ŞEHRİVAN HABER: Van Gölü Aktivistleri, Yeniden yürüyüş yolu yapılan Van Feribot İskelede, tıpkı İstanbul kız kulesi karşısındaki gibi halkın oturup dinlenebileceği, Denizi ve kadim Van şehrini izleyebileceği 1,5 m eninde 3 merdiven olacak şekilde alanların oluşturulmasını talep ettiklerini belirtti. Van Gölü Aktivistleri adına konuşan dernek başkanı Erdoğan Özel, “Nasıl ki İstanbul Üsküdar da oturup Kız Kulesi’ni izleme şansı yakalıyorsanız. Van İskele Sahil Yolunda da aynı güzellikle bir yapılmasını istiyoruz. Üç kademeli basamaklar yapılabilir, eğer yapılırsa çok güzel bir görsel oluşacağından eminim. Oraya çok küçük dokunuşlarla çok daha iyi bir yer yapılabilir.” İfadelerinde bulundu.

“SAHİL YOLU VAN İÇİN ÖZEL BİR YERE SAHİP”

Konuyla ilgili gazetemizde değerlendirme de bulunan Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, şunları anlattı: “Geçen yıl birden bire orası yıkılmaya başladı. Orası da Demir Yollarının kendi yeridir. Türki’nin en büyük iki tane feribotlarını yaptılar ve orayı da yıkıp genişletmek istediler. Daha önce sahil yolunun yapılmayacağını belirttiler fakat şimdi tekrardan yapmaya karar verdiler. Bizde oraya giderek bunun ne için yıkıldığı konusunda bilgiler edindik. Halkın sürekli kullandığı bu güzel bir yerin bir daha yapılması konusunda görüşlerimizi belirttik. Van için çok özel bir yere sahip olduğunu da söylemek isterim.”    

“BU GÜZELLİK VE GÖRSELLİK ÇOK AZ ŞEHİRDE VAR”

İnsanlar tatil günlerini buraya gelerek değerlendirdiklerini aktaran Özel, “Binlerce insan orayı ziyaret ediyordu. Oranın özelliği ise denizin içine doğru yürümen ve Van Kalesi’ni, Van şehrini hatta Erek Dağı’nı görme şansın oluyordu. Bu güzellik ve görsellik çok az şehirde var. Bu kadar güzel bir yeri herkes görmek ister, ayrıca turizm seçenekleri açısından çok ayrı bir yere sahip. Tüm bu güzellikler ansızın yıkıldı. Vali ve yetkililerin bu anlamda çalışmalarının olduğunu biliyorduk. Milletvekili Abdullahat Arvas sayesinde Ankara’da birkaç girişimimiz oldu. Orada da bu konuyu gündeme getirdiler. Demir yolları genel müdürlüğünde sahil yolu konusunda girişimleri oldu. Ve 8 metrelik bir yürüyüş yolu kararı verildi. Tabi biz bu süreci kabul etmedik. Halen girişimlerimizde devam ediyor. 8 metrenin çok az olduğunu dile getirdik. En sonda da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile görüşme sağladık ve durumu izah ettik. Eskiden 30 metreye yakın bir yer olduğunu ve halkın kullandığı yeşil alan olduğunu söyledik. Bizde bakandan rica ettik, 8 metre az bir alan 18 metreye çıkarılmasını istiyoruz dedik.  Süreç devam etti ve yanılmıyorsam 8 metreden 12 metreye çıkartıldı. Ama halen 10 metrelik talebimiz devam ediyor.” Dedi.

“KÜÇÜK DOKUNUŞLAR SAHİL YOLUNU ÇOK DAHA İYİ BİR YER YAPABİLİR”         

Yeni yapılan yolla ilgili mevcut taleplerini dile getiren Özel, “İstanbul Üsküdar da bulunan basamaklı oturakların yapılmasıdır. Nasıl ki orada oturup Kız Kulesi’ni izleme şansı yakalıyorsanız. Van İskele Sahil Yolunda da aynı güzellikle bir yapılmasını istiyoruz. Üç kademeli basamaklar yapılabilir, eğer yapılırsa çok güzel bir görsel oluşacağından eminim. Oraya çok küçük dokunuşlarla çok daha iyi bir yer yapılabilir. Büyük bir projede yok sadece betondan oturma alanı için üç tane basamak yapılacak. Taşlarda dizilmiş, geriye kalıp bağlama olayı kalıyor. Hem halkın içine sinecektir hem de turizm anlamında çok önemli olacaktır. Van Gölü Aktivistleri olarak bunları talep ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim