Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili ve Van İl Koordinatörü Yahya Akman Partisinin programına katılmak üzere geldiği Van’da çözüm sürecini ve Yerel seçimler öncesi Van’ın durumunu değerlendirdi. Şırnak’ta yapılan havaalanının ve isminin Şerafettin Elçi olarak belirlenmesinin çözüm sürecini daha da hızlandırdığını ve bunun çok önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Akman, bazı siyasi partilerin Elçi ismine tepki gösterdiğini belirtti.

 

Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte Van’da da hareketlilik başladı. Partisinin düzenlediği programa katılmaz üzere Van’a gelen AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve Van İl Koordinatörü Yahya Akman çarpıcı açıklamalarda bulundu.Akman çözüm süreci ve yerel seçimler öncesi Van’ın durumunu değerlendirirken çözüm kadar güzel bir kelimenin ve güzel bir olayın hala bazı kesimler tarafından kabul görmemesininkendileri için üzücü olduğunu belirtti.

 

“YOĞUN BİR TALEP VAR”

 

Akman, Van’da seçim öncesi bir hareketliliğin yaşandığını ve bu hareketliliği en iyi şekilde değerlendirerek sandık bölgelerinde çalışmalar sürdürdüklerini belirtti.

Akman,parti olarak ilçelerden ve il merkezinden büyük bir destek aldıklarını belirterek, “Biz her ay il danışma meclisi toplantımızı yapıyoruz. Ramazan ayında olmamıza rağmen il danışma meclisimizi topladık. İlçelerimizden de katılımlar gerçekleşti. İlimizde partimiz adına çalışmalar yapmış bugüne kadar emeği geçmiş kişileri de davet ettik. Van ilimiz 2014 yerel seçimlerine Büyükşehir Belediyesi olarak girecek.Tuşba ve İpekyolu olarak iki yeni ilçemiz kuruldu. Edremit ilçesinin de sınırları genişlemeye devam ediyor. Bunlarla ilgili de önümüzde ki dönemlerde yeni teşkilatlar kurmaya çalışıyoruz. Çok farklı bir motivasyona şahit oluyoruz. Van’ın da sınırlarının genişlemesi sebebi ile önceden partimizde görev almış, almamış herkesin çalışmalara katılmayla ilgili taleplerini görüyoruz. Örneğin biz daha ilan etmememize rağmen ilçe teşkilatlarımıza başvurular olduğunu görüyoruz. Bu şekilde Van’da seçimler öncesinde ciddi bir hareketlilik olduğunu söyleyebiliriz. Bizde teşkilat olarak bu hareketliliği çok iyi değerlendirerek sandık bölgelerinde çalışmalar sürdürüyoruz. Seçmenlerimizi seçime giderken iyice motive etmek için gayret içerisindeyiz. Teşkilat toplantımızda da bu konuyla ilgili görüşleri arkadaşlarımızla paylaştık.”dedi.

 

“ÇÖZÜM SÜRECİ HALKI MUTLU ETTİ”

 

Çözüm süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Akman, Sürecin halkı çok mutlu ettiğini belirterek, “Tabi Van Doğu Anadolu’nun göz bebeği olan bir il. Biz Ak Parti olarak gerek Büyükşehir de gerek de ilçelerde çalışmalarımıza hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Van’ın ve ilçelerinin Ak Parti’yi seçtiği takdirde çok daha geniş yelpazelerde hizmet verebileceğine ve hizmet alacağına inanıyoruz.Yaşanan depremden sonra yaraların çok ciddi bir şekilde sarılmış olması, kalıcı konutların hak sahiplerine teslim edilmiş olması, şehrin yeniden ayağa kaldırılması eskisinden daha iyi bir konuma getirilmesi için dev adımlar atılması ve Büyükşehir konusu için daha iyi bir bütçenin sağlanması Van’ın hak ettiği yerlere gelmesini ve gereken imkânlara tez vakitte ulaşmasını sağlayacaktır. Biz artık bu bölgemizde kısır siyasi çekişmenin son bulmasını ve gereken doğruların yapılmasını arzuluyoruz. Çözüm süreci ile birlikte halkın çok büyük mutluluk içinde olduğunu ve başarıya ulaşmak için herkesin büyük bir çalışma içinde olduğunu görüyoruz. Yani hayatın ve siyasetin iyileşmesi Doğu ve Güneydoğu’nun her yerinde olduğu gibi Van’da da kendini hissettiriyor. Bizde bunu açık bir şekilde gözlemliyoruz.Bizim çok öncelerden söylemiş olduğumuz şey şartların eşit olması, herkesin sadece siyaset yapması, başka bazı gereksiz konuların olmaması, tehdidin, zorba gücün siyaset içinde olmaması bizim arzumuzdu. Çalışmaların bizi ilerletmesi ile birlikte şartlar normalleşmeye başladı. Bugün Van’da İl Belediyesinin yapmış olduğu çalışmaların tartışıldığını görüyoruz. Biz hizmet açısından Türkiye’nin bütün renklerini ve motiflerini en geniş şekilde içinde barındıran bir partiyiz. Bu şekilde Türkiye’nin tamamını kucaklayan bir partinin Van’ı da bünyesine alması kaçınılmazdır.”dedi.

 

“VAN AK PARTİLİ BELEDİYE İLE ÇOK DAHA İYİ YERLERE GELECEK”

 

Van da büyük değişimlerin olduğunu ve başbakanın bu değişimleri sürekli takip ettiğini belirten Akman “Van’da kişi başına düşen milli gelirin artması, sanayi tesislerini kurulması, işsizlik oranının asgari düzeye indirilmesi ve çalışmaların iyileştirilmesi Van için en büyük hedeftir. Ben şahsen 12 yıl boyunca belli aralıklarla Van’a gidip gelen biri olarak hükümetimizin yapmış olduğu bazı icraatları Van’da oluşan gelişmeleri gözlemleyebiliyorum. Göreceksiniz ki Van büyükşehir imkânlarıyla ve Ak Parti’li bir belediye ile çok daha iyi yerlere gelecek. Milletvekillerimizin esnaf ziyaretlerini, halkla iftar birlikteliğini ve sokağa inişini gördük. Bu bizim için çok büyük bir mutluluk vesilesidir. Bazı belediye başkanlarının sürelerinin dolmadan önce Van’ı daha da iyileştirmek için yarışa girdiklerini görebiliyoruz. Rahatlıkla söyleyebiliriz ki Van her şeyi ile geleceğe umutla bakıyor. Bizde partinin genel merkezi olarak buna bütün gücümüzle destek veriyoruz. Van Başbakanımızın sürekli ziyaret ettiği illerden bir tanesi.1999 senesinde ben o dönemde milletvekiliydim ve Marmara depreminde incelemelerde bulunma fırsatım oldu. Hem depremin olduğu gün, hem depremden birkaç gün sonra hem de depremden çok sonra görme ve inceleme fırsatım oldu. O dönemlerde ki hükümet çalışmalarıyla en son Van’da yaşadığımız depremden sonra ki hükümet çalışmalarını görüyorum ve aradaki farkı rahatlıkla görüyorum. Bugünlerde de hükümetle ilgili olumsuz tutumlarda bulunan vatandaşlarımız var. Bunu yapmak büyük bir vefasızlık olur.”dedi.

 

“ŞERAFETTİN ELÇİ İSMİNE BİLE TAHAMMÜL YOK”

 

Çözüm sürecinin hala bazı kesimlerce desteklenmediğini ve bundan çok büyük üzüntü duyduklarını belirten Akman “Biz bundan 6-7 ay öncesine kadar çatışmalarda vefat eden şehitlerimiz ve çatışmalar hakkında beyanat veriyorduk. Bugün ölümü, silahı, kurşunu, bombalamayı konuşmuyor olmamız çok önemli bir gelişmedir. Bilindiği üzere Şırnak’ta yeni yapılan havaalanına benim de yakından tanıdığım ve bir siyaset duayeni olan Şerafettin Elçi’nin isminin verilmesi tabi ki çok önemli bir gelişmedir. Biz Ak Parti olarak kurulduğumuz günden bu yana kendini toplumun dışında hisseden ve ötekileşen bütün toplum kesimleri ile barışma noktasında özel bir çalışma ve gayret içerisindeyiz. Özellikle Kürt kelimesinin ağza alınmasının yasak olduğu dönemlerden bugüne gelene kadar yapılanları saymakla bitmez. Çözüm sürecinin ne kadar önemli olduğunu insanların ne kadar beğeni ile karşıladığını biliyoruz. Fakat bu kadar güzel bir kelimenin ve güzel bir olayın hala bazı kesimler tarafından kabul görmemesi gerçekten bizim için çok üzücü. Bahsettiğimiz havaalanı ismine bile bazı siyasi partilerin tepki verdiğini gördük. Bunlar yanlış şeyler. Siyasi kişiliklerin tatmin edilmesi için daha ne kadar cana kıyılması gerekiyor? Artık insanlar savaşarak hiçbir yere varılmayacağını her şeyin konuşularak halledileceğini biliyor. Bizlerde bu yüzden konuşarak ve anlaşarak bazı sorunların halledilmesini istiyoruz. Son olarak da söylemek istiyorum ki Van güzel daha da güzel olacak.” Şeklinde konuştu.


Ömer Faruk TOKTAŞ/Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim