Van’ın tanıtımı ve sorunları konusunda dikkat çekici farkındalık çalışmaları yürüten Vangölü Aktivistleri Derneği, bir süre önce sosyal medya mecrasında başlattıkları “Dikkat Köşesi” ile gündem oluşturmaya devam ediyor. Dernek, bu hafta da Van Gölü Havzasını konu yaptı. Sosyal medyada başlatılan haftalık çalışma için “Dikkat köşemizde bu hafta tarihi yapısı, doğal güzellikleri, kültürü ve oluşumu ile Van Gölü Havzası bulunuyor.” bilgisi verildi.

OLUŞUMU: Havzanın nasıl oluştuğuna ilişkin bilgi aktarılan “Oluşum” tanımlı bölümde de “Van Gölü'ne sularını döken akarsuların oluşturduğu kapalı havzadır.” ifadesi yer aldı

TARİHİ YAPISI: Havzanın tarihi yapısı, “Havzada var olan Bitlis ve Van illerimiz birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Hala yaşanılan en eski şehirler listesinde Van ilimiz de bulunmaktadır.” şeklinde değerlendirildi.

DOĞAL GÜZELLİKLER:  Turizm yönünde önemli bir işlevi olan havzanın doğal güzellikleri için de “Biyo çeşitliliği, dağları, adaları, endemik türde canlıları, gölünün mavisi ve yeşili ile eşsiz şehirlerden oluşmaktadır.” yorumu yapıldı. 

KÜLTÜR:  Sosyal medyada yapılan paylaşımda, Van ve Bitlis’i kapsayan havzanın kültür zenginliği ise, şu ifadelerle yer aldı: “Van ve Bitlis kültürü; Bitlis hanları, eski evleri, tarihi yerleri, Van kedisi, kaleleri, Van otlu peyniri ve Van kahvaltısına dayanır. Van otlu peyniri yörede önemli bir şekilde yayılmıştır. Dağlardan toplanan otlardan yapılır. Şehirlerinin sahip olduğu kültürel yapılar, turizme katkı sağlamaktadır.”

Adil HARMANCI - prestij Gazetesi

Editör: TE Bilisim