldığını göreceksiniz.”

EN BÜYÜK EKSİKLİK TANITIM

Van’ın iklim olarak yayla turizmine uygun olduğunu söyleyen Yüksel, “Bu anlamda yaylalarımız da festivaller yapılmalıdır. Kayak merkezimiz var, orada da kış sezonunda tanıtım yapabiliriz. Van Gölü etrafında ayrı bir festival yapılabilir. Bu da bizim tanıtımımız için en büyük argümandır. Kentin güzellikleri saymakla bitmez, aslında her bir güzelliği bir festivaldir. Biz bu anlamda sadece Van kahvaltısı tanıtımını yapabiliyoruz. Kentin en büyük eksikleri içesinde tanıtımın yapılmaması da yer alıyor. Van, geçmişte olan olaylardan dolayı prestij kaybına uğradı. Şu an ise Türkiye’nin en güvenilir ve en rahat illerinden birisi olmasına rağmen güvensiz bir yer olarak nitelendiriliyor. Ancak buraya ön yargıyla gelenler buraya aşık bir şekilde ayrılıyor. Bunu da arttırmamız için festivalleri kullanabiliriz.” Diye ekledi.

“FESTİVALLERE ÖNEM VERİLMELİ”

Koronavirüs etkisinin azalmasıyla daha rahat bir ortamın oluştuğunu aktaran Başkan Yüksel, şunları kaydetti: “Yaz aylarıyla birlikte daha da rahat bir ortam oluştuğu zaman bunu da değerlendirmemiz lazım. İşlerimizi artırmak istiyorsak daha fazla tanıtım yapmamız gerekiyor. Şuan için ise mevcut bir festival çalışması yok. Konser programları var, bu tür programlar yapılıyorsa da festivaller de yapılabilir. Bu organizasyonlara ön ayak olacak kişiler gerekiyor. Sivil Toplum Örgütleri bazı girişimlerde bulunabilirse devamı da gelecektir. Özellikle turizm sektörüne de çok iş düşüyor. Kent turizmcileri de buna önem vermelidir.”

BEYAZ: GEZGİNFEST TEKRARDAN YAPILMALI

Festivalleri iptal olan bir şehir olarak gündeme gelirseniz yol alamazsınız diyen Turizmci Murat Beyaz, “Van’da bazı kesimin hassasiyeti vardı. Ancak bu kesimlerle de istişare edilip Gezgin Fest tekrardan yapılmalı ve geleneksel olarak devam ettirilmelidir. Büyük bir festivaldi ve ses de getirdi. Bir şehre 50’nin üzerinde sanatçının gelmesi, 3-4 gün konser verilmesi gibi etkinlikler şehri farklı bir havaya sokmuştu. Ama festival iptal edildi. O günden bugüne Van renkli bir festival görmedi. Kentin turizmine, enerjisine ve ekonomisine büyük bir darbe oldu. Organizatörlerde de kentte dair ön yargılar oluştu. Artık kimse böyle bir etkinliğe cesarette edemiyor. Bundan dolayı tanıtımını kendimiz yapmamız lazım. Yapılacak emeklerin boşa gitmeyeceğini insanlara göstermemiz gerekiyor. Umarım bir çözüme kavuşur.”

“VAN’IN HER AYI AYRI GÜZEL”

Van’ın üzerine ölü toprağı serilmiş gibi havanın olduğunu vurgulayan Turizmci Beyaz, festivallere hasret kalındığının altını çizdi. Ölü toprağın atılması gerektiğini kaydeden Beyaz, şunları söyledi: “Pandemi döneminde büyük zorluklar ve krizler atlattık ve hayatımızı devam ettirmemiz lazım. Eskiden sahip olduğumuz birçok festivalimiz vardı. Kanispi, Filamingo vb. birçok festivalleri çoğaltacağımız yerde bıçak gibi kesip attık. Bunları da tekrar hayata geçirip, üzerine farklı festivaller eklememiz gerekiyor. Kış aylarında kar festivalleri yapmamız gerekiyor. En büyük değerimiz olan Van Gölü etrafında festivaller yapılması lazım. Yılın 12 ayında festival yapabiliriz. Çünkü her ayımız ayrı güzel.”

FESTİVALLER KENT EKONOMİSİNE KATKI SUNUYOR

Günümüzde festivallerin şehirlere önemli anlamda katkılarının olduğunu söyleyen Beyaz, “Festivaller genel hayatta farklı insanların bir araya gelmesini sağlıyor. Dışardan Van’a insanların gelip kenti tanıması anlamında çok önemlidir. Aynı zamanda buradaki insanlarında kendi kentini daha da iyi tanıtmasına yol açıyor. Bireysel olarak da elbette festivallerin katkıları var. Öte yandan pastadan en büyük payı da ekonomi alıyor. Kentte binlerce kişinin akın etmesi esnaf ve kentin ekonomisi için çok değerlidir. Ayrıca her ilçenin faydalanması için ayrı ayrı festivaller yapılmalıdır.” Dedi.

Editör: TE Bilisim