ŞEHRİVAN HABER: MEHMET ALİ EKİNCİ- ŞABAN BEYAZSAÇ

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü için çalışmalar devam ediyor. Van ile çevresinde son yıllarda azalan yağış ve artan buharlaşma, Van Gölü'ndeki su seviyesini düşürürken, bir taraftan da gölün temizlenmesi için de projeler yürütülmeye devam ediyor. 2020 yılında Emine Erdoğan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından startı verilen ‘Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı’ gölün geleceği için büyük önem taşırken, gölün etrafında bulunan belediyeler de çalışmalarını hızlandırdı. Geçtiğimiz gün ise Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı’ kapsamında değerlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantı da kirlilik başta olmak üzere dip çamur temizliği, doğal sit alanları ve katı atık yönetimi gibi konular masaya yatırıldı. Toplantıya Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan, Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Ozan Balcı, Bitlis Valisi Oktay Çağatay, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Bitlis ve Van İlçe Belediye Başkanları, Kaymakamlar ve STK temsilcileri katıldı.

VAN GÖLÜNÜN GELECEĞİ MASAYA YATIRILDI

Ülkenin ve Van’ın en büyük değerlerinden biri olan Van Gölü için yerel yönetimler seferber olurken, gelecek nesiller için projeler ve toplantılar düzenlenmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı’ kapsamında düzenlenen toplantıda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Atıksu Yönetimi, Katı Atık Yönetimi, Sıfır Atık, Van Gölü'nün Doğal Sit Alanı ilan edilmesi, Dip Tarama Faaliyetleri, Atık Kabul Tesisleri, Derelerin Temizliği ile ilgili sunumlar yapıldı.

BALCI: VAN GÖLÜ BİR DÜNYA DEĞERİ

Değerlendirme toplantısında konuşan Vali Balcı, Van Gölü Eylem Planı ve Uygulama Programı çerçevesinde kısa sürede çok önemli çalışmalar yapacaklarını söyledi. Balcı, Van Gölü’nün önemini anlatarak, “Van Gölü görkemiyle, güzelliğiyle bir mucize. Atalarımızdan bizlere miras ama gelecek kuşaklara da bırakmamız lazım. Adı Van Gölü ama bir dünya değeri, kıymetli bir varlık. Bizlerin öncelikle bunun farkında olmamız gerekir. Cumhurbaşkanımızın eşleri kıymetli Hanımefendinin de bu projeyi himaye etmesi ve desteklemesi bizler için önemlidir. Bu yüzden de Van’ımız, memleketimiz adına kendilerine müteşekkir olduğumuzu belirtiyor, saygı ve hürmetlerimizi de iletiyoruz” şeklinde konuştu.

BALCI: 100 KAMYON VE 30 İŞ MAKİNASI İLE ÇALIŞMA YÜRÜTECEĞİZ

Balcı, dip çamur temizliğinden söz ederek, “Birincisi dip çamur temizliği yapıyoruz. Normalde 30’a yakın aracımız vardı, bunu 100’e çıkardık. Büyükşehir olarak Erciş’te de dip çamur temizleme çalışmalarına başladık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımıza teşekkür ediyoruz. 100 kamyon ve 30 iş makinası ile çalışma yürüteceğiz. İkincisi katı atık tesisimiz var. Yine Van Gölü’nün kirlenmemesi adına önem arz ediyor. İleri Biyolojik Arıtma tesisimiz var. Gölümüzün kirlenmemesi açısından çok önemli. Bunun dışında Büyükşehir olarak 6 tane ilçede arıtma yapıyoruz. Çünkü ilçelerimizdeki sular da dereler aracılığıyla göle taşınıyor. Ayrıca sıfır atıkla ilgili de kapsamlı bir çalışma yapılıyor” diye aktardı.

“6 TANE İLÇEDE ARITMA YAPIYORUZ”

Balcı, “Dolayısıyla hayırlı, güzel bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Burayı desteklemek ve katkı sağlamak benim için büyük bir mutluluktur. Bu bir ekip çalışmasıdır. Emeği geçen herkese candan ve yürekten teşekkür ediyorum. Bu işin bir parçası olmak, buna katkı sağlayan bir vali olmaktan mutluluk duyuyorum. Hayırlı, uğurlu olsun” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim